Pasaport Başvurusu

Pasaport başvurusu son yıllarda çok daha fazla yapılmaktadır. Özellikle yurt dışı seyahatlerinin artması ya da bu gibi planların olması nedeniyle kişiler bazı durumlarda pasaportlarını o an bazı durumlarda da pasaportlarını çok daha önceden çıkartmaktadır. Hali hazırda pasaport bir yurt dışı kimliği olup dünyanın her yerinde geçerli olmaktadır. Kimlikte seyahat edebileceğiniz birkaç ülke olsa da dünyanın neredeyse tamamında pasaport geçerli olmaktadır. Hatta pasaport ile alacağınız vizeler de önem arz etmektedir. Bu nedenle kişiler genellikle uzun süreli pasaport başvurusu yaparak aslında sonrasında bekleme süresinden kurtulmayı tercih etmektedir.

Pasaport başvurusu ortalama 5 ile 7 iş günü arasında sonuçlansa da yurt dışında pasaport alacaksanız bu durumda 10 iş gününe kadar uzayabilmektedir. Pasaport işlemleri sanıldığı kadar zor işlemler olmayıp istenen evrak sayısı da oldukça azdır. Bu nedenle bir gün içerisinde direkt başvuru yapabilmeniz de mümkündür. Bu aşamada sizden istenen evraklar ödeme dekontu, kimlik belgeniz gibi evraklar olmakta olup ödemeyi de sizler tercih ettiğiniz pasaporta göre yapabilirsiniz.

E-Pasaport

E-pasaport sistemi aslında pasaport başvurusu için ön aşama olmaktadır. E-pasaport sistemi üzerinden randevu almanız gerekmektedir. Bu sayede sıra beklemeden sizlere verilen gün ve saatte pasaport başvurunuzu kolay bir biçimde gerçekleştirmeniz mümkündür. E-pasaport sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir parçası bu nedenle direkt Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden erişmek de mümkündür.

Bu temelde bir başvuru olmayıp başvuru için randevu alma sistemidir. Bu nedenle size verilen tarihe kadar evraklar toparlamalı ve ardından başvurunuzu bizzat giderek gerçekleştirmelisiniz. E-pasaport sistemi sayesinde pasaport işlemleri de oldukça hızlı bir biçimde tamamlanmaktadır.

Pasaport Randevu

Pasaport randevu işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Pasaport başvurusu da aslında randevu sürecinden sonra başlamaktadır. Randevu genellikle oldukça kısa bir sürede veriliyor olup bu nedenle en fazla 10 gün içerisinde bir pasaporta sahip olmanız mümkündür. Ancak bu aşamada evrakları ne kadar hızlı toparladığınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Evrakları hızlıca toparlayıp başvuru gününe yetiştirmeniz sonrasında yapmanız gereken tek şey beklemek olacaktır. Ortalama 5 iş günü yeterli olmaktadır.

E-randevu sistemi pandemi önlemleri kapsamında çok daha hızlı bir biçimde sonuçlanır hale gelmiştir. Bu nedenle kolaylıkla başvuru yapabilir ve size verilen sürede her şeyi halledebilirsiniz. İsterseniz de evrakları topladıktan sonra randevu alabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Pasaport başvurusu için gerekli belgeler genellikler hisli hazırda sizde bulunan belgeler olacağından erişimi de mümkündür. Bunların başında kimliğiniz gelmektedir ki kimliğiniz eski veya yeni olması fark etmese de yeni kimliği çıkarıp pasaport başvurusu yapmanız önerilmektedir. Bunun dışında ise ödeme dekontu istenmektedir. Bu ödeme aslında sizin hangi pasaporta başvurduğunuzu da göstermektedir. 6 aylık, 1 senelik, 2 senelik veya 3 ile üzeri sürelik olan pasaportların her birinin fiyatı farklıdır. Aynı zamanda son güncellemeyi takip ederek pasaport ödemesini yapabilirsiniz.

Ardından gereken evrak ise biyometrik fotoğraf olmaktadır. 1 adet biyometrik fotoğraf yeterli olup sonrasında sizlere verilecektir. Daha önceden pasaport aldıysanız bunları da eklemeniz önerilmektedir.

Kişi eğer yetişkin değil ise aileden imzalı bir muvafakatname gerekmektedir. Öğrenci iseniz bunu belgeleyen okuldan alınmış bir öğrenci belgesi de söz konusudur. Bunlar dışında emekli iseniz bunun belgelenmesi ve nereden emekli olduğunuz önem arz etmektedir. Çalışıyorsanız ve bu bir kurumda ise bunu da belgeleyerek buna uygun bir pasaport alabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport başvurusunu il veya ilçe müdürlüklerinden yapabilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle randevu almanız önerilir. Randevu lamanız durumunda size de uygun olan bir gün seçilerek aslında hayatınızdan da geri kalmadan kısa süre içerisinde başvuru yapabilirsiniz. Bu nedenle de randevu sistemi sık sık tercih ediliyor olup pasaport başvurusunu da hızlandırmaktadır. Özellikle randevu alarak öncelikli olabilir ve sizin için belirlenen tarihte sıranızı bekleyerek kolaylıkla başvuru da yapabilirsiniz.

Başvuru için istenene evrakları o güne kadar toparlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda her başvuru aynı yerde yapılamıyor olup pasaport türüne göre bir değişim de söz konusudur. Bu nedenle tüm ayrıntılar araştırılmalı ve özellikle duruma göre gereken ek belgeler de öğrenilmelidir. Özellikle bir devlet kurumunda çalışıyorsanız istenen belgeler daha farklı olacaktır.

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport almak için başvuru eksiksiz olmalıdır. Özellikle gerekli evrakları randevu sonrasında toparlayabilir veya isterseniz de randevu öncesinden hazırlayarak da başvuru yapabilirsiniz. Evraklar genel olarak az ve kolay ulaşılabilir olsa da bazı durumlarda özellikle çalışan biri iseniz gereken evraklar daha fazla olacaktır. Bu nedenle yapmanız gereken sizin durumunuza uygun evrakları toparlamanızdır. Ücret bilgisini de son tarih olarak almanız gerekir çünkü hali hazırda her sene değişmekte olan ücretler pasaport türüne göre de farklılık göstermektedir. Bu nedenle eksiksiz bir biçimde ödeme yapmak gerekmektedir.

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Pasaportların kaç günde çıkacağı ile ilgili net bir süre verilmemektedir. Bir pasaport başvurusu yapıyorsanız elbette yoğunluk da önemlidir. O süreçte nüfus müdürlükleri yoğun ise bu durumda yapılması gereken beklemek olacaktır. Bu nedenle de aslında pek çok kişi pasaportu gerektiğinde değil çok daha ergen almaktadır. Ancak her şekilde ortalama 5 iş günü kadar sürmektedir. En fazla 10 iş günü kadar sürdüğünü söylemek ile birlikte yurt dışından pasaport alıyorsanız da ortalama süre bu kadardır. Pasaport başvurusu yaparken bu süreyi dikkate almanız gerekmektedir. Vize başvurusu yapacaksanız da buna göre yapmanız önerilmektedir. Elbette öncesinde bir randevu süreci de olup bunu da üzerine eklemeniz tavsiye edilir. Genellikle kısa süre içerisinde randevu verilmektedir ancak önemli olan yoğunluktur. Bu nedenle sizlere net bir tarih vermek de mümkün olmayacaktır.

E-Devlet Pasaport Randevu

Pasaport randevularını artık Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Pasaport başvurusu ise buradan olmayıp yüz yüze evrakları teslim etmeniz ile gerçekleşmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden de bu ayrıntılara ulaşabilmeniz mümkün olacaktır. Bu aşamada yapmanız gereken ise internet sitesine girmek ve sonrasında ilk kez pasaport alacaksanız bu seçeneği ve almayacaksanız ancak var olan pasaport sürecini kontrol edecekseniz de yine aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

  • E-Pasaport Başvuru Formu

Başvuru formu tamamen internet üzerinden doldurulurken sonrasında tamamının çıktısının alınması gerekmektedir. Bu başvuru sürecinizde gerekecek belgelerden biri olmaktadır. Burada kişisel bilgileriniz gibi birtakım belgeler gerekecektir ve bilgilerin doğruluğu oldukça önemlidir. Sonrasında randevu işleminizi onaylanıp tamamlamanız yeterli olacaktır. İlk aşamada kimlik bilgileri istenecektir ve var olan kimliğinizdeki bilgilerin aynısı buraya da geçilmelidir.

Ancak örneğin yeşil pasaport alacaksanız ancak bunu eşiniz üzerinden alacaksanız bu durumda o kişinin de tüm bilgileri gerekmektedir.

Ardından iletişim bilgileri doldurulmalıdır ve telefon numarası ile adres tamamen doğru olmalıdır. Bu ikisinden de size anında ulaşılması önem arz etmektedir. İmza kısmında ise elektronik imza kabul edilmez ve ıslak imza olması gerekir bu nedenle çıktı almanız önerilmektedir.

Pasaport için gerekli evraklar neler?

Pasaport için gerekli evrakların başında kimliğiniz, biyometrik fotoğraf 1 adet, başvuru formunun çıktısı, dekont gibi belgeler gerekmektedir.

Pasaport çıkarma ücreti ne kadar?

Pasaport çıkartma ücreti pasaportun kendisine göre değişir. 6 aylık pasaport ile 3 yıl ve üzeri pasaport ücreti aynı değildir.

Pasaport için hangi Nüfus Müdürlüğü?

İl ve ilçe nüfus müdürlükleri tercih edilmektedir.

Pasaport başvurusu nasıl yapılır 2023

İnternet üzerinden randevu almalısınız. Ardından il veya ilçe nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz.

10 yıllık pasaport ücreti ne kadar?

1265,40 TL ücreti bulunmaktadır.

2023 Pasaport nasıl alınır?

E-randevu sisteminden randevu almalısınız. Sonrasında başvuru yapabilirsiniz.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

Türkiye Cumhuriyeti pasaport başvuruları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yapılır. Pasaport randevuları için ALO 199 nolu telefon numarasından veya www.randevu.nvi.gov.tr adresinden erişim sağlanmaktadır. Yurt içinde pasaport başvuruları, evrakların tamamlanmasıyla birlikte il ve ilçe Nüfus Müdürlüklerine yapılır. Yurt dışında pasaport başvuruları ise Türkiye Dış Temsilciliklerine yapılır.

Pasaport başvurusu yapacak kişilerin 18 yaşında olmaları veya ebeveynleri/ resmi vekilleri ile başvuru yapmaları gereklidir. Biyometrik işlemleri tamamlanarak pasaport alabilirler.

Pasaport Kaç Günde Çıkar

Türkiye’de verilen 4 farklı pasaport bulunuyor. Umuma Mahsus Pasaport olarak bilinen bordo renkli pasaport başvurusu nasıl yapılır konusunda, gerekli belgeler ve prosedürler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sisteminde belirtilmiştir. Bordo renkli pasaportlar 1 ila 2 hafta içerisinde çıkar.

Yeşil renkli Hususi Pasaport süresi 7 ila 10 gün olarak belirtilmiştir. Gri kategoride olan Hizmet Pasaportu işlem süresi 3 ila 5 iş günüdür. Diplomatik statüde verilen siyah pasaportlar, doğrudan TC Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. 1-2 günde çıkarılır ve diplomatik kuryeler tarafından hamiline en kısa süre içinde teslim edilir.

Online Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

Her Türk vatandaşının sisteme giriş yaparak online randevu alabileceği Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü hizmet veriyor. Telefonla pasaport randevusu almak isteyenler için 199 numaralı hattı aramaları ve TC kimlik numarası ile randevu oluşturmaları yeterlidir.

Dijital sistem üzerinden başvuru yapacak kişiler ise www.randevu.nvi.gov.tr web adresinden online pasaport randevusu alabilirler. Pasaport başvurusu nasıl yapılır, hangi belgeler gereklidir gibi sorular için İçişleri Bakanlığı ve NVİ sisteminde detaylı bilgiler sunulmaktadır.

Mobil uygulama sistemi ile IOS ve Android telefonlardan NVİ uygulaması indirilerek pasaport randevusu alınabilir. Pasaport başvuruları, pasaport sorgulama ve tüm süreçle alakalı direkt takip yapabileceğiniz mobil uygulama, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri olarak indirebilir ve TC kimlik numaranız ile giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

Devlet Kapısı sisteminden, internet veya mobil uygulama üzerinden e-devlet sistemine girerek online pasaport randevusu alabilirsiniz. E-devlet sistemi kurumlar ve hizmetler dahilinde ya da online işlemler dahilinde kolay şekilde erişim sağlanmaktadır.

Mobil e-devlet sisteminden e-randevu başlığıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sayfasına yönlendirilir ve pasaport randevu işleminizi tamamlayabilirsiniz. E-devlet üzerinden pasaport başvurusu nasıl yapılır ve evraklar nereye teslim edilir gibi sorularınız için NVİ sistemi SSS bölümü sunulmaktadır.

E-Devlet Pasaport Randevu

www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-randevusu linkine tıklayarak doğrudan erişim sağlayabilirsiniz. E-devlet şifreniz ile e-devlet sistemine giriş yaparak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemi, randevu alma bölümüne yönlendirilirsiniz. Pasaport randevu tarihi ve saatini uygunluk durumuna göre değerlendirerek, işleminizi sağlayabilirsiniz.

Pasaport için gerekli belgeler, online pasaport talep formu ve pasaport ücretleri detaylı olarak verilmektedir. Randevunuzu aldıktan sonra Emniyet Müdürlüğünden parmak izi alımınızı tamamlayabilir, biyometrik fotoğraf ve pasaport için gerekli belgeleriniz ile başvurunuzu yapabilirsiniz. İl ve ilçe Nüfus Müdürlüklerinden pasaport başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Umuma mahsus pasaport başvurusu nasıl yapılır konusunda öncelikle pasaport randevusu alınması gerektiği bilinmelidir. 2023 pasaport başvurusu için gerekli belgeler;

  • TC Kimlik Belgesi, Nüfus Kayıt Belgesi veya Geçici Kimlik
  • Erişkin olmayanlar için muvaffakatname
  • 2 adet özelliğine uygun biyometrik fotoğraf
  • Harçsız almak için öğrenci belgesi
  • Pasaport harç ücreti dekontu
  • Varsa eski pasaportlar

Şeklinde belirtilmiştir. Başvuru sahiplerinin gerekli evrakları ile randevu tarihinde bulundukları il ve ilçe Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmaları gereklidir.

Pasaport Başvurusu

Yurt dışı seyahatlerinde uluslararası kimlik belgesi olarak düzenlenen pasaportlar, TC İçişleri Bakanlığı bünyesinde verilir. Pasaport başvurusu nasıl yapılır, kimler pasaport alabilir ve pasaport ne kadardır gibi sorular için bilinmesi gerekenler;

  • Hüküm/ yargı/ soruşturma durumları dışındaki her Türk vatandaşı pasaport alabilir
  • Standart pasaport Bordo renk, Umuma Mahsus Pasaporttur
  • Türkiye’de 5 çeşit pasaport vardır
  • Pasaport başvuruları Nüfus Müdürlüklerinden yapılır
  • Normal pasaportlar 7-14 gün içinde teslim edilir
  • Pasaport harcı ve defter harcı tahsil edilir
  • 6 ay, 1-2-3 yıl, 5 ve 10 yıllık sürelerde pasaport verilir
  • Öğrenciler ücretsiz alabilirler
  • Sadece bordo pasaportlar ücrete tabidir

Pasaport başvuruları için talep formu doldurulması zorunludur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü online sisteminden nvi.gov.tr adresinden randevu alınır. E-devlet sistemi üzerinden online pasaport randevusu verilmektedir. Biyometrik işlemden geçen vatandaşlar, pasaport harcı yatırarak gerekli belgeleri ile direkt olarak başvuru yapabilirler.

Pasaport Fiyatları 2023

Bordo pasaportlar pasaport ücretine tabidir. Bordo renk pasaportlarda 2023 ücretleri;

  • 6 Ay 227,20 TL    180,00 TL      407,20 TL
  • 1 Yıl 332,10 TL    180,00 TL      512,10 TL
  • 2 Yıl 542,20 TL    180,00 TL      722,20 TL
  • 3 Yıl 770,20 TL    180,00 TL      950,20 TL
  • 4-10 Yıl 1085,40 TL 180,00 TL    1265,40 TL

Şeklinde belirlenmiştir. PTT Şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve Gelir İdaresi Başkanlığı https://ivd.gib.gov.tr sisteminden harç yatırılabilir. Siyah ve gri pasaportlar ücretsiz olarak verilir. Yeşil pasaport hamilleri sadece defter parası 180 TL ödeme yaparlar. Öğrenci pasaport başvurularında sadece defter parası tahsil edilir.

Pasaport Nasıl Alınır

TC pasaportu almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gereklidir. Vatandaşlık çıkmamış veya çıkarılmamış olunması gereklidir. Pasaport Kanunu gereği; hakkında soruşturması bulunan kişiler, mahkemesi ve yargılama süreci devam eden kişiler ile boşanma davası devam eden kişiler pasaport alamazlar.

Yurt dışına çıkma yasağı olan kişilere de pasaport verilmez. Pasaport almaya hakkı olan Türk vatandaşları, kapsandıkları pasaport türüne göre gerekli evraklar ile başvuru yaparak pasaportlarını alabilirler. Bordo pasaportlar normal pasaport kategorisinde P tipi pasaport olarak verilir.

Devlet memurları derecelerine göre yeşil pasaport, resmi hizmettekiler gri renk pasaport alırlar. Dış İşleri Bakanlığı tarafından verilen siyah renkli Diplomatik Pasaportlar, devletin üst birimlerinde çalışan kişilere verilir. Öğrenci pasaportları olarak bordo kategoride belge verilir.

KKTC vatandaşları aynı statüler dahilinde TC pasaportu ile uluslararası seyahatlerini gerçekleştirebilirler.

2023 Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nüfus Müdürlüğüne doğrudan başvuru yapılır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sisteminden pasaport randevusu alınır, harç yatırılır ve gerekli evraklar ile başvuru yapılır.

Pasaport masrafı ne kadar?

Pasaport rengine göre pasaport ücreti ve 180 TL defter harç ücreti alınır. Bordo pasaportlarda en az 6 aylık 506,60 TL en fazla 10 yıllık 1.259,90 TL pasaport toplam ücreti alınır.

Pasaport için başvuru nasıl yapılır?

Bordo, Yeşil ve Gri pasaportlar için NVİ sisteminden randevu alınması gereklidir. Talep formuyla birlikte başvuru yapılır. Siyah pasaport başvuruları Dışişleri Bakanlığına yapılır.

Pasaport için hangi evraklar gerekiyor?

Biyometrik fotoğraf, parmak izi belgesi, kimlik belgeleri ve pasaport talep formuyla başvuru yapılabilir.

2023 pasaport harcı ne kadar?

Siyah ve gri pasaportlar ücretsizdir. Yeşil pasaportlarda ve öğrenci pasaportlarında 180 TL defter masrafı ödenir. Bordo pasaportlar 506- 1259 TL arasında süresine göre değişmektedir.

Pasaport harcı hangi bankalara ödenir?

Pasaport harç ücretleri Ptt şubelerinden yatırılabilir. Türkiye’de resmi olarak faaliyet gösteren anlaşmalı banka şubelerinden veya https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden ödenebilir.

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Pasaport almak isteyenlerin hazırlaması gereken belgeler alınacak pasaportun türüne göre farklılık göstermektedir. Ancak her pasaport türü için standart olan belgeler ortaktır, bunlar; kimlik belgesi, biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaportlar, pasaport harç ve defter ücretinin ödendiğini gösteren dekontlar, 18 yaşından küçükler için muvafakatnamedir. Pasaport başvurusu yapmadan önce emniyet birimlerine parmak izi verilmesi şartı bulunmamaktadır.

Bordo Pasaport İçin Neler Gerekli?

İçişleri Bakanlığının sadece Türk vatandaşlarına verdiği ve uluslararası bir kimlik belgesi niteliğine sahip olan umuma mahsus bordo pasaporttur. Umuma mahsus pasaporta sahip olan Türk vatandaşları yurtdışına çıkabildiği gibi aynı zamanda vize muafiyeti anlaşması olan ülkelere vizesiz giriş yapma olanağı elde eder. Vizelerin işlendiği 38 sayfadan oluşan ve halk arasında bordo pasaport olarak adlandırılan kimlik belgesinin 6 ay ile 10 yıl arasında değişen geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bordo pasaport almak isteyenlerin öncelikli olarak yapması gereken randevu sistemine giriş gerçekleştirerek randevu almaktır.

Başvuruda kişisel bilgilerin eksiksiz ve hatasız şekilde sisteme kaydedilmesinin ardından bordo pasaport ya da umuma mahsus pasaport seçeneği işaretlenmelidir. En yakın Nüfus Müdürlüğünden saat ve gün tercihi yapılarak randevu kaydı tamamlanır ve hazır olan belgeler ile birlikte başvuru merkezine giderek belgelerin ibrazı gerçekleşir. Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gerekli belgelerin hazırlanmasının ardından bağlı oldukları Türk konsolosluklarına müracaat ederek umuma mahsus burada pasaportlarını alma imkânına sahiptir. Yurtiçinde online randevu dışında ayrıca Alo 199 hattını arayarak randevu oluşturmakta söz konusudur.

Bordo pasaport başvurusunda bulunurken hazırlanması gereken belgeler nüfus kartı ya da geçici nüfus belgesi, 2 tane biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaportlar, pasaport harcı ve defter ücretin ödendiğini gösteren makbuzların dekontları, bordo pasaport kategorisinde yer alan öğrenci pasaportu almak için gerekli olan 60 gün geçmemiş öğrenci belgesi ile 18 yaşından küçükler ya da engelliler için muvafakatname belgesidir.

Pasaport Resmi Kaç Adet?

Pasaport başvuru evrakları içerisinde yer alan 2 adet biyometrik fotoğrafın özellikleri İçişleri Bakanlığı tarafından standartlara göre hazırlanmıştır. Standartları ICAO tarafından belirlenen biyometrik vesikalık fotoğraf makinede okunabilen ve kimlik kartlarında kullanılabilen yüksek kaliteye sahip olmalıdır. Biyometrik fotoğraflar belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraf çeşididir. Ebatı 50 mm x 60 mm olmasının yanı sıra aynı zamanda beyaz fon üzerinde desensiz olmak zorundadır. Kesinlikle gölgeler olmamalı ve fotoğraf çektiren kişinin en son halinin görülmesi sağlanmalıdır o yüzden gerekli olan 2 biyometrik fotoğraf için son 6 ay içerisinde çekilmiş olma şartı aranmaktadır. Fotoğrafçılarda çektirmesi mümkün olan biyometrik fotoğrafta gözler açık durumda ve net olarak görülmelidir, saçlar gözleri kapatmamalı ve direkt olarak fotoğraf çekim esnasında kameraya bakılmış olmalıdır, en önemlisi fotoğraflarda kırmızı göz bulunmaması gerekmektedir.

Pasaport İçin Kaç Fotograf Lazım?

Biyometrik fotoğraf kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade eder, fiziksel ve davranışsal özellikler tanınarak kimlik saptamak üzere geliştirilen otomatik sistemler kullanılarak çekim gerçekleşir. E-pasaportlar için parmak izi, göz bebeği ve yüz olmak üzere 3 çeşit biyometrik veri kullanılmaktadır, göz bebeği biyometrisine henüz dünyada geçilmedi ancak bazı ülkeler tarafından bu konu üzerinde çalışmalar devam ediyor. Pasaport için gerekli olan 2 tane biyometrik fotoğrafın standartları ICAO tarafından belirlenmektedir. Makinede okunabilen seyahat belgeleri için kullanılan biyometrik vesikalık fotoğraflar ile yüksek kalitede, belli ölçülere sahip, özellikleri olan ve yüz biyometrisi tespit edilebilmektedir. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen özelliklere göre biyometrik fotoğrafların ebatı 50 mm x 60 mm, beyaz fon üzerine desensiz olmalıdır, fonda kesinlikle gölgeler oluşmamalıdır. Farklı ebatlarda ya da fonlarda olması durumunda yapılan pasaport başvurusu tamamlanamaz ya da başvuru tamamlansa da kalite kontrolden geçemeyerek iptal edilir. Bu yüzden çektirilen biyometrik fotoğrafın 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi konusunda dikkatli ve hassas davranmak gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafın özellikleri arasında yüz hatları, resim kalitesi, keskinlik ve kontrast, saçlar ve bakış yönü, başın pozisyonu ve yüzün ifadesi, fon ve ışık, gözlüklerin duruş şekli, şapka ya da aksesuar kullanılmaması, başörtülü halde yüzün çene ucundan alına kadar görünür olması gerekmektedir.

Pasaport Harcı Ne Kadar 2023?

Her yıl enflasyona göre yeniden düzenlenen ve belirlenen pasaport harç ücretleri talep edilen kullanım süresine göre farklılık göstermektedir. Harç ücretinin değişmesine rağmen pasaport defter ücreti her pasaport süresi için aynıdır. Alınacak olan pasaportun harç ücreti ve pasaport defter ücreti hesaplanarak güncel pasaport ücreti ortaya çıkmaktadır. 2023 yılı için en düşük 6 aylık pasaport ücreti 407.20 TL iken en pahalı olan 10 yıllık pasaport ücreti 1265.40 TL şeklinde belirlenmiştir. Başvuru esnasında ödenen pasaport harcı kredi kartı, banka kartı ve GİB üzerinden ödenmektedir. Pasaport harcının ödenebileceği yerler Vergi Dairesi müdürlükleri, PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığıdır.

Pasaport İçin Nereye Müracaat Edilir?

Pasaport almak için başvurular yaş ayrımı olmaksızın şahsen yapılmak zorundadır. Belirlenmiş olan ücretin internetten ya da anlaşmalı bankalar üzerinden yatırılmasının ardından online ya da telefonla randevu alınır. En yakın nüfus müdürlüğüne 2 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik kartı ile birlikte gidilerek biyometrik veri işlemleri gerçekleştirilir. Türkiye genelinde her il ve ilçede bulunan nüfus müdürlüğüne pasaport başvurusu gerçekleştirilir ancak umuma mahsus pasaportlar ilçe nüfus müdürlüklerine, hizmet ve hususi damgalı pasaportlar ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine başvuru yapılarak alınmaktadır. E-pasaport işlemlerinde de randevular online ya da Alo 199 vatandaş etkileşim merkezinden alınmaktadır, Alo 199 hattının çalışma saatleri sabah 09:00 ila 17:00 aralığındadır ayrıca Cumartesi ve Pazar günleri de randevu almak mümkündür.

Bordo Pasaport Kaç Tl?

5682 sayılı pasaport kanununda yer alan gri, yeşil ya da siyah pasaport başvuru şartlarına sahip olmayanların alabildiği pasaport türü umuma mahsus ya da halk arasında bilinen ismi ile bordo pasaport tipidir. Adını kapak renginden alan bordo pasaport başvuru yapanlar için devlet tarafından tahsis edilen pasaport harcı ve defter bedeli olmak üzere iki farklı ücret bulunmaktadır. Alınacak pasaportun süresine göre harç bedeli farklılık gösterirken pasaport defter bedeli her pasaportun aynı oranda sabit olarak ödemesi gereken tutardır. Bordo pasaport geçerlilik süresi, harç bedeli ve defter bedeli şeklinde toplamda 6 aylık için 401.25 TL’dir. 1 yıllık pasaportlar 505.15 TL, 2 yıllık bordo pasaport 716.25 TL, 3 yıllık bordo pasaport 944.25 TL, 10 yıllık pasaport ücreti ise toplamda 1.259.45 TL’dir. Bu durumda bordo pasaport almak isteyen vatandaşların 10 yıllık pasaport için başvuru yapması hem maddi anlamda hem de yurtdışı çıkışlarında vize alırken olumlu bir bakış açısı bırakmak açısından tavsiye edilmektedir.

Pasaport 10 Yıllık Ne Kadar 2023?

2023 yılı için güncellenen pasaport bedelleri 10 yıllık pasaportlar için 1260 5.40 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport Fotoğrafı Nasıl Olmalı?

Pasaport fotoğrafı standartları ICAO tarafından belirlenen makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan beden ölçüleri ve özellikleri tarihi yüksek kaliteli biyometrik fotoğraf olmak zorundadır.

2023 Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport gerekli olan evrakların hazırlanmasının ardından randevu alınarak en yakın il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden başvuru yapılarak alınmaktadır.

Pasaport Hangi Nüfus Müdürlüğünden Alınır?

Bordo pasaport ilçe nüfus müdürlüklerinden, gri ve yeşil pasaportlar ise il nüfus müdürlüklerinden alınmaktadır.

Pasaport Çıkartmak Ne Kadar 2023?

Pasaport çıkartmanın bedeli güncel olarak belirlenmiş olan harç bedeli sabit olan pasaport defter bedeli hesaplanarak ödenmektedir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA