Yeşil pasaport talep formu kolaylıkla erişebileceğiniz bir pasaport olup bunun için nüfus müdürlüklerine bizzat gidebilir veya internet üzerinden T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinden de hususi ve hizmet damgalı pasaport talep formuna erişebilmek mümkündür. Elbette yeşil pasaport da bu evrak olarak geçmekte olup yeşil pasaport alabilmek için bunun dışında evraklar da gerekmektedir. Yeşil pasaport almak bordo pasaport almaktan biraz daha uzun süreli olup sonuçlanması kısa sürede olsa da evrak sayısı daha fazladır.
Özellikle İçişleri Bakanlığı üzerinden yeşil pasaport alabileceğinize dair bir belge almanız gerekir ki bunu da sizlerin istemesi gerekmektedir. Özellikle bu pasaport 5 sene geçerli olup 5 senede bir bu süreç kendisini tekrarlayacaktır. Ancak talep formu almak son yıllarda kolaylaşmış olup internetten de alınabilir hale gelmiştir. Bu sayede yeşil pasaport işlemleri de daha hızlı ilerlemekte olup yeşil pasaport talep formu doldurulduktan sonra il nüfus müdürlüklerine gitmek yeterli olacaktır.
Yeşil pasaportlar bordo pasaport gibi ilçe nüfus müdürlükleri üzerinden yapılamıyor olup bu nedenle il nüfus müdürlüklerine gidilmesi gerekmektedir. Özellikle E-Devlet üzerinden randevu alarak gidebilirsiniz veya isterseniz ALO 199 üzerinden de randevu alabilirsiniz. Özellikle E-Devlet üzerinden alınan randevular için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve ardından Pasaport Randevu Sistemi önerilmektedir. Başvuru yaparken ikamet adresiniz farklı bir ilde de olsa bu bir problem oluşturmayıp kolaylıkla istediğiniz yerden başvuru yapabilirsiniz. Ancak öncesinde evrakları hazırlamak gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Talep Formu Nereden Alınır?
Yeşil pasaport talep formuna internet üzerinden erişim mümkündür. Bu formu İçişleri Bakanlığı sistemi üzerinden erişerek anında indirip alabilirsiniz. İsterseniz çıktı alabilirsiniz ki bu sayede de üstünü doldurabilirsiniz. Sonrasında bu başvuru formunu da dosyaya eklemeniz gerekmektedir. Yeşil pasaport talep formu dosyada muhakkak yer alması gereken formlarından biridir. Bunun dışında bizzat İçişleri Bakanlığı üzerinden alabileceğiniz gibi il nüfus müdürlükleri üzerinden de bu formu kolaylıkla edinebilirsiniz. İsterseniz öncelikle randevu alabilir ve ardından randevu aldığınız il nüfus müdürlüğüne gittiğinizde formu orada doldurabilirsiniz. Bu tercihe bağlı olup yeşil pasaport talep formu her şekilde doldurulması gereken formların başında gelmektedir.
İhracatçılar İçin Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Bazı ihracatçılar da yeşil pasaport alabilmektedir ancak burada birtakım şartlar bulunmaktadır. Hali hazırda en önemli şart var olan yıl ile birlikte son 3 yıl içerisinde yıllık toplam miktar olarak 500 bin dolar ve üzerinde ihracat yapabilen firmalar bu imkândan faydalanabilmektedir. Yani toplamda 1,5 milyon Dolar bir ihracattan söz etmek mümkündür. Yıllık miktar 500 bin dolar olup bu ortalama miktardır ancak toplam milyar 1,5 milyon ve üzeri olmak zorundadır.
Bu firmalar temsilcileri başata olmak üzere sahipleri, ortakları ve birtakım çalışanlar da bu imkândan faydalanarak aslında iş için gerekli seyahatleri çok daha hızla gerçekleştirebilmektedir. Burada amaç ticaretin önünü açmak olup burada izlenecek süreç de memurlarınki iken benzerdir. Ancak bu aşamada içişleri bakanlığı üzerinden belgeye gerek olmaksızın ticari kayıtlar önem arz etmektedir. Ticaret Bakanlığı üzerinden bu miktarlar belgelenmelidir ve bunlar ek olarak da yeşil pasaport talep formu eklenmelidir. Aynı zamanda var ise önceki pasaportlar, biyometrik fotoğraflar ve harç ücretinin ödenmesi gibi belgeler de gerekmektedir.
Hususi Damgalı Pasaport Talep Formu Kim Doldurur?
Yeşil pasaportları kişi bizzat kendisi doldurmalıdır. Eğer kişi bir yeşil pasaport sahibinin çocuğu ise ve yaşı 18 yaşından küçük ise ailesinin doldurması gerekmektedir. Aynı zamanda aile bağı belirtilmeli ve E-Devlet üzerinden alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. Sonrasında ise yeşil pasaport almak için bir muvafakatname gerekmektedir. Burada vasinin imzası şarttır. Eğer aile ise vasi tek bir kişi olacağından onun imzası yeterli iken aile ayrılmamış ise iki kişinin de imzası en iyisi olacaktır. Sonrasında başvur yapılabilmektedir. Yeşil pasaport talep formu internet üzerinden bir tuş ile indirilebilen bir evrak olup yukarıda belirtildiği gibi il nüfus müdürlükleri üzerinden de alınabilmektedir. Ancak her şekilde kişi doldurabiliyor ise kendisi doldurmalıdır. Bunun dışında eşler ve çocuklar da yeşil pasaport alabildiği için onlar da doldurabilmektedir.
Yeşil Pasaport Yenileme Nerede Yapılır?
Aslında pasaport yenileme gibi bir durumun olmadığı bilinmelidir. Pasaportlar her seferinde yeniden çıkmakta olup buna yenileme adı halk arasında verilmiştir ancak durum yeniden pasaport almaktır. Bu nedenle ilk kez pasaport alanlar ile aynı durumda görülmekte olup hangi pasaportu alırsanız alın bu geçerlidir. Ödenecek miktar da bu şekilde olup kişiler buna göre bir süreç belirlemelidir. Ancak yeşil pasaport için harç ücreti ödenmemekte olup sadece defter bedeli ödenmektedir.
Bunu da internet üzerinden ödemek mümkündür. Bunun dışında süreç yine aynı işliyor olup yapmanız gereken yeşil pasaport talep formu almak ve bunu doldurmaktır. Ardından yeni bir biyometrik fotoğraf çektirmelisiniz bu fotoğraflar sonrasında sizlere geri gönderilecektir. Bu aşamada kimliğiniz de gerekmektedir. Dekontu da dosyanıza yer almalıdır ki bunlara ek olarak yeşil pasaportta istenen şey eğer kişiler hala çalışıyorsa bu durumda çalıştıkları kurumdan belge gerekmektedir.
Eğer kişi emekli ise emekli olduğu gün hangi kadroda ve hangi kıdemde ise bunu belgelemesi gerekmektedir. Eğer memur istifa etmiş ise de istifa ettiğindeki rütbesi ve kıdemi gerekmektedir. Bunun dışında bu kişilerin yakınları da bu kişiler ile yakınlıkları belgelemeli ve buna ek olarak da bu kişilerin getirdikleri belgelerin aynılarını getirmelidir. Yani yeşil pasaportu olan kişinin çalışıyorsa hangi kıdemde nerede olduğu ve emekli ise ya da istifa etmiş ise son günkü kıdemleri gerekmektedir.
Pasaport Formu Nereden Alınır?
Yeşil Pasaport Talep Formu; Pasaport formu pek çok yerde bulunmaktadır. İnternet üzerinden de bulabilmek mümkün lup en güvenilir ve en güncel yer aslında İçişleri Bakanlığı sitesi olmaktadır. Aynı zamanda buradaki formlar tamamen damgalı olup sonrasında sıkıntı yaşamanız ve yeniden doldurmanız da gerekmemektedir. İnternet üzerinden erişmek bir yana başvuru yapacağınız il müdürlüğü üzerinden de erişebilirsiniz. Özellikle internet ile arası iyi olmayanlar bu yöntemi uygulayarak kolaylıkla pasaport başvuru formuna erişebilmektedir.
Yeşil Pasaport Almak İçin Nereye Başvurulur?
Yeşil Pasaport Talep Formu; Yeşil pasaport sadece il nüfus müdürlükleri üzerinden alınabilmektedir. Normalde bordo pasaport almak isteyenler ilçe nüfus müdürlüklerini de tercih edebiliyor olsa da bu sadece bordo pasaport için geçerli olup eğer yeşil pasaport alacaksanız randevularınızı da ancak il nüfus müdürlükleri üzerinden alabilirsiniz. Burada ikametgâh adresiniz önemli olmayıp her ilden alabilirsiniz. Bu da aslında kolaylık sağlıyor olup tek yapmanız gereken size uygun gün ve saat için randevu alıp verilen saatte başvuru yapmaktır. Genellikle bu sayede kişiler işlerinden ve günlük hayatlarından geri kalmadan kısa sürede başvurularını iletebilmektedir.
4 yıl olmaktadır. Son güncelleme il 2 yıldan 4 yıla çıkarılmıştır.
Yeşil pasaport için öncelikle randevu almalısınız. Sonrasında evrak ile il müdürlüğüne gitmelisiniz.
Yeşil pasaport internet üzerinden randevu sonrasında alınabilmektedir. Ancak evraklar eksiksiz olmalıdır.
Yeşil pasaport işlemleri de ortalama 1 hafta veya biraz daha uzun sürebilmektedir.
Yeşil pasaport harcı ek bir harç olmayıp sadece defter bedelidir.
Pasaport süresi uzamaz ancak yeniden çıkarılabilmektedir.
Yeşil Pasaport
Diğer bir adıyla hususi pasaport olarak bilinen yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından belirli taşıyan kişilere verilen ve 150’den fazla ülkeye vizesi seyahat etmek hususunda avantaj sağlayan bir pasaport türüdür. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yeşil pasaport haricinde alabildikleri bordo, gri ve siyah pasaport türleri de mevcuttur.
Yeşil Pasaport Şartları
Yeşil (Hususi) Pasaport almak isteyen kişilerin belirli şartları sağlaması istenmektedir. Bu şartlar arasında;
- 1., 2. ve 3. Dereceye sahip memur statüsünde çalışıyor olmak,
- Kadrolu memur olmasa da yine aynı derecelere sahip sözleşmeli kamu personeli çalışanı olmak,
- Aynı derecede emekli olan ya da istifa etmiş olan kişiler,
- Görev süresi bitmiş olan eski TBMM üyeleri,
- Görev süresi bitmiş olan eski bakanlar,
- Belediye başkanları,
- Devlet sporcusu unvanı taşıyan kişileri,
Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanları arasından hususi pasaport almaya hak kazanmış kişiler,
Yeşil Pasaport hakkı olan kişilerin belirli koşulları tamamlamış olan aile üyeleri yeşil pasaport avantajlarından yararlanabilecek kişiler arasında yer alır.
Yeşil pasaport sahibi kişilerin aile üyelerinin de yeşil pasaporttan faydalanması için (eş hariç) çocuklarının 18 yaşından küçük olması ya da 25 yaşına kadar evlenmemiş, herhangi bir işte çalışmamış ve hala eğitimine devam ediyor olması şartı aranmaktadır.
Bunun haricinde çocuklardan zihinsel, bedensel ya da herhangi bir engeli bulunan çocukların hiçbir şekilde yeşil pasaport hakkında yararlanmaları mümkün değildir.
Yeşil Pasaport Yenileme
Yurt dışına çıkmak isteyenler için kimlik ile girilebilen ülkeler haricinde diğer ülkelerde pasaport ile çıkış yapmak zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan pasaport çeşitleri arasında en yaygın şekilde kullanılan pasaport çeşidi bordo pasaport olsa da belirli şartları sağlamış olan devlet çalışanları yeşil, gri ya da siyah pasaport sahibi de olabilmektedir.
Bordo pasaport için en fazla 10 yıllık verilen pasaport süresi, yeşil ve gri pasaport için en fazla 5 yıl süre ile verilmektedir.
Yeşil pasaport sahipleri yurt dışına çıkmayı düşündüklerinde seyahat etmeyi düşündükleri tarihte pasaportlarının geçerlilik süresinin az kalmış olması halinde veya pasaportun 5 yılı doldurması durumunda İl Nüfus Müdürlüğü’ne gidilerek pasaport yenileme işlemine başlamaları gerekmektedir.
Pasaport yenileme işlemlerinde de pasaport çıkartırken uygulanan prosedürler ve fiyatlar aynı şekilde uygulanmaktadır.
Pasaport yenileme işlemlerinde bordo pasaport sahipleri pasaport süresine göre belirlenmiş olan harç bedeli ve defter bedelini ödemesi gerekirken; yeşil pasaport çıkartmak ya da yenilemek isteyenler o yıl içinde belirlenen defter bedelini ödeyerek pasaport yenileme ya da çıkartma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Pasaport Başvuru
Pasaport çıkartmak isteyenler gerek şahıslarına gerekse aile fertlerine, pasaport sahibi olarak gözükecek kişilerin şahsi olarak İl Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvuruda bulunması gerekmektedir.
Pasaport başvurusu yapılmadan önce yapılması gereken ilk şey pasaport türüne göre -bordo pasaport sahiplerinin ayrıca harç bedelini de ödemesi gerekmektedir- belirlenmiş olan ödeme şekliyle anlaşmalı bankalara pasaport bedelinin yatırılmasıdır.
2 Nisan 2018’den önce Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan pasaport başvuruları bu tarihten itibaren İl Nüfus Müdürlüğü’ne yapılmaktadır. Pasaport için gerekli olan belgeler arasında;
- 2 adet son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanı aslı,
- Yenileme işlemi yapılacaksa eski pasaport,
- Yeşil pasaportu anne-baba aracılığı ile hak etmiş kişiler ya da öğrenci pasaportu çıkartmak isteyenler için öğrenci belgesi,
18 yaşından küçükler için muvafakatname belgeleri bulunmaktadır. Tüm bu belgeler hazırlandıktan sonra İl Nüfus Müdürlüğü’nün sitesine girilerek pasaport için online randevu alınabilmektedir.
İlk kez pasaport çıkartacak kişiler için İl Nüfus Müdürlüğü’ne gidildiğinde parmak izi verilmesi zorunludur.
Yeşil Pasaport Memur
Bordo pasaport Türkiye Cumhuriyeti’nde pasaport çıkartmak isteyen herkesin başvuru yapabildiği herhangi bir özel şartı bulunmayan pasaport çeşidiyken yeşil (hususi) pasaport çıkartmak isteyenlerin öncelikli olarak memur olması gerekmektedir.

Yeşil pasaport hakkı çıkması için bir memurun devlet kadrosunda 1., 2. ya da 3. Derecede olması gerekmektedir.
Bu özel şart sağlandıktan sonra İl Nüfus Müdürlüğü’ne yeşil pasaport için başvuruda bulunacak memurlar, istenen genel evrakların yanında çalıştıkları kurumda yetkili kişi tarafından pasaport çıkartmak için gerekli imzalanmış ve kaşelenmiş belgeyi alarak İl Nüfus Müdürlüğü’ne teslim etmeleri gerekmektedir.
Memuriyette derece şartını sağlayamayan memurlar için herhangi bir şekilde yeşil pasaport hakkı bulunmamaktadır.
Emekli Yeşil Pasaport Yenileme
Devlet memurluğu yapıldığı sırada derece şartını sağlamış olan ve bu derecelerin birindeyken emekliye ayrılmış veya istifa etmiş memurlar da yeşil pasaport hakkından faydalanabilmektedir.
Emekli olduktan sonra yeşil pasaport süresi bitenlerin pasaport yenileme işlemi yapması için emekli olmadan önce çalıştıkları devlet kurumundan ıslak imzalı ve kaşeli bir şekilde pasaport çıkartmak için belge temin etmesi gerekmektedir.
Belgeyi temin eden kişiler standart yeşil pasaport çıkartma prosedürlerinde istenen evraklarla birlikte ve süresi bitmiş eski pasaport ile birlikte İl Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeden önce defter bedeli olarak belirlenmiş ücreti ödemeli ardından randevu almalı ve randevu gününde de hazırlanan evraklar eksiksiz bir şekilde ilgili kuruma teslim edilmelidir.
25 Yaşından Sonra Yeşil Pasaport
Yeşil pasaport sahibi olmak için hak kazanmış devlet memurlarının 18 yaşını doldurmayan çocukları ile hala eğitim gören, evlenmemiş ve hiçbir işte çalışmayan 25 yaşına girmemiş çocukları da yeşil pasaport kullanma hakkına sahip olmaktadır.
Ancak 25 yaşını geçmiş çocuklar için eğitim görülse de evlenme ya da herhangi bir işte çalışma durumu olmasa da yeşil pasaport hakkını kaybetmektedir.
25 yaşına girmiş kişilerin pasaport süreleri dolmakta bundan sonraki pasaport alımı için yapılan başvurular yalnızca bordo pasaport üzerine olabilmektedir. Kişilerin yeşil pasaporta devam edebilmesinin tek yolu evlendikleri kişilerin devlet memurluğunda gerekli dereceye sahip olması veya kişinin kendisinin bu dereceyi sağlayacak devlet memurluğunda çalışması olacaktır.
