Kırmızı Pasaport; Ülkemizde genel olarak 4 çeşit pasaport bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak; gri, yeşil bordo ve siyah pasaport olarak ifade edebiliriz. Bu pasaportların her biri kişilerin meslekleri ve statüleri göz önüne alınarak belirlenmekte ve devlet tarafından kişilere verilmektedir. Her bir pasaport türü için kişilerin şahsen başvuruda bulunması ya da pasaport geçerlilik süresi dolduğunda bu pasaportları yenilemeleri gerekmektedir. Geçerlilik süresi dolan pasaportlar ile yurtdışı seyahatleri gerçekleştirilememektedir. Pasaport ile ilgili terimler arasında bir de kırmızı pasaport türünden bahsedilmektedir. Merak edenler için bu pasaportun yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlar için geçici olarak düzenlenen bir pasaport türü olduğunu söyleyelim.
Peki, kırmızı pasaport kimlere, neden ve nasıl veriliyor? Bu pasaport türü, yurtdışında bulunan vatandaşlara; pasaport geçerlilik süresinin dolması ya da çalıntı- kayıp gibi durumlar için geçici olarak verilmektedir. 1 aylık geçerlilik süresi olan bu pasaport; kişilerin Türkiye’ye giriş yapmaları ile birlikte geçerliliğini kaybetmektedir. O yüzden bu kişilerin tekrardan yurtdışına çıkabilmeleri için mutlaka geçerliliği olan bir pasaport türüne başvuruda bulunması gerekmektedir. Kırmızı pasaportun bir diğer ismi de pembe pasaport olarak bilinmektedir.
Bordo Pasaport Nasıl Alınır?
Bordo pasaport; bilindiği üzere ülkemizde en çok kullanılan pasaport türüdür. Bu pasaportu ilk kez alacak ya da pasaportunu yeniletecek olan kişilerin öncelikle ilgili makamlara başvuruda bulunması gerekmektedir. Pasaport başvurusunda bulunmadan önce kişilerin, kendilerinden talep edilen pasaport evraklarını hazırlaması ve daha sonrasında pasaport işlemleri için randevu alması gerekmektedir. Bordo pasaport için kişilerden talep edilen evraklar arasında;
- Nüfus kağıdı aslı ve fotokopisi
- 2 adet usule uygun çektirilmiş fotoğraf
- Varsa daha önceki pasaportların aslı
- Bordo pasaport için ödenmesi gereken pasaport harç bedeli
- Bordo pasaport için ödenmesi gereken pasaport defter bedeli
Gibi belgeler yer almaktadır. Bu belgeleri tamamlayan kişiler e- devlet sitesinden randevu alabilmektedir. “ https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al “ adresi üzerinden karşınıza çıkacak olan sayfadan “ Pasaport “ seçeneğini seçerek almak istediğiniz pasaport türüne tıklayın. Arkasından sizlere doğum tarihiniz ve adınız soyadınız, hangi Nüfus ve İl Müdürlüğü’ne müracaat edeceğiniz gibi sorular sorulmaktadır. Bunları ilgili alanlara yazıp tercihinizi yaptıktan sonra gerek kurumların gerekse sizlerin müsait olduğunuz bir zaman dilimi içerisinde pasaport randevunuzu alabilirsiniz.
Bordo pasaport sahibi kişilerin hem başvuru hem de pasaport yeniletme işlemlerinde; pasaport harç bedeli ve pasaport defter bedeli gibi ücretleri yatırmaları zorunludur. Ancak yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin yalnızca pasaport defter bedelini ödemeleri yeterlidir.
Pasaport başvuruları için ödemeler; GİB üzerinden internetten ya da bankalar aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.
Siyah Pasaport Nedir?
Kırmızı pasaport belgesinden sonra en çok merak edilen pasaport türlerinden bir tanesi de siyah pasaporttur. Diplomatik pasaport olarak da bilinen bu pasaport; devlette önemli görevlerde yer alan devlet büyükleri için verilmektedir diyebiliriz. Örneğin; eski cumhurbaşkanları, TBMM üyeleri, valiler, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Orgeneraller vs. gibi önemli görevlerde yer alan kişilerin her birine siyah pasaport verilebilmektedir. Bu pasaport sayesinde, çoğu Avrupa ülkesine vize almadan giriş yapılabilmekte ancak bu durum yalnızca 90 günlük kısa süreli seyahatler için geçerli olmaktadır. Uzun süreli seyahatler için bu kişilerin de mutlaka vize almaları zorunludur.
Kırmızı Pasaport Fiyatları
Kırmızı pasaport ya da diğer bir adıyla pembe pasaport sahipleri; çalıntı, kayıp ya da pasaport sürelerinin dolmaları nedeniyle bu belge için başvuruda bulunabilirler. Eğer pasaport işlemleri onaylanırsa ve tüm işlemler sorunsuz bir şekilde halledilirse o zaman 2- 3 saat içerisinde bu pasaport daha doğrusu geçici belge kişilere teslim edilebilmektedir. Kırmızı yani pembe pasaport yalnızca 1 aylık yani 30 günlük olarak kişilere verilmektedir. Bu yüzden bu kişiler için belirtilen ücretler pasaport işlemleri esnasında ödenmelidir.
Hususi Pasaport Nedir?
Hususi pasaport daha çok yeşil pasaport adı ile bilinmektedir ve özel bir pasaport çeşididir. Bu pasaporta, devlet dairelerinde çalışan memurlar ve onların aileleri sahip olabilmektedir. Yeşil yani hususi pasaporta sahip olan kişiler, pek çok Avrupa ülkesine vizesiz olarak seyahat edebilmekte. Ancak bu durum 180 güm içerisinde yalnızca 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler dahilinde geçerli olmaktadır.
Memur olan ailelerin çocukları da 25 yaşına kadar belirli şartlar dahilinde yeşil pasaport sahibi olabilmektedirler. Bunun için bu kişilerin 25 yaşına kadar SGK’lı bir işte çalışmamaları, yeşil pasaport sahibi aile üyesi ile birlikte yaşamaları ve evlenmemeleri gerekmektedir.
Gri Pasaport Nedir?
Gri pasaport türü; devlet tarafından görevlendirilen kişilerin yurtdışı seyahatlerinde resmi görevler için kullanmaya mahsus olan pasaporta verilen isimdir. Daha çok yurtdışı spor müsabakalarında bizleri temsil edecek olan milli sporculara ve onların ailesine verilmektedir. Ayrıca bazı devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda bulunan kişilerin ( Örneğin; Kızılay ) yurtdışı görevleri için de bu pasaportu almaları gerekmektedir.
Gri pasaport ile 90 günlük seyahatlerde pek çok ülke için vize alınmasına ve pasaport için pasaport harç ücreti alınmasına gerek yoktur. Yalnızca pasaport defter bedelinin ödenmesi yeterli olacaktır.
Pasaport Türleri Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti’nde yaygın kullanılan 4 adet pasaport grubu bulunmaktadır. Bunlar;
- Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo Pasaport)
- Hususi Pasaport ( Yeşil Pasaport)
- Hizmet Pasaportu ( Gri Pasaport)
- Diplomatik Pasaport ( Siyah Pasaport )
Olarak sıralanabilir.
Bordo Pasaport Nedir?
Bordo Pasaport yani umuma mahsus pasaport; yukarıda belirttiğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının genelinin sahip olduğu bir pasaport türüdür. Resmi bir pasaport grubuna dahil değildir ve bu pasaporta sahip olan kişiler, yurtdışı ülkelerinin hemen hemen hepsi için seyahat süresi fark etmeksizin vize almak durumundadırlar.
Bordo pasaport sahibi olmak isteyen kişilerin öncelikle ilgili evrak listesi ile birlikte pasaport harç bedellerini ödemesi ve ilgili kurumlara başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru işlemi tamamlandıktan ve pasaport için onay alındıktan sonra, pasaport PTT kargo aracılığı ile sizlere teslim edilmekte ve teslimat süresi 7- 10 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir.
Yeşil Pasaport Nedir?
Yeşil Pasaport; yukarıda belirttiğimiz üzere hususi pasaport türünün bir diğer adıdır. Yalnızca devlet memurları ve ailelerinin alabildiği bu pasaport türü ile birçok ülkeye vizesiz olarak seyahat gerçekleştirilmesi mümkündür. Yeşil pasaport için başvuru işlemleri de hemen hemen bordo pasaport başvuru işlemleri ile aynıdır.
Kırmızı pasaport; yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların, pasaportlarını kaybetmeleri ya da pasaport sürelerinin dolması nedeni ile alabildikleri 30 günlük süreci kapsıyan geçici bir pasaport türü anlamına gelmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının genelinin sahip olduğu bordo pasaport sayesinde, vize alındığı takdirde uluslararası seyahatler gerçekleştirilebilmektedir.
Resmi pasaportlar yalnızca belirli görevlerde ve statüde olan kişilere verildiği için aynı zamanda bu kişileri vize durumundan kurtardığı için en iyi pasaportlar; yeşil, siyah ve gri pasaport türleridir.
Pasaport renkleri, pasaport hamili kişinin görevi, statüsü gibi durumları ifade etmektedir.
Talep edilen evraklar ile birlikte yurtdışında bulunan Türk Konsolosluklarına müracaat edilerek kırmızı pasaport alınabilir.
Yurtdışında yaşayan ve pasaportunu kaybeden, çaldıran ya da pasaport süresi geçen Türk vatandaşlarına geçici olarak verilmektedir.
Kırmızı Pasaport Kimlere Verilir
Kırmızı ya da pembe renge sahip olan ve halk arasında kırmızı pasaport olarak adlandırılan pasaport türü geçicidir. Yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının pasaport sürelerinin dolması ya da pasaportlarını kaybetmeleri gibi durumlarda yaşadıkları ülkedeki Türk konsolosluklardan ya da büyükelçiliklerden alabilecekleri pasaport tipidir. Geçerlilik süresi 1 ay olan kırmızı pasaportun sadece 1 tane sayfası bulunmaktadır ve Türkiye’ye giriş yapıldığında vatandaştan geri alınmaktadır. Kırmızı pasaport almak için kaybolması ya da çalınması halinde bölgedeki polis şubesine gidilerek rapor tutulması gerekmektedir. Rapor fotokopileri ile birlikte ıslak imzalı aslı hazırlanarak yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ya da Büyükelçiliği’ne geçici pasaport başvurusu yapılır. Polis tutanağının yanı sıra aynı zamanda 2 tane vesikalık fotoğraf ile kimlik kartı da hazır bulundurulmalıdır.
En İyi Pasaport Hangisi?
Dünyanın en iyi ve en güçlü pasaportları arasında ilk sırayı Japonya pasaportu almaktadır. Dünya genelinde 199 pasaport üzerinde yapılan değerlendirmeye göre Japonya pasaportu ile 193 ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlanmaktadır. Yapılan değerlendirmede Türkiye 111 vizesiz ülke giriş imkanı sayesinde listede 56. sırada kendine yer bulmuş durumda. En iyi pasaport sıralamasında Afganistan 26 vizesiz ülke sayısı ile en sonda yer aldı.
Hangi Renk Pasaport Kimlere Verilir?
İki ülke arasındaki geçişi sağlayan belge olan pasaport, Türkiye’de 4 farklı türde bulunmaktadır; Umuma mahsus bordo pasaport, hususi yeşil pasaport, hizmet gri pasaport ve diplomatik siyah pasaporttur. Umuma mahsus bordo pasaport halkın kullanabildiği pasaport türüdür ve renginden dolayı bu adı almaktadır. Devlet görevlilerine verilen hususi pasaporttur ve renginden dolayı yeşil pasaport olarak adlandırılmaktadır. Yeşil pasaport alabilecek olanlar eski bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, birinci, ikinci ya da 3. derece kadrosu bulunan devlet memurları, emekli kesenekleri belirtilen derecelerden kesilmiş olan sözleşmeli olarak çalıştırılan memurlar ve kamu görevlileridir. 52 sayfadan oluşan yeşil pasaportta harç ücreti bulunmaz sadece pasaport defter bedeli ödenir ve en fazla 5 yıllık verilir. Hizmet pasaportu olan ve renginden dolayı halk arasında gri pasaport olarak adlandırılan pasaport türü hükümet tarafından ya da belediyeler ve hususi idareler tarafından resmi görev ve yurtdışına gönderilenlere verilmektedir. 28 sayfadan oluşan ve rengi gri olan pasaport türü pasaport sahibinin eşi ve 25 yaşını doldurmamış ya da 25 yaşını doldurmasına rağmen engelli olan çocuklarına da verilmektedir. Dışişleri Bakanlığının yurtdışına gönderdiği üst düzey görevlilere verdiği diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığının aracılığı ile Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve konsolosluklar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeleri, üyesi olmayan bakanlar, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Askeri Yargıtay, Sayıştay, Yüksek İdare Mahkemesi, Genelkurmay 1. ve 2. başkanlıkları, Uyuşmazlık mahkemesi, Cumhuriyet başsavcılıkları gibi üst düzey görevlilere verilmektedir.

Pasaport Renkleri Ne Anlama Gelir?
Dünya genelinde 4 farklı renkte pasaport kullanılmaktadır, kırmızı, yeşil, mavi ve siyah olmak üzere pasaportların kapak renkleri bulunmaktadır. En yaygın olarak kullanılan kırmızı kapaklı pasaporttur ve çoğunlukla güncel komik sistemi ya da tarihsel güce sahip olan ülkeler tarafından tercih edilir. Avrupa Birliğine üye olan ülkeler Hırvatistan dışında genellikle bordo ve tonlarındaki pasaportları kullanmaktadır. Bundan dolayı Türkiye gibi Avrupa Birliğine üye olmak isteyen ülkeler pasaport renklerini kırmızıya çevirdi. Dünyada en yaygın olarak kullanılan pasaport renklerinden ikinci sırada olan mavi pasaporttur. Mavi kapak yeni dünyayı simgelemek ve birlikte 15 Karayip ülkesinde kullanılmaktadır. Güney Amerika ortak pazarına verilen isim ile bağlantısından dolayı Güney Amerika ülkeleri bloğu da mavi kapaklı pasaport kullanmaktadır. Müslüman ülkeleri arasında en çok tercih edilen pasaport kapak rengi yeşildir, Hz Muhammed’in en sevdiği renk olarak kabul edilen yeşil aynı zamanda doğayı ve yaşamı simgeler. Dünyada en az kullanılan pasaport siyah kapaklı pasaportlardır, bazı Afrika ülkeleri ve Yeni Zelanda’da kullanılan siyah pasaport ülkenin rengi olarak tarif edilmektedir.
Kırmızı Pasaport Nasıl Alınır?
Yurtdışı ziyaretlerinde pasaportunu kaybeden ya da pasaport süresi dolan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkeye giriş yapmasını sağlayan kırmızı pasaporttur. Genellikle kırmızı olan geçici pasaport pembe renkte de olabilmektedir. Türkiye konsolosluklarından ya da elçiliklerden alınan pasaport türü geçerlilik süresi 1 ay ile sınırlı olup tek sayfa halinde hazırlanmaktadır. Türkiye giriş yapılmasının ardından kırmızı pasaport geri alınır, kırmızı pasaport almak için yapılması gereken kaybolduğunu ya da çalındığını kanıtlamak için en yakın polis şubesine giderek kayıp çalıntı raporu tutulmasını sağlamaktır. Hazırlanan rapor ile birlikte yurt dışında bulunan Türk Konsolosluğuna ya da Türkiye Büyükelçiliği’ne geçici pasaport başvurusu yapılır. Birkaç dakika içerisinde çıkartılan geçici pasaport için polis tutanağının dışında aynı zamanda 2 tane biyometrik fotoğraf ve kimlik kartı ibrazı gerekmektedir. Geçici pasaport almak için herhangi bir şekilde harç bedeli ya da defter bedeli ödenmez en önemli konu pasaportun geçerlilik süresinin sadece 1 ay olmasıdır.
En Değerli Pasaport Hangisi?
Dünyadaki en değerli pasaporta sahip olan ülke Japonya’dır, vize almadan seyahat edilebilecek ülke sayısına göre Japonya pasaportu ile 198 ülkeye vizesiz seyahat imkanı bulunmaktadır. Türkiye 111 ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıyan pasaportu sayesinde 52 sırada kendine yer bulmaktadır. Japonya’yı 192 vizesiz ülke girişi ile Singapur pasaportu iki sıradan takip ediyor. 191 vizesiz ülkeye giriş imkanı bulunan Almanya ile Güney Kore pasaportları 3 sırada aynı puana sahip. 190 vizesiz ülke girişi sayesinde 4 sırayı Finlandiya ile birlikte İspanya, İtalya ve Lüksemburg takip ediyor.
Türkiye Pasaportu Hangi Ülkelere Vizesiz?
Türkiye pasaportu ile onlarca farklı ülkeye vizesiz gitme imkanı bulunmaktadır. Umuma mahsus bordo pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 111 ülkeye vizesiz ya da kapıda vize olarak seyahat etme hakkına sahiptir. Hususi ve hizmet pasaportuna sahip olan Türk vatandaşlarına 147 ülkede pasaport vizesi uygulanmazken 9 ülke kapıda vize vermektedir. Diplomatik pasaporta ise 165 ülkemizde uygulamaz.
Pilotların Pasaportu Ne Renk?
Yurtdışı uçuşları için pilotlar ve kabin memurlarının alması gereken pasaport tipi hizmet pasaportu olan gri pasaporttur. Gri pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş yapmayı sağlamasının yanı sıra görev için kullanılır ve sadece görev süresini kaplar. Dolayısıyla gri pasaport alan pilotlar veya kabin memurları turistik amaçla kullanılması söz konusu değildir.
Hizmet Pasaportu Nedir Kimlere Verilir?
Devlet tarafından yurt dışında görevlendirilen devlet memurlarına hizmet pasaportu verilmektedir. Renginden dolayı gri pasaport olarak adlandırılan hizmet pasaportu belediyeler ve hususi idareler tarafından verilmektedir.
Devlette üst düzey görev yapanların görevde oldukları süre boyunca kullandıkları siyah pasaporttur.
2010 yılında yeniden düzenlenen pasaportlar biyometrik pasaport özelliğine geçerek 10 yıla kadar geçerlilik süresi elde etti. Aynı zamanda renkleri bordo, gri, yeşil ve siyah olarak belirlendi.
Türkiye’deki pasaport çeşitleri veriliş nedenine göre bordo, yeşil, gri, siyah ve pembe olmak üzere 5 çeşide ayrılır.
Pasaport ücretleri harç bedeli ve pasaport ücreti hesaplanarak belirlenmektedir. Her yıl güncellenen pasaport fiyatları talep edilen kullanım süresine göre farklılık göstermektedir.
Kırmızı Pasaport Nedir?
Kırmızı pasaport nedir; Türkiye vatandaşı olan pasaport sahiplerinin yurtdışında pasaportlarını kaybetmeleri üzerine almaları gereken kısa süreli pasaporttur. Türkiye konsoloslukları veya elçilikleri üzerinden pasaportlarını kaybettiklerini beyan eden vatandaşlar 1 ay süre şartıyla kırmızı ( pembe) pasaport kullanma hakkına sahip olmaktadır. Kayıp olmayan fakat süresi bitmiş pasaportlar için de aynı uygulama geçerlidir.
Kırmızı Pasaport Ne İşe Yarıyor?
Kırmızı pasaport, bordo pasaporttan daha açık renkte olan ve pasaport sahiplerinin alması gereken pasaport türüdür. Pasaportunuz hiç yokken alabileceğiniz bir pasaport olmamakla birlikte özellikle yurtdışındayken pasaportunuzu kaybetmeniz veya pasaportunuzun süresi bitmesi durumunda ‘’geçici pasaport’’ başvurusu yapma hakkına sahip olursunuz. 1 ay kullanım süresi verilen pasaport, gri, siyah, bordo ve yeşil pasaport sahiplerine geçici olarak verilmektedir.
Yurtdışında olan vatandaşların Türkiye’ye giriş yapması sonucunda pasaport geri alınmaktadır ve kullanıma kapatılır. Kırmızı veya pembe pasaport olarak kullanılacak olan pasaportun alınması veya talep oluşturulması için kayıp, çalıntı veya süresinin bittiğini gösteren belge olması şartı da vardır.
Pasaport Renkleri Ne Anlama Gelir?
Pasaport renkleri, pasaport sahibinin görevini, mesleğini ve yurtdışında bulunacağı süreyi de belirlemektedir. Türkiye’de temel olarak kullanılan dört farklı renk pasaport artı bir adet kayıp, çalıntı ve süresi biten pasaport bulunmaktadır. Pasaport ülkeler arası seyahati, mültecilik, hizmet, devlet görevi ve turistik sıradan vatandaş pasaportu olarak farklı amaçlara hizmet edecek şekilde düzenlenmektedir.
Gri pasaport; Gri renk pasaport defterleri, Türkiye’de belediye, milli sporcu veya devlet kamu alanlarında çalışan ve yurt dışında devleti temsil eden kişilere verilmektedir.
Bordo pasaport ; Umumi pasaport olarak, sıradan Türkiye vatandaşlarına verilen pasaporttur. Defter tamamen bordo olmakla birlikte yurtdışı çıkışlarında kullanım için her vatandaşa, ev hanımı, özel sektör çalışanı, öğrenci ve işsiz olan kişilere de şartlar yerine getirildiğinde verilmektedir.
Yeşil Pasaport; Yeşil renk pasaport defteri devlet memurlarına verilmektedir. 1. Kıdem, 2. Kıdem ve 3. Kıdem devlet çalışanlarının 5 yıl süreyle alabilecekleri pasaport, birçok Avrupa ülkesine vizesiz geçiş de sağlamaktadır.
Mavi Pasaport; Mavi renk pasaport seyahat belgesi olarak geçmekte, mültecilere yönelik hazırlanmaktadır. Konvertionspass ile Blauer pass olarak geçmekte olan pasaport sadece bir belge olarak sunulur.
Siyah Pasaport; Diplomatik pasaport olarak, devlet adına üst mevkilerde hizmet veren ve emekli olan kişilere verilmektedir. Başbakan, devlet başkanı, cumhurbaşkanı, milletvekili statüsünde olan üst mevki ve makamlarda olan kişilerle birlikte, elçilik ve konsolosluktan çalışan kişilere de verilmektedir.
Bordo Pasaport Ne İşe Yarar?
Bordo pasaport umumi pasaport olarak adlandırılan, pasaport kanunun 15. Maddesiyle her Türk vatandaşına verilmektedir. Bordo pasaport alabilmek için sicil kaydının temiz olması, devam etmekte olan davalarının bulunmaması ve pasaport alma nedeninin de belirtilmesi şartları bulunmaktadır. Bordo pasaport için nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir. Umuma mahsus pasaport kanununda pasaportun dış kabının bordo olması ve üzerine T.C logosunun bulunması nüfus müdürlüğünden onaylanmış olması şartları esas alınmaktadır. Bordo pasaport 38 sayfa olarak her Türk vatandaşın, pasaport harç bedeli ve pasaport defter harç bedelini ödeyerek alabileceği 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık ve 10 yıla kadar kullanabileceği pasaporttur.
Kırmızı pasaport nedir; kırmızı pasaport bordo pasaportla karıştırılmamalıdır. Kırmızı pasaport açık renk kırmızı kapaklı ve kısa süreli alanın 1 ay geçerliliği olan pasaporttur. Bazı durumlarda sadece bir belge olarak verilebilir veya defter olarak kullanım şartı bulunur. Türkiye’ye yurt dışından gelen kişinin kullanım hakkı bitecektir.
Mavi Pasaport Ne Anlama Gelir?
Mavi pasaport Türkiye’den mülteci olarak geçiş yapacak kişiler veya yurtdışından mülteci olarak Türkiye’ye gelecek kişiler, şartlar ve koşullara uyduğu takdirde alabilecekleri belgedir. Defter olarak verilmez tamamen başvuru sahibinin savaş, can tehlikesi ve acil çıkış gerektirecek durumlarda yasal düzenlemeyle alabilmesi sağlanan belgedir.
Mavi ve kırmızı pasaport nedir; İki pasaport türü de geçici pasaport olarak kullanılmaktadır. Mavi pasaport mülteciler ve yurtdışına can tehlikesi durumundan kaynaklı çıkmak zorunda kalan kişiler tarafından prosedür şartları yerine getirildiği takdirde alınmaktadır. Mülteciler için seyahat belgesi olarak biometrik fotoğraf şartıyla birlikte verilmekte olan pasaport belgesidir.
Kırmızı Pasaport Nasıl Alinir?
Kırmızı pasaport nedir; geçici olarak verilmekte olan kırmızı pasaport, Türk elçiliklerinden alınarak, asıl kullanılan pasaportun çalıntı ve kayıp durumlarının belgelenmesi gerekmektedir. Pasaportun süresinin dolması durumlarında da yurtdışındaki Türkiye konsolosluklarına veya elçiliklerine gidilerek, kırmızı pasaport talebinde bulunabilirsiniz.
- 2 adet vesikalık fotoğrafla birlikte kimlik kartınız yanınızda olmalıdır.
- Kayıp ve çalıntı olduğuna dair polis tutanağın almalısınız.
- Pasaportun Türkiye’ye dönmek için kullanılacağını beyan etmelisiniz.
- Rapor ve fotokopileri ıslak imzalı olarak Türkiye konsolosluğuna veya elçiliğine teslim etmelisiniz.
Kırmızı Pasaport Kimlere Verilir?
Kırmızı pasaport alabilecek kişiler, Türkiye’ye dönüş yapacak ancak yurtdışında pasaportunun kayıp ve çalıntı olduğunu beyan eden kişilere verilmektedir. Her Türkiye vatandaşının kullanabileceği haklardan biri olarak 2 adet vesikalık fotoğraf, kimlik kartı ve kayıp/ çalıntı durumunu polis tutanağıyla belgeme sonucunda alabileceği belgedir. Türkiye’ye geldiğinde yasal olarak kullanımı durdurularak, Avrupa ve benzeri ülkelerde ‘’çalışma izni, oturma izni’’ bulunmadığı takdirde kullanmasına izin verilmemektedir.
Kırmızı pasaport harç bedeli; Kırmızı pasaport geçici olarak 1 ay için kullanılmasına izin verilen pasaporttur. Türkiye’den yurt dışına çıkmış vatandaşların ülkesine geri dönmesi için çıkaracağı geçici belge olarak harç bedeli ve defter bedeli ödemesi gerekmemektedir.
Hangi Renk Pasaport Alacağım?
Pasaport renkleri meslek durumu, devlet memurluğu ve çalışma durumlarıyla yurtdışına çıkma nedenlerine bağlı olarak alabileceğiniz defterleri belirlemektedir. Kırmızı pasaport geçici 1 aylık pasaport rengiyken, bordo pasaport bütün Türkiye vatandaşlarına verilmektedir. Yeşil pasaport hususi olarak devlet memurluğu 1. Kıdem, 2. Kıdem ve 3. Kıdem sahiplerinin 5 yıl boyunca kullanabileceği pasaport türüdür. Siyah pasaport sahipleri diplomatik alanda çalışmakta olan ve yurtdışında devleti temsil edecek mevkide olan kişilere verilmektedir.
Devlet memuru olarak yeşil pasaport ve belediye, milli sporcu mevkilerinde bulunan vatandaşlar olarak gri pasaport başvuru işlemlerinizi nüfus müdürlüğünden yapmanız gerekmektedir.
En İyi Pasaport Hangisi?
Türkiye’de en iyi pasaport olarak en üst pasaport statüsüne sahip olan renk siyahtır. Vizesiz işlemler için yeşil pasaport ve siyah pasaport birçok Avrupa ülkesinde geçerlidir. Türkiye’de pasaport hakkını her Türkiyeli vatandaş kullanabilmekte, yurtdışına çıkış için bordo pasaport sahiplerinin vize başvuru işlemleri yapması gerekmektedir.
Türkiye’de pasaport düzenlemeleri ve işlemleri nüfus müdürlüğü tarafından yapılarak, pasaportlarınızın harç bedeli, defter bedeli ve evrak düzenlemeleri de renklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yeni pasaport renkleri ‘’yeşil pasaport eskiden diplomatikken’’ siyah pasaport, hususi yeşil, umumi bordo ve hizmet pasaportu gri renkleri almıştır.
Bordo pasaport işlemleri nüfus müdürlüğü üzerinden yapılmalıdır. Pasaport işlemleri resmi tatiller ve hafta sonları dışında 7 iş günü ile 15 iş günü içinde tamamlanabilmektedir.
Bordo pasaport için Türkiye vatandaşı olmanız, harç bedelini ödemeniz, 2 biyometrik fotoğraf, sicil kaydı ve nüfus belgenizle birlikte başvuru yapmanız lazımdır.
Pasaport için gri ve yeşil pasaport talep formu, bordo için nüfus müdürlüğüne dilekçe ve sicil kaydı siyah pasaport için meslek kartı bulunmalıdır.