Pasaport harcı ödeme birçok farklı yerden yapılabilmektedir. Özellikle pasaport harcı ödeme işlemi için pandemi önlemleri kapsamında da önem kazanan internet ödemeleri burada da mümkündür. Artık interaktif vergi dairesi üzerinden ödeme yapabileceğiniz gibi bankamatiklerden veya internet bankacılığı üzerinden de ödeme yapabilmeniz mümkündür.
Bu ödemeler birkaç tuş ile yapılabilecek olup aslında önemli olan ödemenin ne miktarda olacağıdır. Bunun sebebi ise aslında bazı durumlarda defter ücreti alınmadığı için ve her sene pasaport ücretleri de değiştiği için net bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle pasaport harcı ödeme işlemlerini önceden araştırarak yaparsanız sonrasında net ve doğru bir ödeme yapmanız da mümkün olacaktır. Özellikle interaktif vergi dairesi sayesinde pek çok kişi tek seferde ve kolaylıkla ödeme yapabilmektedir.
Pasaport harcı ödeme işlemi yapılırken ne zaman yapılacağı da önemlidir. Hali hazırda internet üzerinden randevunuzu aldıysanız sonrasında gerekli ödemeyi yapıp dekontu da edinebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün e-pasaport sistemi üzerinden ilk randevunuzu alabilir ve bu süreçte de başvuru formunu doldurabilirsiniz. Formda almak istediğinizi belirttiğiniz pasaport süresi için ödemeyi ona göre sonrasında yapmanız gerekmektedir. Çünkü burada doldurulan başvuru formu her ne kadar interaktif olsa da sonrasında çıktı alınmalıdır ve dosyada yer almalıdır. Bu dosyada yer alan sürece uygun miktarı yatırmanız gerekmektedir. Evraklar arası uyuşmazlık olması önerilmemektedir.
E-pasaport sürecinde randevu alabilir ve randevu tarihinize kadar tüm evrakları tamamlayabilirsiniz. Elbette randevu tarihini de buna uygun olarak seçebilirsiniz ki bu süreçte tüm evrakları toparlayacak kadar vaktiniz olacaktır.
Dekont dosyada muhakkak yer almalıdır. Bunun için insanlar ATM’nin daha uygun olduğunu düşünse de internet bankacılığı ya da interaktif vergi dairesi sayesinde de dekont elde edebilirsiniz. Bu dekontu da çıktı alabilir ve ardından dosyanıza ekleyebilirsiniz.
Pasaport Harcı Ödeme Nereye Yatırılır?
Pasaport harcı ödemesi birden fazla yere yapılabilmektedir. Özellikle tüm bankalardan ve PTT üzerinden de pasaport harcı ödemesi mümkündür. Bankaların ATM’leri üzerinden yaptırabileceğiniz gibi interaktif vergi dairesi üzerinden de yatırabilmeniz mümkündür.
İnteraktif vergi dairesinin sistemine girmeniz ilk aşama olarak yeterlidir. Ardından sistemde yer alan harç ve değerli kâğıt bedeli olarak bilinen ödeme işlemine tıklamanız gerekmektedir. Bu sayede ödenmesi gereken miktar da direkt yer alacaktır ve sizlerin ek bir araştırma yapmasına gerek olmayacaktır.
Yurt dışına çıkış harcı ödeme, pasaport değerli kâğıt bedeli ödeme gibi pek çok alternatif direkt sistemde yer almaktadır. Aynı zamanda umuma mahsus pasaport harcı ödeme alternatifi de bulunmaktadır Özellikle ödeyeceğiniz ücreti ayrıca girmenize gerek kalmadan pasaport süresi belirleyerek harç bedelini de direkt ekranda çıkan miktar halinde ödeyebilirsiniz.
Elbette öncelikle kimlik numaranız, isminiz ve soy isminiz gibi bilgileri getirmeniz gerekmektedir. Bundan sonra belirlenen miktarı da görüp öde seçeneğine basmanız halinde ödeme başlayacaktır.
Bankalardan ve ATM’lerden de ödüyorsanız bu aşamada vergi ödemeleri kısmında yer alan pasaport ödemelerini bularak ödeme yapabilirsiniz. Her bankada farklı yerlerde yer asa da genellikle vergi ödemeleri grubunda olduğu da bilinmektedir.
Pasaport Harç Ödeme
Pasaport harcı ödeme yapacak iseniz bu aşamada öncelikle nereden ödeme yapacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bu aşamanın ardından alacağınız pasaport süresine bağlı olarak bir ödeme yapmanız gerekmektedir. Ancak öğrenciler defter bedeli ödemezler bu nedenle buna göre bir ayrım yapmak gerekmektedir. Ancak öğrenci değilseniz pasaport harç ücreti ve defter bedeli muhakkak ödenmelidir.
Bu ücretler genellikle birbirinden ayrı olup defter bedeli her hâlükârda aynıdır. Defter bedeli 180 TL olarak sabitlenmiş olup pasaport harç ücreti ise süresine bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu aşamada alacağınız pasaportu belirlemeli ve ardından da ödemeyi buna göre seçmelisiniz. İsterseniz banka kartı ile veya isterseniz de kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Ya da tamamen internet bankacılığı veya yine internet üzerinden ayrıca ödeme de yapabilirsiniz.
Pasaport Harcı ATM’den Yatar Mı?
Pasaport harcını atmden yatırmak mümkün olmakla birlikte bu son yıllarda pek tercih edilen bir yöntem değildir. Pasaport harcı özellikle uzun yıllar atm. üzerinde yatırılsa da teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ATM yöntemi genelde ortadan kalkmakta olup son zamanlarda internet bankacılığı ya da internet üzerinden vergi ödemesi tercih edilmektedir.
Atm.den yatıracaksanız genellikle vergi ödemeleri kısmında yer aldığını söylemek gerekmektedir. Bu aşamada ise pasaport harcı ödeme seçeneği bulunmakta olup burada ücreti sizler belirlemektesiniz. Bu nedenle de aslında ATM üzerinden yatırılması risk olarak görülmektedir çünkü yanlış bir ücret yatırıldığında sonrasında yeniden işlem gerekmektedir. Bu nedenle tek seferde ve doğru bir ücret yatırmak için önceden cüreti uzman birinden öğrenmek en doğrusu olacaktır. Pasaport harç ücretleri her sene değişim göstermektedir bu nedenle net bir bilgi edinmek önem arz etmektedir.
GİB Pasaport Harcı Ödeme
GİB aslında Gelir İdaresi Başkanlığı olmaktadır. Ancak özellikle interaktif vergi dairesi sistemi üzerine yönlendirilecek olduğunuzu bilmeniz gerekmektedir. İnteraktif vergi dairesi üzerinden pasaport harç bedeli ödemek oldukça kolaydır. Bu aşamada hatta direkt cüret belirtilecek olup sizlerin ek bir ücret araştırmasına girmesine de gerek kalmayacaktır. Bu nedenle de süreç daha hızlı ilerleyecektir. Kişisel bilgilerinizi girdikten sonra öde seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır. Kimlik numaranız, isminiz ve soy isminiz gibi bilgileriniz girerek sonrasında öde demeniz yeterlidir.
Hali hazırda pasaport harcı ödeme işlemleri için İVD yazmanız yeterli olup sonrasında hızlı ödeme sistemine yönlendirileceksiniz. Burada ekranda yer alan harç ve değerli kâğıt bedeli ödeme işlemini seçmeli ev buna tıklamalısınız. Elbette burada pek çok seçenek olup pasaport değerli kâğıt bedeli ödeme veya umuma mahsus pasaport harcı ödeme gibi alternatiflere de sahipsiniz. Sizler ise kendinize en uygun olanı seçerek tıklayabilirsiniz.
Kimlik numarası, isim, soy isim, il, vergi dairesi ve ardından pasaport süresi girilmelidir. Pasaport süresi başvuru formundaki ile uyumlu olmalıdır. Ardından ekranda otomatik çıkan harç bedeli ödenmelidir.
ATM’den Pasaport Harcı Nasıl Yatırılır Ziraat
ATM üzerinden pasaport harcı yatırmak mümkün olup bu neredeyse tüm bankalar üzerinden ve hatta PTT üzerinden yapabilmek de mümkündür. Bunlardan biri der Ziraat Bankası olmaktadır. Hatta en sık tercih edilen bankalardan biri olup pasaport harç yatırmak için kartsız işlemler dahi yapılanabilmektedir. Vergi ödemeleri içerisinde pasaport harcını bulabilir ve buna göre bir ödeme yapabilirsiniz. Pasaport harcı yatırmak oldukça kolay olup burada önemli olan muhakkak dekont almanız gerektiğidir. Dekont her şekilde gerekli olup ıslak imzalı ve benzeri olmasına da gerek bulunmamaktadır. Bu nedenle ödemeyi birkaç tuş ile yapabilirsiniz. Ancak miktarı doğru girmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Sonrasında bir sıkıntı olmaması açısından bu aşama ve dekont aşaması oldukça önemlidir. İsterseniz dekontu mail olarak da atabilir ve mailden direkt çıktı da alabilirsiniz.
Pasaport harcı interaktif vergi dairesi üzerinden ödenebilir. İnternet bankacılığı da bir alternatiftir.
Pasaport harcını ATM’lerden, bankalardan, internet bankacılığı üzerinden veya interaktif vergi dairesi yolu ile ödeyebilirsiniz.
Pasaport harcını direkt vergi dairesine yatırmanız gerekmektedir. Bunu birçok yol ile yapabilirsiniz.
Pasaport için her bankaya para yatırabilirsiniz. Pek çok banka bu alternatifi sunmaktadır.
Pasaport harç bedeli vergi dairesine yatırılmaktadır. ATM, banka veya internet üzerinden yatırılması mümkündür.
10 yıllık pasaport ücreti 1265 TL 40 kuruş olmaktadır.
Pasaport Harcı
Pasaport, ülkelerin diğer ülkelere gitmek isteyen vatandaşlarının tanınabilirliğini sağlamak amacıyla yurt dışına gitmeyi düşünen kişilere verilen belgedir. Pasaport isteyen kişiler tarafından çıkarılmaktadır. Türkiye’de siyah, gri, yeşil ve bordo olmak üzere 4 pasaport çeşidi bulunmaktadır.
Aynı zamanda Bordo pasaport sahipleri gitmek istedikleri ülkelerden vize alma şartı taşırken; Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz bir şekilde giriş yapabilmektedir. Oturum izni, çalışma izni gibi 90 günden fazla sürecek seyahatler için seyahat planlanan ülkenin Ulusal yani D tipi adı verilen vize türüne başvuruda bulunması zorunludur.
Siyah pasaport tüm ücretlerden muaftır. Gri ve Yeşil pasaport sahibi olabilecek şartları taşıyan kişiler ise sadece belirlenen defter bedelini ödemek durumundadır. Bordo pasaport sahipleri ise alınacak sürelere göre değişiklik gösteren harç bedeli ve defter bedelini ödemek zorundadır.
Öğrenci pasaportu alacak kişiler, belirli şartları taşıdıklarını bildirmeleri ve kanıtlamaları halinde bu kişiler, harç ücretinden muaf tutularak sadece defter bedelini ödemesi gerekmektedir.
Pasaport harçları her yıl enflasyon miktarına ve düzeyine göre yeniden güncellenmektedir. Pasaport harcı, pasaport başvurusu sırasında belirlenen kullanım süresine göre değişikliğe tabi olmaktadır. Değişmeyen tek miktar tüm pasaportlar için defter bedeli fiyatıdır. 2023 yılında güncel olarak belirlenen pasaport defter bedeli ücreti 180 TL’dir.
Önceki yıllarda pasaport yeniletmek isteyenler ya da süresi bittiği için yeniden pasaport almayı düşünen kişiler için pasaporta damga veya kaşe basılarak uzatma işlemi yapılmaktaydı ancak daha sonralarına pasaport kanunun güncellenmesi ile bu ortadan kalkmıştır.
Günümüzde pasaportunu yeniletmeyi ya da süresini uzatmayı düşünenler eski pasaportlarını götürerek yeni pasaport alım işlemlerine başlamaları gerekmektedir. Bu işlemlerde istenecek ücrette de ek veya farklı bir fiyatlandırma uygulanmamaktadır. Pasaportun yeniletileceği yıl Yeşil, Siyah ve Gri pasaport için belirlenen defter bedeli aynı miktarda ödenmesi gerekmektedir. Bordo pasaport sahipleri için de aynı şartlara ek olarak pasaport harç ücretinin de tahsil edilmesi zorunludur.
Pasaport Ücreti
Yurt dışına seyahatte bulunmak için vatandaşı olunan ülkenin vereceği pasaporta ihtiyaç duyulmaktadır. Pasaport çıkartmak için gerekli evrakların yanı sıra pasaport için belirlenen harç ücreti ve defter bedelinin de gerekli yerlere ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde pasaport almak için lazım olan belgelerin eksikliği söz konusu olacaktır.
Pasaport ücreti olarak bahsedilen şey defter bedelidir. Siyah pasaport sahipleri bu ücreti ödemezken Gri, Yeşil ve Bordo pasaport sahipleri hem pasaportu ilk çıkartacakları zaman hem de yenilemek istediklerinde pasaport için belirlenen defter bedeli ücretini ödemekle yükümlüdürler.
Pasaport ücreti her sene ekonomiye bağlı olarak değişim gösterdiğinden ve genellikle her sene artış yaşandığından pasaportunun bitmesine 1 yıl veya 1 yıldan az kalanlar ya da pasaport yeniletmek isteyenler bulunulan sene içinde bu işlemi yapmaları halinde daha fazla ücret ödemekten de kurtulmuş olacaktır.
Pasaport Fiyatları 2023
Pasaport fiyatlarını süreye göre belirlenen harç ücreti ve süreye göre değişmeyen defter bedelinin toplamı oluşturmaktadır.

Buna göre;
6 aylık pasaport fiyatı 407,20 TL,
1 yıllık pasaport fiyatı 521,10 TL,
2 yıllık pasaport fiyatı 722,20 TL,
3 yıllık pasaport fiyatı 950,20 TL,
3 yıl ve daha üstü pasaport alacaklar için ise fiyat 1265,40 TL olarak 2023 senesi için belirlenmiştir.
Her yıl enflasyonla birlikte pasaport fiyatları artarak güncellenmektedir.
Pasaport Ücreti 2023
Her yıl hükümet tarafından belirlenen ve alınmak istenen pasaport süresine göre değişmeyen her pasaport için aynı miktar olan defter bedeli 2023 yılı için 180 TL olarak belirlenmiştir.
Pasaport Yenileme Ücreti 2023
Vize isteyen ya da istemeyen birçok ülke için pasaportunuz geçerlilik süresi önem arz etmektedir. Genel olarak pasaportun geçerliliğinin bitmesine 6 aydan az bir süre kalmış olan kişilerin yurt dışına gitmeden önce pasaport yenileme işlemi yapması gerekmektedir.
Pasaport yenilemek için İl Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduktan sonra,
- Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı,
- Kaç yıllık pasaport almak isteniyorsa onun ödendiğine dair harç ve defter bedellerinin “tahsil edilmiştir” yazılı belgeler
- Son 6 ay içinde biyometrik çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Varsa eski pasaport
Götürülerek 180 TL tutarındaki defter bedeli ödenmesi gerekmektedir.
Bordo pasaport sahiplerinin harç bedeli olarak belirlenen ücreti de yatırmaları gerekmektedir.
Pasaport İçin Gerekli Evraklar
Pasaport alabilmek için öncelikle İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alınması gerekmektedir. Randevu alındıktan sonra ise gerekli pasaport evrakları temin edilerek randevu alınan tarih ve saate vaktinde teslim edilmesi gerekilmektedir.
Pasaport için gerekli evraklar ise şunlardır;
- Kimlik belgesi
- Son 6 ayda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport harç ve defter ücreti
- Varsa eski pasaport
- 18 yaşında olmayan bireyler için muvafakatname belgesidir.
Pasaport başvuruları için öncesinde parmak izi verilmesi zorunludur.
Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti
Yeşil pasaport sahipleri, pasaport çıkartırken sadece defter bedeli olarak belirlenen ücreti ödemektedir. Yenileme işlemi sırasında da aynı ücret talep edilmekte ek olarak herhangi bir fiyatlandırma yapılmamaktadır. Yani yeşil pasaport ücreti yine defter bedeli olarak belirlenen 180 TL’dir.
10 yıllık Öğrenci Pasaport Ücreti
18 yaşını doldurmuş 25 yaşına basmamış ve öğrenim gören her öğrenci öğrenci pasaportu için başvuruda bulunabilmektedir. Öğrenciler, öğrenci pasaportu alırken sadece belirlenen defter bedeli fiyatını vermeleri gerekmektedir. Harç ücretinden muaftırlar. Bu şartlar altında 2023 yılında 10 yıllık öğrenci pasaportu almak isteyenler sadece 180 TL tutarındaki defter bedelini ödemelerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Her yıl defter bedeli ve harç ücretleri güncellenmekte ve artmaktadır.
10 yıllık pasaport harcı 2023 yılında 1265,40 TL olarak belirlenmiştir.
İki yıllık pasaport fiyatı 2023 senesi için 722,20 TL olarak belirlenmiştir.
Pasaport yenileme harcı da pasaport çıkartırken ödenen ücretle aynıdır. 6 ay 227.20, 1 yıl 332.10, 2 yıl 542.20, 3 yıl 770.20, 3 yıl ve üstü 1085.40 TL’lik harç ücretleridir.
Pasaport harcı bankadan yatırılabileceği gibi
- Vergi Dairesi Müdürlükleri
- PTT Şubeleri
- Anlaşmalı Bankalar
- Gelir İdaresi Başkanlığı
- GİB’ e
Gidilerek de yatırılabilmektedir.
2023 yılına girilmesiyle birlikte 107 Euro olan 10 yıllık pasaport ücreti 95 Euro olarak güncellenmiştir. Defter bedeli ise 24 Euro olmuştur.
Evet, alınabilecek maksimum pasaport süresi 10 yıldır.
E-pasaportlar sadece Türkiye sınırları içerisinde basıldığından ötürü gönderilen bilgiler Türkiye’de işlem görmektedir. Yenilenmiş pasaportlar başvurulan konsolosluğa geri gönderileceğinden dolayı en az 2 haftayı bulmaktadır.
6 ay 39 Euro, 1 yıl 46 Euro, 2 yıl 60 Euro, 3 yıl 75 Euro, 10 yıl 95 Euro olarak belirlenmiştir.
Sırasıyla 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 3 yıl+ olacak şekilde; 407,20 TL, 521,10 TL, 722,20 TL, 950,20 TL ve 1265,40 TL olarak ücretlendirilmiştir.
Pasaport Harcı Yatırma
Bilindiği üzere pasaport; uluslararası seyahat etmeye yarayan ve bu konuda en temel gerekliliği bulunan bir evraktır. Ülkemizde genel olarak 4 adet pasaport grubu bulunmaktadır. Bunları;
- Umuma mahsus bordo pasaport
- Hususi pasaport ( yeşil pasaport)
- Hizmet pasaportu ( gri pasaport)
- Diplomatik Pasaport ( siyah pasaport)
Şeklinde gruplandırabiliriz. Bu pasaport gruplarından her biri kişilerin meslek ve statü durumlarına göre verilmektedir. Örneğin, bordo pasaport Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının genelinin sahip olduğu bir pasaport türüdür. Hususi yani yeşil pasaport ise devlet memurları ve onların eşlerinin sahip olduğu bir pasaport türüdür. Hizmet pasaportu yani gri pasaport; yurtdışında herhangi bir devlet görevini tamamlaması gereken kişilere verilen pasaport türüdür. Siyah yani diplomatik pasaport ise; Türkiye Cumhuriyetinin siyasi ve askeri güçlerine verilmektedir. Örneğin; Askeri Yargıtay, Genel Kurmay Başkanı, Eski Cumhurbaşkanları gibi makam sahibi olan kişilere siyah pasaport verilmektedir.
İlk kez pasaport sahibi olacak ya da pasaportunu yeniletecek olan kişilerin pasaport başvuru işlemlerinde belirtilen hususları yerine getirmesi gerekmektedir. Genel bağlamda bu hususların; pasaport için gerekli olan evrakların hazırlama, pasaport harcı yatırma ve ilgili evraklar ile birlikte Nüfus İl Müdürlükleri’ne başvuruda bulunma olarak açıklayabiliriz. Pasaport harcı yatırma ile ilgili bilgileri aşağıdaki alt başlıklarda bulabilirsiniz.
Pasaport Harcı Ödeme
Pasaport sahibi olabilmek ya da pasaport yeniletmek için öncelikle bazı hususların yerine getirilmesi gerektiğini söylemiştik. Bunlardan en önemlisi de pasaport harcı yatırma konusudur. Bu başvurular için ödenmesi gereken pasaport ücretlerini yatırabilmek için kişilere birden fazla alternatif sunulmuştur. Bu alternatifleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- İnternet üzerinden
- Vergi Dairesi Müdürlükleri’nden
- Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan
- PTT Şubelerinden
- Harç Yatırmak İçin Anlaşmalı Bankalar üzerinden
Gibi seçenekler ile pasaport başvuru harç bedelleri ödenebilmektedir. Yeşil, siyah ve gri pasaport yani kısacası resmi pasaport sahibi kişilerin pasaport harç bedeli ödemelerine gerek görülmemekle birlikte bu kişilerin yalnızca defter harç bedelini yatırmaları yeterli olacaktır. Ancak umuma mahsus bordo pasaport sahibi kişilerin mutlaka hem pasaport harç bedeli hem de defter harç bedellerini yatırması gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı yani GİB üzerinden sanal pos uygulaması ile ödeme yapacak kişiler; bu işlemleri 14.00- 23.45 saatleri arasında gerçekleştirebilirler. Bunun için ilk olarak “ https://ivd.gib.gov.tr/ “ internet sitesi adresi üzerinden sisteme giriş yaparak “ Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme “ seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra önünüze açılan seçenekler arasından “ Pasaport Harcı Ödeme “ seçeneği ile “Pasaport Değerli Kağıt Ödeme “ butonlarına ayrı ayrı tıklanması gerekmektedir. Yani bu bağlamda Değerli kağıt ve harç ödeme işlemlerinin ayrı ayrı gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.
İnternet üzerinden online olarak banka kartı ile ödeme yapmak için sizlerden istene bilgileri sisteme girdikten sonra onay vererek pasaport harcı yatırma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Pasaport Harcı ATM’den Yatar mı?
Pasaport harcı yatırma işlemleri için birçok yöntem bulunduğunu söylemiştik. Bu konuda vatandaşlar en çok ATM’den pasaport ücretlerinin yatırılıp yatırılmayacağını merak ediyor. Ancak bu konuda kesin bir cevap vermek doğru değil. Çünkü bazı bankaların ATM’lerinden pasaport ücretleri yatırılabiliyorken, çoğu bankanın genelinden ATM üzerinden pasaport harç bedelleri yatırılmıyor. Bu yüzden pasaport harç bedeli yatıracak olan kişilerin hangi bankanın müşterisi ise o bankadan bu işlemlerin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi almaları gerekmektedir.
Pasaport Harcı Ödeme Nereye Yapılır?
Pasaport harcı yatırma işlemleri yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz üzere Gelir İdaresi Başkanlığı yani GİB üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için sanal pos yöntemini kullanabileceğiniz gibi bankalardan ya da anlaşmalı bankaların ATM’lerinden de harç bedeli tutarını ödemeniz mümkün kılınmıştır.
GİB Pasaport Harcı Ödeme
GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı’na pasaport harç ücretlerinin nasıl yatırılacağından yukarıda bahsetmiştik. Bu işlemi yapacak olan kişilerin öncelikle “ https://ivd.gib.gov.tr/ “ adresi üzerinden GİB resmi sitesine girmeleri gerekmektedir. Daha sonra buradan “ Harç ve Değerli Kağıt Ödeme “ seçeneğini seçerek açılan sayfadan “ Pasaport harç Bedeli Ödeme “ daha sonrasında ise “ Pasaport Değerli Kağıt Ödeme “ seçeneklerine tıklamaları ve ücretleri ayrı ayrı ödemeler gerekmektedir. Bu seçeneklere tıkladıktan sonra kişilerin ödeme yapabilmesi için öncelikle kredi kartı bilgilerinin yazılması için bazı alanlar karşılarına gelecektir. Bu alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra onay vererek ödeme işlemlerini kısa süre içerisinde gerçekleştirebilirler.
Pasaport Harcı Ödeme Banka
Yukarıda belirttiğimiz üzere, pasaport harcı ödeme işlemleri anlaşmalı bankalar üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Neredeyse her banka üzerinden yapılacak bu işlemlerde kişilerin mutlaka banka ödeme dekontu almaları ve başvuru esnasında bu ödeme dekontunu yanlarında taşımaları gerekmektedir. Ödemelerin yapıldığı bankalardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- PTT
- Akbank
- Albaraka Türk
- İş Bankası
- Halk Bankası
- Deniz Bank
- Garanti Bankası
- HSBC
- Vakıf Bak
- Ziraat Bankası
- Anadolu Bank
- Fiba Bank
- İNG
- Şeker Bank
- Yapı Kredi Bankası
ATM’ Den Pasaport Harcı Nasıl Yatırılır Ziraat?
Bazı bankaların ATM’leri üzerinden pasaport harç ücretlerinin yatırılması mümkündür. Pasaport harç ücretlerinde hem pasaport hem de defter harç bedelleri yalnızca umuma mahsus pasaport sahipleri tarafından ödenmektedir. Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaport hamili kişilerin pasaport harç bedeli tutarlarını ödemesine gerek görülmemiştir. Bu kişiler yalnızca pasaport defter harç ücretlerini ödemek durumundadır.
Banka ATM’lerinden ödemelerin gerçekleştirilmesi ise, ATM’lerdeki “ Ödemeler “ kısmı üzerinden sağlanmaktadır. Ancak her banka ATM’ sinde pasaport harç bedeli yatırma kısmının bulunmadığını bir kez daha belirtelim. Bu yüzden ödemelerinizi banka gişelerinden ya da internet üzerinden gerçekleştirebilmeniz mümkündür.
Pasaport harcını yatırmak isteyen kişiler internet üzerinden sanal pos uygulaması ile Gelir Dairesi Başkanlığı’na ödeme yapabilir ya da bu ödemeleri yine anlaşmalı banka şubeleri aracılığı ile gerçekleştirebilirler.
GİB internet sayfası üzerinden pasaport harç bedeli yatıracak kişilerin öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesine girmesi ve yukarıda belirttiğimiz ödeme işlem basamaklarını sırası ile uygulaması gerekmektedir.
Pasaport harcı için yukarıdaki maddeler içerisinde belirttiğimiz bankaların her birine ödeme yapabilmeniz mümkün kılınmıştır.
Pasaport harç ve defter bedelleri ücretleri Gelir İdaresi Başkanlığı yani GİB’ e ödenmektedir.
Evet, pasaport harç ve defter bedelleri ücretlerini internet üzerinden GİB resmi sitesine ilgili adımlar ile birlikte yatırılabilmektedir. Bunun için sanal pos uygulamasını bu sayfa üzerinden kullanabilirsiniz.
Evet, pasaport harç ve pasaport defter bedelleri için PTT’nin de anlaşması bulunmaktadır. Yani bu ücretleri, tüm PTT şubelerinden yatırmanız mümkündür.
Yalnızca umuma mahsus bordo pasaport sahiplerinin yatırması gereken, pasaport süresine göre farklılık gösteren pasaport harç bedelleri şöyledir;
- 6 Aylık Pasaport: 227,20 TL
- 1 Yıllık Pasaport: 332,10 TL
- 2 Yıllık Pasaport: 542, 20 TL
- 3 Yıllık Pasaport: 770, 20 TL
- 4 Yıllık ve Üstü Pasaport: 1080, 40 TL
- Ayrıca pasaport defter harç bedelleri ise 180 TL olarak belirlenmiştir.