10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi?
Yeşil pasaport almak için devlet memurlarının 1., 2. ve 3. Dereceye sahip olmaları şartı aranmaktadır. Bir devlet memuru işe lisans mezunu ise en az 9. Dereceden başlayacağından ve dereceler aksi bir durum olmaması halinde 3 yılda bir yükseleceğinden ötürü 10 yıllık memuriyette çalışan bir memurun yeşil pasaport hakkına sahip olması imkansızdır.
Gerekli derece şartı sağlanmadığı müddetçe yeşil pasaport başvurusunda bulunulamamaktadır.
Yeşil pasaport, belirli bir dereceye sahip devlet memurlarının alabildiği pasaport türüdür. Yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır ve 150’den fazla ülkeye vizesiz girebilme avantajına sahiptir.
1., 2. Ve 3. Dereceye sahip devlet memurları, Eski TBMM üyeleri, Eski Bakanlar, Belediye Başkanları, Devlet sporcuları vb. ile bu şartları taşıyan kişilerin aile fertleri belirli şartlar altında yeşil pasaporttan yararlanabilmektedir.
Gerekli pasaport belgelerine ek olarak 18 yaşından çocuklar için yeşil pasaport sahibi olan anne ya da baba tarafından alınmış muvafakatname ile İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunularak alınabilmektedir.
Almanya’da yaşanan pasaport olaylarından önce yeşil pasaport sahipleri Almanya’ya vizesiz bir şekilde giriş yapabilmekteydi ancak şimdi yeşil pasaport sahibi de olunca Almanya’nın belirlediği 7 giriş şartından birini taşımayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları şu an için ülke sınırından alınmamaktadır.
Yeşil, Siyah ve Gri pasaport için İtalya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Azerbaycan, Danimarka, Fransa, İspanya, Macaristan, İsviçre, İsveç, Norveç, Portekiz, Polonya ve daha birçok ülkeye vizesiz girme hakkına sahip olunmaktadır. Ancak Bordo pasaport sahipleri vize almak zorundadır.
180 günde 90 günü aşmamak şartı ile vize uygulanmamaktadır.
25 yaşını geçmemiş, evlenmemiş ve herhangi bir işte çalışmamış çocukları yeşil pasaporttan yararlanabilmektedir.
Hayır, yeşil pasaporttan sadece pasaport sahibinin eşi ve gerekli koşulları sağlayan çocukları faydalanabilmektedir.
Hayır, 18 yaşından küçük ve şartları karşılayan 25 yaşını doldurmamış kişiler yeşil pasaport hakkı olan anne veya babanın üzerinden yeşil pasaport alabilmektedir.
Yeşil Pasaport Talep Formu Meb
Yeşil pasaport talep formu meb sahibi olabilmek adına Yeşil pasaport talep formu meb işlemlerinin nasıl yapılacağını bilmek gerekmektedir. Yeşil pasaport(hususi pasaport) işlemleri bordo pasaport (umumi pasaport) işlemleri gibi değil ve oldukça karmaşıklık içermektedir. Yeşil pasaport talep formu meb alabilecek kişiler diğer pasaport türlerine nazaran farklılık göstermektedir. Çünkü Yeşil pasaport talep formu meb alabilmek için uzun yıllar devletin herhangi bir kurumunda çalışmış olmak gerekmektedir.
Özellikle öğretmenlerin alabileceği Yeşil pasaport talep formu meb işlemlerini başlatabilmek için en az 15 yıl boyunca devlet okullarında çalışmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca öğretmenlik meleğinden emekli olan kişiler de yeşil gereken tek konu 1.derece, 2.derece ya da 3.dereceden memurluk puanına sahip olmalarıdır. Üstelik disiplin cezası almış devlet memurlarının yeşil pasaport sahibi olmaya hakkı olmamaktadır.
Yeşil pasaport işlemlerini başlatacak çeşitli kurala uygun olan kişiler, yeşil pasaport almaya hak kazandığında ailesi de bu pasaporttan yararlanabilmektedir. Yeşil pasaport sahibi kişinin eşi tamamen yararlanabilirken, çocukları yalnızca 25 yaşına kadar bu pasaportu kullanabilmektedir. Yeşil pasaport alabilmek için ise gerekli evraklar olan; varsa eski pasaport, kimlik ve kimlik fotokopisi, görevli olarak çalıştığı kurumdan aldığı belgeler, pasaport defter bedelini ödediğini gösteren dekont gibi evrakları doldurması gerekmektedir. Yeşil pasaport alabilmek için ilk adım ise başvuranın çalıştığı devlet kurumuna giderek ne kadar süre çalıştığına dair belgeleri elde etmesidir.
Yeşil Pasaport Talep Formu Nereden Alınır?
Türkiye’de farklı yetki alanları olan birbirinden farklı 4 adet pasaport bulunmaktadır. Bu pasaportlardan en yaygını bordo renkli umuma mahsus olan pasaporttur. Bunun yanında yeşil renkli hizmet pasaportları ülke de bulunan normal vatandaşların alabileceği diğer pasaport türüdür. Birbirlerinden farklı olarak yeşil pasaportu alabilecek kişilerin kamu görevlisi olması gerekmektedir.
Pasaport işlemlerinde en önemli evraklardan bir tanesi pasaport talep formlarıdır. Bu talep formları olmadığı takdirde kişilerin dosyaları eksik sayılır. Her pasaport türünün kendine ait talep formları farklıdır. Buna ek olarak pasaport talep formlarının alınabilecek yerleri de farklılık gösterebilmektedir. 2018 yılından itibaren yeşil ve gri pasaport almak isteyen kişilerin her türlü başvurularına bulundukları illerde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri bakmaya başlamıştır. Yolculuklarına çıkmadan evvel kişilerin vize işlemlerine başlayabilmesi için gerekli olan yeşil pasaport talep formlarını İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri kurumlarından almaları gerekmektedir.
İhracatçılar İçin Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Yeşil pasaporta sahip olmak isteyen kişilerin kamu personeli olması gerekmektedir. Ancak belirli kısıtlamalar dahilinde ihracat görevlisi kişiler de hususi pasaporta sahip olmak için başvuru yapabilmektedir.
Bu koşullardan ilki firmaların yeterli ihracat tutarına ulaşabilmesidir. Kişilerin en az 500.000 ile 10 milyon Dolar arasında ihracat yapmış olmaları gerekmektedir. Bunlara ek olarak kişilerin ihracat tutarları ne kadar fazla olursa yeşil pasaport alma kontenjanları o kadar fazla olur. Örneğin son üç senede 500.000 ile 10 milyon Dolar arasında ihracat yapan firmalardan yeşil pasaport alabilecek kişi kontenjanı 1 iken ihracat ortalaması 100 milyon ve üzerinde olan firmalardan en fazla 5 kişi yeşil pasaport alabilmektedir.
Bu pasaporta başvuruda bulunmak isteyen kişiler başvurularını ilk adımda üye oldukları İhracatçı Birliği’ne yapar. Başvurularını yapabilmek için kişilerin gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde toparlaması gerekir. Daha sonra kişilerin başvuruları onay aldıktan sonra bu belgeler Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne gönderilir. Bu adımdan sonra başvuru sahiplerine dilekçeler Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilir. Kişiler bu talep formunu doldurup, gerekli evrakları da eksiksiz bir şekilde yanında bulundurarak illerinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru yapılır. Bu noktadan sonra pasaport işlemlerinin sonuçlanmasını beklenir.
Yeşil Pasaport Yenileme Nerede Yapılır?
Pasaportlar kişilerin ulusal alanda gösterebilecekleri kimlikleri konumunda olan bir belgedir. Bu neden yurtdışına çıkış yapmak isteyen kişilerin pasaport almaları zorunludur. Türkiye’de yürürlükte olan bordo, gri, yeşil ve siyah olarak dört farklı pasaport türü bulunmaktadır. Bu pasaportlar kişilerin meslek ve sosyal hayattaki statülerine göre değişim göstermektedir.
Yeşil pasaportun resmi adı hususi pasaporttur. Hususi pasaporta sahip olabilecek kişiler kamu kuruluşlarında çalışan kişilerdir. Kişiler bu pasaportlara başvururken karar vermeleri gereken bir başka konu ise pasaport sürelerinin geçerliliğidir. Kişiler en az 6 ay, en fazla 10 yıllık pasaportlara başvuruda bulunabilmektedir. Bu süreçlerin bitmesi dahilinde kişiler gerekli belgeleri yanında bulundurarak İl Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaport yenilemelerini yapabilmektedir.
İstanbul Yeşil Pasaport Nereden Alınır?
Pasaport başvuruları farklı bir ülkeye gitmek isteyen kişiler için büyük önem taşımaktadır. Bunun sebebi pasaportların kişilerin ulusal kimliği olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kimlik olmadığı takdirde kişiler ülke dışına çıkış sağlayamamaktadır. Vize işlemlerinin başlatılmasında bulunan en önemli evraklardan bir tanesi pasaportlardır.
Pasaportlar kişilerin hayattaki statülerine göre değişim göstermektedir. Seyahatlerine hususi pasaportun sahip olduğu haklar içerisinde çıkmak isteyen kişiler bu pasaporta gerekli koşulları sağlaması dahilinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Kişilerin başvuru yapabilecekleri noktalar Türkiye sınırları içerisindeki herhangi bir ilde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleridir. Bu sebeple İstanbul’da da ikamet eden kişilerin yeşil pasaport başvurularını bu makama yapmaları gerekmektedir. Başvuruların yapılabilmesi adına kişilerin harçlarını ödeyerek, gerekli belgelere eksiksiz bir şekilde sahip olmaları en önemli unsurlardan bir tanesidir. Aksi takdirde pasaport süreçleri hakkında hiçbir işlem yapamazlar.
Pasaport Talep Formu Nereden Alınır?
Pasaport talep formlarını almak isteyen kişilerin ilk öncelikle gerekli makamlara başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu makamlar kişilerin ikamet ettikleri illerde bulunan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleridir. Bu makamlar sayesinde kişileri bu talep formlarını elde ederek pasaport almak için gerekli işlemlere başlayabilmektedir. Bu formların eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması pasaport alımı hakkında elzem bir konudur.
Bu formlar kişilerin almak istedikleri pasaport türlerine göre değişim gösterir. Bu nedenle bu formlar kişilerin hangi pasaport türünü almak istediklerini belli eden birer resmi belgelerdir. Bu sebeple Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve resmi bir devlet makamlarından bir tanesi olan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri aracılığıyla pasaport talep formu alımı kolayca gerçekleştirilir.
Pasaport Formu Nereden Alınır?
Pasaport formu almak isteyen kişilerin başvuruda bulunacakları pasaport türleri bu konuda önemli bir detaydır. Bunun sebebi kişilerin pasaport türlerinin, başvuru sahiplerinin hayatta bulundukları statülerine göre değişim göstermesidir. Pasaport formu almak isteyen kişilerin resmi makamlarla iş birliği içerisinde olması gerekmektedir.
Bu resmi makama örnek verilecek olursa, kişilerin ikamet ettiği illerde bulunan İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri bu konudaki tek yetkili kurumlardır. Pasaport başvurusunda en önemli belgelerden bir tanesi olan pasaport formunun alınacağı tek nokta İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleridir. Bu forma sahip olan kişiler bu formları eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurularını gerçekleştirebilir.
Yeşil Pasaport Yenilemek İçin Ne Gerekli?
Yeşil pasaport sahipleri ülkedeki kamu personelleridir. Bu kişilerin pasaportlarını yenilemek için kesinlikle eksiksiz bir şekilde sahip olmaları gereken belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler; kişilerin C kimlik belgesi, güncel bir tarihte çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf, eğer kişiler hala çalışıyorsa; kişilerin çalıştığı kurumlar tarafından onaylanmış pasaport alacak kişilerin kimlik bilgilerini bulunduran pasaport talep formu gerekmektedir. Bunun yanında eğer başvuru sahipleri emekli birer memur ise bu kişilerin emekliliklerinin sağlandığı kuruma giderek kişinin memuriyet seviyesini gösteren resmi evrağı alması gerekmektedir. Eğer kişilerde eski pasaportlar bulunuyorsa bu pasaportlar ve eğer kişiler engelliyse sağlık raporlarının da dosya içerisine eklenmesi gerekmektedir.
Hayır, 25 yaşını aşan öğrencilerin yeşil pasaport alma hakları bitmektedir.
Pasaport süreleri dolan kişilerin gerekli belgelerle beraber bulundukları ilde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Ankara sınırları içerisinde ikamet eden kişilerin yeşil pasaport almaları için başvuru yapacakları yer İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüdür.
Çocukların pasaport başvurularını aile bireyleri tarafından yapılmaktadır. Bu kişiler gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde toparlayarak yetkili makamlara başvuruda bulunması gerekir.
Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin pasaport ücretlerinin tamamını ödemesi ve belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olarak İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekir.