Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti; Yeşil pasaport, bilinen resmi ismi ile hususi pasaport şeklinde adlandırılır. Günümüzde sıklıkla kullanılan pasaport türüdür. Kamu kurumlarında çalışan vatandaşlara verilir. Yeşil pasaport yenileme ücreti, pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık gözetir.
Yeşil Pasaport Yenilemek İçin Ne Gerekli?
Yeşil pasaport yenilenme süreci esnasında, yanınızda kesinlikle geçerlilik süresi dolmuş pasaportun bulunması önemlidir. Yenileme işlemi yapılmadan önce eski pasaportun süresi dolmalı. Süresi dolmadan tekrardan yeni bir pasaportun çıkartılması, söz konusu değildir. Pasaport geçerlilik süreleri 6 aydan 10 yıla kadar farklılık gözetir. Geçerlilik süresi tam anlamıyla bittikten sonra yenileme yapılmalı. Yeşil pasaport yenileme ücreti ödendikten sonra tekrardan yeni tarihli pasaport teslim alınabilir. Aynı zamanda ilk defa pasaport çıkartılırken, tarafınızdan istenen evrakların yenileme işleminde de yine aynı şekilde temin edilmesi gerekir. Yeşil pasaportta geçerlilik süresi, 6 aydan 5 yıla kadar çıkmaktadır. Bu durum, bağlı olunan kuruma göre de belirleyici olur.
2023 Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar?
Yeşil pasaport sahibi olmak isteyen vatandaşlar, herhangi bir harç bedeli ödemez. Harç, bordo pasaport için geçerlidir. Yeşil pasaport sahipleri yalnızca defter bedeli öder. Bu bedel ise 174,5 TL’dir. Pasaport harçları ve defter ücretleri, her yıl güncelleme gösterir. Aynı zamanda geçerlilik süresine göre de farklı ödemeler mümkündür. Yeşil pasaport yenileme ücreti için de aynı ödeme, anlaşmalı bankalara yapılmalıdır. Defter bedeli ödendikten sonra dekont, yeşil pasaport evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı. Böylelikle pasaport işlemleri daha kısa bir süreçte onaydan geçer.
Yeşil Pasaport Yenileme Nereden Yapılıyor?
Yeşil pasaport yenileme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte gerçekleşir. Diğer pasaport işlemleri için de mutlaka nüfus müdürlüğüne başvuru gerekir. Önceden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi üzerinden bir randevu tarihi alındığı takdirde bu durum, zaman kazanmak adına önemlidir. Tercihen nüfus dairesine bizzat müracaat da gerçekleştirerek yenileme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ancak bunun öncesinde randevu alınmalıdır. Nüfus dairesinin yoğun olduğu bir dönemde randevu alınması, sürecine aksamasına sebep olabilir. Fakat önceden resmi internet sitesi üzerinden kendi belirlediğiniz tarih ve zaman dilimi içerisinde bir randevu alınması, işlemlerin istenilen doğrultuda ilerlemesi adına önemlidir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gitmeden önce mutlaka harç ve defter ödemesi yapılmalıdır. Yeşil pasaport için harç ödemesi bulunmaz. Yalnızca defter bedelinin ödendiğine dair dekont bulunmalıdır. Yeşil pasaport yenileme ücreti içinde defter bedeli aynı şekilde bulunur. Herhangi bir resmi kuruma müracaat edip, yenileme işlemleri adına hizmet alamazsanız. Burada yapılan işlemler geçerli olmaz.
Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır?
Yeşil pasaport yenileme ücreti için belirli anlaşmalı bankalar bulunur. Bu bankaya ücret ödenip, dekontu evrak dosyası içerisinde bulunmalı. Yeşil pasaport yenileme ücreti için anlaşmalı bankalar şu şekildedir;
- Ziraat Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Halk Bankası
- Vakıflar Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Posta Ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.
- Türkiye Emlak Katılım Bankası olmak üzere yer edinir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden de anlaşmalı bankaların hangileri olduğu, güncel haliyle öğrenilebilir. Anlaşmalı bankalar dışında herhangi bir bankaya ödeme yapılması, onaydan geçememesinin bir göstergesi olabilir. Bu konuya dikkat etmekte fayda var.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yeşil pasaporta sahip olmak isteyen vatandaşlar, bunun öncesinde tarafından istenilen gerekli belgeleri hazır hale getirmelidir. Belgeler eksiksiz ve kişisel bilgilerle eşdeğer olmalıdır. Yeşil pasaport alınabilmesi için belgeler onaydan geçmelidir. Bu sebeple özenli bir belge hazırlaması gerekir. Yeşil pasaport için gerekli belgeler şu şekildedir;
- Yeşil pasaport talep yazısı
- Nüfus cüzdanı aslı
- Önceden alınan pasaportların aslı
- 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
- Reşit olmayan ya da engelli olarak bulunan vatandaşların noter huzurunda onaylanmış muvafakatnamesi
- Defter bedelinin ödendiğine dair dekont, evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı.
Önceden yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar, yenilemek istediği takdirde de aynı işlemleri gerçekleşir. Yeşil pasaport yenileme ücreti için tarafınızdan istenilen miktar 174,5 TL’dir. Herhangi bir kişinin sizin adınıza evrakları toparlanması ve kendi bilgilerini içermesi, kabul edilmez. Bu durum yasal olarak da mümkün değildir. Yalnızca kendi bilgilerinizin bulunduğu evraklar yerde edilmeli. Ve bu evraklar içerisinde ıslak imza gerektiği takdirde, ıslak imzalı bir şekilde evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı.
Yeşil Pasaport 25 Yaş Sınırı Kalktı Mı?
Yeşil pasaporta sahip olmak isteyen vatandaşlar, 25 yaş sınırı içerisinde ise bu durum öğrenimine devam eden kişiler için geçerlidir. 25 yaşına kadar öğrenimine devam eden vatandaşlar, yeşil pasaport alma hakkından yararlanabilir. 25 yaşından sonra bu hak sona erer. Yani 25 yaş öncesinde öğrenim durumları sona eren kişiler için yeşil pasaportlarını iptal ettirme zorunlulukları yasal olarak mevcuttur. 25 yaş yeşil pasaport için halen öğrenimine devam eden vatandaşlar adına, sınırlı bir yaştır. Bu yaş sonrasında öğrenim durumuna göre iptal ettirme zorunluluğu kesinlikle gerçekleşmelidir. Bu durumla ilgili güncel bilgi, nüfus müdürlüğü duyurularından öğrenilir.
2023 Yılı Pasaport Harcı Ne Kadar?
2023 yılı pasaport harcı ödemeleri, pasaport geçerlilik süresine göre farklılık gözetir. Pasaport süreleri 6 aydan 10 yıla kadar bulunur. 6 ay geçerlilik süresi bulunan pasaport harcı 227 TL’dir. En fazla yani 10 yıllık geçerlilik süresi pasaportlar için bu miktar 1085 TL’ye kadar artış gösterir. Pasaport harcına pasaport defter bedeli de ilave edilerek toplam bakiye ortaya çıkar.
2023 Pasaport Fiyatları Ne Kadar?
2023 pasaport fiyatları pasaportun türüne ve pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık sağlar.
- 6 aylık pasaporta sahip olan vatandaşların ödemesi gereken toplam miktar 407 TL.
- 1 yıllık pasaport süresi için 512 TL.
- 2 yıllık pasaport süresi için toplam ödenmesi gereken fiyat 722 TL.
- 3 yıllık pasaport için ödenmesi gereken miktar 950 TL.
- 3 yıldan 10 yıla kadar geçerlilik süresi bulunan pasaportlar için de fiyatlandırma 1265 TL olarak bulunur.
Bu ödeme pasaport harcı ile pasaport defter bedelinin toplam miktarıdır.
Yeşil pasaport sahibi vatandaşlar için herhangi bir harç ücreti bulunmaz. Bu durum diğer pasaportlar için geçerlidir. Yeşil pasaportta yalnızca defter bedeli bulunur.
Herhangi bir pasaporta sahip olan vatandaşlar, yenileme işlemleri yaptırmak istedikleri takdirde önceki pasaportun süresinin dolmasını beklemeleri gerekir. Süresi dolmadan pasaport yenileme işlemleri yasal olarak mümkün değildir.
Yeşil pasaporta sahip olabilmek için il ya da ilçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden hizmet alınabilir. Bu durum yalnızca il için geçerli değildir. İlçelerde bulunan nüfus müdürlüğünden de yeşil pasaport alınması mümkündür.
Pasaport yenileme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılır. Tercihen direkt olarak daireye müracaat edebilirsiniz. Tercihen de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden de randevu alıp, yenileme işlemleri adına daireye müracaat gerçekleşebilir.