Diplomatik pasaport olarak bilinen siyah pasaport, devletin en üst makamlarında görevi olan kişilere verilir. Cumhurbaşkanından Bakanlara, Orgeneralden Yargıtay’a dek, siyah pasaport verilir. Meclis Başkanı veya Cumhuriyet Başsavcısı gibi devlet adına çalışan ve ülkeyi temsil eden, makamı gereği alınan bir pasaport türüdür.
Diplomatik pasaport hamilleri, görev süreleri boyunca ve bazı makamlarda görev alan kişiler, görev sürelerine göre azami 2 yıl pasaporta tabidirler. Türkiye ile anlaşması olan ülkelere vizesiz ve doğrudan seyahat hakkına sahiptirler.
Siyah Pasaport Özellikleri
Siyah pasaportlar herhangi bir harca tabi değildir. Diplomatik pasaportlar Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir. Diplomatik statünün tanınabilmesi ve kimlik kontrolü esnasında diplomatlara ayrıcalık sağlanması gibi avantajları olan bir pasaport türüdür. Siyah pasaporta başvuru yapacak kişilerin, online sistem üzerinden talep formunu doldurmaları yeterlidir.
Diplomatik pasaport hamillerinin eşleri ve aileleri de bu pasaporttan yararlanabilirler. Dışişleri Bakanlığına doğrudan müracaat ederek, başvuru formu ve gerekli belgeler ile başvuru yapılabilir. Siyah pasaport süresi 1-2 gündür. 28 sayfa olarak dizayn edilen diplomatik pasaport, fotoğraf veya ücrete tabii değildir.
Gri Pasaport
Resmi pasaport olarak verilen pasaportlardır. Yeşil veya siyah pasaportu olmayan kişilere, resmi kurumlarca verilir. Yurtdışı görevi bulunan devlet çalışanlarına, yetkili resmi kurumlarca verilmektedir. Hizmet pasaport olarak bilinen ve vize serbestisi sağlayan bir pasaporttur.
Gri pasaport sahiplerinin eşleri ve çocuklarına da refakat durumlarından ötürü gri pasaport verilmektedir.
Siyah Pasaport Hangi Ülkelerde Geçerli
T.C Dışişleri Bakanlığı resmi internet adresi üzerinden güncel olarak, seyahat edilebilecek ülkeler listesi verilmektedir. Siyah pasaport geçerli olan ülkeler, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarına göre kategori edilmektedir. Örneğin Avrupa kıtasında 42 ülkeye seyahat olanağı vizesiz şekilde sağlanıyor. Diplomatik pasaport geçerli olan ülkeler şu şekildedir;
- Avrupa ülkelerinden; Almanya, Avusturya, Arnavutluk, Belçika, Bosna Hersek, Belarus, Bulgaristan, Estonya, Fransa, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, İspanya, İtalya, İsveç, İsviçre, Hırvatistan, Kosova, İzlanda, Karadağ, Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs ve KKTC, Moldova, Malta, Makedonya, Monako, Macaristan, Norveç, Slovenya, Romanya, Polonya, Portekiz, Slovakya, Rusya, Sırbistan, İngiltere, Yunanistan, Ukrayna ve Lüksemburg ülkelerinde geçerlidir.
- Asya ülkelerinden; Filipinler, Hong Kong, Irak, Kazakistan, Japonya, İran, Kamboçya, Katar, Azerbaycan, Kırgızistan, Lübnan, Malezya, Güney Kore, Moğolistan, Singapur, Makau Özel İdare Bölgesi, Suriye, Sri Lanka, Tayland, Ürdün, Umman, Özbekistan, Brunei, Endonezya, Fiji, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan, İsrail, Kuveyt, Libya, Tacikistan, Hindistan, Türkmenistan, Yemen, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Pakistan ‘a vizesiz olarak seyahat edebilirler.
- Afrika ülkelerinden; Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Mauritius, Botsvana, Seyşeller, Tunus, Burundi, Cibuti, Burkina, Benin, Gambiya, Fil Dişi Sahilleri, Gabon, Çad, Etiyopya, Cezayir, Gana, Gine, Kongo, Kamerun, Mali, Liberya, Mısır, Nijerya, Moritanya, Nijer, Mozambik, Namibya, Ruanda, Saotome, Senegal, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya ve Zimbabve ülkelerinde siyah pasaport geçerli olup, vizesiz seyahat ve dolaşım hakkı tanınır.
- Amerika ülkelerinden siyah pasaport ile vizesiz gidilen ülkeler Bahamalar, Arjantin, Antigua ve Barbuda, Barbados, Belize, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Brezilya, Bolivya, Guatemala, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Kolombiya, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, St. Lucia, St. Vincent Grenadines, St. Cristopher ve Nevis, Grenada, Küba, Guyana, Şili, Paraguay ve Dominika olarak belirtilmiştir.
Vizeye gerek olmadan siyah pasaport hamillerinin gidebileceği ülkeler farklılık gösterebilir. Güncel ülkeler listesini Dışişleri Bakanlığı dijital sisteminden görüntüleyebilirsiniz.

Siyah Pasaport Nasıl Alınır
Diplomatik pasaport alacak kişiler, Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesi üzerinden başvuru yapabilirler. Pasaport talep formu, online erişim şeklinde sunulmaktadır. Siyah pasaport başvuru formunu eksiksiz ve tam şekilde doldurarak başvuru yapılabilir.
Siyah pasaport, hamillerinde il ve ilçe ikamet adreslerine 1 ila 3 gün içerisinde, diplomatik kuryeler tarafından teslim edilir. Herhangi bir pasaport harç ücreti olmadan alınabilen pasaportlardır.
Bordo Pasaport
T.C. Umuma Mahsus Pasaport olarak veya P tipi olarak bilinen pasaport türüdür. Bordo pasaport, normal/ standart olarak verilen pasaporttur. Vizesiz giriş hakkı bulunmayan ve 28 sayfadan oluşan Türk pasaportudur.
Bordo pasaport başvuruları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri dijital sistemi üzerinden yapılır. www.nvi.gov.tr web adresi üzerinden başvuru yaparak, gerekli evrakların teslimi ve vize talep formunun eksiksiz şekilde doldurulmasıyla başvuru sağlanır. Bordo pasaport 10-14 günde PTT kurye ile hamillerine teslim edilir. Bordo pasaport sahibi kişilerin eş veya ailelerine doğrudan hak tanımaz. Kendileri bizzat başvuru yaparak, bordo pasaport alabilirler.
Bordo pasaportlar 6 aylık, 2-3 yıllık ve 10 yıllık sürelerde geçerli olacak şekilde verilmektedir. Pasaport süresi uzatmak için talep açılabilir.
Siyah Pasaport – Ekşi
Diplomatik pasaportlar, devlet heyetine, diplomatlara ve askeri mevki sahibi kişilere görev sürelerince verilen pasaport türüdür. Siyah pasaport alan kişilere, görevleri gereğince en az 2 yıl geçerli olacak şekilde verilir. Daha sonra gereklilik durumlarında pasaport süresi uzatılabilir.
Siyah pasaport almaya makamı gereği hakkı bulunan kişiler; Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Askeri Yargıtay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Genel Kurmay Birinci Başkanı, Genel Kurmay İkinci Başkanı, Sayıştay, Cumhuriyet Başsavcısına, Oramirallere, Orgenerallerine, Eski ve güncel Cumhurbaşkanlarına, Eski Başbakanlara, Yasama Meclisi Eski Başkanlarına, Dışişleri Eski Bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri bulunuyor.
Ayrıca diplomatik pasaporttan, Diyanet İşleri Başkanı, Başbakanlık ve Bakanlık Müsteşarları, Dışişleri Bakanlığı meslek grupları ile Büyükelçilere verilir. Türkiye dış temsilciliklerinde görev alan diplomat, ataşe ve müşavirler siyah pasaport alabilirler.
Hususi Pasaport
Yeşil pasaport olarak verilen hususi pasaport, 120’den fazla ülkeye vizesiz seyahat etmeyi sağlar. Kamu çalışanlarından 1-2-3 derecesinde kadroya sahip olan çalışan ve emekliler hususi pasaport alabilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları ve eşleri de bu haktan yararlanabilir. 30 sayfası olan pasaport alınırken pasaport ücreti talep edilmez, yalnıza defter parası alınır. Hususi pasaport 5 yıl geçerli olacak şekilde verilir.
Diplomatik Pasaport Hakları
Diplomatik geçiş sağlayan pasaport türüdür. Dünya’nın hemen her ülkesine vizesiz seyahat hakkı verir. T.C temsilen yapılan seyahatler ve yurtdışı görevlerinde alınabilen pasaportlardır.
Doğrudan Dışişleri Bakanlığınca verilen pasaport türleridir. Siyah pasaport hamillerinin eşleri ve erişkin olmayan çocukları da yararlanabilir. Ayrıca öğrenci, bekar veya iş sahibi olmayan çocuklarından 25 yaşını doldurmayanlar da bu haktan yararlanabilirler. Siyah pasaportlar en az 2 sene geçerli olacak şekilde verilir. Görev ve yetkileri dahilinde süresiz alınabilen ve bazı statülerde emeklilikten sonra da alınabilen pasaport türleridir.
Diplomatik çalışan grubuna verilir. Devlet erkanı, askeri üst düzey personeller gibi devletin üst düzey birimlerinde çalışan kişilere siyah pasaport verilir.
Japonya pasaportu, 191 ülkeye vizesiz dolaşım hakkı sağladığı için en iyi pasaporttur.
Umuma mahsus pasaportların eski rengi laciverttir. P tipi standart pasaport anlamına gelir.
Suriyeli göçmenler başta olmak üzere mültecilere verilir. Alman Blaeus Pass pasaportu olarak bilinir ve sığınma, iltica taleplerinde verilir.
Türk pasaportlarının tüm renkleriyle yurtdışına seyahat edilebilir. Bordo pasaport vizeye tabidir. Yeşil, gri ve siyah pasaportlar ile vizesiz seyahat edilebilir.
Normal vatandaşlara bordo pasaport, kamu çalışanlarına yeşil pasaport verilir. Resmi kurumlarca görevli gönderilenlere gri ve diplomatik/ devlet makamlarında olan kişilere siyah renk pasaport verilir.