Yeşil pasaport ücretleri, her yıl güncelleme gösterir. Yeşil pasaport ücretleri içerisinde harç bedeli bulunmaz. Yalnızca defter bedeli ödenmelidir.
2023 Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar?
Yeşil pasaport için herhangi bir harç bedeli ödenmez. Burada yalnızca defter bedeli bulunur. Defter bedeli de yeşil pasaportun geçerlilik süresine göre değişkenlik gözetir. Genel olarak 174,5 TL’dir. Defter bedelinin ödendiğine dair dekont, evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı. Bu ücretlendirme her yıl güncellik gösterir. Bu sebepten dolayı güncel fiyatı ile ödeme yapılmalıdır. Geçmiş dönemlerdeki fiyatlandırmaya göre bir ödeme yapılması, yasal olarak kabul edilmez.
Yeşil Pasaport Çocuğa Nasıl Alınır?
Çocuklar, yeşil pasaport alma hakkından yararlanabilir. Çocuklar için yeşil pasaport işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılır. Nüfus Müdürlüğü’ne yeşil pasaport alınacağına dair bir başvuru talebinde bulunulmalı. Başvuru talebinden sonra randevu sürecine kadar tarafınızdan istenilen belirli evraklar bulunur. Evraklar eksiksiz ve sizden istenilen doğrultuda yetkili kişilere iletilmeli. Çocuklar için bu durum ebeveynleri ile birlikte yapılmalıdır. Özellikle ebeveynleri ile birlikte noter huzurunda alınan muvafakatname, evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı. Aynı zamanda çocukların yaş sınırına göre de sağlık kurulu raporu önemli bir detaydır. Evraklar, eksiksiz bir şekilde teslim edildikten sonra yeşil pasaport alınabilir.
Yeşil Pasaport Harç Ücreti Var Mı?
Harç ücreti, yeşil pasaport sahipleri için geçerli değildir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yeşil pasaport talebinde bulunulduğu takdirde tarafınızdan harç ücreti istenmez. Yalnızca pasaport alabilmek için defter bedeli ödenmeli. Defter bedeli de, her yıl güncellik gösterdiği gibi yeşil pasaportun geçerlilik süresine göre de farklılık sağlar. Harç ücreti gibi bir durum söz konusu değildir.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yeşil pasaport alabilmek için başvuruda bulunulduğu takdirde tarafınızdan belirli belgeler istenir. Bu belgeler eksiksiz bir şekilde, yetkili kişilere iletilmeli. Yeşil pasaport için tarafınızdan istenilen belgeler şu şekildedir;
- Nüfus cüzdanı aslı
- Önceden alınmış pasaportun aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Reşit olmayan ya da engelli olarak bulunan vatandaşların ebeveynleri ile birlikte noter huzurunda alınan muvafakatnamesi
- Yeşil pasaport ücretleri ödendiğine dair defter bedeli dekontu
- Yeşil pasaport talep yazısı, dosya içerisinde bulundurulmalı.
Kişinin mesleki unvanına ya da akademisine göre de kişisel belgeler yer edinebilir. Bu durum yeşil pasaportun geçerlilik süresine göre de farklılık sağlar.
2023 Pasaport Harçları Ne Kadar?
2023 pasaport harçları, pasaportun geçerlilik süresine göre değişir. Aynı zamanda pasaport harçları, pasaport türüne göre de farklılık sağlar. Ancak genel anlamda şu şekildedir;
- 6 aylık pasaport süresi için pasaport harcı 227,20 TL.
- 1 yıl pasaport süresi için pasaport harcı 332,10 TL.
- 2 yıl pasaport süresi için pasaport harcı 542,20 TL.
- 3 yıl geçerliliği bulunan pasaportlar için pasaport harcı 770,20 TL.
- 10 yıl geçerliliği bulunan pasaportlar içinse tarafınızdan istenilen pasaport harcı 185, 40 TL.
Bu ücretlendirmeler, her yıl farklılık sağlar. Pasaport işlemleri esnasında güncel fiyatlandırmaya dair bir ödeme yapılmalıdır. Yeşil pasaport ücretleri için tarafınızdan herhangi bir pasaport harcı istenilmez. Burada defter bedeli ödenir. Defter bedeli de yaklaşık, 180 TL civarındadır.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023?
Yeşil pasaport alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru talebinde bulunulması gerekir. Başvuru işlemleri nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat ile gerçekleşir. Ancak bizzat müracaat edemeyen kişiler, Nüfus Müdürlüğünün online internet sitesi üzerinden de randevu talebinde bulunabilir. Randevu oluşturulurken, kendinize en uygun zaman dilimini seçmelisiniz. Aynı zamanda il ya da ilçelerde bulunan nüfus müdürlüklerinden, ikametgah edilen bölgeye en yakın nüfus Müdürlüğü tercih edilmeli. Yeşil pasaport alınacağına dair başvuru talebinde bulunulduktan sonra tarafınızdan istenilen evraklar, eksiksiz ve yasal olarak onaydan geçecek şekilde hazır hale getirilmeli. Evraklar iletilip onaydan geçtikten sonra yaklaşık 2 hafta içerisinde yeşil pasaport alınır.
Yeşil Pasaport Çocuğa Kaç Yaşına Kadar?
25 yaş sınırına kadar öğrenim gören vatandaşlar, yeşil pasaport hakkına sahiptir. Ancak 25 yaşından sonra yeşil pasaport verilemez. Bunun için kişinin mesleki unvanına göre farklı pasaportlar tercih edilmeli.
Hangi Memurlar Yeşil Pasaport Alabilir?
Memurlar, yeşil pasaporttan yararlanabilmek için belirli kademe derecelerine göre ayrıştırılır. Öğretmenler için bu durum, 15 yıl görev sürelerini tamamlamaları ile birlikte uygundur. 15 yıl görev sürelerini tamamlamayan öğretmenler için yeşil pasaport alınamaz. Diğer devlet memurları ise kademe durumlarına göre yeşil pasaport alabilir.
Yeşil Pasaport Yenileme Nereden Yapılıyor?
Yeşil pasaport yenileme işlemleri, nüfus müdürlüğü doğrultusunda yapılır. Yenileme işlemleri yeşil pasaportun geçerlilik süresi bittikten sonra yapılmalıdır. Geçerlilik süresi halen devam eden pasaportlar için yenileme yapılmaz.
2023 Pasaport Fiyatları Ne Kadar?
Pasaport fiyatları, her yıl güncellik gösterir. Bu durum pasaportun türüne ya da geçerlilik süresine göre de farklılık sağlar. Pasaport fiyatları için en düşük miktar 6 aylık geçerlik süresidir. Burada ödenmesi gereken bakiye, 407,20 TL. 10 yıl geçerlik süresi bulunan pasaportlar için 1265,40 TL ödenmelidir.
Pasaport Harç Ve Defter Bedeli Nereye Ödenir?
Pasaport harç ve defter bedeli, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara ödenir. Bu bankalar dışında herhangi bir yere ödeme yapılması, yasal olarak kabul edilemez. Anlaşmalı bankalar, her yıl farklılık sağlar. Günce bankaları öğrenebilmek için nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da tercihen Nüfus Müdürlüğü’nün online internet sitesindeki duyurular kısmından da, anlaşmalı bankalar öğrenilebilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara pasaportun geçerlilik süresine göre harç bedeli ödenir. Bankadan harç bedelinin ödendiğine dair dekont alınıp, evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı.
Herhangi bir pasaporta sahip olabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru talebinde bulunulmalı. Yurtdışı seyahatinizde göre bir pasaport tercihi yapıp, sonrasında başvuruda bulunulması daha doğrudur. Pasaportların geçerlilik süresine göre değiştiği gibi pasaport türüne göre de farklılık sağlar. Başvurudan sonra tarafınızdan belirli evraklar istenir. Evraklar eksiksiz bir şekilde yetkili kişilere iletilmedi. Yaklaşık 2 hafta içerisinde herhangi bir sorun olmaz ise pasaport alınabilir.
25 yaş altında bulunan ve halen öğrenimine devam eden vatandaşlar, yeşil pasaport alabilir. Aynı zamanda kademelerine göre devlet memurları da yeşil pasaporttan yararlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bizzat müracaat ya da online randevu ile birlikte başvuru talebinde bulunulduktan sonra yeşil pasaportla ilgili tarafınızdan belirli evraklar istenir. Evraklar eksiksiz ve yasal olarak onaydan geçecek şekilde hazır hale getirildikten sonra herhangi bir sorun olmazsa, yaklaşık 2 hafta içerisinde yeşil pasaport elinize ulaşır.
Yeşil pasaport almak için nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekir. Başvuru işlemleri sonrasında belirli bir randevu tarihi belirlenir. Bu tarihe kadar gerekli belgeler, hazır hale getirilmeli. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün dışında herhangi bir resmi kurumda yeşil pasaport işlemleri, tam anlamıyla gerçekleşmez.