Pasaport çeşitleri önceliklere ve avantajlarına göre farklı renklerde ve isimlendirmelerdedir. Başvuru adımlarının Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri üzerinden tamamlanması istenir. Bu başvuru adımlarının yerine getirilmesi için 199 telefon numarasından gerekli olan randevunun alınması yeterli olacaktır. Pandemi sebebi ile pasaport ve vize başvurularının artık sadece randevulu şekilde tamamlanmasına izin verilmektedir. Geniş kalabalıklar oluşturmadan işlemlerin tamamlanması için özel bir randevu sistemi oluşturulmuştur. NVİ randevunuzu 199 numaralı hattın yanı sıra NVİ internet sitesinden de talep etmenize imkan verilmektedir.
Yeşil Pasaport
Pasaport çeşitleri arasında en avantajlı olanlardan biri de yeşil pasaporttur. Yeşil pasaporttan yararlanabilecek olan kişiler;
- TBMM üyeleri ve eski bakanların yeşil pasaport almasına imkan tanınmaktadır.
- Memuriyette birinci, ikinci ve üçüncü derecede olan kişilerin de yeşil pasaport alma hakkı vardır. Bu kademelerden emekli olan kişilere de yeşil pasaport sunulur.
- Belediye başkanlarına da görev süreleri boyunca yeşil pasaport başvurusu yapma hakkı verilmektedir. Görev süreleri bittikten sonra bu avantajdan istifade etmelerine imkan tanınmayacaktır.
Yeşil pasaport sahiplerinin birçok ülkeye zaman sınırlamasına tabi olarak vizesiz olarak giriş yapmasına da imkan verilmektedir. Vizesiz giriş adımlarında fırsat sunan ülkeler değişim gösterebilmektedir. Seyahat planlaması yapmadan önce güncel listeye baktığınızdan emin olmalısınız. Örneğin yaşanan son gelişmelerin akabinde Almanya yeşil pasaportlu Türk vatandaşlarını vizesiz kabul etme prosedürünü ortadan kaldırmıştır.
Bordo Pasaport
Pasaport çeşitleri arasında umumi kullanıma açık olan seçenek olarak tanımlanan unsur da bordo pasaporttur. Bordo pasaport herhangi bir önceliğe sahip olmayan ve görevlendirmeye sahip olmayan kişilerin yurt dışına çıkarken almaları gereken belge olarak da tanımlanmaktadır. Bordo pasaportun geçerlilik süresi 6 aydan başlayarak 10 yıla kadar uzanmaktadır. Geçerlilik süresi ne kadar uzun olursa başvuru harcı olarak ödemeniz gereken tutar da o kadar artacaktır. Ödemenizin yapılmasının sonrasında size teyit amacı ile verilen makbuzu da saklamanız gerekmektedir. Ödemeler dijital olarak da kayıt altına alınıyor olsa da makbuzunuzu saklamanız tavsiye edilmektedir. Harç tutarının yanı sıra bir de pasaport defter bedeli ödemeniz istenecektir. Güncel değişimlerin akabinde defter bedeli 174 lira olarak belirlenmiştir. Bu ödemenin yapıldığına dair makbuzunuzu başvuru sırasında sunmanız istenecektir.
Pasaport Renkleri
Pasaport çeşitleri renkler ile özdeşleştirilmiştir. Umumi kullanım için tasarlanan pasaport bordo, hususi kullanıma tahsis edilen pasaport yeşil, diplomatik pasaport siyah, hizmet pasaportu gri olarak tanımlanmaktadır. Bu renkler öncelikleri ve kazanacağınız avantajları da simgelemektedir. Kişilerin en avantajsız giriş çıkış işlemlerinden istifade edeceği pasaport ise bordo olarak karşımıza çıkmaktadır. Bordo pasaport kişilerin genel kullanıma özel olarak alabilecekleri bir belgedir.
Umuma Mahsus Pasaport Nedir?
Umuma mahsus pasaport bordo pasaport olarak anılmaktadır. Bordo pasaport almak isteyen kişilerin talep formunu eksiksiz doldurması gerekir. Daha sonrasında 2 adet biyometrik fotoğraf sunmalıdır. Bu biyometrik fotoğrafların son 6 aya ait olması gerekir. Bordo pasaportun geçerliliği 6 ay-10 yıl arasında değişim gösterir. Süre dolmadan da yenileme başvurusunda bulunmanız mümkündür. Pasaportun kaybolması ya da yıpranması durumunda umuma mahsus pasaportun yenilenmesi için biri fırsat verilmektedir. Bu aşamada yenileme sürecinde de işlemlerinizi NVİ üzerinden tamamlayacaksınız. Ödeme adımlarının ve başvurunun bir kısmının online tamamlanmasına izin verilmektedir. Online ödeme adımlarının sanal pos ile gerçekleştirilmesine de imkan verilmektedir. Ödeme adımlarının yerine getirilmesinin hemen sonrasında tarafınıza iletilen makbuzu da eksiksiz bir biçimde doldurmanız gerekir.
Diplomatik Pasaport
Pasaport çeşitleri arasında ayrıcalıklı seçeneklerden biri de diplomatik pasaporttur. Diplomatik pasaporta dair dikkate alınması gerekenler;
- Diplomatik pasaport başvuru adımlarında 2 adet biyometrik fotoğrafın sunulması istenir. Bu biyometrik fotoğrafların arka planının tek renk olması ve muhakkak son 6 aya ait olması gerekmektedir.
- Pasaport başvuru talep formunun da yer alması gerekir. Daha öncesinde alınan ve geçerliliği dolmuş olan pasaportların da incelenmesi için iletilmesi gerekmektedir. Aynı talep bazı ülkelerde vize başvurusu sırasında da güncelleme gelebilmektedir. Bu durumun temel nedeni güvenlik denetimlerinin daha sıkı bir hale getirilmesinin talep edilmesidir.
- Nüfus cüzdanı sunulmalıdır. Bu nüfus cüzdanının üzerinde kesinlikle TC kimlik numarasının bulunması gerekir. Mümkünse yenilenen kimlik kartlarının sunulması daha verimli olacaktır.
Başvuruda ya da belgelendirmede bir sorun olduğu zaman asıl muhatabın Dışişleri Bakanlığı olduğu da belirtilmektedir.
Lacivert Pasaport
Bordo pasaport umuma mahsusken ve herhangi bir avantajı da içerisinde barındırmazken, yeşil pasaport avantajları ile dikkat çekmektedir. Bu avantajların başında ülkelere vizesiz giriş imkanı sunması gelmektedir. Vizesiz giriş yapabileceğiniz ülkelerin listesinde sürekli yenilikler olmaktadır. Tam da bu nedenle gidiş hazırlıklarını değerlendirmeden önce kesinlikle pasaport başvurunuzu yapmalısınız. Pasaport başvuru adımlarının sonrasında güncelliği de yakından takip etmelisiniz. Güncelliğin dolmasına rağmen bir pasaportun kullanılmaya devam edilmesi durumunda idari ceza ile karşı karşıya kalacağınızın da ayrıca bildirilmesi gerekmektedir.
Hususi Pasaport
Hususi pasaport yeşil pasaport olarak da tanımlanır. 1-2-3 derecelerinde olan memurların ve bu memurların eşi ve çocuklarının istifade edebileceği bir belge olarak kendini göstermektedir. Çocukların bu imkandan istifade edebilmesi için 25 yaşını doldurmamış olması gerekir. 25 yaşını dolduran kişilerin yeşil pasaport hamili üzerinden başvuruda bulunmasına imkan verilmeyecektir. Bunun tek istisnası sağlık koşullarında sıkıntı olan kişilerdir. Sağlık koşullarının bakıma muhtaçlığı belgelenmiş olan kişilerin 25 yaşını doldursalar bile anne babalarının yeşil pasaportu üzerinden kendileri de hak sahibi olabilirler. Tabi ki sağlık sorununun net şekilde raporlandırılmış olması gerekir.
Kimler Pasaport Alamaz?
Pasaport başvurusu sırasında istenen belgelerin gönderilmediği, talep formunun eksik ya da yanlış doldurulduğu durumlarda başvurunuzu ret yanıtı alacaktır. Pasaportunuzun ret yanıtı almaması için size belirtilen püf noktalarına uyarak ve aynı zamanda tüm belgeleri de derleyerek başvurunuzu tamamlamalısınız. Vize başvurusunda da aynı durum geçerliliğini korumaktadır. Vize başvurularının da hem belgelerin derlenmesi, hem de başvuru dead line takibi konusunda hassas bir dönem olduğunun iletilmesi gerekir. Vize başvuru adımında güncel tahrili biri pasaportun sunulması gerekir. Pasaportun güncelliği ile alakalı sorun olması durumunda ret yanıtı alacaksınız. Vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda vize için yatırmış olduğunuz harcın size iade edilmeyeceğini bilmelisiniz. Bu tutar iade edilmeyecektir, fakat sizin son şans olarak vizenizin yeniden değerlendirmeye alınması için reddi itiraz başvurusunda bulunmanıza olanak tanınmaktadır.
Bordo pasaport; umumi kullanım, yeşil pasaport hususi kullanım, siyah pasaport; diplomatik amaç, gri pasaport hizmet onaylı pasaport olmak üzere 4 farklı seçenek bulunmaktadır. Öncelik sıralamanıza göre başvurunuzu tamamlamalısınız.
Sıradan bir vatandaşın istifade edebileceği en avantajlı alternatif yeşil pasaporttur. Herhangi bir avantajı olmayan pasaport ise bordo pasaporttur.
Hususi kullanıma özel olarak sunulmuş olan pasaport yeşil pasaport olarak tanımlanmaktadır.
Bir önceliği olmayan kişilerin bordo pasaport üzerinden başvurularını tamamlamasına imkan verilmektedir.
Diplomatik pasaport ile giriş çıkış adımları tamamlanabilir.
Pasaport Türleri
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına çalışma durumları, meslek ve hizmet alanlarına göre farklı kategorilerde pasaport verilir. Uluslararası geçerliliğe sahip olan kapsamlı kimlik belgelerine pasaport denir. Türkiye’de pasaport türleri, 4 farklı grupta verilmektedir. Renkleriyle temsil edilen T.C pasaportları Dışişleri Bakanlığı kapsamında çıkarılmaktadır.
Yeşil Pasaport
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlara verilen pasaport türüdür. Hususi pasaport olarak bilinen yeşil pasaport, kadro derecesi 1-2-3 olan devlet çalışanlarına verilmektedir. Ayrıca bürokratlar da yeşil pasaport alarak yurtdışı seyahatlerini gerçekleştirebilirler.
Yeşil pasaport almaya hak kazanan kadro derecesine sahip kişiler, emekli oldukları zaman da pasaportlarını aynı kapsamda kullanabilmektedir. Avrupa Birliği ülkeleri dahil toplamda 130 ülkeye, vizesi giriş hakkı bulunduran pasaport çeşididir.
Siyah Pasaport
Diplomatik pasaport olarak tanımlanan siyah pasaport, devlet görevlilerinin üst birimlerinde çalışan kişilere verilir. Bakanlar ve meclis üyeler ve askeri kademede orgeneraller siyah pasaportları ile yurtdışı seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Siyah pasaport türleri vizesiz seyahatlerini, ancak görevde bulundukları sürece kullanabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti adına görevleri bittiğinde, diplomatik pasaport kullanamazlar. Siyah pasaport sahibi kişilerin birinci derecede bazı yakınları de siyah pasaporttan faydalanabilmektedir.
Bordo Pasaport
Standart pasaport olarak tanımlayabileceğimiz bordo pasaport, her Türk vatandaşının alabileceği pasaport türüdür. Umuma mahsus pasaport olarak adlandırılır. Bordo pasaport sahipleri, vize uygulayan ülkelere olan seyahatlerinde vizeye tabidirler. Ancak vizesiz seyahate açık olan ülkelere doğrudan seyahat edebilmektedirler.
Bordo pasaport almak için ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğünü arayarak randevu oluşturabilirsiniz.
Pasaport Renkleri
Türkiye’de verilen pasaport türleri, renkleri ve sınıflarına göre seyahat izinlerinin kapsamını belirler. Kişilerin yurtdışına hangi amaçla gittiği ve ne kadar süre kalacaklarına dair izin veya kısıtlı izin sağlayan, uluslararası belgelerdir. Normal pasaport olarak bilinen P tipi bordo pasaport sahipleri, Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edemezler. Gidecekleri ülkeye yerleşme gibi faktörler değerlendirilerek, kendi ülkelerine geri dönüşün garantisi niteliğinde vizeye tabi olurlar.
Devlet çalışanlarının iş ve emeklilik gibi garanti görünen çalışma vasıflarından ötürü, vize uygulanmaz. Hizmet pasaportu, diplomatik pasaportlar ile seyahat edenler, devlet birimlerinde ve diplomatik birimlerde çalıştığı için yine pek çok ülkeye doğrudan geçiş hakkı alırlar. Türkiye Cumhuriyeti pasaport renkleri şu şekildedir;
- Bordo (Umuma Mahsus Pasaport- P tipi)
- Yeşil (Hususi Pasaport)
- Gri (Hizmet Pasaportu)
- Siyah (Diplomatik Pasaport)
Özel sektör çalışanları, çalışmayan kişileri, kamu çalışanları, askeri personel veya devlet çalışanları gibi gruplandırılarak verilen pasaportlar, parmak izi alımı işlemi sonrasında verilir. Biyometrik işlemler yapılır ve resmi belgelerin dahilinde başvuru yapılarak alınabilir.
TC pasaport süreleri en az 6 ay olacak şekilde verilir. 1 yıllık, 2-3 yıllık, 5 yıllık ve maksimum 10 yıllık olarak verilen pasaportların, talep doğrultusunda süreleri uzatılabilir.
Pasaport Türleri
Uluslararası kimlik belgesi edinmek isteyen Türk vatandaşları, Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaport alabilirler. Türk vatandaşlığı bulunan ve yurtdışı çıkış yasağı bulunmayan, yargılaması devam etmeyen her kişi TC pasaportu alma hakkına sahiptir.
Türkiye’de verilen pasaport türleri, standart pasaport olarak bilinen Umuma Mahsus yani Bordo Pasaport olarak ilk sırada yer almaktadır. Her vatandaşın alma hakkı bulunan bordo pasaporta, Türkiye nüfusunun ancak %12’sinin sahip olduğu yapılan araştırmalarla belirlenmektedir. Pasaport ücretleri veya normal vatandaşların yurtdışına çıkma konusundaki maddi yetersizlikleri.
Diğer pasaport türleri ise siyah, yeşil ve gri pasaportlardır. Siyah pasaportlar Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Başsavcı, Oramiral, Orgeneral, TBMM Meclis Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri gibi, devletin zirvesinde yer alan kişilere veriler.
Yeşil pasaport, hususi pasaport olarak çeşitli dereceye sahip kamu çalışanlarına verilir. Derecesi 1 ve 3 arasında olan devlet çalışanları yeşil pasaporttan yararlanabilir. Ayrıca eşleri ve çocukları da yeşil pasaport alabilirler. Geri pasaportlar, yeşil ve siyah pasaportu olmayan kişilere verilir. Resmi kurumlarca yurtdışı görevine gönderilen kişilere gri (hizmet pasaportu) verilir.
Hususi Pasaport
Yeşil pasaportu bulunan kamu çalışanları, AB ülkeleri dahil 130 ülkeye vizesiz şekilde seyahat edebilirler. Bürokratlar ve devlet çalışanlarına verilen hususi pasaportlar, kişilerin görevleri bitmesi halinde de geçerliliğini korumaktadır.
Yeşil pasaport sahiplerinin bazı yakınları, aynı pasaporttan faydalanabilmektedir. Ancak kadro derecesi 1- 2 ve 3 olacak şekilde görev yapmış kişilerin alabildiği bir pasaporttur. Örneğin öğretmenler, kamuda çalışan doktorlar gibi kamu personelleri yeşil vize başvurusu yapabilirler.
Kimler Pasaport Alamaz
Türkiye’de normal şartlar dahilinde başvuru yapan her vatandaş pasaport alma hakkına sahiptir. Ancak herhangi bir yargılanma davası görülen kişiler, sürecin devamlılığı halinde pasaport alamazlar. Yargılanma sürecinde yurtdışına kaçma olasılığından ötürü pasaport başvurusu kabul edilmez. Bunu yanı sıra;
- Yurtdışı yasağı bulunan kişiler
- Boşanma mahkemesi devam eden kişiler
- OHAL kapsamında çıkarılan tedbirler kapsamında bazı kişilere
Pasaport verilmemektedir. Bazı durumlarda da çıkarılan pasaportlar iptal hükmüne alınır. Kullanılamayan pasaportlar arasında;
- Mahkemeyle ayrılık sonrası güncel soyadının işlenmediği pasaportlar
- Vefat etmiş kişilerin pasaportları
- Hatalı basım yahut geçerliliği olmayan pasaportlar
- Kayıp kişilerin pasaportları
Olağan üstü hal kapsamında;
- 15 Temmuz sonrasında kapatılan eğitim kurumları/ kuruluşlar/ dernek/ vakıf yahut şirketlerin çalışanları
- Kamu görevlerinden ihraç edilenler
- Soruşturmalar kapsamında olan kişiler ve/ veya bazı yakınları
Pasaport alamamaktadır.
Pasaport Nedir
Bir nevi kimlik belgesidir. Uluslararası seyahatlerde kimlik incelemesi için istenen belgelere pasaport denir. Tüm Dünya’da geçerlilik sağlayan ve uluslararası seyahatlerin işlendiği, biyometrik işlemlerle alınan kapsamlı kimlik belgesidir. Pasaport türleri, her ülkede farklı tiplerde ve kullanım özelliğinde verilir. Türkiye’de verilen pasaportlar temel olarak 4 farklı renkler verilmektedir. KKTC dahil olmak üzere bordo, yeşil, gri ve siyah olmak üzere, bireylerin vatandaşlık statülerine göre verilir.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan pasaport açıklaması ise; ‘’ Kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerinde bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir’’ şeklinde yapılmıştır.
Herhangi bir koşul olmaksızın pasaporta ihtiyacı olan her Türk vatandaşı bordo renk pasaport alabilir. Pasaport alabilmek için çeşitli işlemler gerekiyor. Örneğin parmak izi alımı, biyometrik fotoğraf çekimi, pasaport başvurusu ve gerekli belgeler. Pasaport başvurusu gerekli belgeler 2023 listesinden evrakları tamamlayabilir ve pasaport ücretini yatırarak alabilirsiniz.
Türkiye’de 5 çeşit pasaport bulunuyor. Bordo, gri, siyah ve yeşil pasaportlar ile erişin olmayanlar ve mahcurlara verilen pasaport çeşitlerinden oluşmaktadır.
Türkiye’de yeşil pasaportlar, emeklilik sonrası da kullanılabileceği ve vizesiz seyahat sağladığı için en avantajlısıdır. Dünya’da 191 ülkeye vizesiz seyahat hakkı tanıyan Japonya pasaportu, en iyi pasaport seçilmiştir.
Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarına verilen standart pasaport türü umuma mahsus (bordo) pasaporttur. Devlet çalışanı değilseniz bordo pasaport alacaksınız.
Bordo renk verilen T.C Umuma Mahsus Pasaport, normal vatandaşlara verilen pasaport türüdür.
Umuma mahsus veya bordo olarak bilinen Türk vatandaşı pasaportu, P tipi olarak bilinir.
Almanya mülteci pasaportu olarak bilinir. Sığınma ve iltica nedenleriyle verilen mavi pasaport Blauer Pass, mülteci seyahat belgesi anlamına gelir.