Pasaport Defter Bedeli Ödeme

Pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin ihtiyacı olan en temel eşyalardan biridir. Uluslararası kimlik olarak düşünülebilecek pasaport üzerinde kişilerin kimliklerine ait genel bilgiler yer alır.

Vizeyle ya da vizesi olarak gerçekleştirilecek seyahatlerde kişilerin pasaportu olması zorunludur. Alınan bu pasaportların ise seyahatten uzun sürmesi, içerisinde boş sayfasının bulunması ve güncel bilgilere sahip olması gerekir.

Pasaport alınma işlemi sırasında ise harç bedelinin yanında pasaport defter bedeli ödeme yapması da beklenir. Ödeme işleminin ardından kişilerin pasaport basılma süreci başlatılır.

Pasaport Defter Bedeli Nereye Yatırılır?

Pasaport defter bedeli ödeme için tercih edilebilecek farklı ödeme noktaları bulunuyor. Bu noktalar;

  • PTT: PTT şubelerini ya da ATM’lerini kullanarak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için TC kimlik numaranızı sunmanız gerekecektir.
  • Anlaşmalı bankalar: Ödeme işleminiz için anlaşmalı olarak ortalama 20 farklı banka bulunuyor. Bu bankalardan ödeme yöntemi ve detaylarını öğrenerek ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Online işlem: https://ivd.gib.gov.tr adresini kullanarak online bir şekilde ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport Defter Bedeli 2023

Pasaport alınması sırasında gerekli evrakların teslimi gerçekleştirilmeden önce defter ve harç bedelinin ödenmesi beklenir. Bu bedeller her yıl için güncel olarak belirlenir.

Pasaport harç bedeli kişinin almak istediği pasaport türü ile doğrudan orantılıdır. Ancak defter bedeli temelde verilmek istenen pasaportun teslimi sırasında verilen defterin bedelidir denilebilir. Ancak bu tabir çok genel bir açıklama olacaktır.

Defter ve harç bedelinin ödenmemesi durumunda günümüzde pasaport almak mümkün olmayacaktır. Ancak defter bedelinin tamamen kendine özgü kuralları ve özellikleri bulunuyor.

2023 yılında bu özellikler;

  • Pasaport almak isteyen herkes mutlaka defter bedeli ödemek zorundadır. Harç bedelinde bulunan ödememe durumu defter bedeli için geçerli değildir.
  • Pasaport için herkesin ödemesi gereken tutar aynıdır. Pasaport türü, uzunluğu ya da benzeri nedenler bu ücretin değişmesi gibi seçenek sunmaz.
  • Pasaport defter bedeli ödeme için belirlenmiş yolların dışında bir ödeme yönteminin kullanılması mümkün değildir.

Pasaport Defter Bedeli Ne Kadar?

Pasaport defter bedeli yıllık olarak her yıl güncel harcamalara ve tutara göre yeniden belirlenir. 2023 yılında belirlenmiş olan defter bedeli 180,00 TL’dir.

Pasaport defter bedelinin en büyük özelliği ise tüm pasaport süreleri için aynı olmasıdır. Yani 6 aylık pasaport alacak olan kişi de 10 yıllık pasaport alacak olan kişi de 180,00 TL ödeyecektir.

Belirlenmiş olan pasaport defter bedeli ödeme işlemi pasaport alma ve başvuru oluşturmadan önce ödenmelidir. Ücreti ödenmemiş olan pasaportlar için hiçbir işlem yapılmayacaktır.

Öğrenci Pasaport Defter Bedeli Ödeme

Pasaport almak isteyen kişinin çalışan ya da öğrenci olması ödeme biçiminin çok daha uygun olmasını sağlar. Öğrenciler alacakları pasaportlar için harç bedeli ödemez. Tüm pasaport işlemi için yalnızca öğrenci pasaport defter bedeli ödeme yapılması gerekir.

Belirlenen bu defter bedelinin ödenmesi için ise normal pasaport ödeme biçimleri ile aynıdır. Kişiler PTT, anlaşmalı bankalar ya da online işlemler ile anında ödeme işlemini gerçekleştirebilir.

Ödeme işlemi sırasında tercih ettiğiniz yönteme bağlı olarak ekranda yazan pasaport defter bedeli” seçeneğini seçmelisiniz. Ancak ödeme işleminizi doğrudan gişelerden yapacaksanız TC kimlik numaranızı belirtmeniz ve defter bedelini ödeyeceğinizi söylemeniz yeterli olacaktır.

Pasaport Harcı ATM’den Yatar Mı?

Pasaport almak isteyen kişiler harç ve pasaport defter bedeli ödeme işlemini gerçekleştirmek için farklı birçok yol kullanabilir. Bu yöntemlerden biri ise ATM’lerden ödeme yapılmasıdır.

Tüm bankalar ve tüm ATM’lerde işlem gerçekleştirilemiyor olsa da özellikle Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Halk Bankası ATM’ler ile işlem gerçekleştirilmesi fırsatını sunuyor.

Bunun için ATM içerisinde bulunan “ödemeler” bölümüne giriş yapmalısınız. Bu bölümde bulunan “pasaport defter bedeli ödeme” ve “pasaport harç bedeli ödeme” seçeneklerini seçmeniz gerekir.

Eğer ATM işlemleri içerisinde bulamazsanız banka şubesinden ya da müşteri hizmetlerinden destek alabilirsiniz. Kullandığınız ATM ödeme işlemini yapmanız için izin vermiyor olabilir.

Pasaport Harcı Nasıl Ödenir?

Pasaport harcı ödeme işleminin gerçekleştirilmesi için uygulanması gereken adımlar şu şekildedir;

  • Öncelikle ne kadar süre için pasaport alacağınıza karar vermeniz gerekir. Alacağınız pasaportun süresi pasaport harç ücretinizin değişmesine neden olacaktır.
  • Daha sonra seçtiğiniz pasaport türü için gerekli olan ödeme miktarını bulmanız gerekir. Bu ücreti nüfus müdürlüklerinden ya da ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
  • Ödeme yönteminizi seçerek ödemenizi yapmalısınız. Bunun için karşınızda yaklaşık 3 farklı ödeme yöntemi olacaktır.
  • Ödeme işleminizi tamamlarken dilerseniz yalnızca harç ücretini ya da hem harç hem de defter bedelini ödeyebilirsiniz.

Ödeme işleminizi tamamlamanızın ardından pasaport işlemleriniz başlayacaktır. Pasaport basımınız tamamlandıktan sonra da pasaportunuz size iletilecektir.

Pasaport Harç Bedeli Ödeme

Pasaport harç ücreti ödeme nakit olarak ya da kredi kartı ile yapılabilir. Nakit ödeme için banka hesaplarını ve PTT şubelerini kullanmanız gerekir. Buralarda gişelerden doğrudan kimlik numaranızı ya da ödeme için size belirtilen bilgileri iletmeniz yeterli olacaktır.

Kredi kartı kullanmak istiyorsanız ise kullanmanız gereken yöntemler online bankacılık uygulamanız ya da gelir idaresinin online ödeme biçimini kullanmak olacaktır. Ayrıca bu yöntemlerden banka hesabınızı da kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

Pasaport Harcı Ödeme Nereye Yatırılır?

Pasaport harcı ödeme yapılması için tercih edilebilecek alanlar şuralardır;

  • PTT: PTT şubelerini ya da ATM’lerini ödeme yapmak için kullanabilirsiniz.
  • Anlaşmalı Bankalar: Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıf Bankası ve Vakıf Katılım Bankası şubelerini kullanabileceğiniz bankalardır.
  • Online işlemler: https://ivd.gib.gov.tr adresini kullanarak ödeme işleminizi gerçekleştirmeniz mümkündür.

Online işlemler sırasında hem banka hem de kredi kartını kullanabileceğiniz bankalar ise;

  • Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Katılım Bankası, QNB Finanasbank, Şekerbank, ING BANK, Türkiye İş Bankası, Vakıf Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, TEB, ODEA Bank ve Finans bankasıdır.

Tüm ödeme işlemlerinde dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekildedir;

  • Ödeme işleminiz için kullandığınız yöntem ne olursa olsun tek seferde ödeme gerçekleştirmelisiniz. Taksit ile ödeme yapılması mümkün olmayacaktır.
  • Belirtilen bu bankaların dışında farklı bankaların da ödeme yapabilme ihtimali bulunuyor. Bunun için bankanız ile görüşebilirsiniz.
  • Eğer nüfus müdürlüğüne başvuru için gittiyseniz ve ödemenizi yapmadıysanız işleminiz başlatılmayacaktır. Ayrıca nüfus içerisinde ödeme yapmanız da mümkün değildir.
Pasaport Defter Bedeli Nasıl Ödenir?

Pasaport defter bedelinin ödenmesi için PTT ve anlaşmalı banka şubeleri tercih edilebilir. Online ödeme işlemi ise https://ivd.gib.gov.tr kullanılabilir.

Pasaport Defter Bedeli Nereye Ödenir 2023?

Pasaport defter bedeli harç bedeli ile beraber PTT şubelerinden, Ziraat Bankası, Vakıf Bankası ve Halk Bankası şubelerinden ve internetten ödenebilir.

Pasaport Defter Bedeli İnternetten Nasıl Ödenir?

Pasaport defter bedeli ödemesi için https://ivd.gib.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.

Pasaport Defter Bedeli Ödeme Ne Kadar?

Pasaport defter bedeli 180,00 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport Defter Bedeli Hangi Bankaya Yatırılır?

Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Halk Bankası kullanılarak ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

Pasaport Defter Bedeli Ne Kadar 2023?

2023 yılında belirlenmiş defter bedeli tüm pasaportlar için 180,00 TL’dir.

Pasaport Defter Bedeli

Pasaport yurt dışı seyahatlerinin öncüsü niteliğinde bir belgedir. Vize işlemleri için de gerekli olan bu belge ile yurt dışı seyahatlerinde vize muaf olan ülkelere de giriş-çıkış yapılabilmektedir.

Pasaport kendi içinde am 4 türü kapsamaktadır. Pasaportun türlere ayrılmasındaki en temel sebep şüphesizdir ki kişilerin sorumluluğudur.

4 tür pasaporttan en az birine sahip olabilirsiniz ancak bunun için de başvuru yapılacak pasaportun şartlarını karşılamak gerekmektedir. Pasaport başvurularında belirli şartlar aranmaktadır.

Bordo pasaport herkese verilmesinden kaynaklı olarak sadece yurt dışı seyahat yasağı bulunan kişilerin yararlanamadığı bir pasaport türüdür. Yurt dışı seyahat yasağı bulunmayan herkes bu pasaportu alma hakkına sahiptir.

Siyah pasaport başvurusunda bulunmak için çok üst makamlarda işinizin başında olmanız gerekmektedir. Çeşitli diplomata verilen bu pasaport türünün şartı devletin üst makamlarında görev yapıyor olmaktır.

Gri pasaport başvurusunda bulunma şartı devletin başvuranı belirli bir iş doğrultusunda yurt dışına göndermek istemesidir. Yurt dışında yapılacak olan görev süresi boyunca pasaportun geçerliliği bulunur lakin görev süresi sona erip Türkiye’ye dönülmesi ile birlikte görevli birime pasaportun teslim edilmesi gerekmektedir.

Yeşil pasaport başvurusunda bulunmak için şartlar çeşitlidir. Çeşitli avantajları ve diğer pasaportlara nazaran alınabilirliğinin daha mümkün olması sebebi ile yeşil pasaport merak edilen bir pasaport çeşitidir. Yeşil pasaport başvurusunda bulunmak için devlete uzun süre hizmet etmiş bir memur olmak gereklidir. Bir kamu işinden üst kademe ile emekliliğe ayrılan bir kişi de yeşil pasaport başvurusunda bulunabilir.

Yeşil pasaport çok avantajlı olsa da yeşil pasaport sahibi kişinin çocuklarına konu geldiğinde şart koşmaktadır. Anne veya babasının yeşil pasaport sahibi olması nedeni ile yeşil pasaporttan yararlanabilmesi için çocukların şu özellikleri karşılıyor olması gerekmektedir:

  • 25 yaş altı olmalı.
  • Evli olmamalı.
  • Halen bir eğitim kurumunda öğrenim görüyor olmalı.
  • Anne veya babası ile yaşıyor olmalı.

25 yaşını geçmiş çocuklar, yeşil pasaportu kazanmak için iki yolu vardır:

  • Evlendiği kişinin yeşil pasaport sahibi olması
  • Kendisinin yeşil pasaport alabilecek bir iş sahibi olması

Farklı pasaport türlerinin farklı ücret ödemeleri bulunmaktadır. Ancak her pasaport türünde pasaport defter bedeli ödemek mecburidir.

Pasaport başvurusu işlemlerinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunur:

  • Randevu almayı unutmamak.
  • Bazı pasaport türleri İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden değil İl Nüfus Müdürlüğü’nden başvuru yapılarak alınabilir.
  • Başvuruda kullanılan fotoğraf biyometrik olmalı, aydınlık bir fotoğraf olmalı ve mutlak surette yüzün net gözükmesi gerekmektedir.
  • Belge ve evrak tesliminden önce defter bedeli ödemesi ve pasaport harcı ödemesi yapılmalıdır.
  • 18 yaşından küçük başvuranların başvuru esnasında muvafakatnamesi ve ailesi yanında olmalıdır.
  • Başvuruya gidilirken mutlaka kimlik bulundurulmalıdır. Kimliğin mevcut olmadığı durumlarda geçerli olacak tek belgenin geçici kimlik belgesi şeklinde olduğu belirtilmiştir.

Nüfus Müdürlüğü tarafından belirtilen şartları ve koşulları sağlayarak uygun adımlar dahilinde pasaport sahibi olduktan sonra pasaportun size sağladığı tüm hakları kullanabilirsiniz. Ancak evlenme, boşanma ve benzeri yaşanan bir durum dahilinde kimlik bilgilerinizin değişmesinden kaynaklı olarak pasaport yenilemesi de yapmanız gerekmektedir.

Pasaport Defter Bedeli 2023

Her sene güncellenen ücreti ile pasaport defter bedeli değişikliklere uğramaktadır. Pasaport defter bedeli 2023 güncel fiyatı ise 180 Türk Lirası şeklinde belirlenmiş ve açıklanmıştır.

Pasaport Defter Bedeli Ödeme

Pasaport defter bedeli tüm pasaport türlerinde ödenmesi mecburi ve zorunlu olan prosedür olarak bilinmektedir.

Pasaport defter bedeli ödemesinin önemli olmasının sebebi pasaport başvurusu işlemlerinde belirtilecek bir belge olmasından gelmektedir.

Öğrenci Pasaport Defter Bedeli Ödeme

25 yaşından küçük öğrenciler, halen eğitim görmekte olduklarını öğrenci belgesi ile kanıtladıkları takdirde pasaport işlemlerinde pasaport harcından muaf olma hakkına sahiptir.

Öğrenci olduğunu kanıtlayan kişiler ve 25 yaşından küçüklerse pasaport işlemlerinde sadece defter bedelini ödeyerek başvuruda bulunabilirler.

Pasaport başvuru randevusu aldıktan sonra defter bedelini ödeyerek dekontu almaları gerekmektedir. Öğrencilik haklarından yararlanmak isteyen kişi; pasaport defter bedelinin ödendiği belirten dekont, öğrenci belgesi, kimlik, fotoğraf, varsa eski pasaport, 18 yaşından küçükse muvafakatname ile birlikte Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeli ve bu belgeleri teslim etmelidir.

Pasaport Fiyatları 2023

Pasaport fiyatları her sene artmakta ve değişmektedir. 2023’de yapılan açıklamalara göre süresine göre değişen pasaport fiyatları şu şekildedir:

  • 6 aylık pasaport süresi pasaport harcı ücreti: 227,20 Türk Lirası
  • 1 senelik pasaport süresi pasaport harcı ücreti: 332,10 Türk Lirası
  • 2 senelik pasaport süresi pasaport harcı ücreti: 542,20 Türk Lirası
  • 3 senelik pasaport süresi pasaport harcı ücreti: 770,20 Türk Lirası
  • 4 senelik ve daha fazla senelik pasaport süresi pasaport harcı ücreti: 1085,40 Türk Lirası

Defter bedelleri;

  • 6 aylık pasaport süresi pasaport defter bedeli ücreti: 180 Türk Lirası
  • 1 senelik pasaport süresi pasaport defter bedeli ücreti: 180 Türk Lirası
  • 2 senelik pasaport süresi pasaport defter bedeli ücreti: 180 Türk Lirası
  • 3 senelik pasaport süresi pasaport defter bedeli ücreti: 180 Türk Lirası
  • 4 senelik ve daha fazla senelik pasaport süresi pasaport defter bedeli ücreti: 180 Türk Lirası

Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti 2023

Yeşil pasaport sahibi kişiler, pasaportlarını yenilemek için 2023’deki son açıklamalara göre defter bedeli olan 180 Türk Lirası ücretini ödemeli ve bunu belge olarak Nüfus Müdürlüğü’ne sunmalıdır.

Pasaport Yenileme Ücreti 2023

Pasaport yenileme ücreti 2023 şu şekildedir:

  • 6 ay süreli pasaport yenileme ücreti: 303, 50 Türk Lirası
  • 1 yıllık süreli pasaport yenileme ücreti: 381, 90 Türk Lirası
  • 2 yıllık süreli pasaport yenileme ücreti: 539 Türk Lirası
  • 3 yıllık süreli pasaport yenileme ücreti: 709, 40 Türk Lirası
  • 4 yıl ve fazlası süreli pasaport yenileme ücreti: 945, 10 Türk Lirası

Pasaport Ücreti 2023

Pasaport ücreti 2023, defter bedeli ve pasaport harcı toplamı ile belirlenebilir. Ancak pasaportun geçerlilik süresine göre ücret değişimi söz konusu olacaktır.

Pasaport ücreti 2023 şu şekilde:

  • 6 ay, 407,20 Türk Lirası
  • 1 yıl, 512,20 Türk Lirası
  • 2 yıl, 722,20 Türk Lirası
  • 3 yıl, 950,20 Türk Lirası
  • 4 ve daha fazla yıl, 1265,40 Türk Lirası

5 Yıllık Pasaport Ücreti 2023

Pasaport ücretleri pasaportun türüne göre şekillenir ve değişir. Örneğin bordo pasaport için 5 yıllık ücret 1265,40 Türk Lirası şeklindedir. Ancak yeşil pasaport için 180 Türk Lirası yeterli olacaktır.

Pasaport defter bedeli nasıl ödenir?

Anlaşmalı bankalar vasıtası ile ödenmektedir.

Pasaport defter bedeli hangi banka?

Birçok banka ile ödenebilir. AKbank, Denizbank, Ziraat, PTT şubeleri, Kuveyt Türk ve benzeri.

Pasaport defter bedeli internetten nasıl ödenir?

Pasaport defter bedeli internetten anlaşmalı bankaların online işlemlerini gerçekleştirdiği internet adresi üzerinden ödenir.

10 yıllık pasaport ne kadar?

10 yıllık pasaport ücreti 1265,40 Türk Lirası’dır.

Pasaport defter bedeli nereye ödenir 2023?

Pasaport defter bedeli ödemesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün belirttiği anlaşmalı bankalara yapılır.

Pasaport defter bedeli ne kadar 2023?

Pasaport defter bedeli 2023, 180 Türk Lirası şeklinde tanımlanmıştır.

1 Yorum

  1. Mustafa ORHON 16 Aralık 2022

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA