Pasaport Kayıt; Yurtdışından alınan telefonların vergi düzenlemesi ve ülke kayıt ücreti ödemeleri yapılmalıdır. Her telefonun IMEI olarak tanımlanmış, telefonun yasal ve kaçak olmadığını belirtecek olan numarası bulunmaktadır. Yurtdışından telefon getirirken pasaport kayıt işlemlerinin IMEI numarası üzerinden yapılması, Iphone, Android ve telefon modeline göre farklı ücretlerin ödenmesi talep edilmektedir. Pasaport ile vergi sistemi üzerinden kayıt oluşturularak 2023 yılındaki ücretlendirme Resmi Gazete vergi usul kanunu genel tebliğinde yer almaktadır.
Telefon Pasaport Kaydı Ücreti 2023
Yurtdışından gelen yolcunun beraberinde getirdiği teknolojik aletler için Türkiye girişinde ödemesi gereken vergi, ‘’vergi usul kanunu’’ olarak geçmektedir. Telefon pasaport kayıt ücreti olarak tanımlanmış olan IMEI numarası ücreti için cep telefonunun yurtdışından alınması gerekmektedir. Türkiye’de alınan telefonun da yurtdışında kullanılması için gideceğiniz ülkeye göre ücret sıralaması farklılık gösterir. Telefonunuzu iki ülkede kullanmak için telefonunuzun IMEI tanımlamasıyla birlikte sunucu tanımlamasını da yapmanız, operatörünüz üzerinden pasaport kayıt işlemleriyle gideceğiniz ülkenin prosedürüne uygun işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Yurtdışı telefon kayıt nereden yapılır; Telefon kaydı yurtdışına giriş ve çıkış yapan kişinin pasaportu üzerinden yapılmaktadır. Yurtdışında alınan telefonun pasaport kaydını oluşturmak için E devlet üzerinden abone kayıt işlemi yaparak, süreci başlatmanız gerekmektedir. 120 günü geçtikten sonra telefonunuz ‘’kayıtsız’’ ise kullanıma kapatılır. Abone kayıt merkezinden IMEI numarası ve sim kart tanımlamasıyla şahıs kendi adına pasaport kayıt işlemi yapabilecektir.
2023 Telefon Kayıt Ücretleri; Telefon kayıt ücretleri İphone telefonlar için 2020 ile 2023 yılları bandında % 15 oranında artışa geçerek 2, 000 TL ile 2, 500 TL arasında fiyat aralığına tabi tutulmuştur. Telefon tanımlaması android olacak kişiler için bu ücret 200 TL ile 600 TL arasında değişmektedir. Telefon modeli ve vergilendirme sistemi üzerinden alınan telefonun ödenecek IMEI numarası tutarında farklılık olması vergi düzenlemelerinden kaynaklanır.
IMEI Numarası ücreti; IMEI numarası vergi sistemine tabidir. Telefonun IMEI numarasını tanımlamak ve yurt içi yurt dışı kullanımına açmak için kayıt ücreti olarak geçen vergi ödemesinin yapılması gerekir. 2020 ile 2023 yıllarında 1838 TL ile 2, 500 TL arasında ücretlendirmeler yapılmaktadır.
Yurtdışından Gelen Telefon Kaydı Pasaportsuz
Yurtdışından getirilen telefonun pasaportsuz kayıt işlemi yapılması yasal değildir. Vizesiz işlemlerle dışarı çıkmış kişinin yurtdışından yaptığı alışveriş vergisini ödemesi ve IMEI numarasını tanımlaması gerekmektedir. Türkiye’de kullanılacak olan telefonun vergi sistemine tabi tutulması içi yurtdışından alındığını gösteren fatura ve kişinin pasaportu gerekmektedir. Pasaport kayıt işlemleri yapılmadan telefon 120 gün içinde kullanıma kapatılmaktadır. Ücretlendirme ve sorgulama işlemleri için E devlet üzerinden yurtdışından gelirken aldığınız teknolojik aletlerin girişini yaptığınızı gösteren işlemleri tanımlamanız gerekmektedir. Bu süreçte telefon kaydınızı oluşturmamanız telefonunuzu kullanıma kapatmanız ve IMEI adresi almadan kullanamayacağınızı göstermektedir.
Yurtdışı telefon kayıt sistemi; Yurtdışından alınan telefonun 120 gün içinde tanımlanmaması durumunda kayıt edilemez olarak sistemden çıkarılması sağlanmaktadır. 1 pasaport ile 3 yılda 1 kez telefon tanımlama yapabilir, GSM numarası üzerinden telefonunuzu kendi adına kayıt ettirebilirsiniz. Kayıt sistemi üzerinden takvim yılı esas alınarak, 120 gün geçtikten sonra telefonunuzu Türkiye sınırları içinde kullanamazsınız.
Pasaport Telefon Kayıt Sorgulama; Pasaport telefon kayıt sorgulama işlemlerinizi E devlet üzerinden ve PTT şubelerinden yapabilirsiniz. Vergi sistemi olarak geçmekte olan telefon kayıt numarası IMEI numarası ve ücretlendirmesi hakkında detayları öğrenmeniz sağlanacaktır. Kişinin adın, GSM numarası ve IMEI numarası üzerinden sorgulama yapılarak, yurtdışındaki telefonların kayıtlarının Türkiye’deki durumu hakkında bilgi edinmesi sağlanmaktadır.
Pasaport Kaydı Ücreti 2023
Pasaport kaydı ücreti için ödenmesi gereken miktar, harç bedeli ve defter bedeli olarak yansıtılır. Ödenecek tutarın tanımlanması için kişinin pasaportunun da geçerli olması şartları vardır. IMEI kayıt ücreti olarak tanımlanan pasaport kayıt işlemlerinde yıllık vergilendirme sistemi üzerinden işlemlerin yapılması sağlanmaktadır. 2023 yılında yapılan yeni düzenlemelerde yurt dışından telefon getiren kişinin ödemesi gereken miktar 2 bin 6 TL olarak düzenlenmiştir.
IMIE adresini tanımlaması ve telefon vergi ödemesinin yapılması için pasaport kayıt ücretleri yıllık enflasyon değerlerine ve düzenlemelerine göre değişiklik göstermektedir. Ödemeleri yapmak için telefon faturası, kişinin nüfus cüzdanı, GSM numarası ve pasaport tanımlaması gerekmektedir.
IMIE ücreti nedir; IMIE ücreti olarak tanımlanan telefonların üzerinde bulunan numara, her ülkede vergilendirme sistemi için düzenlenmiş, telefonun kendine ait numara özelliğidir. Yurtdışından aldığınız telefonun IMIE numarası getirdiğiniz ülkenin sistemine bağlıdır. Bu nedenle Türkiye’de yeni IMIE numarası almanız ve vergi sistemine tanımlamanız gerekir. IMIE numarası ücreti sadece bir kere ödenmektedir.
IMEI Kayıt Ücreti
IMIE kayıt ücretini ödemeniz için telefonunuzun yurt dışından gelmesi gerekmektedir. Yurtdışından aldığınız telefonunuza tanımlanacak olan IMEI numarası, Türkiye sınırları içinde kullanabilmenizi sağlar. Aksi takdirde telefonunuzun kullanıma kapatılması ve sadece yurtdışında kullanıma açılması söz konusudur. IMEI kayıt ücreti sadece bir kere ödenmekte, Türkiye vergi sistemine tabi tutularak kullanıcının kolay bir şekilde işlem yapması sağlanmaktadır.
IMIE kayıt ücreti 2023 yılında yeni gelen zamlarla birlikte KVK ve ÖTV düzenlemelerine göre de vergi sisteminin sağladığı nedenlerden kaynaklı artmıştır. Yurtdışından getirilen telefonun IMIE kayıt ücreti için ödenmesi gereken tutar 2. 000 TL ile 2. 500 TL arasındadır. Son düzenlemelere göre Iphone ve Android sistemler için de farklılık göstermektedir.
- 1 Ocak 2023 yılında yapılan düzenlemelerle son IMEı kayıt ücreti tanımlaması olarak 1838 TL ödenmesi gerekmektedir.
- IMEI kayıt ücreti yurtdışından gelen telefon için sadece bir kere ödenmesi gereken ücrettir.
- 120 gün içinde telefonun kaydı oluşturulmazsa, Türkiye’de kullanılması tamamen yasaklanacaktır.
Telefonun yurtdışında da kullanıma açılması için kayıt işlemlerinin yapılması şartı vardır.
IMIE kayıt işlemleriniz için E devlet ve PTT üzerinden sorgulama yapabilir, süreç hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Son düzenlemelerle, vergi sistemi üzerinden ücretler düzenlenmiş ve kayıt işlemleri için gerekli işlemler tarafınıza sunulmuştur. Türkiye vergi sistemine tabi tutulmakta olan işlemlerde, 1838 TL ödeme zorunluluğu 2023 yılında getirilmiştir.
Geçici IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?
Elektronik kimlik olarak tanımlanmış olan IMEI kaydı için geçici işlemler yapmak BTK tarafından engellenmiştir. Telefonunuzu 120 içinde kayıt yaptırmanız ve geçici kayıt oluşturmadan tamamen IMEI kaydına tabi tutmanız gerekmektedir. Vergilendirme sisteminde geçici olarak tanımlanmamakta olan bu işlemlerde, klonlanmış olması ihtimaline karşı gelinerek, operatörünüz üzerinden yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir.

Pasaport kayıt işlemleriniz için IMEI numaranızı tanımlamanız ve geçici işlemler yapmamanız gerekmektedir. Türkiye sınırları içinde size 120 gün süre tanınacak, telefonunuzu açtığınız anda SMS ile bilgilendirme yapılacaktır. Telefonun çalıntı olması durumu, kaçak olması durumu ve IMEI numarasının klonlanması durumuna karşı önlemler alan BTK, süreci takip ederek sıkı bir yasal düzenleme sunmuştur.
Türkiye’de pasaport kaydı ile telefon tanımlayacak kişilerin ödemesi gerek ücret 1800 TL ile 2, 500 TL arasında değişmektedir.
Pasaport IMEI numarası tanımlama 1800 TL’dir. İphone telefonlar için ücret farklılık gösterebilir.
E devlet sitesinden abone kayıt işlemleri ile telefon belgeniz ve cihaz kayıt belgelerinizle işlem yapmanız gerekmektedir.
2023 yılında yapılan yeni düzenlemelerle pasaport kayıt ücreti 1800 TL ile 2000 TL arasındadır.
Pasaport Kaydı
Pasaport kaydı, ilk kez pasaporta sahip olan vatandaşların yaptırması gereken işlemdir. Herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleşeceği sırada vize işlemleri esnasında pasaportunuz istenir. Bu durum yurtdışında bulunan ülkenin sınırları içerisinde de herhangi bir problem olmaması adına önemlidir. Pasaport kayıt işlemleri, Nüfus Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte kısa bir süreç içerisinde gerçekleşir.
Pasaport Kaydı Kaç Tl?
Pasaport kaydı işlemleri için tarafınızdan belirli bir miktarda ödeme gerekir. Ödemeler pasaportun geçerlilik süresine göre değişkenlik gözetir. Kayıt işlemleri için ödenmesi gereken miktar, her yıl güncelleme sağlar. Genel olarak 1838 Tl’den başlayıp, 2.500 TL’ye kadar yükseldiği görülür. Bu durum 6 aylık pasaport geçerlilik süresinden 10 yıllık pasaport geçerlilik süresine göre değiştiği için önceden geçerlilik süresi belirlenip, sonrasında ödemeli yapılmalıdır. Kayıt işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru ile birlikte mümkün kılınır. Pasaport kaydı işlemleri ile ilgili güncel detaylar, her yıl farklılık gözettiği için önceden nüfus müdürlüğüne bizzat başvuru yapıp, detayları öğrenebilirsiniz.
2023 Pasaport Nasıl Alınır?
Herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştirileceği sırada pasaporta ihtiyaç duyulur. Pasaport kişinin mesleğine, yaşına ya da unvanına göre farklılık gözetir. Kendi statünüze uygun pasaportu tercih edip, işlemlerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü doğrultusunda yapabilirsiniz. Müdürlüğün yoğun olduğu sürece denk gelindiği takdirde online olarak internet sitesi üzerinden de randevu alınabilir. Randevu işlemleri kişinin kendisine en uygun tarih ve saat dilimi içerisinde olmalı. Aynı zamanda sistem üzerinden ikametgah edilen bölgeye en yakın Nüfus Müdürlüğü tercih edilebilir. Başvuru sonrası randevu alınıp, randevu zamanına kadar tercih edilen pasaport türüne kadar evraklar hazır hale getirilmeli. Randevu zamanı dışında herhangi bir pasaport sisteminin yapılması, kesinlikle kabul edilmez. Bu sebepten dolayı saat ve tarih dilimine dikkat etmekte fayda var.
İlk Defa Pasaport Nasıl Alınır?
İlk defa pasaporta sahip olacak kişiler, bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat etmeli. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edildikten sonra başvuru, ilk defa pasaport alınacağına dair bir belirtme ile birlikte bulunmalıdır. Yoğun iş hayatı olup nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat gerçekleştiremeyenler, online internet sitesi üzerinden de pasaport işlemleri ile ilgili detayları öğrenebilir. Dilerseniz sistem üzerinden randevu al seçeneğine takıldığınız takdirde pasaport işlemleri ile ilgili kendinize en uygun zaman dilimi içerisinde bir randevu oluşturabilirsiniz. Randevu tarihini oluşturduktan sonra ikamet edilen bölgeye en yakın Nüfus Müdürlüğü tercih edilebilir. Nüfus müdürlükleri yalnızca il içerisinde değil, ilçelerde de bulunur. Pasaport işlemleri için tarafınızdan belirli evraklar istenir. Bunlar şu şekildedir;
- Kimlik belgesi
- Pasaport harç ve defter bedelinin ödendiğine dair dekontu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaporta sahip olacak öğrenciler için öğrenci belgesi
- Henüz 18 yaşını geçmeyen ya da engelli vatandaşlar için ebeveynleri ile birlikte noter huzurunda alınan muvafakat belgesi
- Önceden bulunan pasaport yer edilmeli.
Bu evraklarla birlikte pasaportun türüne ya da geçerlilik süresine göre belirli evraklar istenir. Bunlar tam anlamıyla hazırlanıp, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde hizmet gösteren yetkili kişilere teslim edilmeli. Böylelikle pasaportunuzu yaklaşık 2 hafta içerisinde alabilirsiniz.
Pasaport Ne Kadara Mal Olur?
Pasaport ücretlendirmeleri, pasaportun türüne ya da pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık gözetir. Aynı zamanda bu ücretlendirmeler her yıl güncellik gösterir. Pasaport bedelleri, harç bedeli ile defter bedelinin toplamından oluşur. Yeşil pasaport için harç bedeli bulunmaz. Yalnızca defter bedeli ödenir. Geçerlilik süreleri 6 aydan 10 yıla kadar değişir.
- En düşük pasaport bedeli 6 aylık olandır. Bunun için ödenmesi gereken miktar 407,20 TL’dir.
- En pahalı olan ancak sürekli olarak yurtdışına çıkan vatandaşların tercih ettiği 10 yıllık pasaport almak isteyenler ise 1265,40 TL ödemelidir.
Ödemeler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara yapılmalıdır. Pasaport bedellerinin ödendiğine dair dekont, kesinlikle evrak dosyası içerisinde bulunmalı.
Pasaport İçin Nereye Müracaat Edilir?
Pasaport işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yoğun olduğu bir döneme denk geldiğiniz takdirde nüfus müdürlüğünden ya da online internet sitesi üzerinden de randevu alabilirsiniz. Başvuru ve randevu işlemleri online olarak alınabilir. Ancak randevu sürecinden sonra evrakların teslimi online olarak gerçekleşmez. Tarafınızdan istenen evraklar eksiksiz ve kişisel bilgilere eşdeğer bir şekilde, yetkili kurumlara bizzat müracaatla teslim edilmeli. Pasaport için yalnızca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat gerçekleşir. Bunun dışında herhangi bir resmi kurumda pasaport işlemi yapılmaz. Yasal olarak da yapılan işlemler, kabul görmez.
2023 Pasaport Harcı Ne Kadar?
Pasaport alımında ödenmesi gereken harç miktarı, pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık gözetir.
- 6 ay geçerliliği bulunan pasaport süresi için ödenmesi gereken harç miktarı 227,20 TL’dir.
- 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaport için ödenmesi gereken harç miktarı, 330 2,10 TL.
- 2 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaport için ödenmesi gereken miktar, 542,20 TL.
- 3 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaport için ödenmesi gereken harç miktarı, 770,20 TL.
- Ve son olarak 10 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaport için ödenmesi gereken harç miktarı ise, 1085,40 TL’dir.
Harç ödemelerine defter bedeli de eklenerek, toplam pasaport fiyatı ortaya çıkar. Aynı zamanda pasaport harçları her yıl güncellik gösterir. Geçmiş dönemlerdeki harçlara göre herhangi bir ödeme yapılması doğru değildir.
Kimler Pasaport Alamaz 2023?
Pasaport her vatandaşa verilen bir işlem değildir. Ülke içerisinde yasal olarak sicil kaydı bulunan vatandaşlar, pasaport alamaz. Aynı zamanda yurtdışı yasağı da mevcuttur. Aynı zamanda herhangi bir boşanma davası içerisinde olup, davası devam eden kişiler için de pasaport söz konusu değildir. Belirli bir suçtan yargılanan ve davası devam eden vatandaşlar için de yurt dışına çıkma yasağı olduğu gibi pasaport alımı da söz konusu değildir. Olağanüstü süreçlerde devletin genel olarak aldığı tedbirlere uymayan ya da takılan vatandaşlar da, pasaport alma hakkına sahip olmaz.
Pasaport çıkarma işlemleri için ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılır. Nüfus Müdürlüğü, il ve ilçelerde bulunur. Başvuru işlemlerini tercihen bizzat müracaatla, tercihinde online internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
İki pasaport diğer bir ifade ile çift pasaporttur. Dilerseniz bordo pasaport ya da yeşil pasaporta aynı anda sahip olabilirsiniz. Pasaport dolaşım sınırları değişkenlik gözettiği için çift pasaport işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü doğrultusunda yapılır.
Pasaport çıkartma işlemleri için nüfus müdürlüğüne başvuru talebinde bulunulması gerekir. Başvuru sonrasında randevu tarihine kadar tarafınızdan belirli evraklar istenir. Bu evraklar eksiksiz ve istenilen şekilde gerekli yetkili kurumlara iletilmeli. Herhangi bir problem olmadığı takdirde yaklaşık 2 hafta içerisinde tercih edilen pasaport türüne ya da geçerlilik süresini göre pasaporta sahip olabilirsiniz.