Tahdit kelimesinin Türkçe sözlükteki anlamı bir şeye sınır koymak, kısıtlamaktır. Bu açıdan bakıldığında pasaport tahdit, yetkili kurumlar tarafından pasaport işlemlerine konulan kısıtlama anlamına gelebilmektedir. Pasaport tahdit işlemi belirli idareler aracılığıyla yapılmaktadır. Pasaport tahdit işleminde yetkililer kişilerin kimlik numaralarının üzerine bir açıklama yazılmasıyla beraber kişilerin yurt dışına çıkmalarında en önemli belge olan pasaportlarını almasına engel olunmaktadır. Pasaport tahditine yol açan durumlara örnek olarak kişilerin üzerlerinde hala ödenmemiş vergi borçlarının oluşu, kişilerin bir suça karışması dahilinde süren bir davalarının olması verilebilinir. Kişilerin yurt dışı yasağının anlaşılabilmesi adına bu kişilere yetkili makamlar tarafından pasaport tahdit uygulaması yapılmaktadır. Bununla beraber bu işleme maruz kalan kişiler yurt dışına çıkamazlar.
Pasaportta Tahdit Ne Demek?
Pasaportta tahdit bir çeşit kısıtlama anlamına gelmektedir. Türkiye’de bulunan herkes pasaport başvurusu yapma özgürlüğüne sahiptir. Ancak bu başvurular bazı durumlarda kabul edilmez. Bu durumlardan en ciddisi ise kişilerin pasaport tahdit uygulamasına maruz kalmasıdır. Yetkili makamlarca bir suça karışmış ve bu suçun davası hala sürerken yurt dışına çıkmak isteyen kişilere izin verilmez. Bunun sebebi kişilerin dava sonucunda suçlu bulunma ihtimalleri, delilleri karartma ihtimalleri ve hapse girmemek için ülkeden kaçma eğilimleri bulunmasındandır. Bu durumlarda kişilerin kimlik bilgilerinin üzerine bir not düşülerek bu kişilerin yurt dışına çıkışları kısıtlanmaktadır.
Pasaport Tahditleri Kalktı Mı?
Ülkemizde bir dönem yaşanan olağan üstü hal ilanından sonra, ülke genelinde uyulması gereken kurallar olmuştur. Bu kurallar dahilinde yurt dışı çıkışlarına getirilen kısıtlamalarda bulunmaktadır. Ancak OHAL durumunun bitmesiyle beraber kişilerin üzerlerinde bulunan pasaport tahditleri kalkmıştır. Artık kişiler gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanmasıyla beraber başvuruda bulunabilmektedir. Ancak haklarında onanan bir suç olan kişilerin bu hakları bulunmamaktadır. Yalnızca bu kişilerin aileleri yurt dışına çıkış sağlayabilmektedir.
Yurt dışı Yasağı Olan Kişiler Pasaport Alabilir Mi?
Türkiye’de bulunan her insan resmi Türk vatandaşı olmaları dahilinde yurt dışına çıkabilmek adına gerekli başvurularda bulunma hakkına sahiptir. Bu başvuruların en temeli pasaport ve vizedir. Devletler tarafından belirlenen gerekli kriterlere uyan kişilerin ve sicillerinde bir sorun olmayan kişilerin bu haklarını kullanma şansları bulunmaktadır. Ancak yapılan her başvuru kabul edilemeyebilir. Bu konunun birçok sebebi olabilir. En hafif ve düzeltilebilir sebep evrak eksikliğidir ancak bunun yanında çok daha büyük bir problem olan kişilerin üzerlerinde bulunan yurt dışı yasakları bulunmaktadır. Yurt dışı yasakları ciddi problemlerin meydana çıkmasından dolayı konulmaktadır. Ülkelerin kendi inisiyatiflerine bağlı olarak bazı suçlar pasaport ya da vize alımında sorun teşkil etmeyebilmektedir. Ancak yurt dışı yasağı konulan kişiler ciddi suçlara karışmış ya da hala şüpheli konumunda olan kişilerdir. Bu sebeple yurt dışı yasağı olan kişiler pasaport başvurusu yapsa da bu başvurular kabul edilmeyecektir.
İdari Yurt Dışı Çıkış Yasağı Nasıl Kaldırılır?
Bir dava sürecinde olan kişiler yurt dışına çıkamazlar. Bu kişilerin yurt dışına çıkış yasaklarını sulh ceza hâkimliği vermektedir. Ancak artık temize çıkan kişiler bu kararı bozdurabilmektedir. Kişilerin masum olduğu mahkeme sonucuyla resmi bir şekilde kanıtlanmasının ardından kişilerin sulh ceza hâkimliğine bir dilekçe yazarak bu kararı kaldırmasını talep edebilmektedir.
Pasaport Durumumu Nasıl Öğrenebilirim?
Pasaport durumunu merak eden kişilerin bu konudaki soru işaretlerini giderebilmesi çok daha basit bir hal almıştır. Pasaport durumlarını merak eden kişiler internet yoluyla bu konuyu açıklığa kavuşturabilmektedir. Kişilerin ilk olarak atması gereken adım e-devlet sitesine girmektir. Daha sonra bu site bünyesinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü adlı sayfa girilmelidir. Bu bölüme giriş yapıldıktan sonra kişilerin karşılarına çıkan pasaport başvuru durumu sorgulama kısmına girmeleri gerekmektedir. Bu adımdan sonra kişiler pasaportları hakkında olan bilgileri, pasaportlarının hangi aşamada ve ne durumda olduklarını kolayca alabilmektedir.
Hukukta Tahdit Ne Demek?
Tahditin kısaca kelime anlamı sınır koymadır. Kişilerin ciddi bir suç durumu ile iç içe olması durumunda yetkili makamlarca kişilerin yurt dışına çıkışlarına kısıtlama getirilmektedir. Ayrıca bu kişiler hiçbir şekilde vize ya da pasaport işlemlerini kendi lehlerinde sonuçlandıramamaktadır. Kişilerin suçsuzlukları ispat edilmediği takdirde bu kişilerin yurt dışına çıkmaları tehlikeli bir durumdur. Bunun sebebi ülkelerin kendi inisiyatiflerine bağlı olarak ülkelerine giriş yapan kişileri geri vermemeleridir. Bu durumda suçlu olan kişiler cezalarını çekmemektedir. Kişilerin hakkında hiçbir hukuki işlem yapılamamaktadır. Ayrıca bu kişilerin yurt dışına kaçtıktan sonra ellerinde bulunan delilleri karartmaları çok büyük bir olasılıktır. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için dava süreçleri devam eden kişilerin kimlik bilgileri üzerine sulh ceza mahkemeleri tarafında bir tahdit notu düşülerek kişilerin yurt dışına çıkış işlemlerinin kısıtlanması sağlanmaktadır.
Yurt Dışı Çıkış Yasağım Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?
Türkiye vatandaşlığında bulunan her 18 yaşından büyük kişinin bir e-devlet sayfası bulunmaktadır. Bu site devlet tarafından kişilere ücretsiz bir hizmet olarak sunulmaktadır. Bu sayfa üzerinden kişiler birçok konuda meraklarını giderebilmektedir. Bu nokta da e-devlet kişilere yardımcı olmaktadır. Yurt dışına çıkış yasağı olup olmadığını merak eden bir kişi kendinin önceden oluşturmuş olduğu şifresi ve kimlik numarasıyla beraber e-devlete girerek bu konuda sorgulama yapılabilmektedir. Kişilerin bu yasaktan haberdar olmaları ancak bu yasakların üzerlerinden kaldırılıp kaldırılmadığı e-devlet sisteminde gözükmemesi dahilinde kişiler İl Emniyet Müdürlükleri’nden yardım ve bilgi alabilmektedir.
İhraç Edilen Pasaport Alabilir Mi?
İhraç edilen kişilerin pasaport alabilme hakları bulunmaktadır. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır. Bu hususlardan bir tanesi kişilerin yeşil, gri veya siyah pasaport alma haklarının olmamasıdır. Kişiler eğer görevlerinden herhangi bir sebeple ihraç edilirlerse, bu pasaportları almadaki hakları da ortadan kaldırılmış olur. Bu pasaportlar resmi pasaport türüne girmekte olup yalnıza üst kademeli devlet memurlarının veya yetkili kişilerin alabilecekleri pasaportlardır. Bununla bağlantılı olarak kişilerin görevlerinin alınmasıyla beraber bu pasaportları kullanma hakları da ellerinden alınmış olur. Ancak kişiler bordo pasaporta sahip olabilmektedir. Bu durumda da en önemli ayrıntı kimliklerinin üzerlerinde tahdit bulunup bulunmadığıdır. Eğer kişilerin davaları sürüyorsa, kimlikleri üzerinde tahdit işlemi bulunacağından bu kişiler pasaport alamazlar. Bu kişiler defalarca pasaport başvurusu yapsalar da bu başvurular kabul edilmez. Ancak davaların kişilerin lehlerinde sonuçlanması ve kişilerin suçsuz olduğunun resmi olarak kanıtlanması dahilinde bu kişiler bordo pasaport sahibi olabilmektedirler.
Bir kişi eğer bir suç işlemişse ve bu dava daha devam ediyorsa, kişilerin suçu işlediklerine dair kuvvetli şüpheler bulunmaktaysa, kişilerin herhangi bir sebeple ülkeden kaçma gibi bir eğilimleri ve delil karartma şüphesi barındırıyorsa bu kişilerin çıkışı yasaklanır.
Vergi borcu olan kişiler yurt dışına çıkış yapamamaktadır.
Belirli kriterlere uygun olan kişiler gerekli işlemler sonrası yurt dışına çıkabilmektedir.
Pasaport Tahdit Sorgulama
Pasaport tahdit sorgulama işlemleri, e-Devlet bünyesinde gerçekleşebilir. E-devlet üzerinden giriş yapıldığı takdirde pasaport işlemlerine dair çeşitli sorgulamalar, detaylı bir şekilde öğrenebilir.
Yurt Dışı Çıkış Yasağım Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?
Pasaport tahdit sorgulama belgesi, diğer bir ifade ile yurtdışına giriş ya da çıkış belgesi olarak adlandırılır. Herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştirilecek olan vatandaşlar, yurttan çıkış belgesi almalıdır. Bu belge e-devlet üzerinden alına bilindiği gibi detaylı bilgileri de görülür. Yurt dışında bulunan vatandaşlar tekrardan ülkelerine dönmek istedikleri takdirde ise giriş belgesi almalıdır. Bu belgede tahdit belgesi olarak adlandırılır. Pasaport işlemleri esnasında, yurda giriş ya da çıkış belgesinin sorgulanması önemlidir. Giriş ya da çıkış belgelerini herhangi bir sorun olduğu takdirde yasal olarak problem oluşturur. Vatandaşın kendisine özel olarak oluşturulan şifre ile birlikte e-devlet sistemine girme hakkı bulunur. E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra yurt dışına çıkış yasağının bulunup bulunmayacağına dair detaylar öğrenilebilir. Burada yurt dışı yasağı bulunan kişilerin, yasağın kalktığını ya da halen devam ettiğini öğrenebilmesi de mümkündür. Yurtdışı çıkış yasağı bitmiş olanlar bunu e-devlet sistemi üzerinden göremediği takdirde il ya da ilçelerde bulunan Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ve öğrenebilir. Çıkış yasağı biten kişilerin direkt olarak sisteme durumları düşmeyebilir. Emniyet müdürlüklerine müracaat edildiği takdirde sistem üzerinden de öğrenilmesi mümkün.
Yurt Dışı Giriş Çıkış Belgesi Nereden Alınır?
Yurtdışı seyahati gerçekleştirecek olan vatandaşlar, bunun için giriş çıkış belgesi almalıdır. Giriş çıkış belgeleri yurt dışı seyahati sırasında kişilerden istenen durumdur. Özellikle sınırlarda önemlidir. Giriş ya da çıkış belgeleri resmi kurumlar adına önemli bir nitelik taşır. Belgelerin alınabilmesi için çeşitli kurumlara müracaat edilmeli. Yurtdışı giriş çıkış belgeleri;
- İlçe Emniyet müdürlüklerine bağlı olarak bulunan belgelendirme büro ve idari işlemler büro amirlikleri bünyesinde alınabilir.
- Kara hava ve deniz Hudut kapıları emniyet birimlerinden alınması de mümkündür.
- Yurt dışında bulunan bir vatandaş, çıkış işlemleri için yurt dışında bulunan dış temsilcilikler yani diğer bir ifadeyle Türk konsolosluklarına müracaat etmeli.
- Herhangi bir birime gidemeyecek olan vatandaşlar için ise e-devlet üzerinden yurtdışı giriş çıkış belgelerinin alınabilmesi mümkündür. Belgelerle ilgili detaylandırmalar e-Devlet üzerinde bulunur.
Herhangi bir resmi kurumdan yurtdışına giriş ve çıkış belgelerinin alınması doğru değildir. Bu belgeler e-devlet üzerinden alınabildiği gibi Emniyet Genel müdürlüklerinden de alınır. Emniyet Genel müdürlükleri il ya da ilçelerde olmak üzere değişkenlik gösterir. Kişiler ikametgah ettikleri bölgeye en yakın Emniyet Genel Müdürlüğü’ne müracaat edip, yurtdışına giriş ya da çıkış belgesi alabilir. Yurtdışında bulunan vatandaşların ülkeye giriş yapabilmesi için yurt dışındaki konsolosluklara ya da büyükelçiliklere müracaat edebilir. Bunun dışında herhangi bir kurumdan alınması doğru olmaz.
Yurt Dışına Çıkış Yasağını Kim Koyabilir?
Kişi yurt içerisinde herhangi bir suçtan ceza almış ve bu suç yasal olarak bulunuyorsa yurt dışına çıkış yasağı alır. Yurt dışına çıkış yasağı Cumhuriyet savcısı tarafından koyulur. Sulh Ceza Hakimi kararı ile kişinin suçuna göre çıkış yasağı oluşturulur. Cumhuriyet savcısının görüşü alınarak ya da Sulh Ceza hakiminin kararı ile birlikte yurt dışına çıkış yasağının kaldırılabilecek etmenlerinin olabileceğine dair çeşitli sonuçlarda aynı şekilde gerçekleşir. Burada vatandaşın yurt dışına çıkış yasağı aldığına dair suç ya da devlet bünyesinde herhangi bir ceza ile yargılanması gibi etmenler yer edinir. Pasaport tahdit sorgulama işlemleri için e-devlet üzerinden detaylı bilgiler öğrenilebilir. Yurt dışına çıkış yasağının bittiğine dair ya da çıkış yasağı bittikten sonra e-devlet üzerinden düşüp düşmediği, tahdit sorgulama işlemleri bünyesinde gerçekleşir.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?
Herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştirecek olan vatandaşlar bunun öncesinde pasaport almalıdır. Yurtdışı pasaport harçları pasaportun süresine, pasaportun geçerliliğine ya da pasaportun türüne göre farklılık sağlar. Süreçlere göre 6 aydan 10 yıla kadar pasaportlar bulunur.
- 6 aylık pasaport süresi için ödenmesi gereken harç miktarı 227,20 TL’dir.
- 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaportlar için ödenmesi gereken miktar 332,10 TL.
- 2 yıl geçerlik süresi bulunan pasaportlar için ödenmesi gereken miktar 542,20 TL.
- 3 yıl geçerliliği bulunan pasaportlar için ödenmesi gereken harç miktarı 770,20 TL.
- Ve son olarak 10 yıl geçerliliği bulunan pasaportlar için ödenmesi gereken yurtdışı pasaport harcı 1085,40 TL’dir.
Bu ücretlendirmeler her yıl güncelleme sağladığı gibi pasaport türüne göre de kesinlikle değişir. Geçmiş yıllardaki pasaport harçlarına göre ödeme yapılması doğru değildir. Pasaport harcı üzerine, pasaport defter bedeli de ilave edilir. Toplam miktar pasaport fiyatını ortaya çıkarır. Bu miktarın ödendiğine dair dekont, evrak dosyası içerisinde bulunup yetkili kişilere teslim edilmeli.
Yurt Dışı Çıkış Yasağı Ne Kadar Sürer?
Yurtdışına, yasal olarak belirli suçtan yargılanan vatandaşlar çıkamaz. Bu durum boşanma davası içerisinde bulunan ya da boşanma davası halen devam eden kişiler için de geçerlidir. Yurt dışına çıkış yasağı bulunduğu gibi pasaport işlemleri de belirli suçtan yargılanan vatandaşlar için geçerli değildir. Yurt dışına çıkış yasağı alan vatandaş için bu yasak işlediği suça ya da bulunduğu dava sürecine göre değişkenlik gözetir. Çıkış yasağının kaldırılması için herhangi bir avukattan hizmet alınmalıdır. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için verilen süre 7 gündür. 7 gün içerisinde yasağın kaldırıldığına dair herhangi bir itiraz gerçekleşmediği takdirde sonraki süreçlerde de itiraz talebi bir avukat doğrultusunda yapılmalı. Ya da herhangi bir itiraz kabul edilmez. Çıkış yasağının ne kadar süreyle devam edeceği ya da kısa bir süre de sona ermesi gibi etmenler, kişinin yargılandığı davaya göre kesinlikle farklılık sağlar.
Herhangi bir dava sürecinde bulunan vatandaşlar için belirli davalara göre yurtdışı çıkış yasağı verilir. Bu her dava süreci için geçerli değildir. Ancak boşanma, yasal olarak yargılanma gibi çeşitli etmenlere göre yurtdışı çıkış yasağı bulunur. Yurtdışı çıkış yasağı olan bir vatandaş için pasaport alınması mümkün değildir. Bu durum siciline eklendi için pasaport işlemleri esnasında görülür ve yetkili kişiler pasaport verilemeyeceğine dair belirtme yapar.
Herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştirileceği sırada pasaport işlemleri önemli bir detaydır. Pasaport işlemleri yasal olarak kabul görecek şekilde hazırlanmalı. Pasaport işlemleri esnasında giriş çıkış belgesi alınmalıdır. Giriş çıkış belgesi olmadığı takdirde sınırda ya da yurt dışındaki herhangi bir resmi kurumda problem oluşur.
Belirli kurum ve kuruluşlardan giriş çıkış belgesi istenir. Yurt dışına çıkış kayıtları ya da giriş ile ilgili çeşitli etmenlerde, bu belge ile birlikte kurumlar istediği süreci sunulabilir. Özellikle SSK ya da BAĞ-KUR tarafından istenildiği zaman belgeler önemli bir nitelik taşır.
Yurtdışına çıkış yapacak olan kişiler, konsolosluk ya da büyükelçilik vize işlemleri esnasında protokol belgesi istenir. Protokol belgesi yurt dışına çıkış yapacak vatandaşların herhangi bir ülkenin Konsolosluğu’nda evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı. Bu belge emniyet müdürlüklerinden istenir. Daha öncesinde pasaport belgelerini ihtiva eden belge olarak adlandırılır.