Pasaport Süresini Uzatmak İçin Ne Gerekli?

Pasaport süresini uzatmak için ne gerekli; Pasaport yasal düzenlemesi sonucunda 2015 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde pasaport uzatma süresi tamamen kaldırılmıştır. Pasaportunu uzatmak isteyen vatandaşların, pasaport çıkarmak için yeniden başvuru yapması ve yeni pasaport çıkarması gerekmektedir. Nüfus müdürlüğüne gidilerek, pasaport başvurusu yapılmalıdır.

Pasaport Süresi Bitmeden Uzatılır Mı?

Pasaport süresini uzatmak için ne gerekli; pasaport süresini uzatmak için yeniden pasaport başvuru yapılması gerekmektedir. Eski pasaportunuzla birlikte bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüğüne giderek yeni pasaport çıkarmak istediğinizi beyan etmeniz ve dilekçe doldurarak uzatma işlemini başlatmanız şartı vardır. Pasaport süresi bitmeden de ödenmesi gereken harç bedelini ödemeniz ve pasaportunuzu yenileme işlemini başlatmanız şartı bulur.

Pasaport süresini uzatmak için yeniden pasaport çıkarmanız gerekeceği için 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 4 + yıllık pasaport çıkarma hakkını kullanabilir, her yıl artışında 10 yıla kadar çıkaracağınız pasaportunuz için pasaport harç bedeli ödemeniz, pasaport defter bedelini de ödeyerek işlemleri başlatmanız gerekmektedir.

Pasaport Harç Bedelleri;

  • Pasaport süresini uzatmak için ödenmesi gereken tutarlar yıllık ve aylık uzatma bedeline göre değişiklik göstermektedir.
  • 6 aylık pasaport harç bedeli 2023 yılında 285 TL ile başlamaktadır.
  • 1 yıllık pasaport bedeli 332 TL’dir.
  • 2 yıllık pasaport bedeli 2023 yılında 542 TL olmuştur.
  • 3 yıllık pasaport bedeli 2023 yılında 770 TL’dir.
  • 3+ yıl pasaport bedeli 10 yıla kadar 1085 TL olarak düzenlenmiştir.

Pasaport harç bedeliyle birlikte toplam harç defter bedelinin ödenmesi gerekmektedir. 2023 defter harç bedeli olarak bütün Türkiye vatandaşlarından 180 TL talep edilmektedir. Pasaport başvurusu için nüfus müdürlüğünden randevu alınmalı ve belgelerle birlikte gidilmelidir.

Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır 2023?

Pasaport süresini uzatmak için ne gerekli; pasaport süresini uzatmanız için Türkiye cumhuriyeti nüfus müdürlüğüne başvuru yaparak yeniden pasaport çıkarmak istediğinizi talep etmelisiniz. 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık ve 3 yıllık pasaport çıkarma talepletinizle birlikte 10 yıla kadar pasaport çıkarma hakkınız bulunmaktadır. Her defasında yeninden pasaport çıkarmak yerine bir kerede uzun süreli 10 yıla kadar pasaport çıkarmak her zaman daha yararlı olacaktır.

Pasaportu uzun süreli çıkarmanız halinde pasaport harç bedelini az öder, aynı zamanda her defasında aynı işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Pasaport düzenlemeleri için süre uzatma ve yenileme işlemi 2015 yılındaki yeni düzenlemelerle sadece yeniden pasaport çıkarma işlemi olarak kayda alınmıştır. Pasaport yenileme işlemlerinde pasaport sürenizi gri, yeşil, siyah ve bordo pasaporta göre seçebilirsiniz. Bordo pasaport için 10 yıla kadar pasaport alma hakkınız bulunur. Yeşil ve gri pasaport için 5 yıllık pasaport süresine izin verilmektedir.

Pasaport süresi uzatmak için gerekli belgeler;

  • Pasaport süresini uzatmak için 199’u arayarak pasaport çıkarma için randevu almanız gerekmektedir.
  • Bulunduğunuz meslek grubuna göre alacağınız pasaportla ilgili belgelerinizi düzenlemeniz şartı bulunmaktadır.
  • 2 biyometrik fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.
  • Eski pasaport kendisi ve fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı aslı be fotokopisi
  • Yeşil ve gri pasaport için nüfus müdürlüğünden alınmış formun eksiksiz doldurulmuş aslı

Nüfus müdürlüğüne teslim edilerek sürecin başlatılması gerekmektedir. Nüfus müdürlüğünden randevu alınan gün ve saatte evraklarla birlikte orada bulunulması, şahsın kendisinin de ıslak imzasıyla birlikte süreci başlatması gerekmektedir.

Pasaportun Süresi Nereden Uzatılır?

Pasaport süresi uzatmak için ne gerekli;  Pasaport süresi uzatma işlemi bulunmamaktadır. Pasaportun yenilenmesi ve yeniden çıkarılması işlemleri için nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması şartı vardır. Nüfus müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden veya 199’u arayarak vatandaşlık destek numarasından nüfus müdürlüğü pasaport departmanı için yeni pasaport çıkarma randevusu alınması gerekmektedir. Belgelerinizi ilk pasaport çıkarma işlemine göre düzenleyerek, sürecin başlamasını sağlayabilir, online işlemlerden yararlanarak gri ve yeşil pasaport için pasaport çıkarma talep formunu çıkarabilirsiniz. Süre uzatma işlemi yerine yeni pasaport çıkarma işlemi yapmanız gerekmektedir.

Pasaport Süresi Dolarsa Ne Olur?

Pasaport süresi dolması durumunda ilk aşamada sayfalarınızın bitmesi söz konusudur. Pasaport süresinin geçersiz olması durumunda, vize işlemleriniz kabul edilmez, yeşil, gri ve siyah pasaport sahibiyseniz havaalanından geri gönderilme durumunuz olacaktır. Pasaport süresi, 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık ve 3 yıllık olan vatandaşların pasaportları hakkındaki bilgileri e devlet üzerinden pasaport sorgulama işlemiyle öğrenmeleri mümkündür.

Pasaport süresi sorgula; pasaport süresi sorgulama işlemi için e devlet üzerinden giriş yaparak, pasaport numaranızı girmeniz gerekmektedir. Pasaport süreniz dolduğu takdirde işlem yapmanıza izin verilmemektedir.

Yurtdışında pasaport süresi dolarsa ne yapılır; yurtdışında pasaport süreniz dolması durumunda kırmızı pasaport almanız için Türkiye elçiliği veya konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekmektedir. 1 ay geçerli olan kırmızı pasaport sayesinde ülkenize geri dönmeniz sağlanacaktır.

Öğrenci Pasaport Süresi Bitince Ne Yapılır?

Öğrenci pasaport süresinin bitmesi durumu 25 yaşın üzerinde olan adaylar için geçerlidir. 25 yaşın altındaki kişiler uzun süreli pasaport alarak, öğrencilik dönemleri boyunca pasaport kullanabilmektedir. Pasaport süresi bitmesi durumunda 26 yaşından gün alan kişilerin yeniden pasaport başvurusu yapması gerekecektir.

Öğrenci pasaport süresini uzatmak için ne gerekli; öğrenci pasaport süresini uzatmanız için 25 yaşın üzerinde olmanız şartı vardır. 26 yaşına gelmiş olan her birey öğrenci pasaport hakkını kaybetmektedir. Pasaport başvurusu yaparak, yeniden pasaport çıkılmasını talep etmeli ve nüfus müdürlüğüne belgelerini götürerek süreci başlatmalıdır.

Pasaport Süresi Uzatma İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Pasaport uzatma süresi olarak herhangi bir teslim zamanı belirlenemez. Çünkü 2015 yılında yeni çıkan yasayla birlikte pasaport uzatma işlemi kaldırılmış tamamen yeni pasaport çıkarma süresine tabi tutulmuştur. Pasaport çıkarmak için il nüfus müdürlüğünden randevu alınması, randevu günü ve saatinde gidilmesi aynı zamanda eksiksiz belgelerle başvuru sürecinin başlatılması şartı uygulanmaktadır.

Yeniden pasaport çıkarma süresi olarak resmi tatiller ve hafta sonu çıkarılarak 7 iş günü ile 15 iş günü arasında işlemlerin tamamlanacağı duyurulmuştur. Olağan üstü durumlar, resmi makam kapanmaları ve devlet kurumunun devre dışı kalması durumlarında pasaportlarınızın 1 aya kadar çıkma süresi bulunabilmektedir. Seyahat düzenlemelerinizi pasaportlarınızın geç çıkacağı düşüncesiyle yapmanız ve pasaport başvurunuzu buna göre düzenlemeniz önemlidir.

Pasaport Kaç Ay Kala Yenilenir?

Pasaport asgari geçerlilik süresine göre yapılacak değerlendirmelerde, pasaport başvuru işlemlerinizi 6 ay kadar önceden yapabilirsiniz. Özellikle 6 aylık, 1 yıllık ve 10 yıllık pasaportlarınızın yenilenmesi için yapılması gereken yeni düzenlemelerde uzun süreli yurtdışına çıkış gerektiren durumlar için pasaport süresini uzatmanız gerekmektedir. Pasaport düzenlemeleri ve çıkarma işlemleri için nüfus müdürlüğüyle irtibat kurularak randevu alınması gerekir.

Pasaport Yenilenince Pasaport Numarası Değişiyor Mu?

Pasaport yenileme durumunda, pasaportun üzerinde bulunan pasaport seri numarası da yasal olarak değiştirilmektedir.

Yeşil Pasaport Süresi Bitince Ne Olur?

Yeşil pasaport süresinin bitmesi durumunda vizesiz çıkışlar tamamen kişiye kapatılacaktır. Yeşil pasaport süresi Türkiye Cumhuriyeti pasaport kanunlarında 5 yıla kadar alınabilir.

Pasaport Süresi Kaç Yıldır?

Pasaport süresi gri ve yeşil pasaport süreleri 5 yıla kadardır. Bordo pasaport harç bedeli ödenmesi durumunda 10 yıla kadar alınabilmektedir.

Pasaport Yenileme Ücreti Nereye Ödenir?

Pasaport çıkarma ücreti nüfus müdürlüğü anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ve Gelir idare müdürlüğüne ödenebilmektedir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA