Yeşil Pasaport Süresi; Yeşil pasaport, 4 adet pasaport türünden birisidir. Devlet memurlarına ve belirli miktarda yurt dışı ihracatı yapmış kişilere verilen yeşil pasaport çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Özellikle 160 kadar ülkeye vize muaf seyahat hakkı tanıması açısından oldukça talep gören bir pasaport türüdür.
4 adet pasaport türünün hepsi farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bir pasaporta başvuruda bulunabilmek için o pasaportun şartlarını karşılıyor olmak gereklidir. Bu da şu demek oluyor ki herkes yeşil pasaport sahibi olamaz.
Yeşil pasaport alabilmek için çeşitli koşulu tamamlamış olmak gerekir. Örneğin bir avukat ve öğretmen yaklaşık 15 yıl kadar mesleğini usulüne uygun icraat etmesi karşılığında yeşil pasaport alma hakkına sahip olabilir. Devlet memurlarının alabildiği yeşil pasaport için 15 yıl kadar görevini icraat etmesinin sebebi kademesinin yükselmesi ile ilişkilidir. Çünkü yeşil pasaporta ancak 1., 2. ve 3. kademedeki devlet memurları başvuruda bulunabilir.
Yeşil pasaport başvurusunda bulunmak için devlet memurluğunu halen yapıyor olmanız aranmaz. Daha önce devlet memuru olarak çalışmış veya devlet memurluğundan emekli olmuş olmanız yeterli olacaktır.
Her pasaport türü belirli bir süre geçerliliğince verilmektedir. Yeşil pasaport süresinin dolması ile birlikte yurt dışı seyahatleriniz için yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Çocuğa Kaç Yaşına Kadar?
Yeşil pasaport sahibi kişiler çocukları için de yeşil pasaport alabilirler. Bunun için gerekli şartlar bulunmaktadır. Çocukların yeşil pasaport sahibi olabilmek için karşılaması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- 25 yaşını doldurmamış olmak. (Doldurması dahilinde diğer şartları karşılıyor bile olsa yeşil pasaport alma hakkı bulunmamaktadır.)
- Evlenmemiş olmak. (Çocukların bekar olması gerekmektedir aksi takdirde yapılan başvurular geçersiz sayılacak ve ret alacaktır.)
- Öğrenim görüyor olmak. (25 yaşından küçük olması ve bir eğitim kurumunda eğitim alıyor olması gerekmektedir. Açık öğretim öğrencisi olması durumu değiştirmez. Açık öğretim öğrencileri de anne veya babasının yeşil pasaportu bulunması dahilinde yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.)
Yeşil Pasaport Hakkı Ne Zaman Biter?
Yeşil pasaport süresi yaklaşık 5 yıl kadar olacak şekilde gerçelidir. Çocuklarda ise 25 yaşını geçmiş olması ile yeşil pasaport sahibi olma hakkı bitmektedir.
Yeşil Pasaport Kaç Ay Kala Yenilenir?
Yeşil pasaport süresi yenileme işlemi için pasaport defterinde işlem yapılacak yer bulunmaması veya pasaportun geçerliliğinin bitmiş olması gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Yeşil pasaport ücreti için sadece defter bedeli ödemesi yapılması gerekmektedir. Bunun için de 2023 güncel ücreti 180 Türk Lirası şeklinde belirlenmiştir.
Yeşil Pasaport Kaç Yaşına Kadar Geçerli 2023?
Yeşil pasaport sahibi kişi 5 yıl süren yeşil pasaport süresi geçerliliğinin sona ermesinin akabinde yenileme yapabilir. Ancak yeşil pasaportu baba veya anne aracılığı ile alan çocukların 25 yaşında yeşil pasaport hakları ölmektedir.
Babadan Gelen Yeşil Pasaport Kaç Yaşına Kadar Geçerli?
Yeşil pasaport alan veya almaya hakkı bulunan ebeveynler çocukları için de başvuru yapabilmektedir. Anne veya babası sayesinde yeşil pasaport alan kişilerin yeşil pasaport süresi 2023 yılında da belirtildiği üzere 25 yaş altıdır.
Yeşil Pasaport 25 Yaş Sınırı Kalktı Mı?
Yeşil pasaport süresi kendisi sayesinde almış kişiler için 5 yıldır. 5 yıl sonunda yeşil pasaportun yenilenmesi için gerekli işlemlerin yapılması gereklidir.

Ancak yeşil pasaport sahibi anne veya baba aracılığı ile yeşil pasaport sahibi olan çocuklar için süreç farklı işlemektedir. Annesi veya babası aracılığı ile yeşil pasaport sahibi olan çocukların 2023 yılında da 25 yaş sınırı tabii tutulduğu belirtilmiştir.
25 yaşına gelmemiş ve eğitim hayatı devam eden çocukların aynı zamanda bekar olması da gerekmektedir. Evlenmiş bir çocuk ise ileride eşinin yeşil pasaport hakkından veyahut kendisinin yeşil pasaport hakkının bulunması ile tekrar yeşil pasaport sahibi olabilir.
Yeşil Pasaport Süresi Bitince Ne Yapılır?
Yeşil pasaport süresi yaklaşık 5 yıl olarak verilmektedir. 5 yılın sonunda ise yenileme işlemi başlatmak gerekmektedir. Yeşil pasaport süresi bitince yenileme işlemi yapmak için randevu almak gerekmektedir.
Yeşil pasaport yenileme randevusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesi, e-devlet web sitesi veya Alo 199 telefon numarası ziyaret edilmelidir. Bu yollar dahilinde pasaport yenileme randevusu alınmaktadır.
Pasaport yenileme randevusu günü İl Nüfus Müdürlüğü’ne gerekli evrak teslimi yapılmalıdır. Ayrıca yeşil pasaport defter bedeli ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir.
Yeşil pasaport yenileme işlemi için gerekli olan genel evraklar;
- Kimlik (Aslı olmalıdır ancak fotokopisini yanında bulundurmak yararlı olabilir.)
- Eski pasaport
- Güncel fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş ve günümüzdeki halinize benzeyen 2 adet biyometrik fotoğraf.)
- Muvafakatname (Reşit olmayan 18 yaş altı çocuklar için gereklidir.)
- Dekont (Başvuruya gelmeden önce defter bedelini ödediğinizi gösteren belge.)
- Öğrenci belgesi (25 yaşından küçük ve pasaport hakkını anne veya babasından olan çocuklar için geçerli.)
Yeşil pasaport başvurusunda veya yenileme başvurusunda mutlaka evraklarınızın tam olması, fotoğrafınızın net olması, kimliğinizin yanınızda olması, başvuruya gelmeden önce pasaport harcı ve defter bedelinin ödenmiş olması gerekmektedir. Bu durumların gerçekleşmediği başvurular ret alır ve kabul edilmez.
Yeşil Pasaport Sigortalı Işe Girince Iptal Olur Mu?
25 yaş altı ve anne veya babası sayesinde yeşil pasaport sahibi olmuş çocukların yeşil pasaport hakkı sigortalı işe girilmesi dahilinde iptal olacaktır. Son gelişmelere göre daha önce sigortalı bir işte çalışmış olması dahi yeşil pasaport almasına engeldir.
Yeşil Pasaportla Almanyada Kaç Gün Kalınır?
Yeşil pasaport sahibi kişiler vize muaf bir şekilde ile kadar ülkeyi ziyaret etme hakkına sahiptir. Bu ülkelerden birisi de Almanya’dır. Almanya, yeşil pasaport sahibi kişilerin 180 gün içinde yapacağı 90 günlük ziyaretler için vize talebinde bulunmadığını belirtmiştir.
180 gün içerisinde 90 gün kalmak şartı ile Almanya’da bulunabilirsiniz.
Pasaport Kaç Gün Kala Yenilenir?
Pasaport yenilemek için defterde yer kalmaması veyahut geçerliliğinin bitmiş olması gerekmektedir. Bu durumlarda pasaport yenileme işlemleri başlatılmalıdır.
Pasaport Süresi Bitmeden Değiştirilebilir Mi?
Pasaport süresi bitmeden yenileme işlemi yani süre uzatma işlemi yapılamaz. Pasaportunuzun geçerliliği bitmesi veya pasaport defterinizde işlem yapılacak sayfa kalmaması sebebi ile yenileme işlemi yapmanız mümkündür.
2023 Pasaport Fiyatları Ne Kadar?
2023 pasaport fiyatları defter bedeli 180 Türk Lirası ve süresine göre pasaport harcı ise; 6 aylık 227,20 Türk Lirası, 1 yıllık 332,10 Türk Lirası, 2 yıllık 542,20 Türk Lirası, 3 yıllık 720,20 Türk Lirası şeklindedir.
Yeşil pasaport başvurusunda pasaport harcı ücreti ödenmez.
Öğrenci yeşil pasaportu, yeşil pasaport sahibi anne veya babasının onayı dahilinde alınabilir.
10 yıllık pasaport harcı 1085,40 Türk Lirası şeklindedir.
Pasaport başvurusunda bulunmak için www.nvi.gov.tr, e-devlet veya Alo 199 numarasından randevu almak gereklidir. Randevu günü evrak teslimi ile pasaport başvurusu yapılır.
10 yıllık pasaport ücreti yaklaşık 125 eurodur.