Pasaport takip süreci kişinin pasaporta başvurduktan sonra ki sürecini kapsamaktadır. Pasaport için gerekli belgelerin hazırlanması gereklidir. Başvuran kişiye ait 2 tane biometrik fotoğraf, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait kimlik kartı, eğer kişi öğrenci ise öğrenci belgesi, 18 yaşına aşmayanlar için ebeveynler tarafından muvafakat belgesi ve kişi daha önceden eski bir pasaporta sahip ise bu pasaportu da yanında getirmelidir.
Pasaport takip yürütülebilmesi için pasaport başvuru sürecinin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca Bordo pasaport için başvuruda bulunacakların harç bedelini ödemesi gerekmektedir.
Tüm pasaport türlerinde başvuru yapanlar ise defter bedellerini eksiksiz olarak yatırmalıdır. Pasaport harç bedelleri vergi dairesinin internet adresi aracılığıyla da ödenebilmektedir. Ayrıca ödendiğine dair belge istenebildiğinden kişilerin ödendikten sonra makbuzu çıkartması pasaport işlemleri sırasında özen göstermesi gereken bir konudur.
Pasaport takip sürecine geçilebilmesi için evrak hazırlıkları ve ödenecek ücretlerin gerekli yerlere yatırılması büyük önem arz etmektedir.
PTT Kargo Takip
Pasaport başvurularının olumlu sonuçlanması takdir de pasaport basılarak kargo aracılığıyla kişinin başvuru sırasında verdiği adrese gönderilmektedir. Eğer kişi Bordo pasaporta başvurmuş ise gelme süresi 10 günü bulabilmektedir.
Genelde pasaport teslimleri 3 iş günü içerisinde gerçekleştirilmektedir. Fakat bu süreler başvurulan tarihe ve yoğunluğa göre değişiklik gösterebilmekte, uzayabilmektedir. Başvurulan tarih herhangi bir bayram ya da tatil sürecine denk gelmiş ise bu sürenin uzaması kaçınılmazdır.
Aynı şekilde kargo tesliminin de bayram ve tatile denk gelmesi teslim tarihini ileri bir tarihe atabilmektedir.
Kargonun PTT’ye teslim edilmesiyle PTT tarafından başvuran kişinin adına gönderinin kabul edildiğine dair cep telefonuna mesaj iletilmektedir. Kişi, aynı zamanda pasaportu teslim alacak kişi olarak yakınlarının adını verme hakkına sahiptir.
T.C. İle Pasaport Sorgulama
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık kimliği aracılığıyla e devlet kapısı üzerinden pasaport sorgulama gerçekleştirilebilmektedir.
Bunun için ilk olarak başvuran kişi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adresine girmelidir. Daha sonra kişi açılan adresten Pasaport başvuru süreci sorgulamaya tıklayarak pasaportunu sorgulayabilmektedir.
Nüfus Müdürlüğü Pasaport Sorgulama
Pasaport takip sürecinde nüfus müdürlüğünden pasaport durumunu sorgulama Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasıyla olmaktadır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adresi sorgulama yapacak kişileri e devlet kapısına yönlendirmektedir. Pasaport sorgulamaları bu şekilde e devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
İdata Pasaport Takip
İdata, İtalya ve Almanya’ya seyahat etmek isteyenlerin vize başvurularını sorunsuz ve eksiksiz yerine getirebilmeleri için yetki verilmiş bir kuruluştur. İdata üzerinden pasaport takip süreci İdata resmî web adresine giderek yapılabilmektedir.
Sorgulama ekranına girişte pasaport numarası ve barkod numarası istenmektedir. Pasaport randevusu sırasında verilen fiş üzerinde barkod numarası ve pasaport numarası yazmaktadır.
Gerekli bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna tıklayarak pasaport takip süreci görülebilmektedir.
UPS Pasaport Takip
UPS kargo, pasaport başvurusu yapanların işlemleri sonuçlandıktan sonra verilen adrese pasaportu göndermektedir.
Pasaportun nerede olduğunu merak edenler ise pasaport numarası ya da pasaport işlemleri sırasında verilen pasaport başvuru numarası aracılığıyla takip sürecini görebilmektedir
UPS kargo pasaport takip sürecinde başvuru tarihini ve başvuran kişinin başvurduğu konsolosluğu istemektedir.
Hollanda ve Almanya için yapılan pasaport başvurularında pasaport numarasını girerek sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri için yapılan başvuruda ise başvuru numarası yazılmalı ve daha sonra sorgula butonuna basılmalıdır.

E-Devlet Pasaport Bilgileri Öğrenme
Pasaport bilgilerinin öğrenilmesi ve pasaport takip sürecine hâkim olunabilmesi için en çok başvurulan yöntem e devlet üzerinden sorgulama yapmaktır.
Sorgulamanın yapılabilmesi için öncelikle e devlet sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne girilmelidir. Bu işlem yapıldıktan sonra Pasaport Başvuru sürecinin sorgulanması ekranına girilmelidir.
Sorgulama yapılabilmesi için kimlik doğrulaması istenecektir. Bunun için kimlik doğrulama bilgileri eksiksiz olarak girilmelidir.
Kimlik doğrulamasının yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve e devlet kapısına girerken kullanılan şifre gereklidir. Eğer başvuran kişi e devlete sahip değilse şifre PTT aracılığıyla alınabilmektedir.
Bulgaristan Pasaport Takip Sorgulama
Bulgaristan pasaport takip sürecini merak edenler için Konsolosluk, yetkili birimleri tarafından başvuran kişiye pasaport sürecini takip etmesi için fiş numarası vermektedir. Başvuran kişiye takdim edilen bu fiş numarası pasaport takip sürecinin ne aşamada olduğunu görmek için yeterlidir.
Bulgaristan pasaportu çıkartılırken kişinin dikkat etmesi gereken belli başlı hususlar vardır. Bulgaristan, başvuran kişinin yaş durumuna göre farklı aşamalar uygulamaktadır. Bulgaristan’ın uyguladığı bu prosedüre göre kişinin 14 yaşına kadar aldığı ilk pasaport fiyatı ile daha sonraki zamanlarda alınan pasaport fiyatı birtakım farklılıklar içermektedir.
Eğer başvuracak kişi 13 yaşını doldurmuş ve 14 yaşına girmemiş ise vasisinden farklı belgeler ve farklı bir pasaport fiyatı istenmektedir. Bulgaristan pasaport başvurularında yaşı önemli bir kriter olarak ele almaktadır.
Pasaport takip sürecinin yönetilebilmesi için başvuran kişinin başvuruda bulunduğu Konsolosluktan sorgulama hakkında bilgi alması yararlı olacaktır. Başvuran kişi Konsolosluğu arayarak ya da Konsolosluğa ait herhangi bir iletişim adresini kullanarak pasaport takip süreci hakkında sorular sorabilmektedir.
Pasaport ile ilgili yapılan başvurular çoğu zaman 90 gün içerisinde netice vermektedir. Fakat bu süre bayram, tatil ya da tüm dünyanın içinde bulunduğu Pandemi nedeniyle değişiklik gösterebilmekte, uzayıp kısalabilmektedir.
VFS Pasaport Takip
VFS Global aracılığıyla pasaport süreci takip edilebilmektedir. Başvuru takibi için gerekli olan bilgiler referans numarası ve başvuran kişiye ait doğum tarihidir.
Ayrıca sitenin istediği resim üzerinde yazan harfleri de verilen boş yere aynı olarak yazmak önem arz etmektedir.
Yukarıda yazılan işlemler sırasıyla uygulandığı takdir pasaport takip işlemi VFS üzerinden sabah akşam fark etmeden her saat gerçekleştirebilmektedir.
Pasaport takibi, gönderilen kargo firmasının internet adresindeki kargonun nerede olduğunu gösteren uygulama aracılığıyla yapılabilmektedir.
E pasaport başvuran kişinin pasaportu başvurusundan sonra 5 ila 10 gün arasında adrese gönderilmektedir.
Pasaport durumunun takibi pasaportun gönderildiği kargo firması aracılığıyla sorgulanmaktadır.
Hususi yani yeşil pasaport ve hizmet yani gri pasaport başvuruları İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, Bordo pasaport yani umuma mahsus pasaportlar için ise İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurular gerçekleştirilmektedir.
Almanya vize takibi vize başvuru sürecinde yardım alınan vize başvuru firmasından yapılabilmektedir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresi, e devlet kapısı internet sitesi üzerinden ve telefon ile 199 numaralı hattı arayarak pasaport randevusu alınabilmektedir.
Yaz aylarında yapılan pasaport randevuları 1 ay sonraya kadar verilebilmektedir. Bu işlemin bu kadar uzamasının sebebi yaşanan yoğunluktur.
2023 yılında pasaportun olumlu sonuçlanmasından sonra pasaport 7 ila 10 iş günü arasında gelmektedir.
Tüm evrakların tamamlanması halinde pasaport yenileme işlemi birkaç dakika sürer. Fakat pasaportun gönderilme süreci gönderilecek yere göre 3-7 iş günü arası değişiklik gösterir.