Yeşil pasaport olarak adlandırılan hususi pasaport yalnızca devlet kuruluşu memurları için verilen pasaport türüdür. Yeşil pasaport kimlere verilir;
- Eskiden TBMM’ye üye olan kişiler ve eskiden meclis içerisinde bakanlık yapmış olan kişiler,
- Birinci, ikinci ve üçüncü olarak adlandırılan kadrolarda memur olan kişilere,
- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolardan emekli olmuş olan memurlara,
- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadro içerisinde bulunan kamu görevlilerine,
- Görev süreleri boyunca büyükşehir ile ve ilçe başkanlarına,
- Emekli olan (birinci dereceden” eski belediye başkanlarına,
- Devlet için oluşturulmuş spor dalı takımlarında bulunan sporculara,
- Belirli şartlara uyulması durumunda Türk Telekom, Ziraat Bankası, Emlak Bankası ve Halk Bankası çalışanlarına,
- İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport hakkında belirlenmiş olan kanun doğrultusunda belirlenmiş şartları taşıyan kişilere,
- Yeşil pasaport hakkı bulunan ve 25 yaşını aşmamış çocuklara yeşil pasaport verilmektedir.
10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi?
Yeşil pasaport kimlere verilir; doğrudan devlet için çalışan kimselere bu pasaport verilir. 10 yıllık memurun yeşil pasaport alması için karşılaması gereken özellik ise hangi kadro türünde çalıştığıdır.
Yalnızca birinci, ikinci ve üçüncü derece olarak nitelendirilen kadrolarda çalışan memurların yeşil pasaport alma hakkı bulunuyor. Bu kadrolar dışında hizmet vermiş olan kişiler 10 yıldır memur olsa da yeşil pasaport alma hakkına sahip olmayacaktır.
25 Yaşından Sonra Yeşil Pasaport
Yeşil pasaport kimlere verilir; memurlara ve memurların birinci dereceden yakınlarına verilir. Burada bahsi geçen birinci dereceden yakınlar yalnızca çocuklardır.
Yeşil pasaport hakkı bulunan bir anne babanın çocuğu 25 yaşından genç ve hala öğrenim görüyor ise ailesinin yeşil pasaport hakkından yararlanabilir.
Ancak 25 yaşından büyük olan kişiler çalışsa da çalışmasa da yeşil pasaporta hak kazanmak için kendi devlet içerisinde çalışıyor olmalıdır. Böylece kişi kendi başına şartları karşıladığında pasaport almak için hak kazanacaktır.
Yeşil Pasaport Kimler Alabilir
Yeşil pasaport herkese verilmeyen özel pasaportlardan biridir. Bu pasaporta sahip olmak isteyen kişinin öncelikle belirli şartları karşılaması gerekir. Yeşil pasaport kimlere verilir;
- Kişilerin 10 yıldır devlet için farklı mecralarda hizmet veriyor olması gerekir.
- 10 yıldır hizmet veren kişinin 10 yıl boyunca hizmet sunduğu kadro türünün birinci, ikinci ya da üçüncü dereceden olması gerekir,
- Devlet kurumlarında çalışan kişilerin yanında Türk Telekom, Halk Bankası ya da Ziraat Bankası gibi yerlerde çalışan kişilerin de koşulları karşılaması durumunda yeşil pasaport almak için hakkı bulunur.
- Yeşil pasaport hak sahibi olan kişinin eşi ve 25 yaşından küçükse hala eğitim alıyorsa kişinin yeşil pasaport hakkından yararlanarak pasaport alabilir.
Yeşil Pasaport İptal Nedenleri
Kişilerin sahip olduğu yeşil pasaportun iptal edilmesi için farklı nedenler bulunuyor. Bu nedenler kısaca şu şekildedir;
- Pasaportun haksız kullanımı ya da kötüye kullanılmaya çalışıldığı fark edilirse kişinin pasaportu iptal edilecektir.
- Anne ya da babasının yeşil pasaport hakkı ile pasaport almış olan çocuklar kendi işinde çalışmaya başladığında ya da 25 yaşını geçtiğinde pasaport hakkı sonlandırılır.
- Mahkeme kararınca kişinin yurt dışına çıkması engellendi ise kişinin pasaportu iptal edilecektir.
- Kişiler kendileri için pasaport iptalinde bulunabilirler. Eğer kişi kendi isterse de kendi pasaportunu sonlandırma ve iptal etme hakkına sahiptir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023
Yeşil pasaportun alınması için öncelikle kişinin şu şartları sağlaması beklenir;
- Kişi 10 yıldır devlet için hizmet veren bir kurumda hizmet veriyor olmalıdır.
- Kişi eğer zamanında hizmet verdiyse ve şuan emekliyse de gerekli evrakları ile pasaportu alabilir.
- Kişinin birinci, ikinci ya da üçüncü dereceden kadro olarak nitelendirilen bir kadroda hizmet veriyor olması gerekir.
- Kişinin aktif olarak hizmet vermesi ya da emekli olması durumu koşulların sağlanması için çok da belirleyici bir kriter değildir.
Bu şartları karşılayan kişiler İl Nüfus müdürlüğüne gerekli belgeleri ile başvuruda bulunması gerekir. Başvuru öncesinde ise pasaport harç ve defter bedelinin ödenmesi önemlidir.
Yeşil Pasaport Yenileme
Daha önceden yeşil pasaportsa sahip olan kişiler pasaport kullanım süresinin dolmasının ardından pasaportunu yenilemesi gerekir. Pasaportunu yenilemek isteyen kişinin dikkat etmesi gereken noktalar;
- Kişinin önceki pasaportu mahkeme kararı ya da kötüye kullanım nedeni ile iptal edilmemiş olmalıdır.
- Hala yeşil pasaport alınması için gerekli şartların karşılanıyor olması gerekiyor.
- Yurt dışına çıkmanız için herhangi bir engeliniz olmamalıdır. Eğer engeliniz varsa pasaport yenileme işleminiz gerçekleştirilmeyecektir.
Şartların geçerli olması durumunda İl Nüfus Müdürlüğü’ne giderek ücret ödemesi yapması ve pasaport yenileme başvurusunda bulunması gerekir. Bunun için kişinin önceki pasaportunu ve gerekli diğer evraklarını sunması gerekir.
Yeşil Pasaport Başvuru
Yeşil pasaport başvurusu yapılabilmesi için öncelikle kişilerin randevu alması gerekir. Bunun için NVI mobil uygulamasını, randevu.nvi.gov.tr web adresini ya da 199 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.
Randevunuzu almanızın ardından sunmanız gereken belgeler şu şekildedir;
- Nüfus cüzdanı kimliğiniz ve fotokopisi,
- 1 adet uygun şartlarda çekilmiş biyometrik fotoğraf,
- Eksiksiz bir biçimde doldurulmuş Hususi yeşil damgalı pasaport talep formu,
- Emekli ya da görevden çekilenler için kurumdan ayrıldıklarını belirten belge,
- Pasaport harç ve defter ücretinin ödendiğini gösteren makbuz,
- Daha önce alınmış ve iptal edilmemiş pasaportlar,
- Eğer kişi hala öğrenci ise öğrenci belgesi,
- Ergin olmayan kişiler için vekalet name, kayyum kararı ve valilik görev onay belgesi şeklindedir.
Bunun dışında kişilerin durumuna göre farklı belgeler de istenebilir.
Randevu için kişilerin belirtilmiş olan İl Nüfus Müdürlüğü’ne gitmesi gerekiyor. Tüm evrakların teslimi ile başvuru işlemi tamamlanır.
Yeşil Pasaport Memur
Yeşil pasaport asıl olarak devlet memurlarına verilen pasaport türüdür. Bu pasaportta en önemli unsur kişinin devlet için 10 yıldır hizmet veriyor olmasıdır. Bu durumun dışında geçerli olarak görülen farklı durumlar da bulunabiliyor.
Devlet memurlarının yanında yeşil pasaport hakkı bulunan devlet memuru eşi ve çocuklarının da pasaporttan yararlanma hakkı olacaktır. Ancak evliliğin sonlanması durumunda eş bu hakkını kaybedecektir.
Bu durum çocuk için ise çocuğun 25 yaşından büyük olması ve artık çalışan bir birey olması şeklindedir.
Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadro olarak belirlenmiş kadrolarda 10 yıldan daha uzun süredir memurluk hizmeti veren ya da vermiş olan kişiler yeşil pasaport alabilir.
25 yaşından küçük olan çocuklar eğer anne babasının yeşil pasaport alma hakkı bulunuyorsa bu haktan yararlanabilir.
Memur çocuğunun ailesinin yeşil pasaport hakkından yararlanması için belirlenmiş yaş sınırı 25’tir.
Yeşil pasaport alma hakkına sahip olan kişiler İl Nüfus müdürlüğüne giderek yeşil pasaport almak için başvuruda bulunarak pasaportunu alabilir.
Belirli koşulları taşıyan devlet memurlarının alabileceği pasaport türü yeşil yani hususi pasaporttur.
Eğer kişi 25 yaşından küçükse ve eğitimine hala devam ediyorsa babasının yeşil pasaport hakkından yararlanabilir. Bu koşullara uymayan kişinin yeşil pasaport alması için kendi hakkını kazanması gerekir.