Yeşil pasaport başvuru adımlarının tamamlanması için kişilerin öncelikli olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’nden randevu alması gerekmektedir. Pandemi sebebi ile işlemlerin randevulu tamamlanmasına daha büyük önem verilmeye başlamıştır. Yeşil pasaport başvuru adımları için randevu alırken, 199 telefon numarasından ya da direkt olarak internet üzerinden başvuru adımlarınızı tamamlamanıza imkan verilmektedir. Randevulu şekilde işlemler sürdüğü için kişilerin kalabalık ortamlarda bulunmasına gerek kalmadan tüm süreç yerine getirilecektir.
Yeşil Pasaport Talep Formu
Yeşil pasaport başvuru talep formu kapsamında verilen bilgiler güncel ve doğru olmalıdır. Bu bilgilerde bir hata olduğu fark edildiği anda sistemin başvurunuzu ret yanıtı ile karşılayabileceğini de unutmamalısınız. Talep formu kapsamında kişilerin sunmaları gereken bilgilerden bazıları;
- Pasaport talep eden hak sahibinin adı ve soyadı, TC kimlik numarası belirtilen alana eksiksiz bir biçimde girilmelidir.
- Bu hak sahibi üzerinden yeşil pasaport hakkından istifade etmek isteyen eşin ve çocukların da hem TC kimlik numarasının hem de ad soyadının eksiksiz bir biçimde iletilmesi gerekmektedir.
- Hak sahibi kişinin bağlı bulunduğu kurum, bulunduğu görev ve görev sicil numarasının da açık anlaşılır şekilde sunulması gerekmektedir.
- Kadro derecesi yazılmalıdır. Bu talep formunun ad soyad tarih ve imza bilgilerinin de sonrasında yetkili amire sunulması ve ondan da onay talep edilmesi istenecektir.
Talep formunun doldurulmasının hemen sonrasında gerekli olan diğer belgeler ile beraber yetkililere sunulması gerekir. Pasaport başvuru adımları ile bireysel olarak uğraşmak istemeyen kişilere danışmanlık firmaları da yardımcı olmaktadır. Bu danışmanlık firmalarının vize başvuru aşamasında da yardımcı olduğu fark edilmektedir. Tüm resmi prosedürleri üstlenen firmalar tüm işlem adımlarından sizi haberdar edecektir.
Yeşil Pasaport Yenileme 2023
Yeşil pasaport başvuru adımları kadar yenileme süreci de büyük önem arz etmektedir. Yenileme adımlarını yakından takip etmeyen kişilerin süre dolmasına rağmen pasaportunu kullanmaya devam etmesi durumunda ceza ile karşılaşacağının da belirtilmesi gerekmektedir. Yenileme adımlarında illa sürenin dolmuş olması gerekmemektedir. Pasaportunuzun yıpranması ya da vize başvurusunda bulunacağınız ülkenin koşullarını yerine getirmemesi durumunda da yeşil pasaport yenileme başvuru adımını yerine getirebilirsiniz. Yeşil pasaport yenileme adımlarını tamamlarken sadece defter bedeli ödemeniz yeterli olacaktır. Defter bedeli yapılan son değişikliklerin akabinde 174 TL olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport talep ya da yenileme işlemlerinde bir pasaport harcı ödemenize de gerek kalmayacaktır.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yeşil pasaport başvuru adımlarında kişilerin sunmaları gereken evraklar şu biçimde sıralanmaktadır;
- Talep formunun damgalı şekilde sunulması gerekmektedir. Bu formda istenen tüm bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır.
- Başvuru adımını yerine getirirken kimlik belgeniz ve bir adet biyometrik fotoğrafınızın da sunulması talep edilecektir. Bu belgelerin sunulmasının hemen sonrasında yaklaşık olarak 7 gün içerisinde başvuru adımınızın tamamlanması ve yanıtlanması sağlanacaktır. Başvuruyu yurtdışından yapacak olan kişilerin işlemlerini temsilcilikler üzerinden tamamlaması yeterlidir. Yurtdışında işlemler 10 güne kadar uzayabilmektedir.
İstenen bu evraklarda bir eksiklik ya da bilgi yanlışlığı olması durumunda kişilerin başvuru adımının ret yanıtı alacağının da bildirilmesi gerekir.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023
Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin verdikleri belgelerin eksiksiz bir biçimde doğru ve güncel olduğundan emin olması gerekmektedir. Bu pasaportu almak isteyen kişilerin yakınları da faydalanabilmektedir. Örneğin 3. Derecede olan bir memurun hem eşinin hem de çocuğunun yeşil pasaport almasına hak tanınmaktadır. Başvuru adımlarında hak sahibi ile beraber bu hak sahibi üzerinden istifade etmek isteyen kişilere de imkan sağlanmaktadır.
İMMİB Yeşil Pasaport
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliği kapsamında pasaport verilmesine imkan tanınmaktadır. Pasaport talep adımlarında kişilerin belgeleri eksiksiz bir biçimde tamamlaması gerekmektedir. Yeşil pasaportun talep edilme adımının sonrasında yaklaşık olarak 7 günlük bir süre içerisinde pasaportun çıkması sağlanır. Yeşil pasaport talep eden kişilerin sadece defter bedeli ödemesi yeterli olacaktır. Ayrıca bir pasaport harcı talep edilmeyecektir. Talep edilen ücretin PTT ya da Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile ödenmesine imkan verilmektedir. Yeşil pasaport başvuru adımlarının İMMİB önderliğinde yapılmasının sonrasında ticaret ile uğraşan kişilerin ülke değiştirme adımlarının daha kolay bir hale gelmesi için de tedbirler alınmış durumdadır.
25 Yaşından Sonra Yeşil Pasaport
Hak sahibi üzerinden çocukların yeşil pasaport alması için 25 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. 25 yaşından büyük olan kişilerin bu haktan istifade etmesine izin verilmeyecektir. Kişilerin çocuklarının 25 yaşını aşması sonrasında da hak sahibinin bu fırsatından istifade etmesi için ağır engelli ve bakıma muhtaç olması gerekmektedir. Bu durumun kanıtlanmasının sonrasında yeşil pasaport alınmasına imkan verilecektir. 25 yaşından sonra yeşil pasaport almak isteyen kişilerin bu kuralı göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Bordo Pasaport
Bordo pasaport umuma mahsus pasaport olarak da tanımlanmaktadır. Herhangi bir önceliği olmayan ve diğer özel koşullu pasaportları hak edecek bir unsura sahip olmayan kişilerin talep edecekleri pasaport türü olarak tanımlanmaktadır. 199 telefon numarası üzerinden il ya da ilçe Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Müdürlüğü kapsamında randevu alarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Kişilerin hem defter bedeli hem de harç tutarını ödemesi gerekmektedir. Bordo pasaport kullanmak isteyen kişilerin biyometrik fotoğraf, kimlik belgesi, başvuru formunu eksiksiz sunması gerekmektedir.
Bordo pasaportun vizesiz giriş gibi bir imkan sağlamadığının belirtilmesi gerekir. Bordo pasaport ile ülkelere giriş çıkış yaparken vize talep adımlarını öncesinde iletmeniz gerekmektedir. Pasaport talep adımlarına dair sorun yaşanmaması için kullandığınız pasaportun güncel tarihli olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca başvuru yapacağınız ülkenin kaç sayfanın boş olmasını talep ettiğine de dikkat etmelisiniz.
Yeşil Pasaport Ücreti
Yeşil pasaport ücreti 174 TL olarak belirlenmiştir. Talep edilen bu ücret sadece defter ücretidir. Defter ücretinin ödenmesinin hemen sonrasında yeşil pasaport talebiniz dikkate alınmaya başlayacaktır. Ödemenin yapıldığına dair dijital kayıtlar tutuluyor olsa da sizin makbuzu da saklamanız tavsiye edilmektedir. Yeşil pasaport ücretinde bir diğer deyiş ile ödemeniz gereken defter bedelinde her sene değişimler olmaktadır. En güncel fiyatı ödeme adımının hemen öncesinde kontrol etmeniz gerekmektedir.
Yeşil pasaport talep formu, 1 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik belgenizi sunmalısınız. Bu belgeler ışığında başvurunuz dikkate alınacaktır.
İMMİB üzerinden yapılan başvurunun sonrasında ihracatçıların da yeşil pasaport almasına imkan verilmektedir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Müdürlüğü kapsamında yapılmaktadır. İl ya da İlçe merkezlerinden işlemler yerine getirilmektedir.
Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin memuriyet seviyelerinin 1-2-3 seviye olması gerekmektedir. Ayrıca eski vekiller ve bakanların da bu pasaportu kullanmasına izin verilmektedir.
Yeşil pasaport almak için öğrenci olmak şart değildir. Memurlar, emekli memurlar, eski vekiller ve eski bakanların da bu pasaporttan faydalanmasına imkan verilmektedir.
Memurların kıdemlerinin 1-2-3 seviyesinde olması durumunda yeşil pasaport almasına imkan verilmektedir. Ayrıca bu kişilerin eşleri ve çocukları da yeşil pasaport avantajlarından istifade etme hakkını saklı tutar.
Yeşil Pasaport Şartları
Yeşil pasaport şartları incelendiği zaman belirli bir görev tanımına dahil oklan kişiler ve onların yakınlarının yeşil pasaport almasının mümkün kılındığı görülmektedir. Yeşil pasaport başvuru adımlarında hem bireysel olarak başvurularınızı tamamlama hem de danışmanlık firmalarından destek alma hakkınız bulunmaktadır. Danışmanlık firmaları başvuru adımlarının her bir aşamasını sorunsuz şekilde tamamlarken, aynı zamanda başvurunun her aşamasında sizi eksiksiz bilgilendirilecektir. Pasaport başvurularında çok tercih edilmese dahi vize başvuru adımlarında birçok kişinin danışmanlık firmalarından yardım talep ettikleri görülmektedir. Yeşil pasaport sayesinde birçok ülkeye vize zorunluluğu olmadan giriş adımınızı tamamlamanıza imkan verilecektir.
10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi?
Memuriyet seviyesi 1-2-3 seviyesinde olan kişilerin yeşil pasaport talep etmesine imkan verilmektedir. Sadece kendileri değil aynı zamanda hak sahibinin eşi ve çocuklarının da bu imkandan istifade etmesine imkan tanınmaktadır. Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin başvuru aşamasında sunması gereken belgelerden bazıları;
- Kimlik belgenizi sunmalısınız. 1 adet biyometrik fotoğrafınızı iletmelisiniz.
- Başvuru talep formunun damgalı halinin eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekir.
- Pasaport defter ücretinin ödendiğine dair makbuz da sunulmalıdır.
Yeşil pasaport şartları arasında bu belgeleri eksiksiz bir biçimde sunmanız talep edilmektedir. Kişilerin sunduğu belgelerde ya da bilgilerde herhangi bir sorun meydana geldiği zaman ret yanıtı alacağınızın da bildirilmesi gerekir.
Devlet Memurları Yeşil Pasaport Yönetmeliği
Devlet memurlarının yeşil pasaport almaları için 1-2- ya da 3. Kademede olmaları gerekmektedir. Yeşil pasaport yönetmeliğine göre ortaklı prosedürü geçerli olan ülkelere vizesiz giriş yapılmasına imkan verilmektedir. Tabi ki bu girişin sınırı 30 ile 90 gün arasında değişim göstermektedir. Giriş adımında pasaportunuzu sunmanız yeterli olacaktır.
Devlet memurlarının yakınları da yeşil pasaporttan istifade edebilmektedir. Kişilerin eşleri ve çocuklarının da bu imkandan istifade etmesi mümkündür. Talep formunda hem sicil numaraları hem de yeşil pasaporttan istifade etmek isteyen kişilerin yakınlarının faydalanmak istediğine dair belgeler istenecektir. Her ülke yeşil pasaport sahibi olan kişilere vizesiz giriş imkanı tanımamaktadır. Bu nedenle vizesiz giriş imkanı sunan güncel ülkeler listesinin detaylı şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023
Yeşil pasaport şartları kapsamında kişilerin şu koşullarda olmaları durumunda bu imkandan faydalanmasına imkan verilmektedir;
- Eski bakanlar ve eski milletvekilleri bu imkandan sorunsuz şekilde istifade edebilmektedir.
- 2. Ve 3. Derecede memurlar ve bu memurluk derecelerindeyken emekli olan kişilerin de yeşil pasaporttan faydalanmasına imkan tanınmaktadır.
- İl ve ilçe belediye başkanları da yeşil pasaport alabilmektedir. Bu imkandan sadece görev süreleri içerisinde istifade etmelerine imkan verilmektedir. Daha sonrasında bu fırsattan faydalanmalarına olanak tanınmayacaktır.

Bu titrlere sahip olan kişiler ve yakınlarının pasaport sahibi olmasına imkan verilmektedir.
25 Yaşından Sonra Yeşil Pasaport
Yeşil pasaport şartları arasında 25 yaş sınırı da dikkat çekmektedir. Yeşil pasaportu hak eden memurların çocuklarının da bu haktan istifade etmeleri için 25 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. 25 yaşından büyük olan kişilerin bu imkandan istifade etmesine olanak verilmeyecektir. 25 yaşından büyük olmasına rağmen yeşil pasaporttan istifade etmeye devam edebilecek olan grup ise ağır engelli ve bakıma muhtaç olan çocuklardır. Bu çocuklar 25 yaşını doldurmuş olsalar dahi anne ve babaları üzerinden hak ettikleri yeşil pasaportu kullanmaya devam edebilmektedir. Bu çocukların pasaportlarının yenileme adımları yerine getirilirken muvafakatname sunulması da talep edilmektedir.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yeşil pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin başvuru formunu damgalı ve onaylı şekilde sunması gerekmektedir. Derlenen evrakların iletilmesi için ve başvurunun tamamlanması adına kesinlikle randevu alınması gerekmektedir. 199 numaralı hat üzerinden ya da internet aracılığı ile başvuru adımınızı tamamlamanıza ve randevu almanıza imkan verilmektedir. Özellikle pandemi sürecinde randevulu işlem gerçekleştirilmesine daha büyük önem verilmiştir. Bu şekilde kalabalık bir ortam oluşmadan, gerekli başvuru adımlarının yerine getirilmesi mümkün kılınmaktadır.
Emekli Yeşil Pasaport Yenileme
Yeşil pasaport şartları kapsamında yenileme sürecini takip etmek de kişilerin kendi sorumluluğundadır. Yeşil pasaport yenileme adımlarında memuriyet derecelerinin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bu aşamada pasaporta ilk başvuru adımı tamamlanırken gerekli olan tüm memuriyet belgeleri gönderilmiş olsa dahi, yenileme adımında da başvurunun ayrıca tamamlanması gerekmektedir.
Yeşil pasaport yenileme adımlarını takip etmeyen kişilerin sunulan bu imkanı usulsüz kullanması gerekçesi ile imkanın iptal edileceği ve pasaportun elinden alınacağının da iletilmesi gerekir. Aynı durum vize için de geçerliliğini sürdürmektedir. Vizenin geçerlilik süresini takip etmek de kişilerin kendi sorumluluğundadır. Vize geçerlilik süresinin dolması durumunda yeniden başvuru adımlarının yerine getirilmesi ve talebin iletilmesi gerekir. Vize yenileme adımlarında sunulan pasaportun da güncel tarihli olması gerekir. Aksi takdirde vize talebiniz ret yanıtı alacaktır. Vize talebi ret yanıtı alan kişilerin konsoloslukların belirlemiş olduğu gün ve saat aralığında yeniden reddi itirazda bulunmasına fırsat verilmektedir. Reddi itiraz adımının tamamlanmasının sonrasında kişilerin vize talepleri yeniden değerlendirmeye alınacaktır. Ret yanıtında karar kılınırsa kişilerin vize harcı olarak yatırmış oldukları tutarın kendilerine iade edilmeyeceğinin de ayrıca bildirilmesi gerekir.
Hakim Savcı Yeşil Pasaport Şartları
Hakim ve savcıların da pasaport imkanları bulunmaktadır. UYAP Başvuru ekranını kullanarak taleplerin iletilmesine imkan verilmektedir. Hem yeşil pğasaport hem de hizmet pasaportu için başvurunun yapılmasına imkan verilmektedir. Yeşil pasaport kişilere sadece 5 sene özelinde verilmektedir. Daha uzun süre geçerli olan bir yeşil pasaportun söz konusu olmadığının da ayrıca iletilmesi lazımdır.
Hususi Pasaport
Yeşil pasaport aynı zamanda hususi kullanıma özel olan pasaport olarak da tanımlanmaktadır. Hususi pasaport sayesinde en kısa süre içerisinde başvuru adımını sorunsuz şekilde tamamlama fırsatını elde edecek ve birçok ülkeye vize almadan da giriş yapma fırsatını yakalayacaksınız. Ülkelere vizesiz giriş adımlarının sonrasında kalacağınız süreye ilişkin bir kısıtlama vardır. Bu kısıtlama kapsamında en fazla 90 gün kalmanıza izin verilecektir. 90 günden fazla kalacak olan kişilerin genellikle ( ülkelere göre değişme olasılığı da göz önünde bulundurularak ) vize talep etmesi çok önemlidir.
1-2-3 seviyesinde olan memurlar, eski vekiller, eski bakanlar, ihracatçılar bu pasaporttan istifade edebilmektedir.
Memurların 10. Senelerini doldurmaları durumunda yeşil pasaporttan istifade etmelerine imkan verilmektedir.
Yeşil pasaport almak için talep formunun doldurulması, kadro durumu ve sicil numarası gibi denetime tabi olan dataların eksiksizi bildirilmesi gerekmektedir.
İhracatçıların yeşil pasaport alabilmesi için İMMİB ile iletişim kurması ve bildirilen detaylara uygun şekilde başvurunun iletilmesi gerekir.
Yeşil pasaporta hak kazanan bir anne babanın çocuğu da bu pasaport talep işlemlerinden istifade edebilir. Talep formunda yakını olarak bildirilmek yeterli olacaktır.
25 yaş sınırı devam etmektedir. Anne babası üzerinden yeşil pasaport alan kişilerin 25 yaşına kadar bu pasaport imkanından faydalanmasına olanak tanınmaktadır.
Yeşil Pasaport Başvurusu
Yeşil pasaport diğer bilinen ismiyle, hususi pasaporttur. Belirli şartları karşılayan kamu görevlilerine ya da ailelere verilir. Yeşil pasaportun diğer bilinen pasaportlara göre dolaşım gücü, fazlasıyla yüksektir. Bu sebepten dolayı, en avantajlı pasaport türleri içerisinde bulunur.
Yeşil Pasaport Almak İçin Ne Gerekli?
Yeşil pasaporta sahip olabilmek için tarafınızdan belirli evraklar ve belgeler istenir. Bunlar şu şekildedir;
- Biyometrik fotoğraf
- Nüfus cüzdanı
- Pasaport bedelinin ödendiğine dair dekont
- Pasaport talep formu
- 25 yaş altında bulunan vatandaşlar, yeşil pasaport başvurusu esnasında kesinlikle öğrenci konumunda olmalılar. Öğrenci olmayan ve 25 yaş altında bulunan bireyler için yeşil pasaport geçerli değildir. Bu sebepten dolayı tarafınızdan istenilen evrak dosyası içerisinde halen 25 yaş altındaysanız, öğrenci olduğunuza belirten bir öğrenci belgesi yer edilmeli.
- Engelli ve 18 yaşını geçmiş bireyler için pasaport talep edildiği takdirde sağlık kurulundan alınan rapor bulunmalı.
- 18 yaşından küçük bireyler için ise noter tarafından düzenlenmiş muvafakatname talep edilir.
- Emekli olmuş vatandaşlar hangi kurumdan emekli olduğunu gösteren bir emekli yazısı almalıdır. Burada emekli olunan tarih, görev, unvan ve derece, emeklilik yazısı içerisinde önemli bir nitelik taşır.
Evraklar eksiksiz ve kesinlikle tarafınızdan istenilen doğrultuda hazırlanmalıdır. Böylelikle onaylanması daha kısa bir sürede tamamlanır. Evraklar eksik ya da kişisel bilgilerle uyuşmadığı takdirde yeşil pasaport onay sürecinden geçmez. Ve pasaport 2 hafta içerisinde alınabilecekken, bir ay kadar süreyi bulabilir.
Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar 2023?
Harç bedeli genel olarak bordo pasaportlar için uygulanır. Yeşil pasaport başvurusu için herhangi bir harç ödemesi olmaz. Yalnızca defter bedeli bulunur. Defter bedeli de, 174 TL’dir. Geçmiş zamanlarda anlaşmalı bankalarda bu işlem, kısa bir süreç içerisinde yapılmaktaydı. Ancak şimdi güncellenen durumuyla, vergi dairesine ödeme gerçekleşir.
Yeşil Pasaport Almak İçin Ne Kadar İhracat Yapmak Lazım?
Yeşil pasaport alabilmek için yıllara göre belirli bir harç ödemesi yapılmalıdır. İlk düzenlemede bir milyon dolar ve üzerinde ihracat yapan firmalara, yeşil pasaport hakkı verilir. Ancak bu durum yapılan düzenleme ile birlikte 500 bin dolara indirilmiştir. İhracat ortalaması yıllık 500 bin dolar ile 10 bin dolar arasında bulunan firmalara, 10 milyon ila 25 milyon dolar arasında ihracat verilebilir. 25 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasında yıllık ortalama ihracatı bulunan firmalar, 2. kategoride bulunurken 50 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında ihracatı bulan firmalar ise 3. Kategoridedir. Son olarak 100 milyon dolar üzerinde olan firmalar, 5 yetkilisine yeşil pasaport hakkı verir.
Belirli bir unvana sahip olan şirket sahipleri, yeşil pasaport alabilir. Ancak burada ihracat yapma durumlarına göre yeşil pasaport verilir. İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları ya da çalışanları hususi yeşil pasaport sahibi olabilirler. Firma sahipleri, çalışanlarına ya da ortaklarına da yeşil pasaport verilmesi mümkündür.
Yeşil pasaport başvurusu ya da alma durumu, kişinin bulunduğun unvandaki kıdem olarak ilerlemesine göre yer edinir. 1., 2., ve 3. dereceden kadrolu memurlar, yeşil pasaport alabilir. Bu durum herhangi bir olumsuzluk olmaması halinde mümkündür. Kademe durumu 3 yılda bir ilerler. Bu durum derece için de aynı şekilde geçerlidir. Bir yılın sonunda kişi yalnızca bir kademe ilerleyebilir. Burada da 9. derece yani ikinci kıdem de olur. 9/2 şeklinde ifade edilir.
Öğretmenler ya da öğretmenler gibi memurlar, yeşil pasaport alabilmeleri için kadro dereceleri 32 ya da 1 olmalıdır. Öğretmenler görev sürelerine göre 9 derece ile 1 kademede başlarlar. Buradaki en yüksek derece 1’dir. 32 ya da 1 dereceye sahip olan öğretmenlere, yeşil pasaport hakkı verilir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bizzat müracaat edilerek, yeşil pasaport çıkartılabilir. Bunun öncesinde randevu işlemleri önemlidir. Randevu süreci Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden mümkündür. Yeşil pasaport ücretlendirmeleri, her yıl güncellik gösterir. Bilinen güncel fiyatı ile yaklaşık 163 TL’dir. Bu ücretlendirme, yeşil pasaportun ne kadar süreyle alınacağına göre de değişir.
Yeşil pasaporta herhangi bir harç bedeli bulunmaz. Burada kişilerden istenilen yalnızca defter bedelidir. Harç bedeli, bordo pasaport için geçerlidir.
Yeşil pasaport defter bedeli, geçerlilik süresine göre değişkenlik gözetir. Bir yıldan 5 yıla kadar yeşil pasaport geçerlilik süresi bulunur. Burada ödenmesi gereken miktar anlaşmalı bankalara yapılır. Anlaşmalı bankalardan alınan dekontta, evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı. Burada ödendiğine dair bir dekont bulunmadığı takdirde yeşil pasaport tarafınıza verilmez.
Yeşil pasaport başvurusu, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılır. Tercihen bizzat müracaat, tercihen de online olarak başvuru yapabilirsiniz. Başvuru işlemleri sonrasında randevu tarihi ve saat dilimi içerisinde nüfus dairesine müracaat etmeniz gereklidir.
10 yıllık memurun yeşil pasaport alması, mümkün değildir. Devlet memurlarının yeşil pasaport alması, kadro derecesine bağlı olarak farklılık gözetir. Kadro derecesi ilk 3 derece yükselemeyen devlet memuru, yeşil pasaport hakkından yararlanır. Bu durum 10 yıllık memurlar için de geçerlidir. Bu sebepten dolayı 10 yıllık bir memura yeşil pasaport verilme gibi etmenler, kesinlikle geçerli olmaz.
Pasaport işlemlerinin tamamı, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılır. Yeşil pasaport almak isteyen vatandaşlar da, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün tercihen dairesine tercihen de online olarak internet sitesi üzerinden başvurularını yapabilir.
25 yaş altında bulunan vatandaşların yeşil pasaport alabilmeleri için kesinlikle öğrenci olduklarını kanıtlamaları gerekir. Yeşil pasaport işlemleri esnasında tarafınızdan istenilen evraklar da, 25 yaş altı bireyler öğrenci olduklarına dair bir öğrenci belgesi bulundurmalı.
Öğretmenlerin yeşil pasaport alabilmeleri için derece ve kademeleri önemlidir. Her 1 derecede 3 yıl görev yapmaları üzerinden, hesaplama gerçekleşir. 15 yıl boyunca çalışan bir öğretmen, yeşil pasaport alabilir. Bu durum dereceye göre değiştiği için her öğretmenin yeşil pasaport alması mümkün değildir.
Yeşil pasaport, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte alınır. İşlemler istenilen doğrultuda hazırlanırsa yaklaşık 2 hafta içerisinde elinize ulaşır. Yeşil pasaport;
- Belirli bir dereceye denk gelen memurlara
- Görev süresi tamamlanmış bakanlara
- Görev süresi tamamlanmış eski milletvekillerine
- Özelleştirilen banka çalışanlarına
- Özelleştirilen türk telekom çalışanlarına
- 18 yaşını doldurmayan çocuklara
- 25 yaşını doldurmuş halen öğrenimine devam eden gençlere, verilir.
Yeşil pasaport başvurusu ya da güncel etmenler hakkında detaylı bilgiyi Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan müracaat ile birlikte öğrenebilirsiniz.