Umuma Mahsus Pasaport Nedir; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için herkese açık bir pasaport türüdür. Pasaportun dış rengi bordo olduğu için daha çok bordo pasaport olarak bilinmektedir. İçişleri Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlardan çıkartılmaktadır. Vatandaşların talepte bulunduğu süre kadar 6 aydan 10 yıla kadar geçerliliği olabilen bir pasaporttur. Vize istemeyen ülkelere bordo pasaport sahipleri de vizesiz girebilmektedir. 38 sayfadan oluşmaktadır.
Umuma Mahsus Pasaport Kimlere Verilir?
5682 sayılı pasaport kanunu gereğince Gri, Siyah ve Yeşil pasaporta başvuru şartlarından herhangi birini taşımayan vatandaşlar tarafından alınabilen pasaport türü olarak bilinmektedir.
Herhangi bir kanun şartı olmayan, sicili temiz olan yani standart vatandaş kategorisi içinde yer alan her Türk vatandaşı tarafından alınabilen bir pasaporttur.
Bordo pasaport yurt dışı seyahatlerinde vizesiz dolaşım konusunda en sınırlı pasaporttur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne çok az ülke vizesiz geçişe izin verdiği için bordo pasaport sahibi genellikle yurt dışı seyahatlerinde gideceği ülkenin konsolosluğundan ya da büyükelçiliğinden vize başvurusunda bulunmakla yükümlü olmaktadır.
Bordo pasaport aynı zamanda öğrenciler tarafından alındığında öğrenci pasaportu niteliği taşımaktadır. Böylelikle pasaport için ödenmesi gereken harç ücreti ortadan kalkarken sadece defter bedeli ödenmesi zorunluluğu olmaktadır.
Öğrenci pasaportu alabilmek için ise gerekli olan en önemli şart 25 yaşın doldurmamış olmaktır. 25 yaşını doldurmuş kişiler, öğrenimlerine devam ediyor olsa bile öğrenci pasaportu hakkından faydalanamamaktadır.
Öğrenci pasaportu almak için sanılanın aksine herhangi bir şekilde yurt dışına eğitim amaçlı gidilmesine gerek yoktur. Bir öğrenim kurumunda eğitim almak şartı öğrenci pasaportu almak için yeterlidir.
18 yaşın altında öğrenci pasaportu almak isteyen kişiler ise ebeveynlerinden alınmış olan muvafakatname ve öğrenci belgesi ile başvuruda bulunması gereklidir. 18 yaşını aşmış ve eğitim gören öğrenciler içinse 60 günü aşmamış ve güncelliğini koruyan öğrenci belgesi ile diğer evraklar götürülerek başvuruda bulunulması yeterlidir.
Gerekli şartların ve evrakların tamamlanmış olması halinde o yıl için belirlenmiş olan ve pasaport süresine göre değişiklik gösteren pasaport harcı ve defter bedeli belirlenen bankalara yatırıldıktan sonra dekont alınmasıyla birlikte İl Nüfus Müdürlüğü’ne bordo pasaport için randevu alımında başvuruda bulunulmaktadır.
Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bordo pasaport almak istediklerinde gerekli evraklarla harç ücretini ödedikten sonra ülkede bulunan Türkiye Konsolosluğu’na ya da Türkiye Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir.
Pasaport başvurusu yapmak isteyen kişilerin şahsi olarak ilgili kurumda bulunması gerekmektedir. Bordo Pasaport için gerekli evraklar ise şunlardır;
- Nüfus cüzdanının aslı
- Öğrenci pasaportu çıkaracak kişileri için defter bedeli,
- Normal pasaport çıkartmak isteyen kişiler harç bedelini ve defter bedelini ödediğine dair hesap döküm belgesi,
- Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Öğrenci pasaportu için öğrenci belgesi
- 18 yaşından küçük kişiler için muvafakatname
- Yenileme işlemi yapılacaksa eski pasaport ile birlikte İl Nüfus Müdürlüğü’ne gidilmelidir.
2023 yılı ile birlikte pasaport harç ücreti 6 ay için 227,20 TL, 1 yıl için 332,10 TL, 2 yıl için 542,20 TL, 3 yıl için 770,20 TL, 3 yıl ve daha üstü süreler için 1085,40 TL olarak belirlenmiştir. 2023 yılında süreden süreye değişmeyen defter bedeli ise 180 TL olmuştur.
Bordo pasaport için ödenecek tutar hem harç ücretini hem de defter bedelini kapsamaktadır.
Normal Pasaport Hangi Renk?
Devlet memurlarının ya da devlete hizmet amacıyla farklı görevlerde bulunanların ve devlet yöneticilerinin pasaport renkleri farklılık göstermektedir.
Normal pasaport olarak adlandırılan pasaport herhangi bir özel şart aramayan, adli sicil kaydı temiz olan ve pasaport almasına engel olmayan her vatandaşa verilen pasaport halk arasında normal pasaport olarak anılmaktadır.
Normal pasaport olarak bahsedilen pasaport türü umuma mahsus pasaport yani bordo pasaporttur. Bu nedenle normal pasaport bordo renklidir.
Hususi Pasaport Ne Demek?
Hususi pasaport yani yeşil pasaport halk arasında renginden dolayı yeşil olarak anılmaktadır.
Hususi pasaport, devlet memurluğu yapan kamu çalışanları arasında 1., 2. ve 3. Dereceye çıkmış devlet memurluğu statüsünde yer alan devlet çalışanlarına en fazla 5 yıl geçerlilik süresiyle verilen pasaport türüdür.
Yeşil pasaport sahibi olabilmek için birkaç özel şart aranmaktadır. Belirlenen dereceye gelmiş devlet memurları, aynı dereceye sahip emekliler ya da istifa etmiş devlet memurları, eski TBMM üyeleri yani milletvekilleri, eski Bakanlar, Belediye Başkanları, devlet sporcuları ve bu şartları karşılayan diğer devlet çalışanlarının aileleri yeşil pasaport almak için belirlenmiş özel şartı karşılayan kişilerdir.
Hususi (Yeşil) pasaport alan kişiler pasaport çıkartırken bordo pasaport sahipleri gibi harç ödememektedir. Harç bedelinden muaf olmaları ve 100’den fazla ülkeye 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde yapılacak seyahatlerde vize alımından da muaf olacakları için oldukça avantajlıdır.
Hangi Renk Pasaport Kimlere Verilir?
Ülke vatandaşları yabancı ülkelere ziyaret etmek ve o ülkelerde kimliklerini belirlemek için pasaporta ihtiyaç duymaktadır. Pasaport sahibi olmayan kişiler diğer ülkelerin sınırlarından da alınmamaktadır (kimlik ile alım yapan ülkeler hariç).
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da özel şartlara bağlı olmak kaydıyla aldıkları üç adet pasaport ve herkesin alabildiği bir adet pasaport bulunmaktadır.
Özel şartlar dahilinde verilen pasaportlar Yeşil, Gri ve Siyah pasaport; herkesin alabildiği pasaport da Bordo pasaport olarak adlandırılmaktadır.
Yeşil Pasaport; eski TBMM üyeleri, devlet sporcuları, belirli dereceye ulaşmış devlet memurları, emeklileri ve istifa edenleri gibi şartları sağlayan kişilere verilmektedir.
Gri pasaport; devlet tarafından yurt dışında hizmete gönderilmiş kişilere hizmet sürelerince verilmektedir.
Siyah pasaport; diplomatik pasaporttur. Diplomat statüsünde olan devlet çalışanlarının, Cumhurbaşkanının, eski Cumhurbaşkanın ve üst düzey devlet yetkililerinin sahip olabileceği en özel pasaport türüdür.
Gri pasaport sahipleri sadece hizmet için ve hizmet süresince bu pasaportu kullanma hakkına sahiptir. Bu pasaport sahiplerinin özel seyahatler için bu pasaportu kullanmaya izinleri yoktur. Belirli şartlar altında hizmet pasaportu alacak kişilerin aileleri (birinci derece) de hizmet pasaportundan yararlanma hakkına sahiptir.
Hizmet süresi dolan ve ülkeye geri dönen devlet çalışanları pasaportun süresi bitmemiş olsa dahi gri (hizmet) pasaportu aldıkları kuruma iade etmelidir. İade edilen pasaport kurum tarafından İl Nüfus Müdürlüğü’ne iletilmektedir.
Hizmet pasaportu hakkını kaybetmiş devlet memurları yeşil pasaport alma hakkına sahip değilse bordo pasaporta başvuruda bulunabilmektedir.
Yurt dışı için belirli bir pasaport rengi yoktur. Bordo, yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin hepsi pasaportlarını yurt dışına çıkarken kullanabilmektedir.
Adli sicilinde engel teşkil edecek bir kaydı bulunmayan ya da pasaport almasında bir sorun bulunmayan herkes pasaport başvurusunda bulunarak pasaport alabilmektedir.
Seyahat belgesi türü ile kastedilen pasaport türüdür. Bunlar Türkiye sınırları içinde bordo, yeşil, gri ve siyah olarak dörde ayrılmaktadır.
Gemiciler pasaport çıkartmaları gerektiğinde özel bir şart teşkil etmiyorsa umumi pasaport olarak bilinen bordo pasaportu çıkartmaları gerekmektedir.
Umuma Mahsus Pasaport
Umuma mahsus pasaport bordo pasaport olarak da anılmaktadır. Bu boırdo pasaport herhangi bir titre ya da özel göreve sahip olmayan kişilerin farklı ülkelere seyahat etmesi için almaları gereken pasaport türü olarak tanımlanmaktadır. Pasaport talep adımlarını tamamlamak için 199 telefon numarası üzerinden ya da internet aracılığı ile randevunuzu alarak başvurularınızı iletebilirsiniz. Özellikle pandemi, süreci sebebi ile kişilerin vize ve pasaport işlemlerini randevu ile tamamlaması talep edilmektedir. Böylece herhangi bir kalabalık oluşmadan vize ve pasaport adımları tamamlanmaktadır.
Hususi Pasaport
Umuma mahsus pasaport bordo pasaporttur, hususi pasaport ise yeşil pasaport olarak tanımlanmaktadır. Memuriyetin birinci, ikinci ve üçüncü kademesinde olan kişilerin pasaport talep etmesine imkan verilmektedir. Yeşil pasaport sahibi olan kişilerin eşi ve çocuklarının da bu imkandan istifade etmesi sağlanır. Çocukların bu hak hamilinden istifade edebilmesi için 25 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. 25 yaşından büyük olan kişilerin yeşil pasaportu anne babalarının hakkı üzerinden talep etmesine izin verilmeyecektir. Sadece ağır engelli ve bakıma muhtaç olan çocukların durumu rapor ile belirlenirse, 25 yaşından büyük olsalar da bu pasaportu elde etmelerine imkan verilmektedir. Yeşil pasaport başvurunuzu tamamlamanızın sonrasında yaklaşık olarak 1 haftalık süre içerisinde işlem akışı tamamlanacaktır.
Umuma Mahsus Pasaport Ücreti
Umuma mahsus pasaport ücretinin defter bedeli 174 lira olarak belirlenmiştir. Bu defter bedelinin yanı sıra bir de harç ödemeniz gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin ne kadar uzun olmasını talep ederseniz, talep ederseniz ödemeniz gereken tutar da o kadar artacaktır. Ödeme yapmanızın akabinde bu ödemenin yapıldığına dair size sunulan makbuzu da saklamalısınız. Ödeme adımları dijital olarak da kayıt edilmektedir. Fakat kişilerin makbuzlarını saklamalarında da yarar olacaktır.
Umumi kullanıma açık olan pasaportu almak için başvuruda bulunan ve harcı da yatıran kişilerin sonrasında vazgeçmesi durumunda yatırmış oldukları tutarın iade edilmesine imkan verilmektedir. Bu durum vize talep adımlarında tam tersi yöndedir. Vize başvurunuzun ret yanıtı alması durumunda vize için yatırmış olduğunuz tutarın size iade edilmesi söz konusu olmayacaktır. rey yanıtı aldığınız anda vize için yatırmış olduğunuz tutar dayanmış olacaktır. vize başvurularında ret yanıtı alan kişilerin yapacakları tek işlem konsolosluğun belirlediği gün ve saatte reddi itiraz adımının tamamlanmasıdır. Reddi itiraz adımı ile beraber, vize başvurunuzun yeniden değerlendirilmesi de mümkün olacaktır. Bu tür ret adımları ile uğraşmak istemeyen kişilerin başvurularını konusunda uzman olan firmalar üzerinden tamamlaması tavsiye edilmektedir.
Umuma Mahsus Pasaport Nedir?
Yeşil Pasaport sadece özel bir kategorinin istifade edebileceği pasaportken, görevlendirme bakımından bir önceliği olmayan kişilerin talep edecekleri pasaport da Umuma mahsus pasaport olarak anılmaktadır. Bu pasaportun talep edilmesi için dikkate alınması gereken hususlardan bazıları;
- 2 adet fotoğraf talep edilmektedir. Bu fotoğrafların kesinlikle son 6 aya ait olması gerekir.
- Kimlik belgeniz sunulmalıdır.
- Talep formu doldurulmalı ve sunulmalıdır.
- Pasaport harcının ve defter ücretinin eksiksizi bir biçimde ödendiğine dair de belgelerin sunulması gerekir.
- Geçmiş senelerde kullanmış olduğunuz pasaportlarınız da istenmektedir. Bu şekilde temel biri ihlalin geçmiş senelerde söz konusu olup olmadığının da analiz edilmesi sağlanmaktadır.
Bu belgelerin sunulması sırasında başvuru formunun kesinlikle onaylı ve damgalı olmasına da dikkat etmelisiniz. Onayı ve damgası olmayan talep formları kabul görmeyecektir.
Hizmet Pasaportu
Umuma mahsus pasaport kategorisinin yanı sıra bir de hizmet pasaportu bulunmaktadır. Hizmet pasaportu belediyelerin ya da farklı kurumların yurtdışı görevlerini tamamlamak için gönderdikleri ekiplerin aldıkları pasaport türü olarak tanımlanmaktadır. Son senelerde yaşanan hizmet pasaportu ile yabancı ülkelere giderek dönmeyen kişilerin tespit edilmesi sebebi iile bu konuda denetimlerin çok daha sıkı bir biçimde işleme alındığı görülmektedir. Hizmet pasaportu almak isteyen kişilerin temel belgeleri sunmasının yanı sıra görevlendirmesine dair de bilgilerin aktarılması gerekir.
Bordo Pasaport Ücreti
Bordo pasaport için yatırmanız gereken harç tutarı sizin talep edeceğiniz pasaportun geçerlilik süresine göre değişim arz edebilmektedir. Pasaportun bir de defter bedeli bulunmaktadır. Bu defter bedeli ise 174 lira olarak belirlenmiştir. Bedelin ödenme adımlarına dair size verilen makbuzları eksiksiz biri biçimde muhafaza etmelisiniz. Yeşil pasaport ya da öğrenci pasaportu alacak olan kişilerin harç ücretinden muaf olduğunun da yarıca bildirilmesi gerekmektedir. Bu kişilerin sadece pasaport defter ücretini ödemesi yeterli olacaktır. Kişilerin öğrenci vizesi almak istemesi durumunda kesinlikle 25 yaşından küçük olması gerekmektedir. Ayrıca milli eğitim bakanlığı onaylı şekilde yüksek lisans ve doktora eğitimi için yurt dışına çıkan kişilerin de başvuru yapmasına imkan verilmektedir.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Pasaport için gerekli evrakların başında vize talep formu gelmektedir. Vize talep formuna İş İşleri Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Başvuru sırasında sunacağınız talep formunun içeriği başvuru yapacağınız pasaporta göre değişim arz etmektedir. Bu evrakların sunulması ile alakalı olarak bir yanlış bilgi söz konusu olduğu zaman başvurunuz ret yanıtı alacaktır. Yeşil pasaportun geçerlilik süresi sadece 5 yılken, umuma açık olan pasaportun geçerlilik süresi ise kişilerin taleplerine bağlı olarak 10 seneye kadar uzayabilmektedir. Vize başvurularında 10 seneden daha eski olan pasaportların kabul edilmeyeceğinin de ayrıca bildirilmesi gerekmektedir.
Pasaport Türleri
Pasaport türleri kapsamında kişilerin öncelikli olarak yeşil pasaport hakkında bilgi almaları gerekir. Birçok ülkeye vizesiz giriş yapma hakkını sunan yeşil pasaport, hem hak hamili hem de hak hamilinin eşi ve çocukları üzerinden talep edilebilmektedir. Diplomatik pasaport ve hizmet pasaportu da oldukça avantajlıdır. Herhangi bir önceliği olmayan kişilerin de başvurularını bordo bir diğer adı ile umumi kullanıma özel olarak tahsis edilen pasaport ile yapması gerekir.
Herhangi bir hizmet ya da görev önceliği olmayan kişilerin yurt dışına çıkarken kullanmaları gereken temel belge olarak tanımlanmaktadır.
199 telefon hattı üzerinden pasaport başvurusu randevusunu alabilirsiniz. pasaport başvurusu randevusunu dilerseniz kurumun internet sitesinden de alma hakkınız vardır.
Kimlik belgesi, damgalı talep formu, eski pasaportlar, ödemelerin yapıldığına dair belgeler talep edilmektedir.
Pasaportun rengi öncelik konumunu yansıtmaktadır. Bu renklere göre kişilerin yabancı ülkelere giriş aşamasında bazı önceliklerden faydalanması mümkün kılınmaktadır.
Belgeleri eksik sunan ya da yanlış beyanda bulunan kişilerin pasaport almasına izin verilmeyecektir.
En iyi pasaport olarak tanımlanan alternatiflerin başında yeşil pasaport gelmektedir. birçok ülkeye bu pasaport ile vizesiz giriş yapmanıza imkan verilmektedir.
Pasaport başvurularınızın tamamlanması için 199 hattından randevu alarak, istenen belgeleri iletebilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü üzerinden başvurularınızı tamamlayabilirsiniz. Başvuru yapacağınız pasaporta göre il ya da ilçe merkezleri üzerinden pasaport başvurunuzu yapmanıza imkan verilmektedir.
Türkiye’de kurumsal ya da hizmet alanında önceli,ği olan kişiler bazı temel kolaylıklar ile pasaport sahibi olabilmektedir.