Pasaport başta vize işlemleri olmak üzere tüm yurt dışı işlemlerinin ilk gerekli evrağını oluşturan belgedir. Pasaportu her Türk vatandaşı çıkarabilmektedir. Ancak hangi pasaport türü olursa olsun yurt dışı yasağı bulunan kişilerin pasaport çıkartması mümkün değildir.
Pasaport tıpkı yurt dışına çıkış amaçları gibi pek çok çeşitli amaç dahilinde alınabilmektedir. Hangi pasaport türüne başvuruda bulunmak istiyorsanız o pasaport türünün şartlarını karşılamanız gerekmektedir. Şartları karşılamanız takdirde başvuruda bulunabilir ve o pasaportun sahibine sunduğu haklardan yararlanabilirsiniz.
Her pasaport belirli bir amaca kaynaklık etmektedir. Bu sebeple ilk olarak pasaportun amacına karşılık verebilecek bir statüde bulunmanız gerekir. Örneğin siyah pasaport alabilmek için diplomat olmanız gerekmektedir.
Türk vatandaşları 4 adet pasaporttan birinin başvurusuna mesleği veya devletin sunduğu hak doğrultusunda başvuru yapabilmektedir. Bu pasaportlar yeşil (hususi) pasaport, bordo (umumi) pasaport, gri (hizmet) pasaportu, siyah (diplomatik) pasaport şeklinde sıralanmaktadır.
Yeşil pasaport kime verilir sorusunun cevabı devlet memurları şeklinde cevaplanabilir. Ancak yeşil pasaport sahibi olabilmek kolay değildir. Herhangi bir memurun 1., 2. veyahut 3. kademeye gelmesi gereklidir. Bu kademeye ulaşmış bir şekilde emekli olmuş memurlar da yeşil pasaport başvurusunda bulunabilmektedir. Ayrıca yeşil pasaport alabilecek bir kesim ise ithalatçılardır. İthalatçılar eğer yurt dışına yüklü miktarda ithalat gerçekleştiriyorsa yetkili kurumlar ile iletişim kurarak yeşil pasaport başvurusunda bulunabilme hakkına sahiptir.
Yeşil pasaport diğer 3 pasaport türüne göre daha kolay alınabilirliğinden kaynaklı olarak avantajlı olarak değerlendirilebilir. Yeşil pasaport ile 160 ve daha fazla ülkeye vize almadan ve vize zorunluluğu olmadan giriş-çıkış yapma hakkına sahip olunmaktadır.
Yeşil pasaport sadece sahibine değil aynı zamanda sahibinin eşi ve çocuğuna da katkı sağlamaktadır. Ancak yeşil pasaportu anne veya babası kaynaklı alacak çocukların belirli şartları karşılayabilir olması gerekmektedir:
- Bekar
- 25 yaş altı
- Sigortasız
- Çalışmayan
- Ve eğitim gören her yeşil pasaport ebeveyne sahip olan çocuk yeşil pasaport başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Türk vatandaşlarının en rahatlıkla alabildiği ancak çeşitli avantaj sunmayan pasaport türü ise bordo (umumi) pasaporttur. Bordo pasaport sahibi kişiler, Türkiye’nin anlaşmaları doğrultusunda vizesiz girme izni veren ülkelere vize almadan seyahat edebilmektedir. Ancak bu ülkelerin sayısı sınırlıdır.
Gri pasaport sahibi olabilmek için mutlak surette devletin yurt dışında bir işte görevlendirme yapması gerekmektedir. Eğer bu koşul sağlanırsa gri pasaport yaklaşık 5 yıl süreli verilebilir. Ancak pasaportun geçerliliği yurt dışındaki görev süresinin bitimi ile sona ermektedir. Türkiye’ye dönen vatandaş pasaportunu yetkili birime teslim etmek zorundadır.
Eskiden kırmızı pasaport olarak bilinen diplomatik pasaport sahibi olabilmek için şartlar arasında devletin üst mevkiilerinde hizmet vermek yer almaktadır. Örneğin diplomatlar, TBMM üyeleri, bakanlar ve benzeri kişiler siyah pasaport alma hakkına sahiptir. Özellikle devlet meselelerinin görüşülme sebebi olduğu için bu pasaport sahipleri neredeyse sayısız ülkeye vize almadan giriş yapabilmektedir.
Pasaport alabilmek için çeşitli adımlar izlenmelidir. Pasaport başvurusunun ilk adımı pasaport randevusu alınarak atılmaktadır. Pasaport randevusu 3 farklı şekil ile alınabilir; e-devlet, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi (www.nvi.gov.tr), ALO 199.
Pasaport randevusu internet yoluyla veya telefon numarası tuşlanarak alınması sebebi ile nasıl pasaport randevu iptali yapılacağı merak edilmektedir.
E Pasaport Randevu Nasıl İptal Edilir?
Çevrim içi bir şekilde alınan pasaport randevu iptali yine çevrim içi bir şekilde yapılabilir. Aldığınız randevuyu www.nvi.gov.tr adresinden bilgileriniz ile birlikte “iptal etmek istiyorum” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Ancak pasaport randevu iptali yapmanız kısıtlanmıştır. Bir vatandaş aldığı randevuyu 1 ay içerisinde yalnızca 3 kez iptal edebilmektedir. Bu durumu dikkate alarak pasaport randevu iptali işlemlerinizi yapmalısınız.

Yeni Kimlik Randevusu Nasıl İptal Edilir?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden veyahut ALO 199 telefon numarasını arayarak yeni kimlik randevusu iptali isteğinde bulunabilirsiniz.
Pasaportu Nereden Alınır?
Pasaportun nereden alınacağı pasaport türüne bağlıdır. Pasaport alabilmek adına yapılması gereken ilk işlem pasaport randevusu almak olacaktır. Pasaport randevusu ise internetten çevrim içi bir şekilde veya Alo 199 telefon numarasından alınabilmektedir.
Pasaport randevusu alınması ile birlikte yetkili birime gidilmesi gerekmekte ve bu randevuda gerekli evrak teslimi yapılması gerekmektedir.
Siyah pasaportu için Dış İşleri Bakanlığı’ndan, yeşil pasaport İl Nüfus Müdürlüğü’nden, gri pasaport İl Nüfus Müdürlüğü’nden ve bordo pasaport ise İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden alınmaktadır.
Pasaport Çıkartmak İçin Randevu Almak Gerekiyor Mu?
Pasaport çıkartmak için randevu alınması şarttır. Randevu almadan pasaport başvurusu yapmak mümkün değildir. Pasaport randevusu alabilmek için;
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİ) web sitesi nvi.gov.tr
- E-devlet web sitesi turkiye.gov.tr
- Ve Alo 199 yollarını kullanabilirsiniz.
E Pasaport Randevusuna Gitmezsem Ne Olur?
İnternetten aldığınız pasaport randevusuna gitmemeniz dahilinde yaklaşık 60 gün kadar sistemden randevu almanıza imkan verilmeyecektir. Pasaport randevu iptali söz konusu olan durumlarda ise en az 2 gün evvel sistemden randevunuzu iptal etmeniz gerekmektedir.
1 ay içerisinde yalnızca 3 kez pasaport randevusu iptal etme hakkı bulunmaktadır.
Pasaport Yenileme Nerede Oluyor?
Pasaport yenileme yeri pasaport türünüze bağlı olarak gerçekleşmektedir. Örneğin yeşil pasaport için İl Nüfus Müdürlüğü’nde yenileme işlemi yaptırabilirsiniz. Bordo pasaport yenileme yeri ise İlçe Nüfus Müdürlüğü’dür.
2023 Pasaport Nasıl Alınır?
2023 yılında pasaport alabilmek için başvuruda bulunacağınız pasaport türünün şartlarını karşılamanız gereklidir. Pasaport alabilmek için öncelikle randevu almalısınız. Pasaport randevusu alma yolları:
- ALO 199
- E-devlet
- NVİ
Pasaport randevusu alınması ile birlikte şu belgeleri tamamlayıp yetkili birime teslim etmelisiniz:
- Kimlik
Aslı bulunmamasından kaynaklı durumlarda geçici kimlik belgesi almak şarttır.
- Eski pasaport
Eğer daha önce pasaport almışsanız bu pasaportu aslı olacak şekilde teslim etmelisiniz.
- Fotoğraf
Pasaportta yer alacak fotoğrafın biyometrik çekilmiş olması, yüzün net görülüyor olması ve 2 adet olması gerekmektedir.
- Muvafakatname
18 yaş altı ve reşit olmayan başvuranın belirtmesi gereken aile izni belgesi.
- Öğrenci belgesi
Başvuranın öğrenci olması durumunda öğrenciliğini kanıtlaması için eğitim gördüğü kurumdan aldığı öğrenci belgesini pasaport başvurusu için teslim etmesi gerekmektedir.
- Pasaport talep formu
Hangi pasaport türüne başvuruda bulunacaksanız bu talep formunu o pasaport türünün şartlarına göre düzenlemeniz gerekmektedir.
- Dekont
Pasaport harç ve pasaport defter bedeli ücretinin ödendiğini kanıtlar nitelikteki belge.
Gerekli evraklar ile birlikte yetkili kuruma pasaport başvurusu yapılabilir. Pasaport başvurusu yaklaşık 7 ya da 10 gün içerisinde sonuç almaktadır. Pasaport başvurusunun sonuç alması akabinde pasaportunuz tarafınıza PTT vasıtası ile gönderimi sağlanacaktır.
2023 pasaport başvurusu için randevu almak gerekir. Pasaport randevusu ALO 199 telefon numarası, e-devlet ve www.nvi.gov.tr üzerinden alınabilmektedir.
Pasaport müracaatı yapmak için randevu alınması gerekir. Pasaport randevusunu e-devlet, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden ya da Alo 199 telefon numarasını arayarak alabilirsiniz.
Pasaport çıkartmak için; kimlik, pasaport talep formu, pasaport ödemesinin yapıldığını gösteren dekont ve biyometrik fotoğraf gereklidir.
Pasaport randevu e-devlet, www.nvi.gov.tr veya Alo 199 ile alınabilir.
Pasaport çıkartma işlemi için randevu almak ve gerekli evrakları teslim edilmelidir.