Yeni Pasaport; Pasaport işlemleri, ilk defa pasaport alımları, pasaport başvurusu, pasaport yenileme gibi birçok pasaport ile alakalı uygulamaları kapsamaktadır.
Pasaportun eskimesi halinde pasaportun yenilenmesi gerekmektedir. Pasaport yenileme işlemleri pasaport başvurusundaki ile aynı evrakları içermektedir.
Yeni pasaport almak isteyen bir kişi tıpkı pasaport başvurusundaki gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne giderek pasaport işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Pasaport başvurusu yapmadan önce ilgili kurumdan pasaport randevusu alınması şarttır. Randevu işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinden yapılabildiği gibi ALO 199 hattı ile e-devlet kapısı aracılığıyla da randevu alımları gerçekleşmektedir.
Yeni pasaport alırken hazırlanması gereken evraklar bulunmakta ve pasaport harcı ödenmek zorundadır.
Bu şartlar gerçekleştirilip pasaport randevusuna hazır bir şekilde gidilmelidir.
Yeni pasaport için gerekli evraklar standarttır ve ilk defa pasaport alımlarında da aynı evraklar kullanılmaktadır.
Pasaportun türüne göre yapılacak başvuruda pasaport farklılığından dolayı ek belge talebinde bulunulabilmektedir.
Pasaport için hazırlanan belgeler eksiksiz olmalıdır. Aksi takdirde randevu tekrar alınmalı ve işlemleri baştan uygulamak gerekebilmektedir.
Evraklar haricinde pasaport randevusuna gidilmeden önce pasaport harcı ve defter bedelinin ödenmesi zorunludur.
Pasaport harcından öğrenciler, Gri pasaport sahipleri, Yeşil pasaport sahipleri ve Siyah pasaport sahipleri muaftır. Sadece defter bedeli olan 180 Türk Lirasını ödemek ile yükümlüdürler.
Bordo pasaport sahipleri ise pasaportun geçerlilik süresine göre değişim gösteren harç bedellerini ve defter bedeli olan 180 Türk lirasını ödemek zorundadır.
Pasaport Randevu
Pasaport randevusu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden randevu alınabilmektedir. Kurumun yoğunluğuna göre randevu almak, pasaport işlemlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için gereklidir.
Ayrıca pasaport işlemleri için 7/24 ulaşabileceğiniz ALO 199 hattı üzerinden de pasaport randevusu alınabilmektedir. ALO 199 hattı arandığında pasaport işlemleri için uygun olan en yakın tarih ve saat verilebilmektedir.
E-devlet kapısından da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü için randevu alınabilmektedir.
E-devlet Pasaport Randevu
E-devlet birçok resmi işlemin gerçekleştirilebildiği ve her reşit olan kişinin sahip olabileceği bir devlet kapısıdır. E-devlet için giriş bilgileri bulunmayan bir Türk vatandaşı PTT şubelerine başvurarak e-devlet üyeliği alabilmektedir.
Pasaport yenileme randevu işlemleri, yeni pasaport alımı, pasaport başvuru işlemleri gibi işlemlerde e-devlet aracılığıyla yapılabilmektedir. E-devlet sitesine veya uygulamasına girdiğiniz anda arama çubuğuna pasaport için yaptırmak istediğiniz işlemi yazdığınız takdirde karşınıza seçenekler çıkmaktadır.
Bu seçeneklerin arasında pasaport randevusuna dair olan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaport işlemleri için randevu alınabilecek seçenek üzerinden işlem yapılarak randevu alınabilmektedir.
Kimler Pasaport Alamaz
Pasaport alamayan kişiler genellikle herhangi bir suçtan dolayı yurt dışına çıkışları yasak olan kişileri kapsamaktadır. Bir dava sürecinde kişinin adli olaydan dolayı yargılanması, tutuksuz yargılanma gibi sonuçlarda kişinin yurt dışına kaçmasının önüne geçilmesi için pasaport alımı gerçekleşebilmemektedir.
Bir diğer pasaport alamayan kişiler ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kapsamında şu şekilde sıralanmıştır:
- Devlet memuru olup mesleklerinden ihraç edilmiş kamu personelleri
- 15 Temmuz darbe girişimi yaşandıktan sonra, darbe girişimine karışmış ya da darbe girişimi ile kapatılması uygun görülmüş şirketler, okul, vakıflar gibi yerde çalışmış olanlar
- Darbe girişiminde soruşturmaya alınmış ve hakkında şikayet olan kişiler
- Darbe girişiminde bulunan terör örgütünce kullanılan Bylock uygulamasını kullandığı gerekçesiyle tespit edilen kişiler

Bu gerekçeler kapsamında OHAL sürecinde pasaport alınamamış ayrıca OHAL bittiği halde de soruşturması devam eden kişiler içinde pasaport yasağı devam etmektedir.
Adli bir suça karışılmamış olsa da bazı durumlarda pasaport alma engeli bulunmaktadır. Bu durum boşanma sürecidir.
Boşanma sürecinde her iki taraf da pasaport alamamakta ve yurt dışı seyahati gerçekleştirememektedir. Pasaport alma engelinin konulma amacı; çiftin çocuğu bulunuyorsa şayet çocuğu kaçırıp yurt dışına gitme ihtimalinin önüne geçmektir.
Boşanma sürecinde davanın seyrini etkileyebilecek hiçbir pasaport işlemine izin verilmemektedir.
Bordo Pasaport
Bordo pasaport, bir Türk vatandaşının sahip olabileceği diğer 4 tür pasaporttan biridir. Statü fark etmeksizin toplumdaki her Türk vatandaş Bordo pasaporta sahip olabilmektedir.
Bordo pasaport sahi kısa süreli vize alımlarında, uzun süreli vize alımlarında, turistik vize alımlarında gibi tüm vize alım işlemlerinde vize alma ile yükümlüklüdür.
Ayrıca bordo pasaport sahipleri, pasaport başvurusunda ya da pasaport randevu işlemlerinde pasaport harcı ve 180 Türk lirası olan pasaport defter bedelini ödemekle yükümlüdür.
Pasaport
Pasaport, yurt dışına çıkan bir kişinin mutlaka sahip olması gereken bir belgedir. Türkiye Cumhuriyetindeki her yaştan kişinin sahip olabileceği bir belgedir. 4 çeşidi bulunan pasaport türleri şu şekildedir;
- Yeşil Pasaport
- Bordo Pasaport
- Gri Pasaport
- Siyah Pasaport
Yeşil pasaport kamu personellerinin sahip olabileceği bir pasaport türüdür. Gri pasaport ise yurt dışı görevlendirilmesi ile yabancı ülkeye gönderilen kişiye verilen hizmet pasaportudur. Siyah pasaport ise Türkiye Cumhuriyetinde üst düzey yöneticilere verilen bir diplomatik pasaporttur.
Bordo pasaport statü fark etmeksizin her Türk vatandaşının başvurduğu takdirde sahip olabileceği pasaport türüdür.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
- Kimlik kartı
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Randevuya gelinmeden önce pasaport ücretleri yatırılmalıdır.
- Pasaport alacak öğrenciler için ise öğrenci belgesi
Pasaport Kaç Günde Çıkar
Pasaport işlemleri gerçekleştirilip başvuru yapıldıktan sonra 3 iş günü içerisinde il merkezlerine, 5 iş günü içerisinde ilçelere ve 7 iş günü içerisinde de köylere, başvuran kişinin adresine pasaport gönderilmektedir.
Bordo Pasaport Ücreti
10 yılda bir yenilenmesi zorunlu olan Bordo pasaport için pasaportun geçerlilik süresine göre artış gösteren pasaport harçları aşağıdaki gibidir:
- 6 aylık: 227.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 407.20 TL.
- 1 yıllık: 332.10 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 512.10 TL.
- 2 yıllık: 542.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 722.20 TL.
- 3 yıllık: 770.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 950.20 TL.
- 4 ila 10 yıl arası: 1085,40 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 1265.40 Türk Lirasıdır.
10 yıllık pasaport, 1265,40 Türk Lirasıdır.
- C. Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı
- 2 adet biometrik fotoğraf
- .Eski pasaportun aslı
- Öğrenciler için ıslak imzalı öğrenci belgesi
- Reşit olunmaması durumlarında muvaffakatname
Yeni pasaport 3 ila 7 günde çıkmaktadır.
- Kimlik kartı
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Randevuya gelinmeden önce pasaport ücretleri yatırılmalıdır.
- Pasaport alacak öğrenciler için ise öğrenci belgesi
6 aylık pasaport uzatma bedeli 39 Euro
- 1 Yıllık 52 Euro
- 2 Yıllık 60 Euro
- 3 Yıllık 75 Euro
- 4 – 10 yıllık 95 Euro
6 ay geçerli pasaport kuralı bulunmaktadır. Fakat pasaport süreleri bittikten sonra yenilenmektedir.
Anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ve vergi daireleri aracılığıyla yatırılabilmektedir.
10 yıllık pasaport 3 ila 7 gün arasında çıkabilmektedir.
Banka, PTT şubeleri ve vergi dairelerinden pasaport ödemesi altında yatırılabilmektedir.