Pasaport Almak

Pasaport, yurt dışına çıkarken alınması gereken zorunlu bir belgedir. Seyahat hayalleri kuranların yurt dışına açılan anahtarı pasaport almak, Türkiye’de belli başlı prosedürler çerçevesinde verilmektedir.

Pasaport almak isteyen kişiler ilk olarak randevu almalıdır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet adresinden, e devlet kapısından ve Alo 199 hattını kullanarak pasaport randevusu almak mümkündür.

Pasaport randevusu sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri randevunun en müsait tarihe ve saate alınması gerektiğidir. Pasaport randevusu tarihine gidememek ya da geç kalmak tekrar randevu almayı gerektirmektedir.

Pasaport almak için randevu işlemleri tamamlandığında sıra gerekli evrakların yatırılması, pasaport harç ücreti ve defter bedelinin ödenmesine gelecektir. Başvuruda bulunan kişi evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamalı herhangi bir eksiklik olmamasına dikkat etmelidir.

Evraklarda eksiklik pasaport alma sürecini uzatacaktır. Hatta pasaport randevu gününe kadar tamamlanmayan evraklar var ise tekrar başka bir randevu alınması gerekmektedir.

Ayrıca randevu gününde kurumda hazır bulanamayacak kişiler için ise randevu saati ve tarihi son güne kadar iptal edilebilmektedir. Fakat bu durumda kişinin pasaport randevu işlemlerini tekrar yerine getirmesine yol açmaktadır.

Ücretlerin yatırılma ve evrakların hazırlanma süreci bittikten sonra başvuran kişi randevu saatinde hazır bulunmalı ve hazırlanan evrakları teslim etmelidir. Pasaport almak isteyen kişilerin unutmaması gereken bir diğer önemli nokta pasaportun direk başvurudan sonra elden teslim edilmeyeceğidir.

Pasaport, başvuru sırasında beyan edilen adrese 5 ila 7 iş günü arasında kargo aracılığıyla gönderilecektir. Ayrıca pasaport farklı bir kişiye teslim edilecek ise başvuru sırasında bildirilmesi gerekmektedir.

Pasaport Çıkartmak Ne Kadar 2023?

Pasaport almak için ödenen ücretler her sene farklılık göstermektedir. Pasaport çıkartmak için ödenmesi gereken pasaport harç ücreti ve defter bedeli vardır.

Pasaport harçları, pasaportların geçerlilik süresi arttıkça artış göstermektedir. Ayrıca 180 Türk Lirası olan defter bedelini ödemek de zorunludur. 2023 yılı için pasaport çıkarma ücretleri aşağıdaki gibidir;

  • 6 aylık: 227.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 407.20 TL.
  • 1 yıllık: 332.10 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 512.10 TL.
  • 2 yıllık: 542.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 722.20 TL.
  • 3 yıllık: 770.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 950.20 TL.
  • 4 ila 10 yıl arası: 1085,40 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli toplamda 1265.40 Türk Lirasıdır.

Nüfus Müdürlüğü Pasaport Nasıl Alınır?

Nüfus müdürlüklerinden pasaport randevu almak isteyen kişilerin bu süreçte yapması gereken iki şey vardır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden randevu alınılabilir ya da Alo 199 hattını arayarak randevu oluşturulabilmektedir.

Yurt içinde randevu alınmadan da gitmek mümkündür. Lakin başvuran kişi pasaport işlerini en yakınında bulunan kurumdan halledeceği için kurumun yoğunluğuna dikkat edilmelidir.

Pasaport almak için randevu alındıktan sonra pasaport gününe kadar evrakların hepsi tamamlanmış bir şekilde teslim edilmelidir. Ayrıca gerekli ücretlerin ise yatırılması unutulmamalıdır.

Pasaport evraklarının eksiksiz olması halinde 5 ila 7 iş günü arasında pasaport, başvuru esnasında verilen adrese Kargo ile gönderilecektir. Kargoyu teslim alacak kişinin başvuran kişiden farklı biri olması halinde pasaport başvuru sırasında bu durum bildirilmelidir.

Pasaport Almak Ne Kadara Mal Olur?

Pasaport ücretleri, alınacak pasaport türüne göre ve geçerlilik süresine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Yeşil Pasaport, Gri pasaport ve Siyah pasaport sahipleri pasaport harcından muaf tutulmaktadır. Bu tür pasaport sahipleri sadece defter bedeli olan 180 Türk Lirasını ödemek ile mükelleftir.

Bordo pasaport sahipleri ise pasaportun geçerlilik süresi arttıkça artan pasaport harcını ve 180 Türk Lirası olan defter bedelini ödemek ile mükelleftir.

Dolayısıyla pasaportun türü değiştikçe ödemesi gereken miktar da değişmektedir.

6 ay süre ile alınacak pasaportlarda ödenmesi gereken miktar, pasaport harç ücreti 227.20 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli olmak üzere toplamda 407.20 TL’dir. 1 yıllık pasaport süresi için başvuran kişilerin ödeyeceği ücret, pasaport harç ücreti 332.10 Türk Lirası ile 180 Türk Lirası defter bedeli olmak üzere toplamda 512.10 TL’dir.

2 yıllık pasaport için 542.20 Türk Lirası pasaport harç ücreti ve 180 Türk Lirası defter bedeli ödenmelidir. 3 yıllık için bu ücret 770.20 Türk Lirası pasaport harcı ile 180 Türk Lirası defter bedelidir. 4 ila 10 yıl arasında alınacak pasaport harç ücretleri ise 1085,40 Türk Lirası ve 180 Türk Lirası defter bedeli ile toplamda 1265.40 Türk Lirasıdır.

Online Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Online pasaport başvurusu yapmak isteyen kişiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden ya da e devlet kapısı üzerinden yapabilmektedirler.

2023 Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport almak için başvurulması gereken yer Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüdür. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gidilmeden önce randevu alınmalıdır. Pasaport işlemleri için randevular birçok yer aracılığıyla alınabilmektedir.

İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinden randevu alınabildiği gibi e-devlet kapısı üzerinden de pasaport için randevu işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca ALO 199 hattı aranarak da pasaport işlemlerinde ve randevusun da bilgi sahibi olunabilmektedir.

E Devletten Pasaport Başvurusu Yapılır Mı?

E devlet üzerinden pasaport başvuruları gerçekleştirilmektedir. Pasaport randevusu almak isteyen kişiler e devlet kapısından pasaport başvuru randevu sekmesine girerek randevu alabilmektedir.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır 2023?

Pasaport başvurusu yapmak için ilk olarak pasaport randevusu alınması gerekmektedir. Randevular birçok farklı yolla alınabilmektedir. İsteyen kişiler telefon aracılığıyla Alo 199 hattı üzerinden pasaport randevusu alabilmektedir.

Pasaport işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. Bu yüzden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden ya da e devlet kapısından pasaport randevusu alınabilmektedir.

Pasaport randevusunun olduğu tarihe kadar evraklar hazırlanmalıdır. Ayrıca pasaport almak için gerekli olan pasaport harç bedeli ve defter bedeli ödenmelidir. Randevu gününde düzenlenen evraklar ile birlikte kurumda hazır bulunulmalı ve pasaport başvurusu gerçekleştirilmelidir.

Pasaport başvurusu olumlu sonuçlanmış ise kurumun yoğunluğuna göre pasaport, bir hafta içinde verilen adrese gönderilmektedir.

10 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadar?

10 yıllık pasaport sahibi olmak için Umuma Mahsus yani Bordo Pasaport çıkartılmalıdır. Bordo pasaportun 10 yıllık ücreti ise 1265.40 TL’dir.

Pasaport 10 yıllık ne kadar 2023?

10 yıllık pasaport ya da Bordo pasaporta sahip olmak isteyenlerin ödemesi gereken ücret defter bedeli de dahil olmak üzere 1265,40 Türk Lirasıdır.

Pasaport için randevu alınır mı?

Pasaport için Alo 199 hattından, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresinde ve e devlet kapısından randevu alınmaktadır.

Pasaport başvuru nereye yapılıyor?

Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) Pasaportlar için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne, Bordo (umuma mahsus) Pasaport için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvurulmalıdır.

Pasaport ilçe nüfus müdürlüğünden alınır mı?

Bordo yani Umuma Mahsus Pasaportlar İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınabilmektedir.

Pasaport Alma

Günümüzde çok az sayıda ülkeye yalnızca kimlik kartı ile giriş yapılabilmektedir, dünyadaki küçük büyük tüm ülkelere gitmek için pasaport büyük bir önem teşkil etmektedir. Pasaportu olmayan kişiler vize işlemlerini başlatamaz. Bu yüzden pasaport almak seyahat edecek kişilerin atmaları gereken ilk adımdır. Bu işlemlerin yerine getirilmesi yurt dışına çıkış yapmak isteyen kişilerin vize başvurularında önemli bir yer tutmaktadır. Pasaport alma işlemleri vize başvuru işlemlerinin bel kemiği sayılabilir. Bunun sebebi pasaport alma işlemleri sonucunda alınan pasaportların aslında birer uluslararası kimlik sayılmasıdır. Kişilerin pasaportları onların şahsi statülerine göre şekil almaktadır. Türkiye’de bu sebeple dört farklı statüde kullanılan pasaport bulunmaktadır. Her statünün kendine ait olan özel evraklarını kişilerin eksiksiz bir şekilde pasaport alma işlemleri sırasında yetkili kurumlara beyan etmesi çok önemlidir. Belgelerin eksik olması ya da ufacık bir hata olması durumunda kişilerin pasaport alma işlemleri uzayabilir ve hatta iptal edilebilir. Bu sebeple, yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin pasaport alım işlemlerini çok titiz bir şekilde yürütmesi gerekmektedir.

2023 Pasaport Nasıl Alınır?

Türkiye’de yürürlükte olan aktif dört adet pasaport türü bulunmaktadır. Bu pasaportlar kişilerin statü ve mevkilerine göre şekillenmektedir. Bu pasaportlar bordo rengiyle Umuma Mahsus pasaport, yeşil rengiyle hususi pasaport, gri rengiyle hizmet pasaportu ve siyah renkli diplomatik pasaporttur. Hepsi farklı statülerde olan kişilerin alabileceği pasaportlardır. Örneğin normal bir Türk vatandaşının alabileceği pasaport bordo renkli Umuma Mahsus pasaporttur. Kamu görevlilerin özellikle öğretmenlerin alabileceği pasaport ise yeşil renkli hususi pasaporttur. Gri renkli hizmet pasaportu ise devlet tarafından yurt dışına görevli olarak gidecek olan kişilerin kullanılması için verilmektedir. Pasaportların arasında bulunan siyah renkli diplomatik pasaport ise ülkenin önde gelenlerine verilmektedir. Bu önde gelenlere örnek verilecek olursa şu şekilde sıralayabiliriz; devlet adamları, yüksek rütbeli askerler, büyükşehir belediye başkanları. Pasaport sahibi olmak isteyen kişiler, sahip olabilecekleri pasaportlara ait evrakları eksiksiz ve hatasız bir şekilde hazırlamalıdır. Bu evraklardan en önemlisi alabilecekleri pasaportlara ait talep formlarıdır. Bu evrakların eksik olmadan hazırlanması ardından kişilerin illerinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne başvurularını yapmaları gerekmektedir. Yalnız siyah pasaport almak isteyen kişilerin ilk olarak elektronik site üzerinden ön başvuru yapmak zorunlulukları bulunmaktadır.

Pasaport Çıkarmak Ne Kadar Tutar?

Seyahate çıkmak isteyen kişilerin ülke dışarısında ne kadar süre kalacağı önemlidir. Pasaportlar bu kurala göre düzenlenmektedir. Örneğin bir seyahate çıkmak isteyen kişiler 6 aylık bir pasaportla çok rahat bir şekilde bu seyahatlerini gerçekleştirebilir. Ancak yurt dışına uzun bir süre okumaya gidecek olan bir öğrencinin en az bir senelik pasaport alması gerekmektedir. Bu durumda kişilerin ödeyeceği tutar da farklılık göstermektedir. Pasaport ücretleri en az 6 ay ve en fazla 10 senelik olmak üzere her geçerlilik süresine göre farklıdır. 6 aylık bir pasaport olmak isteyen kişilerin ödemesi gereken harç 227,20 TL, 1 senelik pasaport harcı 332,10 TL, 2 senelik bir pasaportun harcı 542,20 TL, 3 senelik pasaportun harcı 770,20 TL ve 3 seneden daha fazla geçerlilik süresi olan pasaportların harçları 1085,40 TL’dir. Ayrıca pasaport çıkartmak isteyen kişilerin ödemesi gereken tek ücret pasaport harçları değildir, kişiler 180 TL’lik bir defter bedelini de ödemesi gerekmektedir.

Pasaport Almak İçin Nereye Başvurmam Gerekiyor?

Pasaport almak isteyen kişilerin yapmaları gereken ilk adımlardan bir tanesi hangi pasaporta başvuracaklarını belirlemesidir. Bu sayede kişiler hangi formu talep edeceklerini ve başvuru evraklarını nasıl düzenleyeceklerini, hangi belgelerin gerekli olduğunu daha kolay bir şekilde anlayabilmektedir. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus pasaportlarına sahip olmak isteyen kişilerin eksiksiz evrak dosyasıyla beraber illerinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne başvurmaları gerekmektedir. Ancak siyah renkli diplomatik pasaportlar yalnızca devlet görevlilerine verilmektedir. Bu sebeple bu pasaporta başvuru yapmak isteyen kişilerin yapacakları ilk adım farklılık taşımaktadır. Bu kişilerin resmi web sitesi üzerinden çevrimiçi bir şekilde ön başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu sayede kişilerin devlet görevlisi olup olmadığı çok daha kolay bir şekilde belirlenebilmektedir.

Erasmus İçin Pasaport Nasıl Alınır?

Erasmus için pasaport almak isteyen kişilerin ilk olarak gidecekleri eğitim kurumu ile görüşüp oradan onay almaları gerekmektedir. Bu işlemden sonra kişilerin resmi web sitesinden randevu alması gerekmektedir. Bu site https://randevu.nvi.gov.tr/ adlı sitedir. Daha sonra kişiler alınan randevu tarihine kadar başvuru evraklarını eksiksiz bir şekilde toparlaması gerekmektedir. Bu evraklar sırasıyla; kişilerin kimlikleri, güncel çekilmiş 2 adet fotoğraf, defter bedelinin yatırıldığına dair belgedir. Bunlara ek olarak eğer kişiler daha önceden bir pasaport aldıysa bu evraklarla beraber o pasaportlarda başvuruda ibraz edilmelidir. Bu başvuruları kişilerin şahsen giderek yapması zorunludur. Pasaport başvuru sahipleri randevu günlerinde illerinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşlemleri Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Kimler Pasaport Alamaz?

Ülkede bulunan neredeyse herkes pasaport başvurusu yapma hakkına sahiptir. Bu başvuruların yapılabilmesi hususunda en önemli adımlardan bir tanesi evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve gerekli tutarların ödenmesidir. Ancak bazı durumlarda bu adımlar yeterli olmamaktadır. Herkes başvuruda bulunma hakkına sahip olsa da, tüm başvuruların kabul edileceğine dair bir kesinlik bulunmamaktadır. Bu noktada eğer kişilerin üzerlerinde herhangi bir adli sebepten dolayı yurt dışı çıkış yasağı varsa, boşanma davaları sürüyorsa ve ülkede olağanüstü bir durum söz konusuysa bu süreçte konu hakkında devlet tarafından alınan tedbirler varsa; bu kararlara takılan kişiler pasaport alamazlar. Ayrıca pasaport almak isteyen kişilerin başvuru yaptıkları ülkede resmi vatandaş olmaları gerekmektedir, aksi takdirde ülkeden pasaport alamazlar.

2023 Pasaport Harcı Ne Kadar?

Pasaport harçları her sene belirli miktarlarda değişim göstermektedir. Ayrıca bu miktarları belirleyen ana özellik ise pasaportların geçerlilik süreleridir. Pasaportlar en 6 ay, en fazla 10 yıl olmak üzere geçerlilik süresine sahiptir. Ancak sürenin artmasıyla beraber pasaport harç bedelleri de artış göstermektedir. Örneğin 6 aylık pasaport almak isteyen bir kişinin ödemesi gereken pasaport harç bedeli 227,20 TL’dir.  Bunun yanında 1 yıl geçerlilik süresi olan bir pasaportun harç bedeli 332,10 TL, 2 yıl geçerliliğe sahip pasaportun harcı 542,20 TL, 3 senelik pasaportun harç bedeli 770,20 TL ve 3 yıldan daha uzun süre geçerlilik süresi olan her pasaportun harç bedeli 1085,40 TL’dir.

Irak Pasaportu Ne Kadar 2023?

Irak pasaportu almak isteyen kişileri Irak’ın resmi vatandaşlarından bir tanesi olmak zorundadır. Irak pasaportların dili İngilizce, Arapça ve Kürtçe olarak düzenlemiştir. Tıpkı ülkemizde olduğu gibi 4 çeşit pasaportları bulunmaktadır. Ancak renkleri ülkemizle farklılık göstermektedir. Irak’ta umumi pasaport koyu mavi, hizmet pasaportu koyu kırmızı, özel pasaport koyu yeşil renkte, diplomatik pasaport ise yakut kırmızı rengindedir. Irak pasaportuna sahip olan kişiler Seyşel Adaları, Dominika, Ekvador, Saint Kitts ve Nevis, Haiti, Malezya, Maldivler, Cook Adaları, Mikronezya Federal Devletleri, Niue, Palau, Samoa, Tuvalu ülkelerine vize almadan giriş yapılabilmektedir. Irak Pasaportu almak isteyen kişilerin yaklaşık 20 USD ödemesi gerekmektedir.

10 yıllık pasaport ücreti kaç Euro?

10 yıllık pasaporta sahip olmak isteyen kişilerin 95 Euro ödemesi gerekmektedir.

10 yıllık pasaport ücreti 2023 nereye yatırılır?

Pasaport ücretleri Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışan anlaşmalı bankalara yatırılmaktadır.

Pasaport çıkartmak için neler lazım?

Kimlik belgesi, tutarların ödendiğine dair makbuzlar, biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaportlar ve kişilerin alacakları pasaport türüne göre belirlenen diğer evrakların eksiksiz hazırlanması gerekmektedir.

2023 pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Pasaport çıkartmak isteyen kişiler gerekli belgelerin toparlanmasıyla beraber illerinde bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Pasaport çıkartmak nereden alınır?

Pasaport çıkartmak isteyen kişiler gerekli pasaport talep formlarını İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’nden alabilmektedir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA