Pasaport Yenileme; Her pasaportun birkaç yılda bir yenilenmesi gereken bir süresi bulunmaktadır. Örneğin bordo pasaport sahipleri 10 yılda bir yenilerken, kamu personellerine mahsus olan yeşil pasaport ise 5 yılda bir yenilemektedir.
Pasaport yenilenmediği takdirde vize alım işlemlerinde kullanılamamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştirilemez.
Pasaportun eski olduğu durumlarda geçerlilik süresi dolmuş demektir ve yenileme yapmak şarttır. Pasaportun geçerlilik süresini pasaport sahibi belirleyebilmektedir. Geçerlilik süresini uzattığı müddetçe ödemesi gereken pasaport ücreti de artmaktadır.
Pasaport yenilemek için sadece geçerlilik süresinin dolması şart değildir. Kimlik bilgilerinde değişme olduğu zaman da pasaport yenilenmelidir.
Pasaport yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden randevu alınmalıdır. Genel Müdürlüğe giderek direk yapılan başvuruların da olabileceği gibi ALO 199 hattı sayesinden de randevu alınabilmektedir.
Randevu aldıktan sonra her pasaport için ayrı yenileme işlemleri bulunabilmektedir. Bu süre zarfında pasaportun türüne göre gerekli belgeler toplanmalıdır. Ayrıca pasaport yenileme randevusuna gidilmeden önce defter/cüzdan bedeli PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ve vergi dairelerinden ödenmelidir.
Ödenmediği takdirde ya da eksik belge durumunda tekrar randevu alınması zorunludur.
Randevu vekalet aracılığıyla alınmış olsa bile pasaport yenileme işlemleri için kişinin kendisi şahsen başvuru yapmalıdır.
Pasaport yenilemek için gerekli evraklar şu şekildedir:
- Kimlik kartı yanınızda bulunmalıdır.
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Randevuya gelinmeden önce ücret mutlaka yatırılmalıdır.
Hususi Pasaport alacak öğrenciler ise öğrenci belgesini yanlarında getirmelidirler.
Reşit olmayan kişiler içince muvafakatname olması yanlarında onları temsil eden yasal temsilcileri bulunuyorsa zorunludur.
Yukarıdaki şartların hepsi sağlandığınsa pasaport yenileme işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Pasaport yenileme işlemi sadece birkaç dakikada gerçekleştirilebilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra kişinin kendi adresine ya da vekalet olarak belirlediği kişinin adresine PTT aracılığı ile teslimat gerçekleştirilmektedir.
Verilen isimlerden başka hiç kimse pasaportu teslim alamamaktadır.
Kişinin oturduğu adreslere göre değişiklik gösterse de şehir merkezine ortalama 3 iş günü içerisinde gönderim sağlanabilmektedir. Bu süre ilçelerde 5 iş gününü bulabilmekte ve köyler için de 7 iş gününe uzayabilmektedir.
Pasaport Yenileme Ücreti
Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından pasaport yenilemek için gerekli ücretler belirlenmektedir. Bu ücrete her kişi tabiidir. Sadece yeşil pasaport ve gri pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır. Dolayısıyla sadece defter bedelini ödemekle yükümlüdürler.
Pasaport ücretleri belli yıllar talep edilerek alınabilmektedir. Bu yıllarda ödenen tutarlar pasaport harcı ve defter bedeli olmak üzere iki başlık altında ödenmektedir.
Pasaport yenileme ücretleri şu şekildedir:
- 6 Aylık : 327, 50 TL
- 1 Yıllık : 323.00 TL
- 2 Yıllık : 542,27 TL
- 3 Yıllık : 770,80 TL
- 4 Yıl ve 10 yıl: 994, 00 TL’dir.
Eski Pasaport Yenileme
Pasaportun geçerlilik süresi dolduğunda pasaport eskimiş olmakta ve kullanılamamaktadır. Bu yüzden pasaportların geçerlilik süresini iyi takip etmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir. Eski pasaportu yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden çevrimiçi olarak randevu alınabilmektedir ya da randevu hiç alınmadığı takdirde de gerekli evraklar ile birlikte gidilebilmektedir.
Fakat randevu almanız yenileme işleminin daha düzenli gitmesi açısından önerilmektedir. Bu konuda ALO 199 hattı da yardımcı olabilmektedir. Pasaportun yenilenme işlemi zorunlu evrakların toplanması ve gerekli ücretlerin yatırılmasıyla 2 ila 3 dakika içinde gerçekleşebilmektedir.
Ankara Pasaport Yenileme
Ankara’da yaşayan bir kişinin pasaportunu yenileyeceği takdirde Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne giderek veya gitmeden önce randevu alarak bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Ankara Valiliğinin internet sitesi olan http://www.ankara.gov.tr/il-nufus-ve-vatandaslik-mudurlugunun-duyurusu adresinden pasaportların türüne göre gerekli evraklar hakkında bilgi verilmektedir.
Pasaport Süresi Bitmeden Uzatma 2023
Güncel 2023 verilerine göre bir pasaportun süresi dolmadan üzerinde herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Pasaportun süresinin bitmesiyle yeni bir pasaport defteri başvurusu yapılmakta ve var olan pasaportun süresini bitmeden uzatmak mümkün değildir.
2023 Pasaport Yenileme Ücreti
Pasaport yenileme işleminde gri ve yeşil pasaport sahipleri haricinde diğer pasaport türleri pasaport harcı ödemek ile yükümlüdür.
Pasaport harçları, sürenin artması ile birlikte artış göstermektedir.
Bordo Pasaport Yenileme
Bordo pasaportunu yenilemesi gereken bir kişi İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinden randevu almalıdır. Randevu ile alınan başvuru internet aracılığıyla çevrimiçi olarak da yapılabilmektedir.
Bordo pasaport için pasaport yenileme randevusu alındıktan sonra randevuya kadar geçen süre zarfında gerekli belgeler toplanmalıdır.
Bordo pasaportu yenilemek için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Kimlik belgesi veya Nüfus cüzdanı gerekmektedir. Bunu yerine ehliyet, aile cüzdanı gibi hiçbir belge geçmemektedir.
- Başvurunun sonunda geri iade edilecek olan ve son 6 ayda çekilmiş olan bir adet biometrik fotoğraf bulunmalıdır.
- Ücret ödemesi gerçekleştikten sonra ödendiğine dair dekont alınabilir. Fakat Pasaport yenileme ücreti ödendiği takdirde ilgili çalışanın ekranına yansımaktadır. Dolayısıyla dekont alınması zorunlu değildir. (Gri ve yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır sadece defter bedelini ödemekle yükümlüdürler. Ayrıca 25 yaşını doldurmamış öğrenciler de öğrenciliklerini kanıtladığı müddetçe harç ödemeden pasaport yenileyebilmekte ve sadece defter bedelini ödemekle yükümlüdürler.)
- Daha önceden alınmış pasaport var ise evrakların arasına eklenmelidir.
- Reşit olmayan bir çocuk için alınacak pasaportta yasal temsilcileri yanında bulunmadığı takdirde muvafakatnamenin olması zorunludur. Fakat ebeveynlerin çocuğun yanında olmasıyla muvafakatname ihtiyaç bulunmamaktadır. Sadece anne, baba ve kimlik kartlarının olması yeterlidir.
Süresi Biten Pasaport Yenileme
Süresi biten pasaportu yenilemek için bulunan ildeki ya da ilçedeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurulması gereklidir. Randevu ile başvuru sonucu gerçekleşmekte ve randevu süresine kadar gerekli belgelerin toplanması zorunludur. Belgeler ile birlikte pasaport harcı ile defter bedeli ödenmelidir.
Pasaportun süresini uzatmak mümkün değildir. Pasaport geçerliliği dolduktan sonra pasaport yenilenmektedir.
Pasaport yenileme işlemi, il ya da ilçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden alınan randevu ile birlikte evrakların ve ücretin ödenmesiyle yapılabilmektedir.
Pasaportun süresinin dolması halinde il ya da ilçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu alınmalı ve gerekli şartların yerine getirilmesiyle pasaport yenilenmelidir.
Pasaport süresini uzatmak mümkün değildir. Öğrenci için de mümkün olmayan pasaport süresini uzatmak sadece bitince mümkündür.
Pasaport süresini uzatmak mümkün değildir. Yenileme işlemi ile biten pasaport yenilenebilmektedir. Randevu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresi ya da ALO 199 hattına başvurulabilmektedir.
Öğrenci belgesi alınarak ebeveynler ile birlikte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurulması ile pasaport yenilenebilmektedir.
95 Euro’dur.
95 Euro’dur.
95 Euro’dur.
Pasaport Yenileme Randevu
Pasaport yenileme, kimlik bilgilerinin değiştiği ve pasaportun süresi dolup eskidiği durumlarda yapılması gereken zorunlu işlemdir. Pasaportun yenilenmemesi halinde vize alım işlemleri gerçekleştirilememektedir. Dolayısıyla yurt dışına seyahat yapmak da mümkün olmamaktadır.
Pasaportun eskimesi, geçerlilik süresinin dolduğunu ve yenileme yapmanın şart olduğunu göstermektedir. Pasaportun geçerlilik süresi, pasaport başvurusu yaparken pasaport sahibi tarafından belirlenebilmektedir. Geçerlilik süreleri 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 4-10 yıl arasını kapsayacak şekilde belirlenebilmektedir.
Pasaportun geçerlilik süresi uzadıkça pasaport için ödenecek harç ücretleri de artış göstermektedir. Ayrıca pasaportun türüne göre de yenilenmesi gereken zaman aralıkları bulunmaktadır. Örneğin bordo pasaport sahipleri 10 yılda bir pasaportlarını yenilerken, kamu personellerine mahsus olan yeşil pasaport sahipleri ise 5 yılda bir yenilemektedir.
Pasaportu eskiyen veya kimlik bilgilerinde değişiklik olan kişiler -boşanma, evlenme gibi durumlarda- pasaportu yenilemek ile mükelleftirler. Pasaport yenileme randevu almak için birkaç yol bulunmaktadır.
Bu yolların ilki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden randevu almak olacaktır. Pasaport yenileme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Kurumun yoğunluğuna göre direk gidildiğinde de işlemin yapılacağı gibi pasaport yenilemek için randevu almak, işlemin yapılmasını kesinleştirmektedir.
Bir diğer yolda Pasaport yenileme randevu için ALO 199 hattı üzerinden alınabilmesidir. ALO 199 hattı arandığında pasaport yenilemek için uygun olan en yakın tarih ve saat verilebilmektedir.
Randevu alındıktan sonra pasaport sahibi, pasaportunun türüne göre yenileme işlemlerini farklı yapabilmektedir. Her pasaport türü için ayrı yenileme işlemleri bulunabilmektedir. Bu işlemlerde genellikle gerekli evraklar pasaportun türünden türünde değişebilmesini kapsamaktadır. Gerekli belgeler randevu tarihine gidilmeden önce hazırlanmalı ve defter/cüzdan bedeli PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da vergi dairelerinden ödenmelidir.
Pasaport yenilemek için gerekli evraklar şu şekildedir:
- Kimlik kartı mutlaka başvuru esnasında yanınızda bulunmalıdır.
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Randevuya gelinmeden önce ücret mutlaka yatırılmalıdır.
Pasaport Randevu
Pasaport yenileme randevu işlemleri pasaportun eskidiği, artık geçerliliği olmadığı ya da kimlik bilgilerinde değişiklik olduğu takdirde yapılması gereken işlemdir.
Pasaport randevuları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden ya da e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca ALO 199 hattı aracılığıyla da en uygun tarihe randevu verilebilmektedir.
E-devlet Pasaport Randevu
E-devlet birçok resmi işlemlerin internet aracılığıyla kolayca gerçekleştirilebildiği ve her reşit olan kişinin sahip olabileceği bir devlet kapısıdır. E-devlet için giriş bilgileri bulunmayan bir Türk vatandaşı PTT şubelerine başvurarak e-devlet üyeliği alabilmektedir.
Pasaport yenileme randevu işlemleri, pasaport başvuru işlemleri gibi işlemlerde e-devlet aracılığıyla yapılabilmektedir. E-devlet sitesine veya uygulamasına girdiğiniz anda arama çubuğuna pasaport için yaptırmak istediğiniz işlemi yazdığınız takdirde karşınıza seçenekler çıkmaktadır.
Bu seçeneklerin arasında pasaport yenilemeye dair olan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaport yenilemek için randevu alınabilecek seçenek üzerinden işlem yapılarak randevu alınabilmektedir.
Pasaport Randevu Numarası
Pasaport randevusu e-devlet üzerinden ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinden alınabildiği gibi telefondan ALO 199 hattı aranarak da alınabilmektedir. Bu hat aracılığıyla uygun olan en yakın zamana randevu verilebilmektedir.
Pasaport Yenileme için Gerekli Evraklar
Pasaport yenilemek için gerekli evraklar:
- Kimlik kartı mutlaka başvuru esnasında yanınızda bulunmalıdır.
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Randevuya gelinmeden önce ücret mutlaka yatırılmalıdır.
Reşit olmayan kişilerin yanında yasal temsilcileri bulunmalı ya da muvafakatname ile pasaport işlemlerine başvurulmalıdır. Ayrıca bireyin öğrenci olması halinde 25 yaşına kadar öğrenci belgesi ile başvurmalıdır. Öğrenci belgesi ile başvuran öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulmaktadır.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Pasaport için gerekli evraklar standarttır. Pasaport yenileme işlemlerin de başvuru işlemlerinde de değişiklik göstermemektedir
Pasaport için gerekli evraklar:
- Kimlik kartı mutlaka başvuru esnasında yanınızda bulunmalıdır.
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Pasaport ücreti randevuya gelinmeden önce mutlaka yatırılmalıdır.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2023
Her pasaport için gerekli evraklar değişiklik gösterebilmektedir.
Bordo Pasaport için gerekli olan belgeler:
- Kimlik Kartı ,
- Pasaport harcının ve defter bedelinin randevudan önce ödenmesi,
- Öğrenciler için harçsız pasaporta başvururken dosyaya eklenmesi gereken ‘öğrenci belgesi’,
- Noter tarafından onaylanmış ve sadece reşit olmamış kişiler için gerekli olan muvaffakatname,
- 2 adet biometrik fotoğraf,
- Eskiden alınmış pasaport bulunmakta ise dosyaya eklenmelidir.
Hizmet (Gri) Pasaportla için gerekli belgeler:
- Kimlik kartı ,
- Öğrenciler için gerekli olan ve 25 yaş sınırı bulunan öğrenci belgesi,
- 2 adet biometrik fotoğraf ( son 6 ay içinde çekilmiş ve yüzün net olduğu),
- Reşit olmayan kişiler için noter tarafından onaylanmış muvaffakatname,
- Engelliler bireyler için dosyaya mutlaka eklenmesi gereken ‘sağlık raporu’,
- Gri pasaport sahipleri harçtan muaf tutulduğu için sadece pasaport defter bedelinin ödenmesi,
- Hizmet pasaportu kapsamında kişinin ne amaçla yurt dışında görevlendirildiğini içeren onay ve talep formu,
- Eskiden alınmış pasaport bulunmakta ise dosyaya eklenmelidir.
Pasaport Yenileme Ücreti
Pasaport yenileme ücretleri her pasaport türü için geçerli değildir. Kimi pasaport sahipleri bu ücretleri ödemekten muaf tutulurken kimi pasaport sahipleri ise pasaport harcı ödemekle yükümlüdürler.
Değişmeyen tek husus ise her pasaport sahibi için pasaport defter bedeli olan 180 Türk Lirasının ödenmesi zorunlu olduğudur.
Pasaport yenileme ücretleri şu şekildedir:
- 6 ay: 227,20 Türk lira,
- 1 yıl: 332,10 Türk lira,
- 2 yıl: 542,20 Türk lira,
- 3 yıl: 770,20 Türk lira
- 4-10: 1085,40 Türk lirasıdır.
Pasaport Nasıl Alınır
Pasaport almak için hangi tür pasaporta başvuru yapacağınız önemlidir. Yeşil (Hususi) pasaport sadece kamu personellerinin alabileceği pasaport türü iken Gri (Hizmet) pasaportu, yurt dışına görevli olarak gönderilen kişiler verilen pasaporttur.
Siyah (Diplomatik) pasaport ise üst düzey kamu görevlilerinin aldığı pasaport iken Bordo pasaport ise istenildiği takdirde statü gerektirmeksizin herkesin alabileceği pasaport türüdür.
Pasaport alımı için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinden randevu almak gerekmektedir. Aynı zamanda ALO 199 hattı ile alınabildiği gibi e-devlet kapısı üzerinden de pasaport başvurusu, pasaport yenileme randevu gibi işlemler yapılabilmektedir.

Daha pasaport yenileme için her tür pasaport türüne göre farklılık gösterebilen belgeler toplanmalı ve harç bedeli ile defter bedeli randevu tarihine kadar ödenmelidir.
Bu şartların hepsinin eksiksiz yapıldığı takdirde pasaport alınabilmektedir.
Pasaport yenileme e-devlet, ALO199 hattı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinden randevu alınarak yapılmaktadır.
Pasaport yenilemek için randevu alındıktan sonra gerekli belgeler toplanmalı, harç bedeli ve defter bedelinin ödenerek pasaport randevusuna gidilmesi gerekmektedir.
Pasaportun süresi dolduğu takdirde yenileme işlemi yapılabilmektedir bu yüzden pasaport uzatmak mümkün değildir. Dolayısıyla randevusu da alınamamaktadır.
Evet, pasaport yenilemek için randevu almak gerekmektedir.
Pasaportun süresini uzatmak mümkün değildir.
Pasaportun süresi dolduğu takdirde pasaport yenilenmelidir.
Pasaport Yenileme İşlemleri
Anayasa Mahkemesi, pasaportu iptal edilen kişiler için gerekli şartları sağladığında kişilere yeniden pasaport hakkı doğması hakkındaki nihai kararın İçişleri Bakanlığı tarafından verilmesini arz eden düzenlemeyi tanımadı.
Pasaport Yenilemek İçin Neler Gereklidir?
Pasaport yenileme işlemleri neden gerekli? Eskiden pasaportunuzu yenilemeden de süresini uzatabilirdiniz ama yeni bir düzenleme geldi. Düzenlemeye göre, pasaportunuzun azami süresi bittiğinde veya kimlik bilgilerinizdeki değişikliklerden dolayı pasaportu yenilemelisiniz. 2 seneden 10 seneye kadar pasaportunuzu yenileme hakkına sahipsiniz. Pasaport yenileme işlemleri için gerekli evraklar şunlardır:
Üzerinde T.C. numaranızın yazdığı, çok eskilerden kalmamış, gerekli yazıları zarar görecek kadar yıpranmamış kimlik veya yeni kimlik kartı
2 adet biyometrik fotoğraf (belgeye yapıştırılmamalı)
Çocuğunuz sizinle gelecekse veya zihnen/ bedenen engelliyse muvafakatname: Bu durumlar için birden fazla belge istenir;
- Veli, vasi ve kayyum kararı
- Muvafakatname
- Örnek Muvafakatname
- Vekaletname
- Örnek vekaletname (vali onayı)
Anne ve baba her ikisi de başvuruya gelmesi durumunda Vekaletname ve Muvafakatname istenmeyecektir.
Pasaport yenileme işlemlerinde Ödenen pasaport bedellerinin yazılı bir kanıtı için üzerinde “Tahsil edilmiştir.” ve “değerli kağıt bedeli ödendi” yazılı dekont (belgede dekont işlemini yapan görevlinin imzası olmalı)
Öğrenciyse okulundaki kurumdan aldığı imzalı öğrenci belgesi;
Emekliler ve görevden çekilenler için uzaklaştığı döneme ait kadro bilgisini içeren belge;
Peki, pasaport yenileme işlemlerinin en önemli gereklerinden biri olan Biyometrik fotoğrafın özellikleri nasıl olmalı?
- Fotoğrafta leke olmamalı
- Fon desensiz ve düz bir renk (beyaz) olmalı
- Renkler doğalı yansıtmalı, nötr renkler içermeli
- Gözlük kullanan kişi çekildiğinde gözlük, göze yansıma yapmamalı ve renkli camlı gözlükle fotoğraf çekilmemeli, kişinin gözleri net çıkmalı
- Netlik ayarı iyi olmalı, kişi flu çıkmamalı
- Gözlerde kırmızı lekelenme olmamalı
- Kafayı kaplayan ve kapatan saç aksesuarı kullanılmamalı (şapka gibi)
- Başörtülü kişiler için fotoğraf çene ucundan alın bölgesine dek net görünür olmalı
- Fotoğrafta dişler gözükmemeli, mimikler kullanılmamalı.
- Dik durulmalı, fotoğraf çekilirken kişi dik bir açıyla kadraja girmeli ve sabit bir yöne bakmalı (ileri). Yukarı, aşağı veya yana bakılmamalı
- Doğrudan objektife bakılmalı, saç ve herhangi bir şey yüzün görünmesine engel olmamalı
2023 Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
Pasaport yenileme işlemlerinin ilk defa pasaport çıkarmaktan pek bir farklılığı bulunmamaktadır. Eski pasaportunuzla birlikte nüfus müdürlüklerinden yenileme talep eder ve aynı evrakları hazırlar, sunarsınız. Pasaport defter bedeli ve harç yatırır, ilkinde olduğu gibi imzalı dekontunu eke sunarsınız.
Pasaportumun Süresini Uzatmak İçin Ne Yapmalıyım?
Pasaportunuzun süresini uzatmanız için tanımlı bir işlem yoktur. Her pasaportun süresi vardır. Pasaportunuzun süresini uzatmak yerine ilgili kuruma başvurarak ücreti karşılığında pasaport yenileme işlemleri yaptırırsınız.
Pasaportun Süresi Bitmeden Uzatılabilir Mi?
Kullandığınız pasaportunuzun süresi dolmadan yenisini talep edemezsiniz ve zaten pasaportların süresi uzatılamaz bunun yerine pasaport yenileme işlemlerini tercih etmelisiniz.
Pasaportun Fotoğrafı Nasıl Olmalı?
Pasaport için biyometrik fotoğraf çekinmeniz istenir. Biyometrik fotoğraf çekilirken saçınızı kaplayan herhangi bir şey olmamalı. Bu konuda sadece din görüşünün getirdiği örtünme zorunluluğundan dolayı, dini sebeplerle başını örtüyle kapatan kişilere izin verilmektedir.
Objektife odaklanmalı gözlerinizle farklı yönlere bakmaktan kaçınmalısınız. Ağzınız kapalı olmalı, dişler gözükmemelidir. Fotoğrafın keskinliği iyi ayarlanmalı, fotoğraf net olmalı , çekimden evvel iyi bir kontrast dengesi kurulmuş olmalı.
Arka plan standart beyaz olmalı, planda desenler olmamalı. Yüz herhangi bir şeyle gölgelenmemeli, gözler net çıkmalı, fotoğraf çekerken karşımıza çıkan yaygın hatalardan biri olan “kırmızı göz” hatası bulunmamalı, kafaya bariz belli ve büyük ebatlarda aksesuar takılmamalıdır.
Pasaportumun Süresi Bitti Ne Yapmalıyım?
Pasaportunuzun süresi bittiğinde endişelenmeyin! Yeniden nüfus müdürlüklerine başvurarak standart belgelerle yeni bir pasaport alabilirsiniz.
Pasaport için gerekli belgeler: Nüfus cüzdanı örneği, 2 adet biyometrik fotoğraf, ergin olmayan çocuklar ve engelli bireyler için muhtaçlığı belirten muvafakat belgesi, Erasmus öğrencileri ve diğer, 25 yaşını doldurmamış, evlenmemiş, herhangi bir yerde çalışmayan öğrenciler için ıslak imzalı öğrenci belgesi, varsa eski pasaportlar, bir devlet hizmeti için gidecekseniz hizmetinizi açıklayan ve hizmet için gidiyor olduğunuzu açıklayan bir belge, pasaport defter bedeli ve harç bedelinin ödendiğini belirten, kurumdaki kişilerce imzalanmış döküm, parmak izi, talep formu.
Pasaport Süresi Geçmiş Yenileme Nasıl Yapılabilir?
Her pasaportun belirli bir süresi vardır. Pasaport süreniz geçtiğinde dış yolculuklarda bulunamazsınız. Ülkeden çıkışta da ülkeye girişte de mecburi olarak pasaporta ihtiyacınız olacaktır. Pasaportunuzu seyahat tarihinizden tercihen 1 ay kadar önce İl / İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinde başvuruda bulunmanız yeni pasaport istediğinizi ibraz etmeniz gerekmektedir. Yenileme işlemi de oldukça kısa sürede gerçekleşir.
Yeşil Pasaport Yenileme Nerede Yapılır?
Yeşil pasaport yenileme işlemini İl Nüfus Müdürlüklerinden yapabilirsiniz. Eski pasaportunuzla başvurunuz. Türkiye’de pasaport ve kimlik belgelerinizi yenileyebilmeniz için her bölgede ulaşabileceğiniz İl Nüfus Müdürlükleri ve İlçe Nüfus Müdürlükleri mevcuttur. Yeşil pasaportunuzun yine ilk başta olduğu gibi sadece cüzdan bedelini ödeyeceksiniz. Yeşil pasaport sahipleri şimdilerde fiyatı iyice artmış olan harçlardan muhaf.
Pasaport Yenilemede Harç Ödenir Mi?
Pasaport yenileme işlemleri ile pasaport çıkarma işlemi arasında pek fark yoktur bu sebeple nasıl ki ilkinde harç ödediyseniz bu işlemde de tekrar ödeyeceksiniz. Ancak Yeşil pasaport gibi harçtan muaf bir pasaport türüne sahipseniz sizden harç ödemeniz istenmez.
Öğrenciyseniz öğrenci oluşunuzu ibraz etmenizle birlikte harç ödemekten kurtulursunuz. Ailenizde Yeşil pasaport hizmetinden faydalanan veya Yeşil pasaport hak sahibi en az bir ebeveyniniz varsa, 25 yaşınızı aşmadı iseniz; aştıysanız da evli ve çalışan değilseniz, faal olarak öğrencilik hayatınız devam ediyorsa siz de ebeveyninizin Yeşil pasaport hizmet hakkından faydalanabilirsiniz. Bu şartları karşılıyorsanız, bizzat müracaat ederek kendinize Yeşil pasaport çıkarabilirsiniz.
Pasaport Süresi Uzatma İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Pasaport, bir sınırdan başka bir ülke sınırına geçişimizi sağlayan belgedir. Elde etmesi vize kadar meşakkatli olmasa da pasaport alınmazsa vize alıp almamanız bir şey ifade etmeyecektir.
Bir diğer konu da, pasaportun bir ömrü vardır ve bu ömür tamamlandığında pasaportunuz için uzatma işlemi yapamazsınız bu genel bir yanılgıdır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda tekrar e randevu almalı ve talebinizi iletmelisiniz. Belgelerinizle birlikte kararlaştırılan tarihte başvurunuzu yapmalı pasaportunuzu yenilemelisiniz. Pasaportunuz 7 gün içerisinde PTT şirketi ile merkezi Ankara’dan dağıtıma çıkarılacaktır.
Pasaportun fiyatı seçilecek yıl sayısına bağlı olarak değişir. Bu yıl 10 yıllık pasaport 1.265,40 TL (95 Euro ). Öğrencilerse harç bedeli değil sadece tek fiyat olan pasaport defter bedeli ödeyecek.
Posta ve Telgraf Teşkilatı başta olmak üzere; Türkiye Halk Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk,Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Finans, Türkiye Emlak Bankası.
Yeşil, Gri veya Bordo pasaport başvurusu yapanlar, “e- pasaport harç bedeli” ismiyle anlaşmalı bankalara, defterdarlık ve mal müdürlüklerine ödeme yapabilirler. Ziraat başta olmak üzere büyük yüzdesi devlete ait olan bankalardan pasaport yenileme ücretinizi yatırabilirsiniz.
Pasaport süresi bitene kadar pasaport yenileme işlemleri yapılmaz.
Pasaport süresi bittiği takdirde söz konusu bir seyahat planı varsa yenilenme işlemi yapılabilir.
Devam eden bir yargı süreciniz var ise, soy adınız değiştiyse ve bunu güncellemediyseniz pasaportunuz çıkmaz.
Pasaport Yenileme Hakkında Tüm Bilgiler
Pasaport yenileme işlemleri, süresi biten pasaport için uygulanır. İşlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan müracaatla birlikte, kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Pasaport Uzatmak İçin Ne Gerekir?
Pasaportun süresi bittikten sonra yenileme işlemlerinin yapılması gerekir. Bu diğer bir ifade ile pasaport uzatma anlamına gelir. Pasaport uzatma ya da tekrardan geçerlilik süresine göre güncelleme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte mümkündür. Pasaport uzatmak için tarafınızdan belirli belgeler istenir. Bunlar şu şekildedir;
- Mevcut olarak kullanılan pasaport
- Nüfus cüzdanı
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport yenileme ücretinin ödendiğine dair harç ve defter bedelinin dekontu
- 18 yaş altı çocuklar için ebeveynleri ile birlikte noter huzurunda alınan muvafakatname, gerekli belgelerdir.
Bu belgeler eksiksiz ve yasal olarak kişisel bilgilerle uyuşmalıdır. Pasaportun geçerlilik süresine göre uzatma işlemleri tamamlandıktan sonra yaklaşık 2 hafta içerisinde elinize ulaşır. Pasaport uzatmak için tarafınızdan istenilen belgeler ya da kişisel evraklar, her pasaport türüne göre değişebilir. Kişinin mesleki unvanına ya da yaş yaşına göre belirli evraklar özelleştirilir. Burada istenilen evraklar genel olarak bu şekildedir. Ancak pasaportun türüne ya da geçerlilik süresine göre kesinlikle fark eder. Önceden evraklar nüfus müdürlüğünden güncel olarak öğrenilir. Ardından hazır hale getirilmelidir. Böylelikle herhangi bir problem yaşanmaz.
Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır 2023?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte pasaport yenileme işlemleri gerçekleşebilir. Pasaport yenileme, süresi bitmiş pasaportun tekrardan güncel bir hale getirilmesi anlamına gelir. Burada dikkat edilmesi gereken detay, tamamen süresinin bitmiş olması. Halen geçerliliği devam eden pasaportlar için yenileme işlemleri yapılmaz. Tercihan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün online internet sitesi üzerinden de başvuru alınabilir. Başvuru ve randevu işlemleri online olarak alınabildiği gibi tarafınızdan istenilen evraklar, bizzat nüfus müdürlüğüne müracaat ederek gerçekleşir. Belgeler eksiksiz ve tarafınızdan istenilen şekilde, gerekli yetkili kurumlara iletilmeli. Pasaport yenileme işlemleri, pasaportun türüne ya da geçerlilik süresine göre farklılık sağlayabilir. Pasaport yenileme işlemleri için yalnızca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat gerçekleşmeli. Bunun dışında herhangi bir resmi kuruma pasaport yenileme ile ilgili başvuru yapılması doğru değildir. Burada yapılan işlemler yasal olarak onaydan geçmez. Bu konuya dikkat etmekte fayda var.
Pasaportumun Süresi Bitti Ne Yapmalıyım?
Pasaportun belirlenen geçerlilik süresi bittiği takdirde mevcut olarak bulunan pasaport için yenileme işlemleri yapılmalıdır. Pasaport yenileme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü doğrultusunda yapılır. Tercihen online olarak ikametgah ettiğiniz bölgeye en yakın nüfus müdürlüğünü seçip, kendi belirlediğiniz tarih ve saat dilimi içerisinde sistemden randevu alabilirsiniz. Pasaport yenileme işlemleri esnasında belirli evraklar istenir. Bu evraklarda dikkat edilmesi gereken detay kesinlikle, kendi kişisel bilgilerinizi içermelidir. Herhangi bir kişinin sizin adınıza bilgilerinin bulunması, yasal olarak onaydan geçmez. Bu durumda da tekrardan pasaport çıkartma ya da yenileme işlemleri yapılmaz. Pasaportun süresinin tam anlamı ile bittiğinden emin olunması gerekir. Süresi halen devam eden pasaportlar için yenileme ve güncelleme işlemleri yapılmaz.
Öğrenci Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır?
Öğrenci pasaport süresi 25 yaş altında bulunan tüm bireyler için geçerlidir. 25 yaş altında bulunan ancak halen öğretimine devam eden kişiler, öğrenci pasaportuna sahip olabilir. Öğrenci pasaport süresi diğer bilinen pasaport sürelerinde de olduğu gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan müracaat ile birlikte gerçekleşebilir. Başvuru işlemleri esnasında yetkili kişiler tarafından pasaportun hangi amaç doğrultusunda alındığına dair bir belge kesinlikle istenmez. Tercihen nüfus müdürlüğünün online internet sitesi üzerinden randevu alabilirsiniz. Tercihen de Alo 199 numaralı hattan da nüfus müdürlüğüne bağlanarak, randevu alınması mümkündür. Kendinize en uygun saat ve günü belirleyip bu süreç içerisinde tarafınızdan istenilen belgelerle birlikte müracaat gerçekleştirmeniz gerekir. Öğrenci pasaport süresi, geçerlilik süresine göre uzatılır. Tam anlamı ile süreç bittikten sonra uzatma işlemleri yapılır. Öğrenci pasaport süresi halen geçerliliğini koruyorsa herhangi bir uzatma ya da yenileme yapılması mümkün değildir.
Öğrenci Pasaport Süresi Bitince Ne Yapılır?
25 yaş altında bulunan bireyler, halen öğrenci olarak eğitim alıyorlarsa öğrenci pasaportu alabilirler. Öğrenci pasaport süresi bittikten sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün online internet sitesi üzerinden randevu alınır. Bu randevu sonrasında pasaport süresi tekrardan yenilenebilir. Yenileme işlemleri esnasında belirli evraklar istenir. Bu evraklar randevu tarihi ve saat dilimi içerisinde yetkili kurumlara iletilmeli.
Pasaport Uzatmak İçin Randevu Nasıl Alınır?
Pasaportu uzatmak için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınır. Randevuyu tercihen, direkt olarak nüfus dairesine müracaat ettiğiniz takdirde alabilirsiniz. Ancak yoğun iş hayatı olan vatandaşlar için Nüfus Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden de randevu al seçeneğine tıkladığınız takdirde, kendinize en uygun zaman dilimi içerisinde randevu alabilirsiniz.
Pasaport Süresi Bitmeden Değiştirilebilir Mi?
Pasaportlar sürelerine ya da türlerine göre değişkenlik gösterir. Her pasaportun geçerlilik süresi farklıdır. Pasaport süresi bittikten sonra yenileme ve güncelleme işlemleri yapılır. Ancak halen geçerliliği devam eden pasaport için değiştirme yapılması mümkün değildir. Süresi bittikten sonra yenileme, uzatma gibi işlemler Nüfus Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte mümkündür.
Pasaport 10 Yıllık Ne Kadar 2023?
Pasaport geçerlilik süreleri içerisinde çoğunluğun tercihinde olan en karlı süreç, 10 yıllık olandır. 10 yıllık pasaport, özellikle sürekli yurt dışı seyahati gerçekleştiren vatandaşlar için tercih edilir. 10 yıllık pasaport, pasaport türüne göre farklılık sağlar. Ancak genel anlamda 1265,40 TL bakiye bulunur. Bu ücret ödenip, anlaşmalı bankalardan dekontu alınmalıdır. Pasaport geçerlilik sürelerinin ücretlendirmesi, her yıl güncellik gösterir. Geçmiş zamanlardaki fiyatlandırmaya göre herhangi bir ödemenin yapılması doğru değildir. Güncel fiyat öğrenilip, ardından ödeme yapılıp dekont alınmalıdır.
10 yıllık geçerliliği bulunan bir pasaporta sahip olmak isteyen vatandaşlar için 1265,40 TL değerinde miktar bulunur.
Pasaport geçerlilik süresi bittikten sonra yenileme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü doğrultusunda yapılır. Geçerlilik süresinin bittiği ve yenileme yapılacağına dair bir başvuruda bulunursa, işlemler kısa bir süre içerisinde tamamlanır.
Yeşil pasaport geçerlilik süreleri, 6 aydan 5 yıla kadar devam eder. 5 yılı tam anlamıyla doldurmuş vatandaşlar, pasaportun geçerlilik süresi bittikten sonra nüfus müdürlüğüne yenileme işlemleri ile ilgili başvuruda bulunabilir. Yenileme işlemleri için tercihen online internet sitesi üzerinden de randevu alınır.
Pasaportlar türlerine göre farklılık gözettiği gibi geçerlilik sürelerine göre de değişir. Pasaport süreleri tam anlamı ile bittikten sonra uzatma işlemleri yapılmalıdır. Halen geçerliliği bulunan pasaportlar için uzatma işlemleri yapılamaz. Uzatma işlemleri, yaklaşık 2 hafta sürer. Bu durum kişinin tarafından istenen evrakları, eksiksiz ve yasal olarak onaydan geçecek şekilde hazırladığına göre de değişebilir.