Yeşil pasaport alma şartları, hususi şartlar dahilindedir. Hususi durumlar olarak kabul edilen devlet memurluğu statüsünde olan kişilerin 5 yıl geçerli süreyle yeşil pasaport alma hakkı vardır. Devlet kurumlarında çalışmakta olan öğretmen, devlet memuru, doktoru ve defterdarlık çalışanları da dahil olmak üzere dünya üzerinde 195/ 6 ülkede geçerli olarak yeşil pasaportu kullanmalarına ‘’devlet hususi pasaport’’ verilmektedir.
Yeşil Pasaport Almak İçin Kaç Yıl Çalışmak Lazım?
Yeşil pasaport almak için kadrolu devlet memuru olarak 1. Senenin sonunda 1 kişi kıdem sahibi olarak, 9 derece 2 kıdem ve sicilinde olumsuz hiçbir durumun söz konusu olmaması durumlarında alacaktır. 9/ 2 kıdem değerine göre 1. 2. Ve 3 dereceden kadrolu devlet memuru olan kişilerin hususi yeşil pasaport alma hakkı vardır.
Yeşil pasaport alma şartları için kadrolu memurun, çalışma süresini doldurmuş, 1 yıllık performansıyla birlikte devlet memurluğu sicilinin temiz olması beklenmektedir. 1. Senenin sonunda 1. Kıdem sahibi olan devlet memurunun, devletten yeşil pasaport alma hakkı bulunur.
Yeşil pasaport nasıl alınır; Yeşil pasaport almak için devlette kadrolu memur olan ve en az 1. Kıdem hakkına sahip olan kişinin il nüfus müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden ‘’Yeşil pasaport talep formu’’ alması ve resmi makamlar üzerinden onaylatarak nüfus müdürlüğüne başvuru yapması şartı vardır. Nüfus cüzdanı, 2 adet biyometrik fotoğraf, defter bedeli dekontuyla birlikte başvuru yaparak yeşil pasaport sahibi olması sağlanır.
Yeşil Pasaport Almak İçin Ne Gerekli?
Yeşil pasaport alma şartları arasında devlet memurunun sicil kaydının temiz olması ve devlet görevinde yüz kızartıcı suç işlememiş olması şartları vardır. Aynı zamanda pasaport başvurusu yaparken herhangi bir davasının bulunmaması, boşanma ve hukuki alana tekabül etmiş olan hiçbir soruşturmasının da yer almaması şartları vardır. Devlette 1. Kıdem, 2. Kıdem ve 3. Kıdem görev yapmakta olan devlet memurunun, 1. Yılını doldurmuş, görevini layığıyla yerine getirmiş ve devletin sağladığı imkanları kötüye kullanmamış olması da şartlar arasında kabul edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devlet memurluğu yapan adaylara nüfus müdürlüğü üzerinden 5 yıl geçerli yeşil pasaport vermektedir.
Yeşil pasaport evrak listesi;
- Yeşil pasaport almanız için nüfus müdürlüğü tarafından web sitesinde yüklenmiş ‘’Yeşil pasaport formu’’ eksiksiz doldurulmalıdır.
- Yeşil pasaport defter harç bedeli dekontunun nüfus müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.
- 2 adet arka fonu beyaz biyometrik fotoğraf
- Çocuklar için muvafakatname
- Başvuru sahibinin nüfus cüzdanın aslı ve arkalı önlü fotokopisi
- İstifa eden veya emekli olan kişilerin çalıştığı dönemdeki kadro bilgisi
Yeşil pasaport alma şartları için gerekli olan evraklardır. Başvuru işlemleri nüfus müdürlüğü tarafından yapılmakta, özel sektör ve kadrosuz memurluk işlemlerinde yeşil pasaport başvuru işlemleri kabul edilmemektedir.
Yeşil Pasaport Kimler Alabilir?
Yeşil pasaport hak sahipleri Türkiye Cumhuriyeti devlet memurluğu kadrolu çalışanlardır. Memurluk kıdeminin 1. 2. Ve 3. Derece olması en az 1 yıl çalışmış ve sicilinin temiz olması şartları da dikkate alınarak başvuru işlemlerinin kabul edilmesi gerekmektedir. Devlet memurluğu devam etmekte olan emekli olarak hayatına devam eden kişilerin de pasaport başvuru yaparak, yeşil pasaport alma şartları yerine getirildiğinde 5 yıllık yurt dışı seyahatlerinde kullanabilecekleri resmi belgeleri olmaktadır.

Kadro derecesi 1, 2 ve 3. Derecede olan emekliğe ayrılan kişilerin görevden çekildikten sonra da yeşil pasaport alma hakları vardır. Devlet memurluğu yapmakta olan kıdem sahibi kişilerin 18 yaşına kadar erkek ve kadın çocukları için de yeşil pasaport ayrıcalığından yararlanma hakkı devlet tarafından verilmiştir.
Devlet sporcusu, 1. Derece kadro sahibi, 2 ve 3. Kıdem sahipleri, devlet bankalarında çalışan memurlar, devlet hastanesi ve devlet kurumlarının herhangi bir alanında çalışan kadrolu memurlar, öğretmen ve kamu görevlisi, sosyal güvenlik kurumları 4603 sayılı iş kanununa göre yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi?
10 yıllık memur olmanız ancak hala kıdem sahibi olmamanız durumlarında ( ki bu durum çok da mümkün değildir) yeşil pasaport alamazsınız. Yeşil pasaport almanız için kıdem sahibi olmanız, 1 . derece, 2 derece ve 3. Derece kadroda bulunmanız durumlarında yeşil pasaport alma hakkına sahip olmanız söz konusudur. Devlet kadrosunda görev yapmanız, 1 yılınızı doldurmanız ve bu süreçte çalışma saatleriniz, memuriyet siciliniz ve kadro göreviniz de dikkate alınarak başvuru yapmanız sağlanmaktadır.
10 yıllık memurluk yapmanız halinde yeşil pasaport almanız mümkün olacağı gibi kıdem ve kadro derecesinde bakılarak da kanunlar esasında yeşil pasaport verildiğini de unutmamalısınız.
Öğretmenler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alabilir?
Türkiye Cumhuriyetinde devlet memuru vazifesinde görev yapmaya başlamış olan öğretmenlerin 3 yıl boyunca kadroda kalması ve görevini yerine getirmiş olması şartı vardır. Sicilinin temiz olması durumunda öğretmen olarak 3 yıl sonunda yeşil pasaport alma şartları ve koşulları yerine getirilmiş olarak kabul edilecek ve yeşil pasaport almaya hak kazanacaktır.
3 yıl görev yapması durumunda 15 yıl çalışan öğretmenler de yeşil pasaport almaya hak kazanmaktadır. 3 yıl ile 15 yıl arasında görevini yerine getiren ve memuriyet gününü dolduran, emekliye ayrılmış olan öğretmenlerin de yeşil pasaport almak için nüfus müdürlüğüne başvuru yapma hakkı bulunmaktadır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023?
Yeşil pasaport almak için memur olmanız ve devlet görevini kötüye kullanmamış olmanız şartları vardır. Yeşil pasaport alma şartlar içinde en az 1 yıl memur kadrosunda çalışmış, 1. 2. Ve 3. Kıdeme gelerek görevinizi yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Yeşil pasaport almak için nüfus müdürlüğünün sayfasında bulunan yeşil pasaport formunu doldurmanız ve devlet memurluğu kimliğinizle birlikte, nüfus cüzdanınız, 2 biyometrik fotoğrafınız aynı zamanda eski pasaportunuz varsa eski pasaportunuzu da getirerek süreci başlatmanız gerekecektir.
Yeşil pasaport ne kadar; Yeşil pasaport devlet memuru olan kişilerin defter bedeli ödemesini talep etmektedir. 2023 yeşil pasaport defter bedeli olarak 174, 05 TL harç bedeli talep edilmektedir.
Öğretmenlerin yeşil pasaport alması için en yüksek derece olarak 1. Kıdemde olması gerekir. Çalışma performansı, öğretmenlik görevi 9 derece üzerinden değerlendirilerek, kadroda 3. Kıdem, 2. Kıdem ve 1. Kıdem olarak hizmet vermiş olması yeterli olacaktır. Öğretmen yeşil pasaport alabilmek için kadrolu hizmet vermeli, 9/ 1 olarak ifade edilmektedir.
Yeşil pasaport almak için bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüğüne başvuru yapmanız, online web site üzerinden de yeşil pasaport formu alarak pasaport formunun eksiksiz doldurulmasını sağlamanız gerekmektedir. Yeşil pasaport için memuriyet belgeniz, nüfus cüzdanınız ve defter harç bedeli dekontunuzla başvuru sürecini başlatabilirsiniz.
Memur olan ebeveynin muvafakname alarak nüfus müdürlüğüne çocuğunun nüfus cüzdanı ve kendinin nüfus cüzdanıyla başvuru yapması gerekmektedir.
Emekli memur çocuklarının hak sahibi olan ebeveyninin vefat etmesi durumunda yeşil pasaport alması mümkündür.
Yeşil pasaport alabilmeniz için devlet memuru olmanız gerekmektedir.
Yeşil pasaport devlet memurluğu için geçerlidir. Gri pasaport devlet kadrosunda bulunan alt kademe meslek grupları ve uluslararası çalışan görevlilere verilir.