Yeşil Pasaport Randevu

Yeşil Pasaport Randevu; Bilindiği üzere yeşil pasaport, umuma mahsus olan pasaporttan çok daha ayrıcalıklı bir pasaport türü. Devlet memurları için verilen yeşil pasaportta da bu görevde bulunan herkes yeşil pasaport sahibi olamıyor. Daha çok kıdem yani kadro durumuna bakarak verilen bu pasaport türünden devlet memurlarının aileleri de yararlanabiliyor. Fakat çocukların yeşil pasaport almasındaki yaş sınırı 25 olarak belirtilmiş. Yani memur bir aileniz varsa, yeşil pasaport çıkartabilmek için devlet tarafından belirtilen sınır 25 yaş. O yüzden bu sınıra ulaşmadan hemen yeşil pasaport işlemlerine başlamak lazım.

Yeşil pasaport, kişilere yalnızca 5 yıllık verilen bir pasaport çeşididir. Bu pasaportun 5 yıllık süresi dolduğunda yenileme işlemlerinin gerçekleştirilmesi şarttır. Pasaport yenileme işlemleri için de sizlerden talep edilen belgeler ile birlikte yeşil pasaport randevu almalı ve bu müracaatın ardından pasaport yenileme işlemlerinizi tamamlamalısınız. Pasaport yenileme işleminizin ardından, yeni pasaportunuz sizlere teslim edilecektir. Peki, yeşil pasaport yenileme işlemleri nasıl yapılır, emekli olan devlet memurları için de pasaport yenileme işlemleri aynı mıdır?

Emeli Yeşil Pasaport Yenileme

Emekli olan devlet memurları da yeşil pasaport hakkından yararlanmaya devam edebilmektedir. Ayrıca her 5 yılda bir yenilenen bu pasaport için yenileme hakkına da sahiplerdir. Emekliler için yapılan pasaport yenileme işlemleri de çalışma hayatına devam eden yeşil pasaport sahibi devlet memurlarının başvuruları ile aynı esasları içermektedir. Yalnızca, başvuru esnasında talep edilen evraklardan birkaç tanesi farklılık göstermektedir.

Emekli devlet memurları için yeşil pasaport başvurusunda ilk olarak gerekli olan evrak listesi hazırlanmalı, defter bedeli ödenmeli ve daha sonra Nüfus İl Müdürlükleri’nden yeşil pasaport randevu alınmaktadır. Yeşil pasaport için talep edilen belgeler aşağıdaki maddeler içerisinde verilmiştir:

  • Yeşil pasaport almak için İç İşleri Bakanlığı’na hitaben yazılan yeşil pasaport için talep yazısı (Burada emekli olan devlet memurlarının, emekli olduğu kurumlara bu talep yazılarını onaylatmaları gerekmektedir.
  • Kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Eğer varsa daha önce alınmış yeşil pasaportların aslı
  • Yeşil pasaport için defter bedeli ödemesi dekontu

Yeşil pasaport başvurusunda bulunacak kişilerin pasaport harç bedelini ödemelerine gerek yoktur. Yalnızca defter harç bedelini ödeyerek yeşil pasaport sahibi olabilirler. Bunun için ödenmesi gereken yeşil pasaport defter harç bedeli 174,5 TL’dir.

Yeşil Pasaport Talep Formu

Yeşil pasaport randevu almadan önce hazırlanması gereken evraklardan bir tanesi de yeşil pasaport talep formudur. İster emekli ister, halen görevde olan bir devlet memuru olun, yeşil pasaport başvuru işlemleri, yenileme işlemleri için mutlaka bu talep formunu evrak listesi arasına almanız gerekmektedir.

Yeşil pasaport için talep formu; Nüfus İl Müdürlükleri resmi sitesinden indirilerek doldurulabilmektedir. Bu formda yeşil pasaport talep edecek kişinin Adı Soyadı, TC kimlik bilgilerinin yazılması gerekmekte ve kadro derecesi, çalışma durumuna göre olan uygun kısımlara ait alanlar da doldurulmalıdır. Daha sonra kişinin imzası ve alacaksa; çocuğu ya da eşi için doldurulması gereken alanlar da hazırlanmalıdır.

Bu belge doldurulduktan sonra ilgili diğer evraklar ile birlikte yeşil pasaport için başvuruda bulunulabilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz için, Nüfus ve İl Müdürlükleri’ne gitmeden önce mutlaka telefonla ya da internet üzerinden yeşil pasaport randevu alınmalıdır.

Yeşil Pasaport Talep Formu

Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport başvurusu ve yenileme işlemleri için yeşil pasaport talep formunun evraklar içerisinde yer alması şarttır. Yukarıda belirttiğimiz emekliler için yeşil pasaport başvuru işlemlerinin aynısı, çalışma hayatına halen devam eden devlet memurları için de geçerlidir. Bu sebeple, yeşil pasaport talep formunda yer alan bilgiler, doldurulması gereken alanlar, yukarıda belirttiğimiz maddeler ile aynıdır.

Yeşil pasaport için talep formu belgesini Nüfus ve İl Müdürlüğü internet sayfalarından indirerek doldurabilirsiniz.

E- Devlet Pasaport Randevu

Tüm pasaport çeşitlerime başvuru ya da yenileme işlemleri için öncelikli ilgili kurumlardan randevu alınması şarttır. Ayrıca pandemi nedeniyle randevuya gidecek olan kişilerden HES kodu da talep edilmektedir. Yeşil pasaport randevu işlemleri, e- devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için kişiler ilk olarak; https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al linki üzerinden e- devletten giriş yapabilir, açılan sayfadan seçenekler arasından “ PASAPORT “ yazısına tıklayarak başvurmak istedikleri pasaport türünü seçerek işlemlerine devam edebilir ve randevularını alabilirler.

Yeşil Pasaport Yenileme 2023

Yukarıdaki başlıklarda belirttiğimiz üzere, yeşil pasaportunu yeniletecek devlet ya da emekli devlet memurlarının önce ilgili evrak listesini hazırlaması, daha sonrasında da bu evrak listeleri ile birlikte yeniletme işlemlerini, Nüfus ve İl Müdürlükleri’nden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Ücreti 2023

Yeşil pasaport alacak kişilerin pasaport için harç bedeli ödemelerine gerek yoktur ancak defter harç bedelini ödemekle yükümlüdürler. 2023 yılı için hususi pasaport ( yeşil pasaport ) alacak kişilerin ya da yeniletme işlemleri yapacak olan kişilerin ödemesi gereken yeşil pasaport defter harç bedeli; 174,5 TL olarak belirlenmiştir.

Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ilk kez yeşil pasaport başvurusunda bulunacak ya da pasaport yeniletecek kişilerin ödemesi gereken yeşil pasaport defter harç bedeli: 174,5 TL olarak belirlenmiştir. Ödeme yapıldıktan sonra bu ödemenin dekontu da mutlaka pasaport evrakları içerisinde yer almalıdır.

Yeşil Pasaport İptal Nedenleri

Yeşil pasaport sahibi olanların, belirtilen durumlar gerçekleştirilmediği takdirde pasaportlarının iptali gibi durumlar söz konusu olabilir. Yeşil pasaport iptalinin daha çok, memur olan kişilerden ziyade ailelerinin pasaportlarının iptal şartları dikkat çekmektedir. Örneğin; memur bir ailenin çocuğu iseniz o zaman yeşil pasaport hakkınız 25 yaşına kadar geçerlidir. 25 yaşından sonra yeşil pasaport başvurunuz işleme alınmaz. 25 yaşına gelmeden yeşil pasaport başvurusunda bulunan çocukların ise aile ile birlikte yaşaması, öğrenciliklerinin devam etmesi, öğrenci değilseler bile çalışmamaları ve bekar olmaları gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birine uymayan kişiler aile durumundan dolayı yeşil pasaport hakkına sahip olamaz ya da sahip olsalar dahi pasaport hakları iptal edilir.

25 Yaşından Sonra Yeşil Pasaport

25 yaşını dolduran ve aileden dolayı yeşil pasaport sahibi olan kişiler, artık yaş dolayısıyla yeşil pasaport hakkına sahip olamazlar. Bu kişilerin 25 yaşından sonra yeşil pasaport sahibi olabilmeleri için devlet memuru olmaları gerekmektedir. Devlet memuru olsalar dahi belirtilen kadrolarda olmadıkları ve kişilerden talep edilen eğitim durumu vs. gibi şartlara uyum sağlamadıkları sürece yeşil pasaport sahibi olamazlar.

Yeşil Pasaport Randevu Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport için randevu almak isteyen kişiler, e- devlet üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilir ya da ALO 199 hattını arayarak da randevularını alabilirler.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeşil pasaport için; yeşil pasaport talep formu, 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfus kağıdı aslı, eski pasaportların aslı ve defter harç bedeli dekontu gibi belgeleri hazırlamış olmaları gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Yenilemek İçin Ne Gerekli?

Yeşil pasaport yenileme işlemleri için de bir önceki soruda belirtilen evrakların hazırlanması gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Hangi Kurumdan Alınır?

Yeşil pasaport; Nüfus ve İl Müdürlüklerine müracaat gerçekleştirilerek alınır.

Yeşil Pasaport 25 Yaş Sınırı Kalktı mı?

Hayır, bu pasaport türü için halen 25 yaş sınırı devam etmektedir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA