Pasaport Harç Bedeli

Pasaport Harç Bedeli; Vatandaşı bulunulan ülke tarafından diğer yabancı ülkelere giriş belgesi niteliği taşımaktadır pasaportlar.

Yurt dışı seyahatlerinin en önemli koşulu bir pasaporta sahip olmaktır. Pasaport çıkartmak için de gerekli evrakları hazırlamadan önce pasaport harç ücreti ile defter bedelinin ya da sadece defter bedelinin ödenmesi gereklidir. Harç ücretinin ödenip ödenmeyeceği alınan pasaport türüne bağlıdır.

Yeşil, Gri ve Siyah pasaport çıkartmak için harç bedeli ödenmezken, Bordo pasaport çıkartabilmek için harç ücreti ödenmesi zorunludur.

Harç ücretleri her yıl ülke ekonomisindeki değişikliklerle birlikte değişmekte ve pasaport geçerlilik süresine göre belirlenmektedir.

2023 yılında pasaport çıkartacak ya da yeniletecek kişiler için öncelikli olarak hazırlaması gereken evraklar bulunmaktadır. Pasaport türlerine göre değişen ek evraklar da olmakta ancak genel olarak şu evraklar istenmektedir;

  • C. Kimlik Kartının aslı
  • Reşit olmayanlar için muvafakatname
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi (harç bedelinin ödenmemesi için 60 günden daha fazla süre önce alınmaması gerekli)
  • Varsa eski pasaportlar
  • Son 3 ay önce çekilmiş güncel biyometrik fotoğraf ile birlikte İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alımı gerçekleşmeden önce pasaport için belirlenmiş harç ücreti ve defter bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Pasaport Harç Bedeli 2023

Pasaportların çıkartılması için ödenmesi gereken miktar harç bedeli, pasaport defteri için alınan ücrette defter bedeli olarak bilinmektedir.

Her yıl harç bedeli ve defter bedeli fiyatları değişikliğe uğramaktadır. Değişen fiyatlar 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır.

2023 yılında bordo pasaport alacak kişiler için belirlenen harç bedelleri pasaport süresine göre değişiklik göstermektedir. Bordo pasaportlar kişilerin isteklerine bağlı olarak 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl, 3 yıl ve üstü olmak üzere en fazla 10 yıla kadar çıkabilmektedir. Her yıl için ödenmesi gereken harç ücreti de artış göstermektedir.

6 ay için 227.20 TL

1 yıl için 332.10 TL

2 yıl için 542.20 TL

3 yıl için 770.20 TL

3 yıl ve üstü için de 1085.40 TL olarak harç bedeli tutarları güncellenmiştir.

10 Yıllık Öğrenci Pasaport Ücreti 2023

Öğrenci pasaportları sanılanın aksine yalnızca eğitim için yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere verilmemektedir. 6663 sayılı kanunun 4. Maddesi gereğince 25 yaşın altında olan ve öğrenci olan herkes öğrenci pasaportu hakkından yararlanabilmektedir.

Kısaca öğrenci pasaportu 25 yaşından küçük tüm öğrencilerin harç ödemeden faydalanabileceği bir bordo pasaport türüdür. 18 yaşından 25 yaşına kadar tüm öğrencilerin alabildiği bu pasaport türünde 19 yaşındaki bir öğrenci 6 yıl geçerliliği olan öğrenci pasaportu alabiliyorken, 24 yaşındaki bir öğrenci 1 yıllığına ya da 6 aylığına öğrenci pasaportundan faydalanabilmektedir.

Öğrenci pasaportu için istenen belgeler arasında nüfus cüzdanının aslı (15 yaşını geçmiş öğrenciler için nüfus cüzdanında fotoğraf bulunması zorunludur.), 2 adet güncel çekilmiş biyometrik fotoğraf, önceden çıkarılmış ve süresi geçmiş pasaportlar (varsa), öğrenci belgesi, pasaport bedelinin ödendiğine dair banka dekontu ile İl Nüfus Müdürlüğü’ne ya da İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek pasaport başvurusu yapılabilmektedir.

Öğrenci pasaportu, harç ücretinden muaf tutulduğu için sadece defter bedelini ödemekle yükümlüdür. Defter bedeli ise her sene güncellenir ve süreye bağlı olarak değişiklik göstermeden sabit fiyat uygulanır.

Bu şartlar altında 2023 yılı için öğrenci pasaportu çıkartmak isteyen bir öğrenci 10 yıllık pasaport ücreti olarak sadece defter bedeli yani 180 TL ödemesi gerekmektedir.

Pasaport çıkartmak için başvuruda bulunmadan önce defter bedelinin ödenmesi, ardından İl Nüfus Müdürlüğü’nün sitesinde uygun tarihe randevu alınarak diğer evraklarla birlikte defter bedelinin ödendiğine dair dekont götürülmelidir.

