Pasaport Harç; Türkiye Cumhuriyeti pasaport çıkartmak isteyen vatandaşlarından vergi düzenlemesi ve hizmet bedeli kapsamında harç talep etmektedir. 2023 yılının enflasyon değerine göre pasaport süresince düzenlenmekte olan harç bedeli, 6 aylık, 1 yıllık, 2, yıllık, 3 yıllık ve 4 + yıl defter bedeli harç talebidir. Pasaport harç bedeli güncellenerek her yıl enflasyon değerine göre artışa geçebilir veya düşebilir.
Pasaport Harç Ödeme Nereye Yapılır?
Pasaport harç ödeme işlemleri için uygulanacak prosedürde, anlaşmalı bankalar ve PTT şubeleri yer almaktadır. Türkiye vatandaşı olarak, pasaport defter bedeli ve harç bedeli olarak toplam değer üzerinden 2023 yılının enflasyon değerlendirmesiyle güncel ödeneklerin nüfus müdürlüğünün yönlendirdiği banka, vezne ve şubelere ödenmesi talep edilmektedir.
Pasaport harçları ne zaman ödenir; Pasaport başvurusu yaparken, nüfus müdürlüğü üzerinden alacağınız randevu sisteminde harç bedeli dekont evrakının da yer alması üzerine yönlendirme yapılmaktadır. Pasaport çıkarmak, yenilemek ve uzatmak isteyen her Türkiye vatandaşı için geçerli olan defter harcı ve pasaport bedeli yurtdışı ve yurtiçi kullanım haklarına göre ödenmektedir.
Pasaport defter harç bedeli nedir; Pasaport defteri, diplomatik, hususi, umumi ve hizmet olarak dört farklı kategoride bulunmaktadır. Diplomatik pasaport siyah, hususi yeşil, umumi pasaport bordo ve hizmet pasaportu gridir. Dolayısıyla her pasaport yurt dışı çıkılarını da belirler ve sayfa sayılarında farklılıklar olur. Pasaport defter bedeli pasaportun temsil ettiği vatandaşa bakmaksızın her yıl enflasyon değerine göre ücretlendirilir. 2023 pasaport defter bedeli 180 TL’’dir.
2023 Pasaport harçları ne kadar; 2023 yılındaki yeni düzenlemelerde pasaport başvurusu sırasında ödenmesi gereken ücretler, pasaport defter harcı 180 TL ve 6 aylık süre için 227 TL, 1 yıllık süre için 332 TL, 3 yıllık pasaport için 542 TL, 3 yıllık pasaport için 770 TL ve 3+ yıl olarak 10 yıla kadar alınan pasaport bedeli olarak 1085 TL talep edilmektedir.
Pasaport bedelleri nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu kamu bankalarının banka numarası, gelir dairesi veznesi ve PTT şubelerinden dekont talep edilerek ödenmelidir.
Pasaport Harç Bedeli Anlaşmalı Bankalar Hangileri?
Anlaşmalı bankaları öğrenmek için nüfus müdürlüğünün vatandaş etkileşim merkezi numarasından talep oluşturabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti için hizmet vermekte olan iki kamu bankasından ödemeler kamu alanları ve kurumsal alanalar için kabul edilmektedir. Banka ödemelerinde 13 + 2 toplam 15 TL üzerinden ödeme talep edileceği için harç bedelinize artı 15 TL koymanız gerekmektedir. Değerli kağıt bedeli ve vakıf hizmet bedeli olarak banka üzerinden yapılan ödemelerde de vergi talep edilir. Pasaport harç bedeli, defter bedeli ve harç bütünü olarak toplam değer olarak ödenmektedir. Örneğin 6 aylık pasaportunuz için ödeme yapmanız gerekiyorsa ödemeniz gereken bedel 227, 20 TL harç bedeli + 180 TL pasaport defter bedeli ve toplam 407, 20 TL’dir. 407, 20 TL üzerine eklemeniz gereken 15 TL vakıf hizmet bedeli ve değerli kağıt bedeliyle 6 aylık pasaport için 2023 yılında ödemeniz gereken tutar 422, 20 TL’dir.
Pasaport çıkarmak için ihtiyaç duyulan harç bedeliyle birlikte dekontun talep edilmesi gerekir. Bankamatik üzerinden ödeme yapılması durumlarında dekont için ıslak imza talebinde bulunulduğu takdirde banka ile görüşmeniz önemlidir. Türkiye’de iki farklı bankayla anlaşmalı olan nüfus müdürlüğü pasaport departmanı, sizi yönlendirerek kısa zamanda dekont almanızı ve pasaport başvuru işlemlerinizi tamamlamanızı sağlayacaktır. Detaylı bilgiler için 199’u arayabilir, pasaport randevusu alarak TC kimlik numaranız ve belgelerinizle başvuru süreci başlatabilirsiniz.
Pasaport Harcı Nasıl Ödenir 2023?
Pasaport harcınızı ödemeniz için anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden sıra alarak sürecin başlamasını sağlayabilirsiniz. Pasaport harç bedelinizin ödenmesi gereken miktar, pasaport sürenizle göre düzenlenmiştir. 1 yıllık pasaport talebinizle 10 yıllık pasaport talebiniz için ödemeniz gereken harç bedeli aynı olmamakla birlikte pasaport defter bedelinde farklılık olmamaktadır.
Pasaport harç bedeli ödeme işlemler; ödeme bilgilerinizi kendi isminize ait banka kartından veya bankamatik üzerinden yapmanız sağlanacaktır. Anlaşmalı bankalara giderek direkt sıra alarak ödemeniz ve dekont talebinde bulunmanız şartı vardır. Pasaport hizmetleri için makbuz ve dekont talebi oluşturarak, kendi adınıza ve ödediğiniz kişi adına dekont ve makbuz almanız nüfus müdürlüğüne teslim etmeniz şartı bulunur.
- Pasaport harcı banka ödeme; bankadan sıra alarak ödemeniz gereken pasaport harcı, Türkiye Cumhuriyeti anlaşmalı bankalar üzerinden yapılmalıdır. Anlaşmalı bankalar Ziraat bankası ve Halk bankası olarak hizmete açıktır.
- Pasaport harcı PTT Şubesi; PTT şubelerinden sıra alarak, pasaport harç bedeli ödemek ve makbuz almak istediğinizi söylemeniz yeterli olacaktır. PTT şubesi size makbuz vererek, ödemenizi yaptığınızı kanıtlamanızı sağlayacaktır.
- Pasaport Harcı Gelir İdaresi Başkanlığı; Gelir idaresi başkanlığının resmi web sitesi üzerinden ödeme sistemine girerek, vezne üzerinden ödeme yapmanız ve online makbuz veya dekont almanız sağlanmaktadır. Makbuz ve dekont talep etmeniz önemli olduğu gibi sistemin sorularına doğru cevap vermeniz de işleminizin tamamlanması için kıstaslar arasındadır.
Pasaport Harcı Nasıl Yatırılır?
Pasaport harcınızı ödemeniz için anlaşmalı bankalardan sıra almanız, gelir idare müdürlüğü online resmi sitesi online işlemlere başvuru yapmanız veya PTT şubesine giderek pasaport harç bedelinizi söyleyerek ödeme yapmanız gerekmektedir. Nüfus müdürlüğünden alacağınız İBAN numarasından ve yönlendirilen şubelerden ödemelerinizi kolay bir şekilde yapmanız sağlanacaktır.
Pasaport defter bedeli ve yıllık bedel üzerinden başvuru yaptığınızı kanıtlamanız ve ödeme yapacağınız şubeye pasaport bedeliyle birlikte artı miktarının verilmesini sağlamanız süreç için önemlidir. Harcı yatırmak için Türk lirası üzerinden Türkiye Cumhuriyeti nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar, PTT şubeleri ve Gelir İdare veznesi online sistenler üzerinden ödeme yapabilirsiniz.
10 Yıllık Pasaport Harcı Ne Kadar?
Türkiye’de 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık, 4+ yıllık pasaport bedelleri yıllık enflasyon değerleri üzerinden farklılık göstermektedir. Pasaportunuzun defter bedeli olarak 2023 yılında ödemeniz gereken miktar 180 TL’dir. 10 yıllık pasaport için talep edilen harç bedeli olarak da 1085 TL ödenmesi gerekir. Toplam ödenmesi gerek ücret pasaport harç bedeli ve defter bedeli ile birlikte 1265, 40 TL’dir.
10 yıllık pasaport başvurusu yaparken, pasaportunuzun yeşil, gri, siyah ve bordo olması durumlarına göre ücretlerde farklılık olmamaktadır. Pasaport harç bedeli ve defter bedeli her yıl değişmektedir.
Pasaport Harcı Online Ödenir Mi?
Pasaport harcınızı ödemeniz için online sistemler üzerinden sadece bir adet seçenek sunulmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden ödenmesi gereken online sistemde GİB üzerinden ödeme yapmanız sağlanmaktadır. Online web sitesine giriş yaparak bilgilerinizi girmeniz ve size ait banka hesabınız üzerinden ödeme yapmanız kabul edilmektedir.
Türkiye nüfus müdürlüğü PTT şubeleriyle anlaşmalıdır. Pasaport defter bedeli ve harç bedeli PTT şubeleri üzerinden yatırılarak dekont ve makbuz alınabilir.
Pasaport harç bedeli 6 aylık ve 10 yıllık sürece göre değişmektedir. 2023 pasaport defter bedeli olarak 180 TL ödenmesi gerekmektedir.
Pasaport Harci
Pasaport çıkarma, yenileme ve uzatma işlemleri için nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu kamu bankaları, PTT şubeleri ve gelir idare başkanlığını online sistemler üzerinden harç bedeli ödemeniz gerekmektedir. Pasaport harci için her yıl enflasyon değerlerine göre düzenlemeler yapılır, pasaport defter bedeli ve artı pasaport harç bedeli ödenerek pasaport işlemleri başlatılır. Gri, yeşil, siyah ve bordo pasaport başvurularında harç ve defter bedelleri aynı fiyatlarda olmakla birlikte, yeşil pasaport için sadece defter bedeli istenmektedir.
2023 Pasaport Harçları Ne Kadar?
2023 yılındaki enflasyon düzenlemeleriyle pasaport harci zamlanmış, yeni ödenekler nüfus müdürlüğü pasaport departmanı tarafından onaylanarak kamuyla paylaşılmıştır. 2023 yılındaki enflasyon değerlerine göre % 12 oranında artış gözlemlenirken, defter bedelinde ve harç bedelinde artışlar anlaşmalı olunan kamu bankalarına, PTT şubelerine ve devlet gelir idaresi başkanlığına ödenebilmektedir.
2023 Pasaport harç bedelleri; 2023 harç bedeli olarak 6 aylık ödenecek tutar 227 TL, 1 yıllık 332 TL, 2 yıllık 542 TL ve 3 yıllık 770 TL’dir. Pasaportunuzun 10 yıllık harç bedeli olarak ödenmesi gereken tutar ise 1085 TL olarak enflasyon değeri üzerinden hesaplanmıştır.
2023 Pasaport defter harç bedeli; 2023 yılında pasaport defter harç bedeli olarak ödenmesi gereken tutar 180 TL’dir. Öğrenci ve yeşil pasaport başvurusu için ödenmesi gereken tutar 171 TL ile 178 TL arasındadır.
Pasaport Yenileme Harcı Ne Kadar?
Pasaport yenileme işlemi için yeniden pasaport çıkarma başvurusu yapılmaktadır. Pasaport harci için ödenmesi gereken tutar, yenileme yapacağınız döneme göre değişiklik gösterecektir. Pasaportunuzun, gri, siyah ve bordo olması durumlarında harç bedelinde değişiklikler olmayacak, yeşil pasaport için harici harç bedeli ödenmeyecektir. Yenileme işlemleriniz için nüfus müdürlüğünden randevu alarak yeniden pasaport çıkarma talebi oluşturmanız gerekecektir.
2023 pasaport yenileme harç bedeli; pasaport yenileme harç bedeli olarak, 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 4+ yıllık ödenecek tutar, pasaport harç bedeliyle aynıdır. 227 TL 6 aylık, 1 yıllık 332 TL ve 4+ yıllık ödenecek tutar 1085 TL’dir. Bu orana aynı zamanda 180 TL’lik pasaport defter bedeli de yansıtılmaktadır.
10 Senelik Pasaport Kaç Euro 2023?
Yıllık enflasyon değerlerine göre düzenlenmekte olan pasaport harci, yıllık değerler ve Euro döviz kuruna göre farklılık göstermektedir. 2023 yılında 10 yıllık ödenecek pasaport tutarını yeni yıl birimlerine göre açıklamış olan nüfus müdürlüğü pasaport düzenleme departmanı resmi web sitesi üzerinden sizlere sunmaktadır.
2023 Euro pasaport harç bedelleri;
- Bir yıllık pasaport tutarı 52 Euro’dur.
- İki yıllık pasaport tutarı 68 Euro’dur.
- Üç yıllık pasaport tutar 75 Euro’dur.
- Dört ve on yıla kadar pasaport tutarı 107 Euro’dur.
Yıllık döviz düzenlemeleri ve enflasyon değerlerine göre fiyat aralıkları değişmemte, 39 Euro ile 107 Euro arasında yıllık pasaport düzenlemelerine göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda pasaport defter harç bedeli Euro üzerinden 4 Euro veya 6 Euro arasında değişiklik gösterebilmektedir. Nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu banka ve kurumlardan Türk lirası bazında veya Euro bazında ödenebilmektedir.
Öğrenci Pasaportu Ne Kadar?
Öğrenci pasaportu almanız için 25 yaşın altında olmanız şartı vardır. Her yıl düzenlenmekte olan öğrenci pasaport harci için ödemelerinizi anlaşmalı olunan kamu bankası, gelir idare dairesi resmi sitesi ve PTT şubelerinden yapabilirsiniz. Öğrenciler Türkiye Cumhuriyeti düzenlemelerine göre pasaport harç bedelini ödemez sadece defter harç bedelini öder. Bu durum öğrenci olması ve 25 yaşın altında olması durumlarında geçerlidir.
2023 yılında öğrencilerin ödemesi gereken pasaport harç bedeli olarak 160 TL ile 170 TL arasında fiyat ödeneği çıkarılmıştır. Öğrenciliği devam eden ancak 25 yaşı geçmiş olan bireylerin pasaport harç bedelini geçerli olduğu yıla göre ödemesi talep edilmektedir. Geçerli olan yıllık harç bedeli için nüfus müdürlüğünden randevu alınması ve anlaşmalı olunan kurumlara ödeme yapılması şartı vardır.
Türkiye’de Pasaport Harçlar Ne Kadar?
Türkiye’de pasaport harçları 2023 yılında artmıştır. Son dönemde döviz kurlarının yenilenmesi ve vergi sistemindeki farklılıklardan kaynaklanan defter fiyatları ve pasaport harç fiyatları yıllık oranlamalara göre değişiklik gösterir. 6 aylık pasaport harç bedeli ile 10 yıllık pasaport harç bedeli aynı değerlerle sunulmamaktadır.
- 6 aylık pasaport harç bedeli için ödenmesi gereken 2023 harç bedeli tutarı 227 TL’dir.
- 1 yıllık harç bedeli olarak pasaport harcı 2023 yılında 332 TL olarak düzenlenmiştir.
- 2 Yıllık pasaport harç bedeli için ödenmesi gereken tutar 542 TL’dir.
- 3 yıllık pasaport harç bedeli 770 TL ve 3 + yıl 10 yıla kadar tekabül eden fiyat aralıklarında ödenmesi gereken tutar 1085 TL’dir.
- Pasaport harç bedelleri pasaport defter bedeli 180 TL ile birleştirilerek, kamu bankası, PTT şubesi ve gelir idaresi online vezne üzerinden ödenebilmektedir.
- Pasaport harcının ödendiğini gösteren dekont ve makbuz talep edilmeli ve nüfus müdürlüğüne teslim edilmelidir.
Pasaport 10 Yıllık Ne Kadar 2023?
Türkiye’de 10 yıllık pasaport çıkartacak olan bordo, siyah, gri pasaport başvuruları için 180 TL pasaport defter bedeli ödenmelidir. Pasaport harci yıllık enflasyon değerlendirmesiyle 2023 yılında 10 yıllık pasaport fiyat aralığı olarak 1085 TL talep etmektedir. Pasaport harç bedelinin banka üzerinden ödenmesi durumunda 15 TL hizmet ve kağıt bedeli olarak yansıyacaktır. Bu durumda ödenmesi gereken tutar 1100 TL artı olarak 180 TL defter harcıyla birlikte toplamda 1280 TL olarak yansıtılacaktır.
Pasaport başvuru işlemlerinizi yaparken kamu bankası, PTT şubeleri ve gelir idaresi vergilendirme sisteminde harç bedeli için yansıtılacak olan hizmet bedeline de dikkat ederek ekstra ödeme yapmanız gerekmektedir.
Pasaport Süresini Uzatmak İçin Ne Yapmalıyım?
Pasaport sürenizi uzatmanız için yeniden pasaport başvuru işlemi yapmanız gerekmektedir. İl nüfus müdürlüğünden randevu oluşturmak için 199’u araya bilir ya da nüfus müdürlüğü resmi randevu sisteminden randevu alarak sürecin başlatılmasını sağlayabilirsiniz. 2023 yılında pasaport süresini uzatmak için yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir.
Pasaport harç bedeli dekontu veya makbuzu, 2 biyometrik fotoğraf, eski pasaportunuz, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisiyle birlikte nüfus müdürlüğüne yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir.
10 Yıllık Pasaport Kaç TL?
Türkiye’de 10 yıllık pasaport almanız için 4 + yıl düzenlemesine tabi tutulursunuz. 10 yıllık pasaport ücreti olarak istenilen harç bedeli tutarı olarak 1085 TL talep edilir. Artı olarak 180 TL pasaport defter bedelini ödemeniz gerekmektedir. Toplamda ödemeniz gereken harç bedeli tutarı olarak 1, 246 TL kamu bankası, PTT şubesi ve gelir idare başkanlığı resmi web sitesi online işlemler kullanılabili.
Yurtdışında Pasaport Yenileme Ne Kadar Sürer?
Yurtdışında pasaport yenileme işlemi için Türkiye konsolosluğu ve dış işleri başkanlığına başvuru sürecinin başlatılması gerekmektedir. Bu süreçte pasaportunuzun çıkması için 1 aylık bir süreç olabilmektedir.
Yurtdışı pasaport harç bedeli defter bedeli olarak 180 TL’dir. Pasaport aylık ve yıllık ücret bedeline göre değişebilir.
Pasaport süresi Yeşil pasaport 5 yıllıktır. Diğer pasaportlar için 6 aylık ve 10 yıllıktır.
Pasaport başvuru işlemleri bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüğünden randevu alınarak yapılmaktadır.
Pasaport çıkarma süresi 7 iş günü ile 15 iş gününe kadar sürebilmektedir.