Pasaport, yurt dışına çıkış için kullanılan yasal bir kimlik belgesidir. Türkiye’de başlıca 4 çeşit pasaport bulunmaktadır.
Bordo pasaport; Bordo pasaport Türk vatandaşlarına verilen pasaporttur ayrıca umumi pasaport olarak da bilinmektedir. Ancak diğer pasaport türlerine nazaran daha az etkisi bulunmaktadır.
Yeşil pasaport; Devlet memurlarına verilen pasaporttur ve hususi olarak da bilinmektedir. Bu pasaport ile 130 ülkeye girişte vize aranmamaktadır.
Gri pasaport; Özel bir görev nedeni ile resmi kurumlar tarafından yurt dışına yollanan kişilere bu pasaport verilmektedir. Ayrıca bordo pasaportlu olan birisi de resmi kurumlar tarafından yurt dışına gönderilicekse gri pasaport almaktadır. Bu pasaportun halk arasındaki adı hizmet pasaportudur. Bu pasaportun geçerliliği ise görevin süresine bağlıdır.
Siyah pasaport; Büyükşehir belediyesi başkanları, TBMM üyeleri, bakanlar ve valiler gibi devletin yüksek mevkilerinde rolü olan kişilere verilmektedir. Daha önceden kırmızı renk olan bu pasaport şu an siyah renktir. Ayrıca bu pasaportun geçerliliği kişinin bulunduğu mevkide kalması ile doğru orantılıdır.

Nüfus Müdürlüğü Pasaport Randevu

Pasaport randevusu nasıl alınmaktadır? Pasaport randevusu almanın birkaç yolu vardır:

  • Alo 199 arayarak pasaport randevusu alınabilir.
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün hizmet verdiği internet sitesinden (https://randevu.nvi.gov.tr) pasaport randevusu oluşturulabilir.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport randevusu 2 şekilde alınabilmektedir. Özellikle yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatilcilerin en çok sorduğu soru pasaport randevu hakkındaki sorulardır. Pasaport hakkında merak edilen pek çok şey bulunmaktadır.

Hangi pasaport türüne uygun olduğunuzu karar verdikten sonraki ilk işiniz pasaport randevusunu nasıl almak istediğinize karar vermek olmalıdır. Pasaport randevusu almak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. İlk seçenek https://randevu.nvi.gov.tr internet sitesi üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne pasaport randevusu talebinde bulunmanızdır. İkinci seçenek ise Alo 199 telefon hattını aramaktır. Alo 199 telefon hattından pasaport randevusu oluşturabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu için Gerekli Belgeler

Pasaport randevusu olan günde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne giderek sıra almalısınız. Sıranız gelmesi ile gerekli evrakları memura teslim etmelisiniz. Pasaport başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik; Kimlik yerine geçebilecek tek şey geçici kimlik belgesidir. Bunun dışında ehliyet, öğrenci kimlik kartı, iş kimlik kartı, aile cüzdanı ve benzeri belgeler geçerli olmayacaktır.
  • Fotoğraf; Pasaportunuzun yüzü olan fotoğrafınızı biyometrik bir şekilde çektirmelisiniz. Yüzünüzün net bir şekilde gözükmesi fotoğrafın kabul edilmesi için önemlidir.
  • Talep formu; Yeşil ve Gri pasaportlar yetkili ve görevli kişilere verildiği için bu pasaporta başvuruda bulunacak kişilerin gerekli talep formunu doldurmalı gerekmektedir. Talep formları çevrimiçi ortamda internet üzerinden doldurulabilmektedir.
  • Dekont; Kağıt bedelini ödediğinize dair bilgi içeren dekont.
  • Öğrenci belgesi; Başvuranın öğrenci olması durumunda gereken belgedir. Ayrıca başvuranın Turkiye.gov.tr üzerinde öğrenci olduğu görünmekte ise bu belgeyi vermesine gerek yoktur.
  • Pasaport; Eğer varsa daha önce alınmış ve halen geçerliliğini koruyan pasaportlarınızı da belirtmeniz gerekmektedir.
  • Veli veya kayyum kararı, muvafakatname, örnek muvafakatname, örnek vekaletname belgesi

Eğer başvuran kişi reşit değil 18 yaşından küçükse yukarıdaki belgelerin yetkili birime teslim edilmesi gerekmektedir. Anne ve baba pasaport başvurusu esnasında başvuranın yanında bulunursa muvafakatname ve vekaletname belgeleri talep edilmemektedir.

Çocuklar için Belgeler

Bazı pasaport türlerinde çocukların da yararlanma hakkı bulunmaktadır. Böyle bir durumda hak sahibi çocuklarına da pasaport başvurusunda bulunabilmektedir. Hak sahibi kendi pasaportunun başvurusu esnasında çocukları için de gerekli belgeleri teslim etmelidir.

Sağlık kurulu raporu; Başvuran, 18 yaş ve üzerindeki zihinsel ve bedensel engelli kişiler için alınması gereken rapor.

Mahkemeden vasi kararı; Başvuran, 18 yaş ve üzerinde ve zihinsel engelli ise mahkemeden vasi kararı alınması gereklidir.

Pasaport alabilmek için belirli bir defter bedeli ve pasaport harcı ödemek gerekir. 6 aylık bir pasaport toplam 407,20 Türk Lirası, 1 senelik pasaport toplam 512,10 Türk Lirası, 2 senelik toplam 722,20 Türk Lirası, 3 senelik toplam 950,20 Türk Lirası ve 3 seneden daha uzun süreli pasaportlar için toplam 1265,40 Türk Lirası talep edilmektedir. Belirtilen toplam ücretin içerisine defter bedeli ve pasaport harcı da dahil edilmiştir.

E-devlet Pasaport Randevu

30 Mart 2020 tarihi itibari ile pasaport randevuları e-devlet sisteminden online bir şekilde alınabilmektedir. Ayrıca pasaportun başvuru sürecinin de e-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmesi mümkündür. Tüm bunlara ek olarak ise e-devlet üzerindeki İnteraktif Vergi Dairesi hizmeti sayesinde başvuranlara pasaport ücretlerini de bu sistem üzerinden ödeyebilme imkanı verilmiştir.

Pasaport Randevu Numarası

Pasaport işlemlerini gerçekleştirmek için ilk olarak pasaport randevusu almak gerekmektedir. Pasaport randevularını çeşitli yollar ile almak mümkünüdür. Bu yollardan birisi de telefon hattı ile pasaport randevusu almaktır. Telefon hattı üzerinden pasaport randevusu almak için tuşlanması gereken numara Alo 199 şeklindedir.

Öğrenci Pasaport Randevu

Öğrenciler, özellikle mezun olmadan önce pasaport almaktadır. Çünkü öğrenciler için pasaport ücreti daha az olmasıyla birlikte daha da kolay bir şekilde alınabilir. Öğrenciler çeşitli sebepler ile pasaport alma gereği duyabilir:

  • Pasaportun süresi bitene kadar seyahat etme düşüncesi.
  • Erasmus programı.
  • Dil programları.
  • Yurt dışında staj.
  • Konferans, fuar gezme.
  • Turist olma.

Öğrenci pasaportu randevusu almak için e-devlet, Alo 199 veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresini (https://randevu.nvi.gov.tr) ziyaret edebilirsiniz.

Pasaport Nasıl Alınır?

Online bir şekilde randevu aldıktan sonra pasaport başvurusu yapılarak alınır. Pasaport başvurusunda gerekli belgelerin teslimi ve harcın yatırılması gerekmektedir.

Pasaport Başvurusu

Pasaport başvurusu için randevu aldıktan hemen sonra gerekli evrakları hazırlamanız gereklidir. En gerekli evraklar:

  • Kimlik
  • Başvuru ücretinin ve kağıt bedelinin ödendiğini belirten dekont
  • Fotoğraf
  • Pasaport talep formu

Gerekli evraklar ile birlikte pasaport randevusu gün ve saatinde yetkili memura evrak teslimi yapmanız pasaport başvurusu için yeterli olacaktır.

Pasaport

e-devlet, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet adresi ve Alo 199 üzerinden alabilirsiniz.
Pasaport için gerekli evraklar nelerdir?

Başlıca evraklar; kimlik, dekont, fotoğraf, talep formu ile birlikte başvuruda bulunabilirsiniz.
Pasaport başvuruları nereye yapılıyor?

İkamet ettiğiniz en yakın Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne giderek yapabilirsiniz.
Pasaport çıkartmak için randevu gerekiyor mu?

Evet pasaport çıkartmadan önce pasaport randevusu almak gereklidir.
Pasaport çıkartmak ne kadar 2023?

Pasaportun geçerlilik süresine göre ücreti değişmektedir. 6 aylık bir pasaport toplam 407,20 Türk Lirası’dır.
Nüfus Müdürlüğü’nden Pasaport nasıl alınır?

Öncelikle çevrimiçi bir şekilde pasaport randevusu almalı ardından Nüfus Müdürlüğü’ne giderek başvuruda bulunmalısınız.
2023 Pasaport nasıl alınır?

Pasaport randevusu https://randevu.nvi.gov.tr adresi, e-devlet ve Alo 199 telefon hattı ile alınmaktadır. Randevu günü yetkili birime giderek gerekli evrakların teslim edilmesi başvuru işlemi için yeterlidir.
Pasaport için ne lazım 2023?

Pasaport randevusu ve pasaport başvurusu için gerekli evraklar.
18 Yaş Altı Pasaport nasıl alınır?

Muvafakatname ve vekaletname ile pasaport alabilir. Ancak anne-babanın yanında bulunması durumunda bu belgeler istenmemektedir.