10 Yıllık Pasaport Ücreti

Yeşil ve Gri pasaportlar en fazla 5 yıl olacak şekilde çıkartılabilirken bordo pasaport için değişen geçerlilik süreleri mevcuttur. Bordo pasaportların geçerlilik süreleri en az 6 ay en fazla 10 yıl olacak şekilde değişiklik göstermektedir.

10 yıllık pasaporttan daha fazla geçerlilik süresine ait pasaport çıkartılamamaktadır. 2023 yılında 10 yıllık pasaport ücretinin fiyatı ise 1265,40 TL olarak belirlenmiştir. Harç ve defter bedeli dahildir.

Pasaport Fiyatları 2023

Yıllara göre değişen pasaport ücretlerinin belirleyici faktörü enflasyon olarak öne çıkmaktadır. Enflasyondaki değişiklikler fiyatların artmasın ya da azalmasına neden olacaktır. Şartlar nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nde her yıl pasaport fiyatları belli miktarda zamlanarak güncellenmektedir.

2023 yılı için belirlenmiş olan fiyat listesi ise şöyledir;

6 aylık pasaport fiyatı (harç+defter bedeli): 407,20 TL

1 yıllık pasaport fiyatı (harç+defter bedeli): 512,10 TL

2 yıllık pasaport fiyatı (harç+defter bedeli): 722,20 TL

3 yıllık pasaport fiyatı (harç+defter bedeli): 950,20 TL

3+yıllık pasaport fiyatı (harç+defter bedeli): 1265,40 TL

Olacak şekilde güncellenmiştir.

Pasaport Defter Bedeli 2023

Pasaport defter bedeli her sene için farklı olmaktadır. Harç ücretinin aksine defter bedeli pasaport sürelerine göre değişiklik göstermemektedir.

Pasaport defter bedeli siyah pasaport hariç tüm pasaport türleri için ödenmesi gereken bir miktardır.

2023 yılında pasaport için defter bedeli 180 TL olarak belirlenmiştir. Pasaport defter bedeli İl Nüfus Müdürlüğü’nce anlaşmalı olan her bankaya ödenebilmektedir.

KKTC Pasaport Harç Bedeli

KKTC vatandaşlarının alabileceği iki çeşit pasaport bulunmaktadır. Bunlardan biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu bir diğeri de Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarındandır.

KKTC’nin kendi pasaportunu birçok devlet tanımadığından ötürü vizeli olarak girebileceği ülke sayısı da oldukça azdır. Aynı zamanda KKTC pasaportlarına vize verilmesi halinde vize pasaporta uygulanmamakta, ayrı bir kağıt üzerinde verilmektedir.

KKTC’nin kendi pasaportunu çıkartmak isteyen Kıbrıs Türkleri için pasaportun maliyeti 440 TL iken, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait bordo pasaport çıkartmak isteyen Kıbrıs Türkleri için harç bedeli Türk vatandaşlara uygulanan harç bedeli ile aynıdır.

10 Yıllık Pasaport Ne Kadar?

10 yıllık pasaport ücreti 2023 yılı ile birlikte 1265,40 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?

Pasaport harçları İl Nüfus Müdürlükleri’nin anlaşmalı olduğu bankalara ve merkezlere elden nakit olarak veya kredi kartı ile online olarak ödenebilmektedir.

Pasaport Harç Nasıl Yatırılır?

Pasaport harçları anlaşmalı bankalara ya da merkezlere giderek pasaport harç bedelinin ödeneceğinin belirtilmesi üzerine yatırılmaktadır.

Öğrenci Pasaportu Ne Kadar?

Öğrenci pasaportları harç ücretinden muaf olmaları sebebi ile sadece 180 TL olan defter bedelinin ödenmesi karşılığında çıkartılabilmektedir.

10 Yıllık Pasaport Kaç Günde Çıkar?

10 yıllık pasaport yurt içinde başvurusu yapılmışsa 5 ya da 7 gün içerisinde; yurt dışında konsolosluğa başvurusu yapılmışsa da 7 veya 10 gün içerisinde başvuru yapılan konsolosluğu gönderilmektedir.

10 Yıllık Pasaport Var Mı?

Bordo pasaport için en fazla 10 yıl geçerliliği olacak şekilde pasaport çıkartılma imkanı vardır.

Pasaport Harcı 2023 Nereye Yatırılır?

PTT, Akbank, TC. Ziraat Bankası, Finansbank, ING Bank, İş Bankası, Vakıfbank, Denizbank, Şekerbank ve daha birçok anlaşmalı bankalara yatırılma imkanı vardır.

Pasaport Harcı PTT’den Yatırılır Mı?

Evet, pasaport harçları PTT üzerinden de yatırılmaktadır.

Pasaport Harç Bedelleri Hangi Bankaya Yatıyor?

İş bankası, Ziraat Bankası, ING Bank, Şekerbank, Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk, Anadolubank, Denizbank gibi birçok bankaya ödeme gerçekleştirilebilir.

Pasaport Harç Ödeme

Vize almak ya da yurt dışına seyahat gerçekleştirmek isteyen kişilerin sahip olması gereken en temel öde pasaporttur. Pasaportun bir vize ya da seyahat için geçerli sayılabilmesi için ise belirli şartları karşılaması beklenir.

Pasaportu olmayan ya da bu belirlenmiş şartları karşılamayan kişilerin yeni bir pasaport alması mecburidir. Bunun için kişinin İl ve İlçe Nüfus Vatandaşlık Müdürlükleri’ne başvuruda bulunması gerekir.

Pasaport harç ödeme için kişilerin bu başvuru sırasında 180 TL defter bedeli ödemesi gerekir. Bunun yanında alınmak istenen pasaport uzunluğuna göre farklı harç bedelleri eklenir.

Pasaport Harç Bedeli Ödeme

Pasaport harç ödeme için belirlenmiş olan bedeller şu şekildedir;

  • 6 ay süre uzunluğunda alınacak olan pasaport için kişilerin 227,20 TL bedel ödemesi gerekir.
  • 1 yıl süre için alınacak pasaportta ise harç bedeli 332,10 TL’dir.
  • 2 yıl pasaport almak isteyen kişilerin ise ödeyeceği bedel 542,20 TL olarak belirlenmiştir.
  • 3 yıl süre için geçerli olacak pasaport alacak olan kişilerin ödeyeceği harç bedeli 770,20 TL’dir.
  • 3 yıldan 10 yıla kadar alınabilecek pasaportlarda ise harç bedeli 1085,40 TL olarak 2023 yılı için belirlenmiştir.

Belirlenmiş olan harç bedeli pasaport başvurusundan hemen önce ödenmesi gerekir. Günümüzde ödemenin yapılabilmesi için çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yöntemler içerisinde sizin için en uygun olanı seçmeniz ödeme adımlarında kolaylık sağlayacaktır.

Pasaport Harç Ödeme Nereye Yatırılır?

Pasaport harç ödeme için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler bulunuyor;

  • PTT: Size en yakın PTT şubesine giderek belirlenmiş olan pasaport ücretinizi kendi kimlik numaranız ile kolaylıkla yatırabilirsiniz.
  • Anlaşmalı bankalar: Akbank, Denizbank, ING Bank, Ziraat Bankası, TEB, Türkiye İş Bankası ve birçok anlaşmalı bankaya ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Web sitesi: Pasaport harçlarının online olarak ödenebilmesi için ivd.gib.gov.tr sitesinden gerçekleştirilebilmesi mümkündür.
  • Vergi dairesi müdürlükleri: Vergi dairesi müdürlükleri de ödeme işleminizi gerçekleştirebileceğiniz bir ortamdır.

Pasaport harcının ödenmesi için bu yöntemlerden birinin kullanılması yeterli olacaktır. Size en kolay olan yöntemi tercih ederek dakikalar içerisinde ödemenizi tamamlayabilirsiniz.

Pasaport Defter Bedeli

Pasaport almak isteyen kişiler yalnızca harç bedeli ödemek ile yükümlü değildir. Harç bedelinin yanında kişilerden beklenen defter bedeli de bulunuyor. Defter bedeli harç bedeli gibi pasaportun süresine göre değişiklik göstermez.

Defter bedeli yıllık olarak değer değişikliği görebilse de tüm uzunluklar için belirlenen tutar aynıdır. Günümüzde ödenmesi beklenen defter bedeli 180,00 TL olarak kesinleştirilmiştir.

Defter bedeli harç bedeli ile genellikle aynı anda ödenir. Toplam bedel olarak belirlenen ücret doğrudan ödeme ekranınıza gelecektir. Ancak dilerseniz ayrı ayrı ödeme yapmanız da mümkün olacaktır.

Tercih ettiğiniz ödeme yöntemine göre size ödeme çeşitleri de belirlenecektir. Bu konuda detaylı bilgiyi ödeme yönteminizin şubesine giderek ya da müşteri hizmetlerini arayarak danışabilirsiniz.

Pasaport Harcı ATM’den Yatar Mı?

Pasaport harç ödeme işlemi için anlaşmalı bankaları ve bu bankaların ATM’lerini kullanabilirsiniz. Tercih edebileceğiniz bankalar; Ziraat ve Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıf ve Vakıf Katılım Bankası ve PTT ATM’lerinden ödeme yapabilirsiniz.

ATM ile pasaport harcı ödemek isteyen kişilerin seçtikleri bankanın ATM’sine giderek ödemeler kısmından ilgili ödeme bölümünü bulması gerekir. Eğer ATM’nizde bu menüyü bulamazsanız bankanızı arayarak ya da şubesine giderek yardım alabilirsiniz.

Pasaport Defter Bedeli Nasıl Ödenir?

Pasaport defter bedelinin ödenmesi için kişilerin ödeme işlemi sırasında “pasaport defter bedeli” isimli alana ödeme yapması gerekir. Bunun için harç ödeme işleminizi yapacağınız alanı kullanabilirsiniz. Çünkü iki ödeme için de ödeme yöntemleri aynıdır.

Pasaport defter bedelinin ödenmesi için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir;

  • Öncelikle hangi yöntemi seçeceğinize karar vermelisiniz. Dilerseniz olduğunuz yerden ayrılmadan online olarak ödeyebilirsiniz. Dilerseniz de bankaları ya da PTT’yi kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra 180 TL’yi tek seferde bu alana ödemelisiniz. Seçtiğiniz yöntemin içerisinde bulunan ödeme biçimi ödeme adımlarınızı değiştirecektir.

PTT ile ödeme yapmak istiyorsanız öncelikle size yakın bir PTT şubesini bulmalısınız. PTT içerisinde bulunan gişelere giderek TC kimlik numaranız ile ödeyebilirsiniz.

Eğer banka aracılığı ile ödeme yapmak isterseniz bankanın şubesini ya da ATM’sini kullanabilirsiniz. Şubeden ödeme yapmak isterseniz yine TC kimlik numaranız ile gişelerden yapabilirsiniz. ATM’leri kullanmak isterseniz de ödeme menüsü içerisinde ilgili alanı bulmalısınız.

İnternet ile anında ödeme yapmak isterseniz de https://ivd.gib.gov.tr web sitesini kullanabilirsiniz. Site içerisinde defter bedeli ödemesi için ayrılmış alan bulunuyor.

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?

Pasaport harç ödeme için ilk olarak kişilerin ödeme biçimine karar vermesi gerekir. Harç ödeme yapan kişilerin dikkat etmesi gerekenler;

  • Harç ödeme miktarı pasaportun ne kadar uzun olacağına göre değişiklik gösterecektir.
  • Tercih ettiğiniz ödeme yönteminde uygulamanız gereken adımlar değişiklik gösterecektir.
  • Eğer internet ile işlem gerçekleştirmek taraftarı iseniz https://ivd.gib.gov.tr adresi ile ödeme işleminizi dakikalar içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.
  • İnternet konusunda çok başarılı olduğunuzu düşünmüyorsanız PTT ya da banka şubelerini kullanabilirsiniz.
  • Pasaport harç bedelinizi kredi kartı ile yatırmanız da mümkündür.
  • Pasaport harç bedeli tek seferde ödeme olarak gerçekleştirilir. Kredi kartı ile ödemede de tek çekim olarak ödeme yapılmalıdır.

Pasaport Harcı Ödeme Banka

Pasaport harcınızı banka ile şubelerden, ATM’lerden ve kredi kartlarından gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu işlemleri gerçekleştirmek için farklı bankaları kullanmanız gerekecektir.

Pasaport harcınızı banka şubesi ya da ATM ile yapmak istiyorsanız tercih edeceğiniz bankalar; Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, PTT, Türkiye Emlak Katılım Bankası olmalıdır.

Bu bankaların dışında bankalar sizin harç ödeme işleminizi kabul edemeyecektir.

Kredi kartı ile ödeme yapmak istiyorsanız ise listeniz daha uzun olacaktır. Kredi kartı ile ödeme kabul edilen bankalar; Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka, Denizbank, QNB Finansbank, Alternatifbank, ING bank, HSBC Bank, Kuveyt Türk, ODEA, Şekerbank, Ziraat Bankası, TEB, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti bankası ve İş bankası tercih edilebilir.

Bu bankalardan kredi kartı ile işlem yapmak için online siteyi ya da online bankacılık uygulamanızı kullanabilirsiniz. Dilerseniz bankanız ile görüşerek diğer detayları öğrenebilirsiniz.

Pasaport Harç Nasıl Yatırılır?

Pasaport harcının yatırılması için PTT, 2023 yılında anlaşmalı bankalar, ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden yatırılabilir. Bu yöntemlerin yanında vergi idareleri de ödeme almaktadır.

Pasaport Harcı Online Nasıl Ödenir?

Pasaport harcının online olarak ödenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi https://ivd.gib.gov.tr  adresini kullanabilirsiniz.

Pasaport Harcı Ve Defter Bedeli Nereye Ödenir?

Pasaport harcı ve defter bedeli tek seferde PTT şubelerine, bankalara ve ivd.gib.gov.tr adresine ödenebilir.

Pasaport Harç Bedelleri Hangi Bankaya Yatıyor?

Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası ve Halk Bankası’na yatırılabilir.

Pasaport Harcı İnternetten Yatar Mı?

Pasaport harcının internet üzerinden yatırılması https://ivd.gib.gov.tr adresi ile sağlanabilir.

10 Yıllık Pasaport Harcı Ne Kadar?

10 yıllık pasaport harcı 1085,40 TL’dir. Bu ücret 3 yılın üzerindeki tüm pasaport türleri için geçerlidir.

Pasaport Harç Ücretleri

Pasaport harç ücretleri vize başvuru işlemlerinin bel kemiğidir. Herhangi bir pasaporta sahip olmayan kişilerin yurt dışına çıkma hakları yoktur. Buna bağlı olarak kişilerin bir pasaport sahibi olmalarının en büyük anahtarı bu ücretlerin ödenmesinden geçmektedir. Pasaport harç ücretleri ödenmediği takdirde kişiler bu pasaportlara sahip olamamaktadır. Pasaport harç ücretleri birçok sebebe bağlı olarak değişim göstermektedir. Pasaport harç ücretlerinin değişme sebebi olarak kişilerin alacağı pasaport türünü ya da pasaportların geçerlilik süresinin farklılık göstermesini örnek olarak verebiliriz.

10 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadar?

Pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin ödemesi gereken belirli tutarlar mevcuttur. Bu tutarlar ayrı ayrı bir şekilde harç bedeli ve defter bedeli olarak ödenmektedir. Her sene pasaport harç ücretleri değişim gösterebilmektedir. Pasaportlar farklı süreler için verilebilmektedir. Bu yüzden pasaportların harç ücretleri de buna bağlı olarak değişim göstermektedir. Pasaportlar en uzun 10 yıllık verilebilmektedir. Bu sebeple 10 yıllık pasaport almak isteyen kişilerin ödeyecekleri tutar bu konuda en yüksek miktarlardır. 10 yıllık pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin ödemesi gereken tutar, defter bedeli ile birlikte 1265,40 Türk Lirası’dır.

2023 Pasaport Bedeli Ne Kadar?

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin elinde rengi fark etmeksizin bir adet pasaport olması gerekir. Bunun aksi durumunda kişiler gerekli vize işlemlerini yapamamaktadır. Pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin ilk karar vermesi gereken konu pasaportların geçerlilik süresidir. Bu süreler farklılık göstermektedir. Buna bağlı olarak da ücretleri de değişim göstermektedir. Pasaportlar en az 6 ay süreyle verilmektedir. 6 ay geçerliliği olan pasaportun harç ücreti 227,20 TL’dir.  1 yıl geçerli pasaport almak isteyen kişilerin ödemesi gereken tutar 332,10 TL, 2 yıl geçerli pasaport almak isteyen kişilerin ödemesi gereken tutar 542,20 TL, 3 yıl geçerli olan pasaport almak isteyen kişilerinse ödemesi gereken tutar 770,20 TL’dir. Bunun yanında en uzun süre de pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin 10 yıllık pasaport alma hakları bulunmaktadır. 10 yıllık pasaport almak isteyen kişilerin ödemesi gereken pasaport harç bedeli ise 1085,40 TL’dir. Tüm bu harç ücretlerine ek olarak sabit 180 Türk Lirası defter bedeli ödenmesi gerekmektedir.

Pasaport Harcı 2023 Nereye Yatırılır?

Pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin ödemeleri gereken bir ücret vardır. Bu ücretler doğru yerlere yatırılmadığı zaman kişilerin ödedikleri yüklü miktarların kaybedilmesi olası bir durumdur. Bu yüzden kişilerin seyahatlerinde sorun yaşanabilmektedir. Kişilerin pasaport harç ücretlerini yatırmaları gereken yerler devlet tarafından belirlenmiştir. Bu yetkili yerler Maliye Bakanlığı ile beraber çalışmaktadır. Pasaport harçlarının ödenebileceği yerlere örnek olarak Akbank T.A.Ş, Denizbank A.Ş, T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş, Türkiye İş Bankası, Türkiye Garanti Bankası, ING Bank A.Ş. ve Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş. gibi kurumları verebiliriz. Ayrıca bunlara ek olarak kişiler Maliye Bakanlığına bağlı çalışan defterdarlık veya müdürlüklere ve veznelere de ödeme yapabilmektedirler. Ödeme yapıldığı yer fark etmeksizin kişiler defter ücretlerini “Pasaport Defter Bedeli”, pasaport harçlarını ise “e-Pasaport Harç Bedeli” adı altında yapmaktadır.

Pasaport Harçları Kaç Lira Oldu?

Pasaport ücretleri her sene değişime uğramaktadır. Ayrıca bunun yanında pasaport defter bedelleri de artmaktadır. 2020 yılının pasaport defter bedeli 160 TL iken, 2023 yılında kişilerin ödemesi gereken tutar 180 TL olmuştur. Örneğin 2020 yılına baktığımızda en düşük 6 aylık pasaport harç bedeli 208,30 Türk Lirası’ydı. Ancak günümüzde 6 aylık pasaportun güncel fiyatı 227,20 Türk Lirası’dır. 2020 yılında 1 yıllık pasaportun bedeli 304,40 TL, 2 yıllık pasaportun bedeli 304,40 TL,  3 yıllık pasaportun bedeli ise 705,90 TL’ydi. Ancak bu tutarlar 2023 yılında şu şekilde değişti; 1 yıllık pasaport bedeli 332,10 TL, 2 yıllık pasaport bedeli 542,20 TL, 3 yıllık pasaport bedeli ise 770,20 TL olmuştur. En pahalı olan 10 yıllık pasaportun 2020’deki bedeli 994,80 TL iken 2023 yılında güncel fiyatı 1085,40 TL olmuştur.

10 Yıllık Pasaport Ücreti Kaç Euro 2023?

Yurt dışına çıkabilmek için kişilerin alabileceği pasaport en fazla 10 senelik olmaktadır. 10 senelik pasaport harç bedeli, kişilerin ödeyeceği en yüksek harçtır. 10 yıllık pasaporta sahip olmak isteyen kişilerin ödemesi gereken tutar Türk Lirası ile 1265, 40 TL’dir. Bu pasaport bedeli yaklaşık olarak 125 Euro’ya tekabül etmektedir. 10 yıllık pasaport almak isteyen kişilerin başvurularının onaylanabilmesi adına, yetkili makamlara 125 Euro ödemeleri gerekmektedir.

10 Yıllık Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Kişilerin almak istedikleri pasaport her ne olursa olsun pasaportların çıkış sürelerini etkileyen tek bir husus vardır. Bu husus başvuruların yurtiçinden ya da yurtdışından yapılmış olmasıdır. Ülke sınırları içerisinde bulunan bir kişinin yaptığı başvurunun sonuçlanma süresi 5 gün ila 1 hafta arasında değişim göstermektedir. Ancak başvurular yurt dışında bulunan bir Türk vatandaşı tarafından yapılmış ise bu süreç 1 hafta ile 10 gün arasında uzamaktadır.

Pasaport Harç ve Defter Bedeli Nereye Ödenir?

Pasaport sahibi olmak isteyen her kişinin ödemesi gereken zorunlu ücretler bulunmaktadır. Öğrenci pasaportları hariç pasaport türü fark etmeksizin kişilerin pasaport sürelerinin geçerliliğine bağlı olarak değişen harç ödeme işlemleri bulunmaktadır. Ancak bu süreçte ödeme yaptığımız yerler, seyahatlerde sorun yaşanmaması için, güvenilir olmalıdır. Kişilerin pasaport harç ve defter bedelini ödeyecekleri yerler Maliye Bakanlığı ile iş birliği içerisinde olmalıdır. Bu yerlere örnek olarak Türkiye’de bulunan birçok bankayı, defterdarlıkları, müdürlükleri ve vezneleri verebiliriz. Ödeme yapılabilecek bankalara örnek olarak ise Türkiye İş Bankası’nı, Denizbank A.Ş’yi, T.C. Ziraat Bankası’nı veya PTT’yi verebiliriz.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport almak isteyen kişilerin ilk atması gereken adım yetkili yerlerden randevu almasıdır. Bu yerlere örnek olarak 199 nolu telefonu, randevu.nvi.gov.tr’yi, NVI Mobil isimli telefon uygulamasını verebiliriz. Kişiler bu yollardan bir tanesini kullanarak kolay bir şekilde  randevularını alabilmektedir. Randevu gününe kadar kişilerin pasaport almak için bir araya getirmesi gereken belgeleri ve pasaport harçlarını eksiksiz bir şekilde ayarlaması gerekmektedir. Başvuru gününün belli olmasından önce pasaport harç ücretleri eksiksiz bir şekilde anlaşmalı kurumlara ödenmelidir. Başvuran kişilerin istedikleri pasaport türüne ve süresine bağlı olarak toplanması gereken belgeler değişiklik gösterebilir. Bu noktada belgelerin eksiksiz olması durumunda pasaport başvuruları olumlu bir şekilde yanıtlanacaktır.

Pasaport nasıl çıkartılır 2023 öğrenci?

Toplanması gereken zorunlu evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlayan 24,5 yaşından küçük kişiler defter bedelini ödeyerek öğrenci pasaportuna sahip olabilirler.

Pasaport harç bedelleri hangi bankaya yatıyor?

Pasaport harç bedelleri T.C. Ziraat Bankası, PTT, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası gibi Maliye Bakanlığına bağlı çalışan bankalara yatırılır.

Pasaport harcı Ptt’den yatırılır mı?

Evet, pasaport harçları PTT’ye yatırılabilinir.

Pasaport harçları hangi bankaya yatıyor?

Pasaport harçları Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışan her bankaya yatırılabilir. Bu bankalara örnek olarak Türkiye Ekonomi Bankası A.Ş., Denizbank A.Ş. ve T.C. Ziraat Bankası’nı örnek olarak verebiliriz.

Pasaport Harç Bedeli Ödeme

Pasaport alacak olan kişilerin, pasaport için başvuru yapmadan önce pasaport harcını ve defter bedelini ödemesi zorunludur. Bu pasaport harç bedeli ödeme işlemini yapmamış olan kişiler randevu gününde başvuru yapamayacaktır.

Pasaport ücretinin ödenmesi için anlaşmalı bankalar, ivd.gib.gov.tr adresi, PTT şubeleri ve vergi daire müdürlükleri tercih edilebilir. Ödeme işleminizi yaptıysanız herhangi bir makbuz ya da belgeyi nüfus müdürlüğüne sunmanıza gerek yoktur. Nüfus müdürlüğü kendi sisteminden ödeme yaptığınızı öğrenebilir.

Pasaport Harç Bedeli Nasıl Ödenir?

Pasaport harç bedeli ödeme için çeşitli yöntemleriniz bulunuyor. Eğer nakit olarak ödeme yapmak isterseniz;

  • Anlaşmalı bankalar (Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası vb.) ya da PTT şubelerine giderek veznelerden pasaport ücreti ödemenizi yapabilirsiniz.
  • Dilerseniz vergi dairesi müdürlüklerine giderek de ödeme yapılan veznelerden T.C. kimlik numaranız ile ödeme yapabilirsiniz.

Eğer online olarak ödeme yapmak isterseniz takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • İlk olarak https://ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapmalısınız.
  • Siteye girdiğinizde sağda hızlı işlemler solda üyelik bölümü bulunur. Dilerseniz üyelik oluşturabilir dilerseniz de üyelik adımını atlayabilirsiniz.
  • Sol bölümde bulunan hızlı işlemlerde “Harç ve değerli kağıt ödemesi” seçeneği bulunuyor. Bu seçeneği seçin.
  • Karşınıza çıkan ekranda “Umuma Mahsus Pasaport Harç Bedeli” seçeneğini seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport Harç Ve Defter Bedeli Nereye Yatırılır?

Pasaport harç bedeli ödeme yanında kişilerin defter bedelini de ödemesi gerekir. Her iki ödeme türü de aynı yerden yatırılabilir.

  • ATM: Anlaşmalı bankaların ATM’lerinde “Ödemeler” bölümünde pasaport harç ve defter bedeli ödeme seçeneği vardır. Bu seçenek ile ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Ancak her ATM’de ödeme seçeneği bulunmayabilir.
  • Anlaşmalı bankalar: Ziraat Bankası, Vakıf Bankası, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Türkiye Emlak Katılım Bankası pasaport ödeme işlemleri için geçerli bankalardır.
  • Veri dairesi müdürlükleri: Vergi dairesi müdürlükleri içerisinde bulunan veznelere ödeme yapabilirsiniz.
  • Online ödeme: https://ivd.gib.gov.tr adresinden online olarak ödemenizi yapabilirsiniz.

Pasaport Harcı Online Nasıl Ödenir?

Pasaport harç bedeli ödeme işlemi internet üzerinden bulunduğunuz her yerde gerçekleştirilebilir. Bunun için;

  • Öncelikle https://ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Bu adres Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulmuştur.
  • Web site içerisinde ana sayfada sol bölümde bulunan “hızlı işlemler” bölümünde “Harç ve Değerli Kağıt Ödeme” yazılı seçeneği üzerine tıklayın.
  • Karşınıza 9 seçenekli bir ekran açılır. Burada bulunan “Pasaport defter bedeli” yazılı seçenek ile defter bedelinizi “Pasaport harç bedeli ödeme” ile de pasaport harcınızı ödeyebilirsiniz.
  • Dilediğiniz seçeneği seçmenizin ardından sistem sizden adınızı soyadınızı ve T.C. kimlik numaranızı ister. İlgili alanları doldurduktan sonra otomatik olarak ödeyeceğiniz tutar belirlenir.
  • En altta bulunan “Öde” seçeneğine basmanız ile ödeme ekranı açılır. Ödeme ekranında sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurun.
  • En son sizden 3D Secure kodunuzu girmeniz istenir. Kodunuzu girdikten sonra ödeme işleminiz tamamlanmış demektir.

Online ödeme işleminizin ardından herhangi bir dekont almanıza gerek bulunmuyor. Ödeme yaptığınız sistemde otomatik olarak gözükecektir.

Pasaport Defter Bedeli Nereye Ödenir 2023?

Pasaport defter bedeli ile harç bedeli beraber ya da ayrı olarak aynı ödeme yöntemlerine yatırılabilir. Pasaport defter bedelinizi ödemek için;

  • Size en yakın PTT şubesine gidebilirsiniz.
  • Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Halk Bankası şubelerine ya da belirli ATM’lerine giderek T.C. kimlik numaranız ile ödeme yapabilirsiniz.
  • İnternet üzerinden https://ivd.gib.gov.tr adresinden ödemelerinizi yapabilirsiniz.
  • Vergi dairesi müdürlüklerini tercih ederek pasaport defter bedelinizi ödeyebilirsiniz.

Pasaport harç ve defter bedeli Nüfus Müdürlükleri’ne ödenemez. Bu nedenle başvurunuzu yapmadan önce harç ve defter bedelinizi ödemiş olmalısınız.

Pasaport Harci İnternetten Yatar Mi?

Pasaport harcı ödeme işlemi internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Gelir idaresi başkanlığı tarafından kurulmuş olan web sitede pasaport harcı için özel bir alan bulunuyor.

Dilediğiniz her yerden banka ya da kredi kartı ile ödeme yapabileceğiniz web site https://ivd.gib.gov.tr’dir. Herhangi bir banka ya da aracı kurum ile uğraşmadan ödemelerinizi güvenilir bir şekilde web site içerisinde yapabilirsiniz.

Siteyi kullanarak internetten ödeme yapmak isteyen kişilere üyelik açması tavsiye edilir. Ana sayfanın sol bölümünde bulunan alandan e-devlet ya da dilediğiniz yöntem ile üyelik oluşturabilirsiniz.

Üyelik oluşturmanız size çok daha güvenli bir şekilde işlem yapma fırsatı oluşturacaktır. Ayrıca ulaşabileceğiniz ödeme türlerinin sayısı da artacaktır.

İsteyen kişiler herhangi bir şekilde üyelik oluşturmadan da ödeme işlemini tamamlayabilir. Bunun için ana sayfanın sağında bulunan “hızlı işlemler” seçeneğini seçebilirsiniz.

Pasaport defter ya da harç bedelinin ödenmesi için mutlaka üyelik oluşturulmasına gerek yoktur.

Pasaport Harç Bedelleri Hangi Bankaya Yatıyor?

Pasaport harç ödeme için tercih edebileceğiniz bankalar şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
  • Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Katılım Bankası
  • Türkiye Cumhuriyeti Vakıf Bankası
  • Türkiye Cumhuriyeti Vakıf Katılım Bankası
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası
  • Halk Bankası

Belirtilmiş olan bankaların şubelerini kullanarak harç ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Ayrıca bu bankların ATM’lerinde bulunan ödeme menüsünü de kullanarak ödeme yapabilme şansınız bulunuyor. Ancak bankaların tüm ATM’leri ödeme yapma hizmetine sahip değildir.

2023 Pasaport Harçları Ne Kadar?

Pasaport harç bedelleri her yıl yeniden belirlenir ve bu harçlar pasaportun uzunluğuna göre değişiklik gösterir.

  • 6 aylık pasaport almak isteyen kişilerin ödemesi gereken harç bedeli 227,20 TL’dir.
  • 1 yıl süre uzunluğunda pasaport almak isteyen kişilerin ise 332,10 TL pasaport harcı ödemesi beklenir.
  • 2 yıl süre uzunluğunda pasaport almak istiyorsanız ödeyeceğiniz harç bedeli 2023 yılı için 542,20 TL’dir.
  • 3 yıl uzunluğunda pasaport alacak kişiler 770,20 TL harç bedeli ödeyecektir.
  • 3 yıldan daha uzun sürecek pasaport alacak kişiler ise 1085,40 TL ödeyerek pasaportlarını alabilir.

Pasaport almak isteyen kişilerin seyahat süresine dikkat edilmeden pasaportlar verilir. Kişiler dilediği uzunlukta pasaport alma hakkına sahiptir. Pasaportların bu süre kullanılması ise zorunlu değildir.

Pasaport almak isteyen kişiler en az 6 ay süre uzunluğunda pasaport alabilir. 1 günlük bir seyahat dahi yapacak kişi 6 aylık pasaporta sahip olacaktır.

Alınabilecek en uzun pasaport süresi ise 10 yıldır. Kişilerin 10 yıldan daha uzun pasaport alması mümkün değildir. Gerekli durumlarda kişiler pasaportlarını uzatabilir.

Pasaport Harcı Nereye Yatırılır 2023?

2023 yılında pasaport harcının yatırılabileceği yerler; Gelir İdaresi Bakanlığı tarafından kurulmuş https://ivd.gib.gov.tr web adresi, anlaşmalı bankaların şubeleri (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Halk Bankası), Vergi dairesi müdürlükleri ve PTT şubeleridir.

10 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadar?

10 yıllık pasaport ücreti 2023 yılı için 1085,40 TL’dir. Bunun yanında kişilerin 174,5 TL defter bedeli ödemesi beklenir.

Pasaporta Ne Kadar Zam Gelecek?

Geçtiğimiz yıl pasaportlara %9,11 değerinde zam uygulandı. Önümüzdeki yıl da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen orana uygun olarak zam uygulanacaktır.

Öğrenci İçin Pasaport Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu almak isteyen kişiler İl Nüfus Müdürlüğü’ne giderek pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru öncesinde ise kişilerin yalnızca defter bedelini ödemesi gerekir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA