Pasaport çıkarmak için ücreti, pasaportun türüne ve geçerlilik süresine göre değişkenlik gösterir. Bu durum her yıl güncellik sağlar.
Pasaport Çıkarma Ücreti Ne Kadar?
Pasaport ücreti ödemeden önce Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edip güncel pasaport çıkartma ücreti hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Genel olarak pasaport ücretlendirmesi defter bedeli ile birlikte harç ücreti hesaplanarak ele alınır. 180 TL defter ücreti bulunduğu gibi pasaport türüne göre de harç ücreti ilave edilir.
Pasaport Çıkartmak Ne Kadar 2023?
Pasaport çıkartmak için ücretlere her yıl belirli bir yüzdelik oranda arttırılma yapılır. Harç bedeli + defter bedeli şeklinde bir ödeme uygulanır.
- 6 aylık pasaport sahibi olmak isteyen vatandaşlar için toplam ödenmesi gereken miktar 368 TL’dir.
- 1 yıl süreli geçerliliği sahip olan pasaport için ödenmesi gereken miktar 464 TL.
- 2 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaportlar için ödenmesi gereken miktar 657 TL.
- 3 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaport harç ve cüzdan bedeli için toplam miktar 865 TL.
- 4 yıldan 10 yıla kadar geçerlilik süresi bulunan pasaportlar için ise toplam bedel 1254 TL’dir.
Bu miktar pasaportun türüne göre kesinlikle fark eder. Aynı zamanda her yıl güncelleme yapıldığı için geçerlilik sürelerine göre de zam uygulanır. Geçmiş dönemlerdeki pasaport harç ve cüzdan bedeline göre bir ödeme yapılması mümkün değildir. Güncel hali ile ödeme yapılmalıdır. Böylelikle pasaport kısa bir süreç içerisinde elinize ulaşır. Pasaport ücretinin ödendiğine dair dekont belgesi bulunmadığı takdirde pasaportunuzu alamazsınız. Bu durum yasal olarak kabul görmediği gibi pasaport işlemleri esnasında da reddedilir.
İlk Defa Pasaport Almak İçin Ne Yapmalı?
İlk defa pasaporta sahip olacak vatandaşlar, bunun için ilk olarak Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat etmeli. Öncesinde başvuru yapıldığı takdirde sonrasındaki randevu tarihini, online olarak Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden oluşturabilirsiniz. Kendinize en uygun tarih ve saat dilimi içerisinde randevu alınması mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken detay, belirli bir süreye kadar evraklar hazırlanıp oluşturulan randevu tarihinde gerekli yetkili kurumlara iletilmeli. Randevu tarihi sonrasında evrakların teslim edilmesi geçerli olmaz. Pasaport alacak olan vatandaşlardan istenilen evraklar, pasaport türüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel anlamda şu şekildedir;
- Kimlik belgesi
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport harç ve defter ücretinin ödendiğine dair dekont
- Varsa eski pasaport
- Henüz reşit olmayan bireyler için noter huzurunda onaylatılmış muvafakatname yer edilmeli.
Tüm pasaportlar için çoğunlukta bu belgeler istenir. Pasaport başvurusu öncesinde vatandaşın emniyet güçlerine parmak izi vermesi önemli bir detaydır. Pasaportun geçerlilik süresine göre önceden bir belirtme yapılmalıdır. Bu durum pasaport türüne ya da kişinin alabileceği pasaporta göre de değişir.
Türkiye’de Pasaport Nasıl Alınır?
Türkiye’de bulunan vatandaşlar, herhangi bir ülkeye seyahat gerçekleştireceği sırada pasaportları geçerli olmalıdır. Geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar ile yurtdışı seyahati mümkün değildir. Pasaportlar 6 aydan 10 yıla kadar geçerlilik süresi bulundurur. Türk vatandaşları Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat ettiği takdirde pasaport alabilirler. Ancak bizzat müracaat edemeyenler için internet sitesi üzerinden de online randevular mümkündür. Online randevu için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi üzerinden randevu al seçeneğine tıkladığınız takdirde kendi belirlediğiniz tarih ve saat dilimi içerisinde randevu oluşturabilirsiniz. Ancak evrak teslimi bizzat müracaat ile mümkündür. Türkiye’de bulunan vatandaşlar pasaport almak istedikleri takdirde 4 pasaport türü bulunur. Bunlar;
- Bordo pasaport (Umuma Mahsus)
- Yeşil pasaport (Hususi)
- Gri pasaport (Hizmet)
- Siyah pasaport (diplomatik) şeklinde bulunur.
Her pasaport için tarafınızdan istenilen evraklar, kesinlikle değişkenlik gözetir. Aynı zamanda pasaportun geçerlilik süresine göre de ödenmesi gereken bakiye de, 4 çeşit pasaport türünde farklılık sağlar.
10 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadar?
10 yıllık pasaport ücreti, 1265 TL’dir. Ücretlendirme her yıl güncelleme gösterir. Aynı zamanda pasaport türüne göre de 10 yıllık geçerliliği bulunan pasaportlar için fiyatlandırma farklılık sağlar. Diğer bilinen geçerlilik sürelerine göre en pahalı olan miktardır.
2023 Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport alabilmek için Nüfus Ve Vatandaşlık İşlerine müracaat edilmeli. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri bünyesinde pasaport, randevu ve başvuru işlemlerine dair her türlü etmen bulunur. Tercih edilen pasaport türü üzerinden bir başvuru oluşturulmalı. Böylelikle pasaport türüne göre tarafınızdan istenilen evraklar da bu doğrultuda şekillenir. Tercihan Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bizzat müracaat edebilirsiniz. Tercihen Nüfus Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden de online randevu alınması mümkündür. Randevu tarihi ve saat dilimi içerisinde nüfus dairesinde bulunulmadan, evraklar randevu zamanı sonrasında getirildiği takdirde onaylanmaz. Böylelikle de pasaport alınması mümkün değildir. Ancak randevu zamanında getirildiği takdirde yaklaşık 2 hafta içerisinde pasaportunuzu alabilirsiniz.
Nasıl Pasaport Alınır 2023?
Pasaport sahibi olmak kişiler ya da pasaportunu güncellemek isteyen vatandaşlar, ALO 199’u arayabilir. Burada istenilen doğrultuda hizmet alınamadığı takdirde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden de pasaport randevusu oluşturulması mümkündür. Vatandaş etkileşim merkezi olarak bulunan ALO 199, bizzat müracaat gerçekleştiremeyen vatandaşlar için geçerlidir. Burada her türlü pasaport çıkarmak işlemleri ile ilgili detay öğrenilebilir. Pasaport alımı esnasında evraklar önemli bir detaydır. Evraklar yetkili kurumların sizden istediği doğrultuda olmalıdır. Eksik, kişisel bilgilerle uyuşmama ya da sizin adınıza başkalarının bilgileri olduğu takdirde onaydan geçmez. Bu detaylara dikkat edildiği takdirde pasaport işlemleri esnasında herhangi bir problem olmaz. Pasaport alımı doğru bir şekilde gerçekleştiği gibi 7 ile 15 iş günü içerisinde elinize ulaşır.
Pasaport işlemleri için Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilir. İl ya da ilçede yaşayan vatandaşlar, ikamet edilen yerdeki en yakın nüfus müdürlüğüne müracaat gerçekleştirebilir.
18 yaş altı bireyler için pasaport işlemleri ebeveynleri doğrultusunda alınır. 18 yaş altı bireylerin reşit olmadığına dair muvafakatnamesi, noter huzurunda onaylanıp evrak dosyası içerisinde belirtilir. Böylelikle pasaport sahibi olabilirler.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne, pasaport alınacağına dair ilk olarak başvuruda bulunulmalı. Başvuru işlemleri sonrasında tercih edilen pasaport türüne günü randevu tarihi ve saat dilimi oluşturulur. Bu zamana kadar tarafınızdan istenen evraklar hazır hale getirilip, tekrardan yetkili kurumlara iletilir. Tercihan online internet sitesi üzerinden de başvuru yapılabilir.
Pasaport için gerekli olan evraklar, pasaport türüne göre değişkenlik gözetir. Ancak genel anlamda şu şekildedir;
- Nüfus cüzdanının Aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Daha önceden alınmış eski pasaport
- Pasaport harcı ve pasaport bedelinin ödendiğine dair dekont
- Pasaport türüne daha göre tarafınızdan istenilen belgelerde, Bu doğrultuda hazırlanıp dosya içerisinde yer edilmeli.
Pasaport Çıkartmak İçin Ne Yapmam Lazım?
Pasaport çıkartabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edebilirsiniz. Tercihen pasaport çıkartmak adına, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi üzerinden de online işlemler gerçekleşebilir.
Pasaport Çıkarma Ücreti
Yurtdışına çıkmak isteyen kişilerin vize başvurularında ya da diğer ülkeye olan girişlerinde pasaportunun bulunması zorunludur. Pasaport çıkarma için ise kişilerin İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek pasaport başvurusunda bulunması gerekir.
Başvuru öncesinde pasaport ücretinin ödenmesi zorunludur. Pasaport çıkarma ücreti alınacak pasaportun süresine göre değişiklik gösterir;
- 6 aylık pasaport 227,27 TL + 174,5 TL
- 1 senelik pasaport 332,13 TL + 174,5 TL
- 2 senelik pasaport 542,27 TL + 174,5 TL
- 3 senelik pasaport 770,20 TL + 174,5 TL
- 4 sene ve daha uzun sürelik pasaport 1085,42 TL + 174,5 TL
Tüm pasaport türlerinde kişilerin ödemesi gereken 174,5 TL’lik ücret defter bedelidir.
Öğrenci Pasaportu Ne Kadar?
Öğrenci belgesi olan ve öğrenci pasaportu almak isteyen kişiler öğrenci avantajından yararlanabilir. Bu avantaj dahilinde öğrenci pasaport çıkarma ücreti için kişilerden yalnızca defter bedeli alınır.
Öğrenci pasaportu için ödenen defter bedeli tüm pasaportlar ile aynı olarak 174,5 TL’dir. Pasaport başvurunuzun öncesinde ödeme işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir.
Bu avantajdan yalnızca 25 yaşından küçük olan öğrenciler yararlanabilir. 25 yaşından büyük olan kişi öğrenci belgesine sahip olsa dahi pasaport harç bedeli ödemek zorunda olacaktır.
10 Yıllık Pasaport Ücreti 2023 Nereye Yatırılır?
10 yıllık pasaport çıkarma ücreti için ödeme yapabileceğiniz yerler şu şekildedir;
- PTT şubeleri: PTT şubelerinin gişelerinden pasaport ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Anlaşmalı Bankalar: T.C. Ziraat Bankası, T.C. Ziraat Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Emlak Katılım Bankası aracılığı ile pasaport ücretinizi yatırabilirsiniz.
- Online: Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait https://ivd.gib.gov.tr adresini kullanarak online ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Bu adres üzerinden gerçekleştireceğiniz işlemlerde belirlenmiş ve listelenmiş olan bankaların banka ya da kredi kartlarını kullanarak ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Pasaport Nereden Alınır 2023?
Pasaport alma işlemi İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’nden gerçekleştirilir. Eğer umuma mahsus pasaport hamili iseniz pasaport başvurusunda bulunmak için dilerseniz il dilerseniz de ilçe nüfus müdürlüklerini tercih edebilirsiniz.
Hususi, diplomatik ya da hizmet pasaportu alacak kişiler ise yalnızca İl Nüfus Müdürlüğü’ne giderek pasaport alabilir. Pasaport başvurusu yapmaya gitmeden önce tercih edeceğiniz nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekir.
Yurtdışında yaşayan bireyler ise bulundukları ülke içerisinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunması dahilinde pasaport alma ya da uzatma işlemi gerçekleştirilebilir.
Iki Yıllık Pasaport Ne Kadar 2023?
Pasaport ücretleri alınacak sürenin uzunluğuna göre değişiklik gösterir. İki yıllık pasaport çıkarma ücreti harç bedeli 2023 yılı için 542,27 TL + 174,5 TL defter bedeli olarak toplamda 698.77 TL’dır.
Pasaport harç ve defter bedelleri yıllık olarak değişiklik gösterir. 2020 yılında 2 yıllık pasaport ücreti 497 TL harç bedeli + 160 TL defter bedeli olarak toplamda 657 TL idi.
Pasaport Kaç Yaşına Kadar Ücretsiz?
Yeni yapılan düzenlemelere göre yurtdışına seyahat edecek olan kişiler bebek, çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin pasaporta sahip olmalıdır. Bunun için ise tüm bireyler için pasaport alınmalıdır.
16 yaşından küçük bireyler için alınabilecek en uzun pasaport türü 5 yıllık pasaporttur. Bu bireyler için pasaport çıkarma ücreti de toplamda 845,08 TL’dir.
Yalnızca öğrenci pasaportu alan kişiler herhangi bir harç bedeli ödemeden pasaport alabilir. 25 yaşından küçük olan ve bir okulda eğitimi devam eden kişiler 174,5 TL defter bedelini ödeyerek pasaport alabilir. Herhangi bir ücret ödemeden pasaport almak gibi fırsat bulunmuyor.
Öğrenci Pasaport Kaç Günde Çıkar?
Öğrenci pasaportu başvurunuzun ardından ortalama 5 ila 7 iş günü arasında pasaportunuz çıkacaktır. Ancak pasaport başvurusu yapmadan önce yakın bir tarihte resmi tatil olmamasına dikkat etmelisiniz. Resmi tatillerde nüfus müdürlükleri kapalı olduğu için bekleme süreniz artacaktır.
Yurtdışından yapılan pasaport başvurularının tamamlanma süresi ise ortalama 7 ila 10 gün arasındadır.
Belirlenmiş olan bu süreler yalnızca öğrenci değil tüm pasaportlar için geçerlidir.
Pasaport Harç Parası Hangi Bankaya Yatırılacak?
Pasaport harç ücretinizi anlaşmalı bankalar aracılığı ile yatırmak istiyorsanız tercih edeceğiniz bankalar şu şekilde olacaktır;
- Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası / T.C. Ziraat Katılım Bankası
- Halk Bankası
- Vakıflar Bankası / Vakıflar Katılım Bankası
- Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş, (PTT)
- Türkiye Emlak Katılım Bankası
Yukarıda belirtilen bankaların şubelerini ya da işlem için geçerli olan ATM’lerini kullanabilirsiniz. Eğer ATM üzerinden işlem gerçekleştirmek istiyor ancak doğru menüyü bulamıyorsanız bankanın müşteri hizmetlerini arayarak danışabilirsiniz.
2023 yılında pasaport ücretleri PTT şubelerinden, https://ivd.gib.gov.tr adresinden ya da anlaşmalı bankalar olan Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Türkiye Emlak Katılım Bankası üzerinden yatırabilirsiniz.
Yurtdışında yaşayanlar için Türkiye Cumhuriyeti 10 yıllık pasaport ücreti 95 Euro olarak belirlenmiştir. Ayrıca pasaport defter bedeli tüm pasaport türleri için 24 Euro’dur.
Pasaport almak isteyen kişiler İl Nüfus Müdürlükleri ya da İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne müracaat ederek pasaport alabilir. Yurtdışında yaşayan kişiler ise bulundukları ülkedeki Türkiye Konsolosluğu’na giderek işlemini gerçekleştirebilir.
10 yıllık pasaport almak isteyen kişilerin ödemesi gereken miktar 1085,40 TL pasaport harcı ve 174,5 TL pasaport defter bedeli şeklindedir.
Yeni belirlenen sisteme göre pasaportunuzun içerisinde yer olsa bile pasaport uzatma işlemi yapılmıyor. Pasaportunuzun süresini uzatmak istiyorsanız pasaport sürenizin bitmesi ve yeni bir defter ile yeni pasaportun alınması gerekir.