Pasaport Başvuru

Pasaport başvurusunda bulunmak isteyen bir kişi ilk olarak pasaport için randevu almalıdır. Alo 199 hattından, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden pasaport başvuru işlemleri için randevu almak mümkündür.

Yeşil ve gri pasaporta sahip olan kişiler İl Nüfus ve Vatandaşlık İşlerinden randevu alabilmekte; Bordo pasaporta sahip kişiler ise İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların pasaport başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmesi için bağlı bulunan temsilciliğe randevu almalıdır.

Pasaport başvurusu gerçekleştirilirken kişinin alacağı pasaportun ne olduğunu ve avantajının neler olduğunu bilmesinde yarar vardır.

Örneğin Gri, Siyah ve Yeşil pasaportlar Schengen ülkelerine 90 güne kadar vize almadan girmeyi sağlarken; bordo pasaporta sahip kişiler için vize almayı zorunlu kılmaktadır.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Pasaport için türüne göre farklı evraklar istenebilmektedir. Fakat çoğunlukla istenen evraklar şu şekildedir:

  • Başvuran kişiye ait nüfus cüzdanı,
  • Başvuran kişiye ait son 6 ay içerisinde çekinmiş biometrik fotoğraf,
  • Başvuran kişi öğrenci ise bunu kanıtlayan belgeler,
  • Henüz 18 yaşını doldurmamış kişiler aile üyelerinden alınan muvafakatname,
  • Pasaportun alınması için ödenen harç ve defter bedeli (Bordo pasaporta sahip kişilerin pasaport harç bedelini ödemeleri gerekmektedir),
  • Kişiye ait eskiden kullanılmış pasaport,

Ayrıca pasaport çıkartacak kişilerin alacağı pasaport türüne göre talep formu oluşturması gerekmektedir.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır

Pasaport başvurusu yapmak isteyen kişiler ilk olarak kendilerine en yakın Nüfus Müdürlüklerinden randevu almalıdır. Randevular, e-devlet, Alo 199 hattından ya da İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinin sitesinden alınabilmektedir.

Randevu alındıktan sonra kişiler randevu tarihine kadar gerekli belgeleri hazır etmelidir. Aksi takdirde eksik veya hatalı alınan bir belge pasaport alımını geç tarihe erteleyebilir ve tüm işlemlerin tekrar baştan başlamasına yol açabilmektedir.

Pasaport başvuru işlemleri sırasında kişinin hazırlaması gereken belgelere dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü pasaport çeşitlerinde istenilen evraklar değişiklik gösterebilmektedir.

Ayrıca bordo pasaporta sahip kişiler, pasaport harcını yatırmayı unutmamalıdır.

Pasaport Randevu

Pasaport randevu işlemlerinin başlatılabilmesi için kişinin, e-devlet, alo 199 hattından ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden randevu alması gerekmektedir.

Verilen randevu tarihine kadar gerekli belgeler hazırlanmalı ve pasaport çıkartacak kişi randevu saatinde bizzat orada bulunmalıdır.

Pasaport Nasıl Alınır

Pasaport yurt dışına seyahat edeceklerin mutlaka alması gereken belgedir. Bir pasaporta sahip olabilmek için kişinin öncelikle pasaport başvuru işlemlerini başlatması gerekmektedir.

Başvuru işlemlerinin başlayabilmesi için Alo 199 aracılığıyla ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesi aracılığıyla randevu almak mümkündür. Ayrıca e-devlet üzerinden de randevu alınabilmektedir.

Randevunun verildiği güne kadar kişinin gerekli evrakları ya da belgeleri hatasız ve doğru bir şekilde hazırlaması gerekmektedir. Hazırlanan belgelerle randevu tarihinde pasaport başvurusunda bulunan kişinin bizzat orada olması gerekmektedir.

Ayrıca Bordo Pasaporta sahip kişilerin pasaport harç ve defter bedelini yatırması gerekmektedir. Diğer Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri ise sadece defter bedelini ödemelidir.

E-Pasaport

E-Pasaport yani diğer adıyla çipli pasaportlar Türkiye’de 2015 senesinden beri verilmeye başlanmıştır. İsminden de anlaşılacağı üzere çipli pasaportlar oldukça küçüktür. Çip ise pasaportun en arkasında yer almaktadır.

Çipli pasaportlar, harcanacak zamanı kısaltmakta, kolaylık sağlamakta ve bekleme süresini kısaltmaktadır. Çipin içerisinde pasaport sahip olan kişinin bilgileri yer almaktadır. Bu bilgiler özel olarak korunmakta ve başka kişi tarafından bilgilerin çalınmasına imkân sunulmamaktadır.

E-pasaportları çoğu kişiler internet üzerinden sahip olunan ve yanında taşınması gerek olmayan pasaportlar olarak bilmektedir. Lakin e-pasaportlar gerekli kişisel bilgilerin çipte saklandığı pasaport çeşididir.

E-Pasaport Başvuru Formu

E-pasaporta yani diğer adıyla çipli pasaporta başvururken kişilerin formda bulunması gereken evrakları şu şekildedir:

  • Başvuran kişi en az 2 tane biometrik fotoğrafa sahip olmalıdır.
  • Başvuran kişinin Türkiye Kimlik Kartına sahip olması ve başvuru sırasında bilgileri girilmelidir.
  • Eğer kişinin geçmişte aldığı bir pasaport var ise bu ibraz edilmelidir.
  • Kişinin pasaport için gerekli ücretleri ödemesi gerekmektedir.

Pasaport Kaç Günde Çıkar

Pasaport başvuru sürecinde; tatiller, bayramlar ya da Koronavirüs salgınında alınan karantina önlemleri nedeniyle pasaport süresinde değişiklik olabilmektedir. Türkiye içerisinde gerçekleşen başvuru sonuçları genellikle 5 ile 7 gün arasında çıkmaktadır.

Türkiye dışı ülkelerden yapılacak pasaport başvuruları ise genelde 10 güne kadar sonuçlanmaktadır. Fakat bu başvuruların süresi bazı nedenler neticesinde uzayabilmektedir.

Ayrıca Türkiye içi başvurularda pasaport, PTT kargo aracılığı ile gönderilebilmektedir.

Yeşil Pasaport

Yeşil pasaport, bazı kamu görevlilerinin yararlanabildiği ve maksimum 5 yıl geçerliliğe kadar çıkartılabilecek pasaport türlerinden biridir. Devlet memurlarından kademeleri 1. 2. ve 3. Olan kişilere yeşil pasaport verilmektedir.

Eskiden bakanlık yapmış ya da eskiden TBMM’de üyelik yapmış kişiler de yeşil pasaporttan yararlanabilmektedir. Ayrıca emekliliğe ayrılmış ve belediye başkanlığı yapmış kişilerde bu pasaport türünden yararlanabilmektedir.

Ayrıca devlette sporcu olan ve devlet sporcusu unvanıyla anılan kişilere yeşil pasaport imkânı sunulmaktadır.

Aynı zamanda yeşil pasaport alan kişilerin aile üyeleri de bu haktan yararlanabilmektedir.

Yeşil pasaportta pasaport harç bedeli ödenmemekte, sadece defter bedeli ödenmektedir. Ayrıca yeşil pasaport sayesinde birçok ülkeye vize almadan giriş yapmak mümkündür.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Neler?

Başvuran kişiye ait nüfus cüzdanı, biometrik fotoğraf, öğrenci olunması halinde öğrenci belgesi, harç ve defter bedelinin ödendiğine dair kanıtlayıcı belgeler, eğer var ise eski pasaport ve 18 yaşına henüz girmemiş kişiler için muvafakatname evrakları hazırlanmalıdır.

Pasaport Çıkarma Ücreti Ne Kadar?

Pasaport çıkarma ücreti pasaportların türüne göre değişiklik göstermektedir. Ödenmesi zorunlu olan defter bedelleri her pasaport için eşittir ve bu miktar 180 Türk Lirasıdır.

Pasaport Nasıl Başvurulur?

Pasaport başvurusunda bulunabilmek için öncelikle e-devlet, Alo 199 hattı ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden randevu alınmalıdır. Daha sonra verilen randevu tarihine kadar evrakların toplanması gerekmektedir.

Pasaport Başvurusu Yaptım Ne Zaman Gelir?

Bu süre yoğunluğa göre farklılık gösterse de 5 ile 7 iş günü arasında olumlu sonuçlanan pasaport elinize ulaşmaktadır.

2023 Pasaport Nasıl Alınır?

Alo 199 hattı ya da e-devlet gibi yerlerden randevu alındığı, gerekli belgelerin hazırlandığı ve belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulduğu takdirde pasaport alınabilmektedir.

Yeni Pasaport Almak İçin Nereye Başvurulur?

Yeni pasaport almak için ya da pasaport yenileme için kişiler aldıkları randevu neticesinde İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurmalıdır.

Türkiye’de Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Türkiye’de pasaport 5 ile 7 iş günü arasında çıkmaktadır. Akat bu süre bayram, tatil ya da Koronavirüs pandemisinin sebep olduğu karantina nedeniyle değişiklik gösterebilmektedir.

Pasaport Kaç Günde Çıkar 2023?

Pasaport Türkiye içinde 5 ile 7 gün arasında çıkmaktadır. Fakat pasaport işlemlerine yurt dışında başlanılacaksa gün sayısı 10 ile 15 gün arasına kadar uzayabilmektedir.

Pasaportum Nerede Sorgula?

Pasaportun nerede ya da hangi aşamada olduğunu öğrenmek isteyenler için E-devlet kapısının internet adresinden sorgulamak mümkündür.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA