Pasaport Nasıl Çıkarılır; Pasaport, bir ülkeden farklı bir ülkeye seyahat etmek için gerekli olan en temel belgelerden biridir. Her ülke, kendi vatandaşlarına belirli kategoriler doğrultusunda seyahatlerinde geçerli olmak üzere ve başvuru yapılması halinde pasaport vermektedir. Pasaport çıkarma olarak da adlandırılan bu işlem için bazı hususların yerine getirilmesi ve başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Pasaport çıkarma işlemi için kişilerden belirli evraklar talep edilmekte ve aynı zamanda süresi dahilinde pasaport harç ücretleri de zorunlu hale getirilmektedir. Tabi bazı pasaport grupları için pasaport harcının yatırılmasına gerek görülmemekte olup bu kişilerin yalnızca pasaport defter harç bedelini yatırması yeterli olmaktadır.
Umuma mahsus bordo pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en çok kullandığı ve en yaygın olan pasaport türüdür. Bu pasaport için başvuruda bulunacak yani bordo pasaport çıkarma işlemi yapacak olan kişilerden belirli evraklar ile pasaport harç ücretleri talep edilmektedir. Pasaport harç ücretleri; defter harç ücreti ve süresine göre değişen pasaport harç bedeli olarak ikiye ayrılmaktadır.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yukarıda bahsettiğimiz üzere pasaport çıkarma işlemi için kişilerden bazı evraklar talep edilmektedir. Bu evraklar;
- Nüfus kağıdı aslı ve fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa daha önceki pasaportların aslı
- Pasaport harç bedeli dekontu
- Pasaport defter bedeli dekontu
- 18 yaşından küçük olanlar için muvafakatname
Bu evraklar ile birlikte ilgili kurumlara başvuruda bulunarak kısa süre içerisinde pasaportunuza sahip olabilirsiniz.
Pasaport Çıkarmak Ne Kadar?
Hangi pasaport türünü çıkarmak isterseniz isteyin, bunun için belirli ücretler ödemeniz gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin pasaport harç bedeli ödemesine gerek görülmemekte ve bu kişilerin yalnızca pasaport defter bedeli ödemesi yeterli olmaktadır. Ancak bordo pasaport çıkarma işlemleri için mutlaka hem pasaport harç bedeli hem de pasaport defter harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Süresine göre değişen fiyatları ile bordo pasaport için ödenmesi gereken tutarlar aşağıda verilmiştir:
- 6 Aylık Bordo Pasaport Harç Ücreti: 227, 20 TL
- 1 Yıllık Bordo Pasaport Harç Ücreti: 332,10 TL
- 2 Yıllık Bordo Pasaport Harç Bedeli: 542, 20 TL
- 3 Yıllık Bordo Pasaport Harç Bedeli: 770, 20 TL
- 4 Yıllık ve Üstü Bordo Pasaport Harç Bedeli: 1080, 40 TL
- Ayrıca pasaport defter harç bedelleri ise 180 TL olarak açıklanmıştır.
Pasaport ücretleri hesaplanırken süresine göre belirlenen pasaport harç ücreti + pasaport defter harç bedeli birlikte ödenmektedir. Yani 1 yıllık bordo pasaport çıkarmak isteyen bir kişinin ödemesi gereken tutar; 332,10 TL + 180 TL = 512, 10 TL olması gerekmektedir.
Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport çıkarma yani pasaport almak isteyen kişilerin öncelikle; talep edilen pasaport evraklarını hazırlaması gerekmektedir. Evraklar hazırlandıktan sonra pasaport harç bedelleri ödenmeli ve daha sonra pasaport müracaatında bulunmak için e- devlet üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Pasaport müracaatı için Nüfus ve İl Müdürlükleri kurumuna başvuruda bulunulması gerekmektedir. Bunun için de “https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al “ linkine tıklamanız ve karşınıza çıkan pencerede “ Pasaport “ yazısını seçmeniz gerekmektedir. Buna tıkladıktan sonra hangi pasaport için başvuruda bulunacaksanız o pasaport türünü seçmeli ve sizlerden istenen bilgileri de ilgili alanlara doldurmalısınız. Daha sonra hangi nüfus ve il müdürlükleri üzerinden pasaport için müracaat gerçekleştirecekseniz onu seçmeli ve uygun bir tarih için randevunuzu almalısınız. Randevu alma işlemini ALO 199 hattı üzerinden gerçekleştirmeniz de mümkündür.
Randevu aldıktan sonra seçtiğiniz Nüfus ve İl Müdürlükleri’ne sizlerden talep edilen belgeler ile birlikte giderek pasaport için müracaatta bulunabilirsiniz. Tüm işlemleriniz gerçekleştirildikten sonra pasaportunuz 7- 10 iş günü içerisinde adresinize teslim edilecektir.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
Yeşil pasaport yani hususi pasaport için müracaat işlemleri de hemen hemen bordo pasaport başvuru işlemleri ile aynıdır diyebiliriz. Yalnızca birkaç konuda değişiklik vardır. Bunlardan ilki yeşil pasaport için müracaatta bulunurken yeşil pasaport başvuru talep formunu indirmeniz ve bunu doldurmanız gerekmektedir. Bir diğeri ise ödeme işlemlerinde gerçekleştirilen bir farklılıktır. Yeşil pasaport sahiplerinin pasaport harç bedeli ücret tutarını ödemelerine gerek yoktur. Yalnızca pasaport defter bedelini ödeyerek bu dekontu evraklar arasında teslim etmeleri yeterlidir. Geriye kalan işlemler; yani müracaat edilecek kurum, randevu alma gibi adımlar tamamen bordo pasaport başvuru işlemleri ile aynıdır.
E- Devlet Pasaport Randevu
Yukarıda da belirttiğimiz üzere pasaport almak için öncelikle Nüfus ve İl Müdürlükleri’nden randevu alınması gerekmektedir. Bu randevu işlemleri de e- devlet üzerinden gerçekleştirilebilmekte bunun için de “https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al “ linkine tıklanması ve yukarıda bahsettiğimiz işlemlerin sırası ile gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Eğer aldığınız randevuya gidemeyecekseniz o zaman mutlaka yine aynı bağlantı üzerinden “ Randevu İptal “ seçeneğine tıklayarak randevunuzu iptal ediniz.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yeşil yani bir diğer adıyla hususi pasaport, yalnızca devlet memurları ve onların aileleri için verilebilmektedir. Yeşil pasaport için başvuruda bulunacak olan kişilerin bordo pasaport müracaat işlemlerinde belirtilen adımların neredeyse aynısını uygulaması gerekmektedir. Nüfus ve İl Müdürlükleri’nden randevu almadan önce kişilerin ilk olarak pasaport defter harç bedelini yatırmaları ve kendilerinden talep edilecek evrakları hazırlamaları gerekmektedir. Yeşil pasaport başvurusunda bulunacak olan kişilerden talep edilen evrak listesi aşağıdaki gibidir:
- Yeşil pasaport başvuru talep formu
- Kimlik kartı aslı ve fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Varsa, daha önceki yeşil pasaport asılları
- Yeşil pasaport defter harç bedeli dekontu
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
İster yeşil ister bordo ister gri pasaport alın başvuru işlem basamaklarının hepsi bu bağlamda aynı adımlardan oluşmaktadır diyebiliriz. Yeşil pasaport almak için ilk adım pasaport defter ücreti tutarını GİB üzerinde yatırmak ve sizlerden talep edilecek olan evrakları hazırlamaktadır. Bu evrakları hazırladıktan sonra ALO 199 hattını arayarak ya da e- devlet üzerinden yeşil pasaport randevusunu alabilirsiniz. Yeşil pasaport randevusu almak için “https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al “ bu linke tıklayabilir ve buradan ilgili işlemleri, sizlerden istenen bilgileri girerek pasaport başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
2023 yılında pasaport almak için yukarıda bahsettiğimiz işlem basamaklarını uygulayabilir ve bu doğrultuda sizlerden istenen evrak listesi ile birlikte Nüfus ve İl Müdürlükleri’ne müracaat edebilirsiniz.
Pasaport almak isteyenler için bordo pasaportların süresine göre ücretlendirildiğini söyledikten sonra 10 yıllık bir pasaport için ödemeniz gereken miktarın; 1260, 40 TL olduğunu söyleyelim. Bu fiyat; 10 yıllık pasaport harç bedeli + pasaport defter bedeli şeklinde hesaplanmaktadır.
Bu sorunun cevabı tamamen sizin istediğiniz pasaport süresine bağlı olarak değişmektedir. Bordo pasaport ücretinde sabit olan tek tutar; pasaport defter harç bedeli olan 180 TL’dir.
- 16 yaşından küçük olan kişiler ( ailelerinden muvafakatname olmadığı sürece)
- Mahkemeler tarafından yurtdışına çıkma yasağı koyulan kişiler
- Boşanma aşamasında olan çiftler ( boşanma kararı verilene kadar )
- Tutuklu olan ve yargılama süreci devam eden kişiler pasaport alamaz.
Pasaport için gerekli olan ücret tutarları GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödenmektedir.
Pasaport Çıkarma
Bir Türk vatandaşı pasaport sahibi olurken hangi tür pasaport için uygun olduğuna bakılmalıdır. 4 çeşit pasaport bulunmaktadır. Bunlar, Yeşil pasaport, Gri pasaport, Siyah pasaport ve Bordo pasaporttur.
Yeşil pasaport meslekte ilk 3 kademeye yükselmiş kamu personelleri için verilmektedir. Birçok avantajı bulunan Yeşil pasaport, pasaport harcı ödemekten muaftır. Aynı zamanda kısa süreli C tipi vize alımından da muaftır.
Gri pasaport ise devlet için çalışan ve yurt dışı görevlendirmesiyle belli bir süreliğine yabancı bir ülkede çalışması gereken kişilere ve yanında götürebileceği ailelerine verilen pasaporttur. Pasaport harcı ödemekten muaf olan Gri pasaport sahipleri aynı zamanda kısa süreli seyahatlerde vize alımından da muaftır.
Siyah pasaport ise üst düzey devlet yöneticilerinde bulunur. Bakanlar, vekiller gibi kişilerde bulunan bu pasaport türü harçtan ve kısa süreli seyahatler için vize alımlarından muaftır.
Son olarak Bordo pasaport, statü fark etmeksizin Türk vatandaşı olan herkes tarafından alınabilmektedir. Harç ödemek ile mükelleftir aynı zamanda kısa süreli seyahatler için vize alımları da dahil olmak üzere vize almak ile yükümlüdür.
Pasaport Nasıl Çıkarılır; Bu pasaport türerinden biri için başvuru yapacak kişi ilk olarak pasaport randevusu almalıdır. Pasaport işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden yapılmaktadır. Dolayısıyla randevu alımları da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinden yapılabilmektedir. Ayrıca ALO 199 hattı ile e-devlet kapısı aracılığıyla randevu alımları yapılabilmektedir.
Pasaport yenileme ve pasaport başvurusu gibi tüm işlemler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden yapılmaktadır. Dolayısıyla randevu almak gereklidir.
Pasaport Nasıl Çıkarılır; Pasaportun çıkarılması için gerekli evraklar toplanmalıdır. Ayrıca pasaport harcı ödemekten muaf olunsa bile tüm pasaport türleri için defter bedeli olan 180 Türk Lirasını ödemek zorunludur.
Pasaport için ödenecek tutar pasaport randevusuna gidilmeden önce anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ya da vergi dairesi aracılığıyla ödenmelidir.
Pasaport için gerekli evraklar şu şekildedir:
- Kimlik kartı başvuru esnasında yanınızda bulunmalıdır.
- Biometrik fotoğraf (son 6 ayda çekilmelidir ve başvuran kişinin yüzü net bir şekilde tanınmalıdır.)
- Randevuya gelinmeden önce ücret mutlaka yatırılmalıdır.
Hususi Pasaport alacak öğrenciler ise öğrenci belgesini yanlarında getirmelidir.
Reşit olmayan kişilerin yanlarında yasal temsilcileri bulunmuyorsa muvaffakatname olması zorunludur.
Gerekli belgelerin eksiksiz olarak toplanması ve pasaport içi ödenecek ücretin randevuya gidilmeden yatırılmasıyla, pasaport birkaç dakika içinde çıkmaktadır.
Daha sonra pasaport başvurusu yapan kişiye veya vekalet verdiği kişiye kargo aracılığıyla pasaport gönderilmektedir. Genellikle il merkezlerin 3 iş günü, ilçelerde 5 iş günü ve köylerde ise 7 iş günü içerisinde pasaport teslimatı gerçekleşmektedir.
Pasaport Nasıl Alınır 2023
Pasaport almak için ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden randevu almak gerekmektedir. Randevu alımları e-devlet üzerinden ve ALO 199 hattı aracılığıyla da gerçekleşmektedir.
Pasaport Nasıl Çıkarılır; Alınan randevu tarihine kadar gerekli belgeler toplanmalıdır ve randevuya hazır bir halde gidilmelidir.
Pasaport harcı ödemekten muaf olan Gri pasaport, Siyah pasaport ve Yeşil pasaport sahipleri 180 Türk Lirası olan pasaport defter bedelini ödemek zorundadır.
Defter bedeli pasaport randevusunda gidilmeden önce anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ya da vergi dairesi aracılığıyla ödenmelidir.
Harç ödemekten muaf olmayan Bordo pasaport sahipleri ise harç ve defter bedelini randevu tarihinden önce anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ya da vergi dairesi aracılığıyla ödemelidir.
Tüm bu şartların sağlanması ile pasaport alımı gerçekleşmektedir.
En Hızlı Pasaport Nasıl Alınır
Pasaport almak için ilk adım randevu almaktır. Randevular, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılabildiği gibi e-devlet kapısı ve ALO 199 hattı aracılığıyla da yapılabilmektedir.
Pasaport Nasıl Çıkarılır; Pasaport randevusu alırken hangi tür pasaport alacağınıza kadar seçim yapabilme şansınız bulunmaktadır. Kişi için uygun olan pasaport seçildikten sonra, her pasaport türü için farklı evraklar istenebilmektedir.
İstenilen evraklar standarttır ek belgeler pasaportların türüne göre değişim göstermektedir.
Pasaport için gerekli evraklar şu şekildedir:
- Kimlik kartı
- Biometrik fotoğraf
- Önceden yatırılmış pasaport ücreti.
- Öğrenci belgesi ( öğrenci ise)
Yukarıdaki gerekli şartların randevuya gidilmeden önce yerine getirilmesi ile pasaport alımı gerçekleşmektedir.
Belgelerin eksik olması durumunda randevu tekrar alınmalıdır. Dolayısıyla en hızlı bir şekilde pasaport alabilmek için gerekli şartlar randevu tarihinden önce yerine getirilmelidir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden başvuru yapılabilmektedir. Ayrıca e-devlet kapısı ve ALO 199 hattı aracılığıyla da pasaport başvuru işlemleri gerçekleşmektedir.
İlk kez pasaport çıkarmak için pasaport başvurusu yapılmalı ve evraklar toplanarak ücret ödenmelidir.
Defter Bedeli sabit 180 Türk Lirasıdır.
6 aylık: 407.20 TL.
1 yıllık: 512.10 TL.
2 yıllık: 722.20 TL.
3 yıllık: 950.20 TL.
4 ila 10 yıl arası: 1265.40 Türk Lirasıdır.
- Kimlik kartı
- 2 adet biometrik fotoğraf
- Randevuya gelinmeden önce pasaport ücretleri yatırılmalı
- Pasaport alacak öğrenciler için ise öğrenci belgesi
- Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.,
- Akbank T.A.Ş,
- Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.,
- C. Ziraat Bankası A.Ş.,
- Türk Ekonomi Bankası A.Ş.,
- Denizbank A.Ş.,
- Fiba banka A.Ş.,
- Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.,
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş.,
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.,
- Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
- Finansbank A.Ş.,
- Türkiye Halk Bankası A.Ş.,
- Türkiye İş Bankası A.Ş.,
- HSBC Bank A.Ş.,
- Vakıf Katılım Bankası A.Ş.,
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.,
- ICBC Turkey Bank A.Ş.,
- ING Bank A.Ş.,
- Odea Bank A.Ş.,
- Şekerbank A.Ş.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurulur.
Pasaport Çıkarma
Pasaport çıkarma adımlarında muhatap olacağınız ana kurum Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’dür. Dileyen kişiler il dileyen kişiler de ilçe merkezlerinden işlemlerini yapabilirler. Yeşil pasaport ya da diplomatik pasaportun il merkezleri üzerinden başvuruya tabi olduğu da belirtilmelidir. İstenen belgelerin iletilmesi için öncelikli olarak randevu almanız gerekmektedir. Randevu alma aşamasında 199 numaralı hattı tuşlayabilirisiniz. Dileyen kişilerin de randevuyu internet üzerinden almasına imkan tanınmaktadır. Pandemi sebebi ile kişilerin randevulu şekilde işlem yapmasına daha büyük önem verilir hale geldiğinin de ayrıca bildirilmesi gerekir. Bu şekilde büyük kalabalıklar oluşmadan işlemlerin tamamlanması ve sağlığın riske atılmasının da önüne geçilmektedir.
Pasaport Ücretleri
Pasaport çıkarma adımlarında kişilerin ödemeleri gereken ücretler her sene değişime tabi tutulmaktadır. Pasaport defter ücreti 174 lira, 10 yıllık pasaport ücreti 1265 lira, 6 aylık pasaport ücreti 407 lira olarak belirlenmiştir. Pasaportunuzun geçerlilik tarihi ne kadar uzun olursa ödemeniz gereken harç tutarı da o kadar yüksek olacaktır. Ödeme adımlarını tamamlarken PTT şubelerini de kullanabilirsiniz. Ayrıca pandemi sebebi ile online şekilde ödeme yapılmasına ve sanal pos kullanılmasına da imkan verilmektedir. Bu işlemler çift kademeli güvenlik sistemi ile uzaktan ödemelerin tamamlanmasını EFT ve Havale yolu ile gerçekleştirilmesini mümkün kılar.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport çıkarma adımlarında kişilerin NVİ üzerinden randevu almasının sonrasında pasaport gerekli evraklarını derlemeleri gerekmektedir.
- Kimlik kartınızı sunmalısınız. Eski nüfus kağıdı sunacak olan kişilerin nüfus kağıtlarının üzerinde kesinlikle TC kimlik numarasının da bulunması gerekmektedir.
- 2 adet biyometrik fotoğraf iletilmelidir. Bu biyometrik fotoğrafların son 6 aya ait olması lazımdır. Pasaportta kimlik tespitinin yapılması bu şekilde daha kolay bir hal almaktadır.
- Pasaport talep formunun da eksiksiz doldurulması gerekir. pasaport talep formunu doldurmak için İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesini kullanabilirsiniz. Tüm talep formlarına başvuru yapacağınız kategoriye göre ulaşabilirsiniz.
- Daha öncesinde almış olduğunuz pasaportlarınızı da güvenlik denetlemelerini yapmak adına talep etmeleri mümkündür.
Bu evraklarda hata olması ya da yanlış yönlendirme bulunması durumunda başvurunuz reddedilecektir.
Bordo Pasaport
Pasaport çıkarma işlemleri sırasında defter bedeli ve harç tutarının ödenmesinin sonrasında bu makbuzlar ile beraber evrakları iletmelisiniz. Bordo pasaportun ülkelere giriş çıkış kapsamında istisnai bir avantaj sağlamadığının da iletilmesi gerekmektedir. Ülkelere giriş çıkış yaparken vize başvurusunda bulunmanız zorunludur. Sadece vizenin tamamen kalktığı anlaşmalı ülkelere bordo pasaportu olan kişiler sorunsuz giriş yapabilir.
Bordo Pasaport Nedir?
Pasaport çıkarma adımlarında kişilerin talep ettikleri geçerlilik süresine göre ödemeleri gereken tutar belirlenecektir. Vize başvuruları sırasında 10 seneden eski olan ya da silik yıpranmış pasaportlar kabul edilmeyecektir. Vize başvurunuzun dikkate alınması için pasaportunuzun hem en az 3 yaprağının boş olması hem de tüm verilerin okunaklı olması talep edilmektedir. Bu koşulları sağlaması için öncesinde pasaport yenileme adımını tamamlamanız daha verimli olacaktır.
Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin bu pasaportu hak edecek memuriyet derecesine sahip olup olmadıklarını kanıtlamaları gerekmektedir.
- İl ve ilçelerin belediye başkanları görev süreleri boyunca yeşil pasaport talep edebilmektedir.
- Eski vekiller ve eski bakanlar da yeşil pasaport alma imkanını saklı tutmaktadır.
- Memuriyetin birinci, ikinci ya da üçüncü kademesinde bulunan kişilerin de yeşil pasaport almasına imkan tanınmaktadır.
Yeşil pasaport 5 senelik bir şekilde sunulmaktadır. Bu 5 senenin dolmasının sonrasında yenileme için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Yenileme başvurusunda da kişilerin memuriyet seviyelerine ilişkin belgeyi ve sicil numaralarını gösterir belgeyi tekraren sunması gerekir. Verilen belgelerde biri sorun fark edilirse, gerekli görüldüğü takdirde derinlemesine inceleme yapılmasına da karar verilebilir. Pasaportun güncellik durumunu kontrol etmek pasaport sahiplerinin sorumluluğundadır.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Pasaport için gerekli evraklarda bir yanlışlık ya da eksiklik olması durumunda başvurunuz ret yanıtı alacaktır. Başvurunun ret yanıtı almasının bir diğer sebebi de yurt dışına çıkış yasağının olmasıdır. Mahkeme kararı ile yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasının öncesinde herhangi bir pasaport ya da vize başvurusu yapmanıza imkan verilmeyecektir.
Başvurunun tamamlanması için hem defter ücreti hem de harç ücretini ödemeniz gerekmektedir. Ödemenin yapıldığına dair size verilen makbuzu da sorunsuz şekilde muhafaza etmelisiniz. Ödeme adımları dijital olarak da incelemeye alınsa da makbuzu saklamanız daha nitelikli olacaktır. Yeşil pasaport başvuru adımlarında ya da öğrencilerin pasaport başvurusu yapması aşamasında herhangi bir harç ödemesi yapması gerekmeyecektir. Sadece pasaport defter bedelinin ödenmesi yeterlidir. Yapılan son zamların sonrasında pasaport defter bedeli 174 lira olarak belirlenmiştir. Ödeme adımlarını anlaşmalı bankalar ya da Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden tamamlama hakkınız vardır.
Yeşil Pasaport
Yeşil pasaport en avantajlı olan seçenekler arasındadır. hususi kullanıma özel olarak da tanımlanmaktadır. Yeşil pasaport almak isteyen kişilerin hem hak hamilleri hem de hak hamilinin eşi ve çocuklarının bu fırsattan faydalanmasına imkan verilmektedir. Çocukların bu hakkı kullanmak için 25 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. Bu konuda sadece 1 adet istisna bulunmaktadır. Eğer çocuk kendi ihtiyaçlarını ve öz bakımını yerine getirmeyecek şekilde engelli raporuna sahipse 25 yaşından büyük olsa dahi anne babasından kendine düşen yeşil pasaport hakkını kullanma imkanına sahiptir. Tabi ki bu aşamada kişilerin hastalık durumlarının rapor ile doğrulanmış olması gerekir.
Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport başvuru adımlarında talep formu ve istene diğer belgelerin temin edilmesinin sonrasında randevunuzu almalısınız. Randevu almanızın sonrasında belirlediğiniz gün ve saatte NVİ’ye derlenen belgeleri iletmelisiniz. Bu belgelerde herhangi bir yanlışlık olduğu fark edildiği zaman başvurunun geçersiz kılınacağını da bilmelisiniz. Başvuru adımının tüm aşamalarını ve ücret ödeme safhasını da tamamlamanızın hemen sonrasında, pasaport almaktan vazgeçerseniz ödemiş olduğunuz tutar tarafınıza iade edilecektir. Bu nedenle son anda vazgeçensiz dahi sürece dair bir aksaklık meydana gelmeyecektir.
Pasaport kapsamında belirlenmiş olan bu harcın iade edilmesi durumu vize işlemlerinde geçerli değildir. Vize başvurunuzun sonrasında vizenin ret yanıtı alması durumunda kişilerin vize için yatırmış oldukları tutarın hesaba iade edilmeyeceği bilinmelidir. Vize ret yanıtı alan kişilerin işleme koyabilecekleri tek adım reddi itiraz taleplerinin iletilmesidir.
Pasaport çıkartmak için ödemeniz gereken defter bedeli yapılan son değişikliklerin akabinde 174 lira olarak belirlenmiştir.
Pasaport alma adımları randevulu şekilde devam etmektedir. NVİ telefon hattı olan 199 üzerinden randevunuzu anında oluşturabilirsiniz.
Pasaport çıkartmak için kimlik belgenizi, geçmişte kullandığınız pasaportları, fotoğraflarınızı ve talep formunu sunmalısınız.
Pasaport belgelerinin talep formu ile beraber Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekir.
10 yıllık pasaport ücreti yapılan son değişimler ile beraber 1265 TL olarak belirlenmiştir.
Irak pasaportu almak isteyen kişilerin 25.000 dinar ödeme yapması gerekir.
Pasaport almak için ilk gerçekleştirmeniz gereken adım başvuruyu yapacağınız NVİİ randevu sisteminden gün belirlemektir.
Pasaport Çıkartmak
İlk defa pasaport çıkartacak olan T.C. vatandaşlarının izlemesi gereken adımlar son derece basit. Öncelikle pasaporta ilişkin zorunlu tutulan belgelerin her birini toplamaları istenir. Hazır olan belgelere karşı:
- İl ya da ilçe nüfus müdürlükleri üzerinden başvuruya geçilir.
- Başvurulara dair önceliğiniz randevu almak olmalıdır.
Pasaport çıkartmak için toplanması gereken belgeler kadar ödemelere de değinmek gerekir. Nitekim hem başvuru hem de defter bedelinin tahsisine karşı başvurularınız değerlendirmeye alınacaktır.
İlk Defa Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport çıkartma sürecinin hızlı ve kolay olduğunu belirtmek gerek. Bu anlamda umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi olmakta zorlanmazsınız. Pasaport çıkartmak adına dikkate alınan hususlar:
- Başvuru aşamasında T.C. vatandaşlarının belgelerini hazırlamaları istenir.
- Belgelerin tamamlanması üzerine randevu alarak müracaat etmeleri esas alınır.
Umuma Mahsus Pasaport adına nüfus müdürlükleri işlem görür. Üstelik müdürlükler hem çağrı merkezleri hem de elektronik ortamdan randevu işlemlerine yanıt verilir. Bu sayede zaman kaybetmeden başvuru yapacağınız güne netlik kazandırmanız sağlanır.
Randevu gününe kadar zorunlu tutulan belgelerin her birini hazırlamanız önem arz ediyor. Belgelerin hazır olması üzerine başvuru ödemelerine de geçilir. Hatta ödeme yaptığınıza dair makbuzunuzu almanız ve belgeler ile birlikte ibraz etmeniz istenir.
Pasaport Çıkartmak Ne Kadar 2023
Pasaport çıkartmak isteyenlere sadece zorunlu olan belgeler sıralanmaz. Belgeler kadar ödenmesi gereken tutarların da üzerinde durulur. Gerek harç gerekse başvuru ödemelerinin gerçekleşmesi istenir. Bu anlamda:
- Her yıl uygulanan zam oranlarına göre ödemelere geçmek gerekir.
- Enflasyona karşı belirlenen ücretler tahsis edilmelidir.
Son olarak ödenmesi gereken defter bedeli 180 TL olarak netlik kazanmıştır. Pasaport süresi nasıl olursa olsun aynı defter bedeline ihtiyaç duyulur. Süreye göre ise başvuru ücretleri değişiklik gösterir. Şöyle ki:
- Minimum 6 aylık olan pasaporta dair 227,20 TL harç bedeline yer verilir.
- 1 yıl süreyle çıkartmak isteyenlere ise 332,10 TL tutarı belirtilir.
Aynı zamanda 2 yıllık olarak talepte bulunabilirsiniz. 542,20 TL ödemeye karşılık 2 yıllık pasaporta sahip olabilirsiniz. Bunların ardından da en fazla 10 yıllık sürecin üzerinde durulur. Yine defter bedeli 180 TL olacak şekilde belirtilir. Ancak harç ödemelerine karşı 1085,40 TL tutarına yer verilir. Toplamda ise 10 yıllık pasaporta ilişkin 1265,40 TL olarak ödeme yapılması istenir.
Pasaport Çıkartmak İçin Ne Gerekiyor?
Pasaport çıkartmak isteyenlerin dikkate alması gereken bir diğer husus belgeler oluyor. Harç ile defter bedellerinden ziyade zorunlu belgeler de sıralanır. Her birinin güncel tarihli ve eksiksiz olarak ibrazına karşı pasaport almak kolay hale gelir.
Pasaporta ilişkin ilk etapta nüfus cüzdanı talep edilir. T.C. kimlik kartının aslını getirmeniz istenir. Bunun yanı sıra 2 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyaç duyulur. Fotoğraflar:
- Açık ve net bir fon üzerinden 35 x 45 mm ebatları ile paylaşılmalıdır.
- Güncel tarih açısından son 6 aylık sınıra değinmek gerekir.
Sadece fotoğraflar değil diğer belgeler için de belli başlı şartların üzerinde durulur. Örneğin varsa eski pasaportları da temin etmek gerekir. Direk olarak eski pasaportların aslına ihtiyaç duyulur.
Son olarak ise ödeme yaptığınızı ispat eden belgeleri de paylaşmalısınız. Bu şekilde hem harç hem de cüzdan bedelini yatırdığınızı ispatlamanız mümkün olacaktır. Tüm bu bedellere dair banka üzerinden alınan makbuza ihtiyaç duyulur. Her bir belgenin hazır olması halinde de müracaat etmenizde herhangi bir sakınca görülmez.
2023 Pasaport Nasıl Alınır?
2023 yılında pasaport çıkartmak isteyenlerin izlemesi gereken adımlar benzerlik gösteriyor. Tekrardan T.C. vatandaşlarının yetkili merkezlerden randevu almaları gerekiyor. Randevuya karşılık:
- Zorunlu tutulan belgelerin her birini hazırlamaya başlamalısınız.
- Harç ile defter bedelini yatırarak makbuzunuzu almalısınız.
Pasaport Çıkarmak İçin İlk Nereye Başvurulur?
Önceleri Emniyet Genel Müdürlükleri üzerinden gerçekleşen başvurulara dair düzenleme getirilmiştir. 2018 yılında belirtilen bu düzenlemelere karşı:
- Nüfus Müdürlükleri üzerinden başvurunun gerçekleşmesi istenir.
- Nüfus Müdürlükleri yoğunluğa karşı randevu sistemini öne sürer.
T.C. vatandaşlarının başvurulardan önce randevu almaları istenir. Ancak belirtilen gün ve saat içerisinde pasaport belgeleri ibraz edilebilir. Bu şekilde başvurunuz değerlendirmeye alınır ve sonucun birkaç iş gününe kadar belirtilmesi sağlanır. Çoğunlukla bu süre 5 – 7 iş günü olarak belirtilir. Zaman zaman 10 iş gününe kadar çıkabilir.
2 Pasaport Nasıl Alınır?
Belli başlı durumlara bağlı olarak çifte pasaporta sahip olmanız mümkün olacaktır. 2 pasaport çıkartmak adına ilk etapta çok fazla seyahat ettiğinizi ispatlamanız gerekir. Nitekim sık sık yurtdışı seyahatlerinde bulunanların şansı daha yüksek olacaktır.
Sadece yurtdışı seyahatlerinin sık olması ile sınırlı kalınmaz. Bunun yanı sıra yurtdışında ikamet ediyor olmakta çift pasaport adına dikkate alınan şartlardan bir tanesidir. Ardından:
- Dış işlerinde sorunlu ülkelere dair çifte pasaport hakkına yer verilir.
- Yurtdışı aile birleşimi söz konusu ise 2 pasaport verilebiliyor.
Çifte pasaporta dair izlenmesi gereken adımlar da farklılık göstermez. Şöyle ki standart pasaport başvuruları ile aynı aşamalara yer verilir. Tekrardan belgelerin toplanması istenir ve harç ödemelerine geçilir. Randevu gününde ibraz edilen belgelerin incelenmesi üzerine sonuç açıklanır.
Pasaport Uzatmak Kaç Para
Pasaport yenileme işlemlerine dair aynı belgelerin toplanması istenir. Belgeleriniz ile birlikte yetkili makamlara başvuru yaparsınız. Tekrardan randevu sistemini dikkate alarak müracaat edilmesi önem arz eder. Bu şekilde:
- 6 Aylık olan yenileme işlemlerine dair ödenmesi gereken tutar 303,50 TL şeklindedir.
- 1 yıllık pasaport için ise bu tutar 381,90 TL olarak netlik kazanmıştır.
Görüldüğü üzere yenilemek istediğiniz sürece göre harç bedelleri değişiklik gösterir. Gerek başvuru gerekse harç bedellerinin eksiksiz olarak yatırılması istenir. Aynı durum belgeler için de geçerlidir. Ancak bu prosedürlere göre pasaport uzatma başvurularınız değerlendirilir ve sonuca birkaç iş gününe kadar netlik kazandırılır.
Pasaport İşlemleri Ne Kadar Tutar?
2020 yılından farklı olarak zam oranlarına yer verilmiş ve ayrı harç ödemelerinin üzerinde durulmuştur. Harçlara netlik kazandıran ise pasaport süreleri olmuştur. Şöyle ki:
- 6 aylık olarak tercihte bulunanlar için 227,27 TL şeklinde harç bedeli belirtilir.
- 1 senelik olan pasaport için de 332,13 TL olarak ödeme yapılması istenir.
Harç bedelleri bunlarla sınırlı kalmaz ve devamında diğerleri de gelir. 2 senelik olarak 542,27 TL tutarına yer verilir. Ardından ise 3 senelik için 770,20 TL ödeme istenir. Son olarak 4 sene ve üzerinde olan pasaport sınıfına değinilir. 10 yıllık olacak şekilde de talep edilen bu pasaport türüne karşı ödenmesi gereken tutar 1.085,42 TL şeklindedir.
Başvuruda bulunacak olan vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu almak zorundadır.
Umuma Mahsus Pasaport sahibi olmak için talep edilen belgeleri toplamalı ve nüfus müdürlüklerinden randevu alarak başvurunuzu iletmelisiniz.
Başvuru yerine internet üzerinden online randevuya geçilir ve bu şekilde müracaat edeceğiniz güne netlik kazandırırsınız.
Randevu alan T.C. vatandaşlarının İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri üzerinden başvurularını iletmeleri esas alınır.