Hususi Pasaport; Eski tip pasaportların yerini elektronik (çipli) pasaportlara bırakmasıyla birlikte pasaportların uygulayış biçimleri de pratiklik kazandı. 2011’den bu yana çipli sistemle birlikte biometrik verileriniz toplu halde (parmak izi, yüz, imza vb.) , özel cihazlara yetkililerce okutuluyor. Bu yeni düzenle ilk amaçlanan, pasaportta sahtecilik, insan kaçakçılığı gibi durumların önüne geçilmesi.
Yurt dışı gezilerde pasaport kullanımı zorunludur. 6 tip pasaport vardır. Umuma Mahsus Pasaport ( bordo ), Hususi Pasaport (yeşil), Hizmet Pasaportu (gri), Dışişleri Bakanlığı onaylı Diplomatik Pasaport (siyah), Dış Temsilciliklerce verilen Geçici Pasaport (pembe),Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verdiği Yabancılara Mahsus Pasaport.
Son dönemlerde Almanya, vize şartı aranmayan Gri, Siyah ve Yeşil pasaporta sınırlama getirmiş durumda. Almanya’ya geliş amacının kesin ispatlanmaması durumunda ülkeye giriş tanınmıyor.
Yeşil Pasaport Şartları
Avantajları olsa da Hususi Pasaport, Bordo Pasaportun aksine seçili gruplardan insanlara veriliyor. Yeşil Pasaport alabilmek için ya devlete bağlı kuruluşlarda memur olarak hizmet vermiş olmanız /sözleşmeli devlet memuru olmanız, Emekli Sandığına kayıtlı vatandaş olmanız, mecliste iseniz/ bakanlıktaysanız eski üyelerinden olmanız, öğretmenseniz kıdemli olmanız, belli başlı devlet bankalarının kadrosunda olmanız, ülkeyi temsil eden bir sporcu olmanız, bazı durumlarda ihracat yapmanız veya bu sayılanları karşılayan bir kişinin hanesinden, eşi veya çocuğu olmanız gerek. Dikkat edilmesi gereken, pasaportun güncelliği ve bazı ülkelere vizesiz Hususi Pasaport ile geçebilecekseniz de devletlerin izlediği politikaya göre pasaportunuza rağmen farklı şartlarla karşılaşmanız olası bir durum. Hususi Damgalı Pasaport alabilmek için devlete karşı belli başlı suçlardan hüküm giymemiş olmanız gerekir (Devlet güvenliğine karşı suç, rüşvet, dolandırıcılık, anayasal düzen ve işleyişine karşı suç, kaçakçılık, zimmet, suç kaynaklı mal varlığını aklama, devlet güvenini kötüye kullanma).
Ayrıca 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra çıkan KHK’ya göre; kamu görevinden ihraç edilenler, kapatılan okul, dernek, şirket, vakıf gibi tüzel kurumlarda çalışanlar pasaport alamazlar. 15 Temmuz’dan sonra bu kişilerin pasaportları varsa da iptal edilmiştir.
Ünlü ülkeler kategorisinden Amerika, vize olmadan Yeşil Pasaportla kabul edileceğiniz bir ülke değildir. Rusya ziyaretinizde ise 90 güne kadar vizesiz, Yeşil Pasaportunuzu kullanabilirsiniz.
Bordo Pasaport
Yeşil Pasaportta devlet kurumlarına hizmet etmiş olma veya devlet için ulusal bir temsil oluşturma şartı aranırken “Umuma Mahsus Pasaport” olarak da bilinen Bordo Pasaportta devlet memuru olma, devlet için çalışma şartı aranmıyor. 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda geçen şartlara sahip değilseniz, en basit tabiri ile sıradan bir vatandaşsanız veya özel sektörde çalışıyorsanız pasaport tercihiniz Bordo Pasaport olabilir.
Bordo Pasaportla 102 ülke gezilebilmekte.
Yeşil Pasaportun öğrencilere sağladığı imkanlar Bordo Pasaportta da mevcut. 25 yaşını aşmamış ve çalışmayan öğrenciler, harç ödemeden Bordo Pasaport sahibi olabilir.
Bordo Pasaportun süresi, Yeşil Pasaporttan daha uzundur. Yeşil Pasaport için geçerlilik 5 seneyken Bordo Pasaport süresi, gerekli olduğunda 10 yıla kadar uzayabilmektedir. Bordo Pasaport KKTC vatandaşlarına da verilmektedir.
Yeşil Pasaport
“Hususi Pasaport” olarak geçen yeşil renk pasaporta sahip olmanın diğer pasaportlardan daha avantajlı noktaları var. En büyük avantajlardan biri, Yeşil Pasaport sahiplerinin Schengen ülkelerinin de içinde olduğu 160 kadar ülkeyi görme şansını elde etmeleri. Bir diğer avantajı, öğrencilerin, Hususi Pasaportun harçsız olan türünü talep edebilmeleri. Üstelik defter bedel ve harç konusunda Bordo Pasaporttan daha hesaplı çünkü Bordo Pasaportun aksine ayrıca pasaport harcı verilmiyor; yalnızca defter bedeli ödeniyor.
Hususi Pasaport
Hususi Damgalı Pasaportun süresi uzatılmamaktadır. Yeniden başvurulması halinde kişiye yeni bir pasaport düzenlenmektedir. Pasaportunuz Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında kaybolduğunda il veya ilçe nüfus müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Pasaportunuzun yurt dışında kaybolması halinde dış temsilciliklere durumu iletmeniz halinde size geçici bir pasaport verebilir, güncelleme oluşturabilirler.
Yeşil Pasaport Memur
Yeşil Pasaport sahibi memurların aile üyeleri de bu pasaportun haklarından faydalanabiliyor. Yaş fark etmeksizin pasaport almak isteyen çocuğun, bizzat kendisinin müracaat etmesi gerekiyor.
Yeşil pasaport, 5 yıllık süreye sahiptir. Devlet çalışanları, memurlar, örneğin devlet okullarında görev yapan kadro derecesi 1-3 arası olan öğretmenler, kadro derecesi 1-3 arasında olan doktorlar, polisler yeşil pasaport alır.
Gri pasaport
Diğer adıyla “Hizmet Damgalı Pasaportu “ devleti temsil adına görevlendirilen milli sporculara, Siyah Pasaportu olmayan ancak yine diplomasiyle veya resmi görevle alakalı konularda devlet tarafından görevlendirilmiş kişilere verilen pasaporttur. Özel ve olağanüstü hallerde devlet hizmeti için görevlendirilen kişilerin bu pasaporta sahip olduğunu görülür. Doğal afetler ve acil durumlar söz konusu olduğunda farklı ülkelere yardım için devletin yetkilendirdiği kişiler Gri Pasaportla ülkelere giriş yapar. Kızılay ve Türk Hava Kurumu’nun faaliyetleri bunun için iyi bir örnektir. Hükümet, belediyeler ve hususi idareler tarafınca verilir. Diğer pasaportlarda olduğu gibi, Gri Pasaportu alan kişilerin aile üyeleri de, belirli şartları karşılamaları durumunda bu pasaporttan faydalanabilir. Genelde aciliyeti olan bir pasaport türüdür ve 5 gün içerisinde alınabilir. Hizmet Pasaportuyla turistik gezi amaçlanamaz. Kişiler, devlet tarafından mühim ve resmi işler için gönderildiklerinden Gri Pasaport, ülkeye dönüşte gerekli kuruma tekrar teslim edilir. Bu pasaportun hizmet amacının dışında kullanımı, kişiyi ve görevlendiren kurumu zor durumda bırakabilir.
Siyah Pasaport
Eski adıyla “Kırmızı Pasaport” Bürokratlara, üst düzey temsilciler ve alanında yetkin, unvan sahibi kişilere; ülkenin hava ve kara kuvvetlerindeki üst düzey rütbedeki kimselere, milletvekillerine, bakanlara verilen ayrıcalıklı bir pasaporttur. Siyah Pasaport alacak olanlar harç bedeli ödemezler. Bu pasaportun alınma amacı diğer pasaportlara göre daha spesifiktir ve alanı daha sınırlıdır yani herkese verilmez. Siyah Pasaportun diğer ismi Diplomatik Pasaporttur ve T.C. Dışişleri Bakanlığı haricinde bu pasaportu kimse vermez.
10 Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir Mi
Bu, kadro derecesine ve görevini kaç yıldır sürdürdüğüne bağlı olarak değişir. 1. 2. ve 3. dereceli kadrolarda bulunan memurlar yeşil pasaport alabilirler. 1-3 arası dereceye yükselmiş bir memur yeşil pasaport alabilir. Örneğin bir öğretmen, 3 yıl ve üzeri çalıştığında bir üst dereceye yükselir. Aşağı yukarı 20 yıldır görevine devam eden bir öğretmen yeşil pasaport alabilir.
Hususi pasaport kimlere verilir? Eski meclis üyelerine ve eski bakanlara, belirli kadrolardan (1-3 arası) emekli olmuş memurlara, eski belediye başkanlarına, devlet bankası çalışanlarına, belirli bir ihracat payını aşmış iş adamlarına, Yeşil Pasaport sahibi kişilerin eşlerine ve 25 yaşını aşmamış ve çalışma durumu olmayan çocuklarına Hususi Pasaport verilmektedir.
Türkiye’de 4 çeşit pasaport vardır bunlar pasaportun amacına göre ayrılır: Yeşil Pasaport (Hususi Damgalı Pasaport), Bordo Pasaport (Umumi Damgalı Pasaport), Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu), Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
Pasaport almak için İlçe Nüfus Müdürlüğüne başvurulmalıdır. Bu adımdan önce pasaport bavurusu için 199’u arayabilirsiniz. T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden de randevu alabilirsiniz.
Devlet memurunun kademede ilerlemesi için en az 1 yıl görev yapmış olması gerekir. Kademede ilerleme olmazsa yeşil pasaport alamaz. Örnek verecek olursak bir öğretmenin yeşil pasaport alabilmesi için 18-19 yıl hizmet vermiş olması gerekir.

Her pasaportun kullanım amacı ve buna göre istenecek şartlar farklı olduğundan, hangisinin en iyisi olacağı konusunda ortak bir standart belirlemek ve gelişigüzel pasaport tercih etmek mümkün değildir. Ancak aralarında bulunan farklılıklara göre pasaportların avantajlı yönlerini tartışılabilir Devlet için uzun yıllar hizmette bulunmuş bir memursanız, Yeşil Pasaport size daha uygun bir seçenek olacaktır. Pasaportlar içinde maddi anlamda avantajlı kabul edebileceğimiz pasaport türü Yeşil Pasaporttur. Sıradan bir vatandaşsanız, standart bir amaçla gezi gerçekleştirecekseniz veya öğrenciyseniz genel standartlara kolayca uyduğu için Bordo Pasaport tercih edebilirsiniz.
Yeşil Pasaport için öğrenci olma şartı aranmamaktadır. Devlet kurumlarında çalışan memurlar Yeşil Pasaport edinebilirler.
Hususi Pasaport Nedir
Türkiye Cumhuriyeti Hususi Pasaportu, devlet memurlarına ve bürokratlara verilir. Uluslararası seyahatler için düzenlenen ve pek çok ülkede vize serbestisi sağlayan bir pasaport türüdür. Hususi pasaport nedir konusunda öncelikle yeşil pasaport olduğunu belirtmeliyiz. Türk vatandaşlarına verilen 4 farklı pasaport bulunuyor. Vatandaşlık ve çalışma statülerinin belirlendiği renk grupları dahilinde verilir.
Hususi pasaportlar, kamu çalışanlarının belirdiği derecede görev yapanlarına ve bu derecelerden emekli olanlara verilir. TC. İçişleri Bakanlığı bünyesinde verilen pasaportlar, başvuru yapılarak Nüfus Müdürlüğünden alınabilir.
28 sayfa olarak düzenlenen yeni stil yeşil pasaportlar, devlet memuru olarak çalışan veya emekli olanlara verilen belgedir. Kimlik belgesi ve biyometrik fotoğraf ile şahsen başvuru yapılır. Ücretten muaf tutulan pasaportlarda yalnızca defter bedeli tahsil edilir.
Hususi Pasaport Kimlere Verilir?
Hususi pasaportlar devlet memurlarına verilir. Ancak memuriyet derecesi 1-2-3 olan kişiler bu pasaporta tabiidirler. Kadrolu olarak devlet memuru statüsünde çalışan kişiler de aynı dereceler dahilinde yeşil pasaport başvurusu yapabilirler. Hususi pasaport nedir ve nasıl alınır gibi sorular için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sisteminden, Pasaport Kanunu kapsamlarına göre bilgilendirme sağlanmaktadır.
İçişleri Bakanlığı bünyesinde verilen yeşil pasaport, hamillerinin 1. Dereceden yakınlarına da hak tanır. Yeşil pasaport sahiplerinin eşleri ve 18 yaşını geçmemiş çocukları yeşil pasaport çıkartabilirler. Hamillerin 25 yaşına kadar olan çocuklarından engelliler, bekar olanlar, iş sahibi olmamış olanlar veya öğrencilikleri devam edenler de yeşil pasaport alabilirler.
Keseneği Emekli Sandığı üzerinden yapılan ve kadro derecesi yüksek kişiler ile eşleri ve çocukları da yeşil pasaport alabilirler. Yeşil pasaport talep formunun doldurulması ve gerekli evraklar ile www.randevu.nvi.gov.tr resmi internet adresinden randevu alınması gereklidir. Alınan randevu ile il veya ilçe müdürlüklerinden şahsen başvuru yapılabilir.
Türkiye’de reşit olmayan çocuklar için yapılan yeşil pasaport başvurularında, yaşı kaç olursa olsun kendilerinin de gelmesi zorunludur. Anne ve babalarıyla Nüfus Müdürlüğüne gelerek başvuru işlemlerinin tamamlanması sağlanır.
Yeşil pasaport süresi 1 haftadır. Bazı durumlarda veya il- ilçe ikamet dağıtımına göre 10 güne kadar teslim edilmektedir. 5 senelik olarak verilir ve süre sonunda koşulların uygunluk durumuna göre pasaport süresi uzatılabilir. Pasaport başvurusu işlemleri tamamlandıktan sonra e-devlet sisteminden veya NVİ sisteminden pasaport sorgulama işlemi yapılabilir.
Yeşil Pasaport Nedir Kimlere Verilir?
Yeşil pasaport, Türk vatandaşlarına verilen pasaport türlerinden biridir. Hususi pasaport olarak verilen seyahat belgesi, 130 farklı ülkeye vizesiz seyahat edebilmeyi sağlar. Kamu çalışanlarından çalışma süreleri ve kıdemlerine göre verilen pasaport türüdür. Devlet memuru olarak çalışan veya emekli olanlardan 1,2 ve 3 kadro dercesine sahip olan kişilere verilir.
Bürokratlara verilen pasaport yine hususi pasaporttur. Yeşil pasaportlar 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde verilir. Pasaport başvuru süresi 7 gün ila 10 gün arasındadır. Hususi pasaportlar ücrete tabii olmamakla birlikte, sadece defter bedeli ödenerek alınır. Başvurular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri internet adresinden başvuru alınarak yapılır. Yeşil pasaportların verildiği kişiler şu şekildedir;
- 2. 3. Derece kadrolu devlet memurlarına, keseneği Emekli Sandığına yatırılan sözleşmeli memurlara (aynı dereceye sahip olmak kaydıyla)
- Eski bürokratlara
- İhracatçılara
- Meclis eski üyelerine
- Görev sürelerinde geçerli olacak şekilde belediye başkanlarına
- Devlet sporcularına
Ve bu kişilerin eşleri ile 18 yaşını geçmeyen çocuklarına verilir. 25 yaşına kadar olan çocuklarında ise gerekli şartlar dahilinde verilir.
Hususi Pasaport Ne İşe Yarar?
Hususi pasaport vize serbestisi sağlar. Schengen’e tabii ülkelerde vizesiz dolaşım ve seyahat olanağı sağlar. 90 günü geçmeyecek olan kısa süreli seyahatlerde herhangi bir vize başvurusu yapmaya gerek olmadan dolaşım sağlayan bir pasaporttur. