Hususi pasaport olarak verilen yeşil pasaport harcı, sadece defter bedeli olarak tahsil edilir. Yeşil pasaport hamilleri, pasaport harcından muaf tutulur. 2023 pasaport defter bedeli 180 TL olarak güncellenmiştir. Pasaport başvurularında gerekli evraklar ile pasaport kategorisine uygunluk gösteren kişiler, yeşil pasaport alabilirler. Yeşil pasaport hamillerinin eşleri ve 18 yaşına kadar olan çocukları da yalnızca defter bedeli ödeyerek hususi pasaport alabilirler.
Yeşil pasaportlar ile uluslararası seyahatler yapılabilir ve 2023 yılı itibariyle 130 ülkeye vizesiz seyahat edilebilir. Genel anlamda bürokratlar ve devlet memurlarına verilen pasaport türüdür. Hususi pasaportların geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
2023 Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar?
2023 yeşil pasaport harcı 180 TL’dir. Bu kategoride yer alan hamiller, sadece pasaport ücreti ödeyerek pasaport sahibi olabilirler. 2023 de 10 yıllık pasaport ücreti 1.265 TL olarak güncellenmiş ve bu tutar yalnızca bordo pasaport sahiplerinden tahsil edilmektedir. Yeşil pasaport hamilleri, pasaport harcından muaf tutulmaktadır.
Yeşil pasaport harcı defter bedeli, pasaport başvurusunda önce yatırılmalıdır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sisteminde yer alan sanal pos üzerinden ödeme yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı Genel Müdürlüğü sistemi www.gib.gov.tr sistemi üzerinden güvenli ödeme sağlanabilir.
Pasaport/ Değerli Kağıt Ödeme başlığına tıklayarak; isim- soy isim, vergi dairesi seçimi ve il seçimi yapılarak ödeme yapılır. Alt kısımda ‘’Değerli Kağıt Bedeli’’ 180 TL olarak görünmektedir. ‘’ÖDE’’ sekmesine tıklayarak, kart bilgileriniz ile pasaport defter bedelini yatırabilirsiniz.
Yeşil Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?
Gib.gov.tr sisteminden veya nvi.gov.tr pasaport/ başvuru bölümünden ödeme yapabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sistemine TC kimlik numaranız ile veya e-devlet sisteminden direkt olarak giriş yapabilirsiniz. Pasaport işlemleri kısmından harç yatırılabilir. Vergi Dairesi Müdürlüklerinden pasaport harcı ödenmektedir. İnternet üzerinden yatırmak için www.ivd.gov.tr adresinden ödeme sağlanabilir.
PTT şubelerinden pasaport harcı veya defter bedeli ödeme işlemleri sağlanmaktadır. Kimlik bilgileriniz ile PTT’den veya yurt içindeki anlaşmalı banka şubelerinden, mobil bankacılık sisteminden harç ödenebilir. Yeşil pasaport harç yatırma işlemlerinde elektronik ortam belgesi veya dekont almanız gereklidir. Başvuru evrakları ile ücretin yatırıldığına dair mutlaka iletilmelidir.
Yeşil Pasaport Bedelleri Hangi Bankaya?
Hususi pasaport bedelleri Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılır. 2023 yeşil pasaport harcı yatırılan bankalar; Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk, Odeabank ve Şekerbank olarak belirlenmiştir. Pasaport defter bedeli veya harçları ayrıca; T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası şubelerinden dijital veya mobil bankacılık sistemlerinden yatırabilirsiniz.
Yeşil pasaport harçları PTT Şubelerinden, Vergi Dairelerinden ödeme yapılabilir.
Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil pasaportlar kadro derecesi 1-2 ve 3 olan devlet memurlarına, bürokratlara, eski meclis üyelerine ve görevleri süresince belediye başkanlarına verilir. Bu kapsamda olan kişiler Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak yeşil pasaport alabilirler. 5 yıl geçerli olarak verilen yeşil pasaportlar, ücretten muaf olarak ve yalnızca defter bedeli ödenerek verilir.

Tüm Dünya’da 130 ülkeye vizesiz giriş hakkı veren hususi pasaport, www.nvi.gov.tr sistemi veya Alo199 numaralı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sisteminden pasaport başvurusu yapılarak alınabilir. NVİ sisteminde bulunan pasaport talep formunun edinilmesi ve eksiksiz şekilde doldurulması gereklidir. Başvuru için gerekli belgeler ve defter harcı yatırım belgesiyle doğrudan başvuru yapılır.
Yeşil pasaport işlem süresi genellikle 3 ila 5 gündür. En fazla 7 iş gününde yeşil pasaport hamillerine kurye ile teslim edilir.
2023 Pasaport Harçları Ne Kadar?
2023 pasaport harçları, pasaport sürelerine göre belirlenmiştir. Gri pasaport, öğrenci pasaportu ve yeşil pasaport harcı tahsil edilmemekte ve yalnızca 180 TL defter harcı alınmaktadır. Pasaport harcı sadece bordo pasaport sahibi yani normal vatandaşlardan tahsil edilir. Umuma mahsus pasaport harcı 2023 güncel listesi;
- 6 aylık 407 TL
- 1 yıllık 512 TL
- 2 yıllık 722 TL
- 3 yıllık 950 TL
- 10 yıllık 1.265 TL
Olarak belirlenmiştir. T.C İçişleri Bakanlığı tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında verilen pasaportlarda, 2023 defter harcı 180 TL’dir.
Yeşil pasaport harcı, kart hamillerinin eşleri ve çocuklarından da alınmamaktadır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023?
Devlet memuru/ emeklisi veya Emekli Sandığı keseneğiyle sözleşmeli olarak çalışan, derecesi 1-2-3 olan kişiler yeşil pasaport alabilirler. Görevde oldukları süre boyunca İl ve İlçe Belediye Başkanları, eski bürokratlar, eski TBMM üyeleri, devlet sporcuları yeşil pasaport alma hakkı olan kişilerdir. Yeşil pasaport hamillerinin eşleri ve 18 yaşını geçmemiş çocukları da hususi pasaport alabilir. Çocukları arasında 25 yaşına kadar öğrenciliği devam eden, evlenmemiş veya bir iş sahibi olmamış kişiler de ebeveynleri hakkından yararlanabilirler. Engelli ve bakıma muhtaç belgesi olan çocukları, yeşil pasaport çıkarma hakkında yararlanabilmektedir.
Hususi pasaport 5 günde çıkan ve 7 iş günü içinde teslim edilen belgelerdir. 5 yıl boyunca geçerlilik gösterir ve 28 sayfa olarak hazırlanır. Süre sonunda pasaport yenileme başvurusu yapılarak, süresi 5’er yıl olacak şekilde ardışık olarak uzatılabilir.
Pasaport Defter Bedeli Nereye Ödeniyor?
Yeşil pasaport harcı 180 TL defter bedeli olarak tahsil edilir. 2023 pasaport defter bedeli www.ivd.gov.tr sisteminden İnternet Vergi Dairesi dijital ortamından ödenmektedir. Sanal pos sistemi ile kredi kartları üzerinden ödeme yapılabilir. E-devlet sisteminden giriş yapabilir veya nvi.gov.tr pasaport işlemleri üzerinden de sanla posa direkt olarak erişim sağlayabilirsiniz.
PTT Şubelerinden başvurusu sahibinin TC kimlik numarası veya anlaşmalı banka şubelerinden defter bedeli ödemesi yapılabilir. Ayrıca Vergi Dairesi Müdürlükleri, Gelir İdaresi Başkanlığı Genel Müdürlüğünden ödeme yapılabilir. Ödeme dekontu veya e-dekont çıktısı alınarak, pasaport başvuru belgeleri ile teslim edilir.
Yeşil pasaport başvuru formu, TC kimlik, biyometrik 2 adet fotoğraf ve yeşil pasaport kapsamına dair iş/ emeklilik/ istifa- çekilme/ vefat belgelerinin ıslak imzalı ve mühürlü şekilde teslim edilmesi gereklidir. İl/ İlçe Nüfus Müdürlüğüne pasaport başvurusu yapılarak, işlemler tamamlanır. Pasaport 5 ila 7 iş gününde teslim edilir.
Yeşil pasaportlar 5 yıllık olarak verilir. 5 yıl kullanım sonrasında süresi biter. Talep oluşturularak yeşil pasaport süresi uzatılabilir.
10 yıllık pasaport toplam harcı 1.265 TL olarak güncellenmiştir. Bu tutarın 180 TL’si defter bedeli, 1.085 TL’si pasaport harcıdır.
10 yıllık pasaport harcı 95 Euro’dur. Bu tutarın 24 Euro’su defter bedeli ve 71 Euro’su pasaport harcı olarak tahsil edilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı sanal pos sistemi, NVİ sistemi pasaport başvuru kısmında bulunuyor. www.nvi.gov.tr sisteminden ödeme sağlanabilir.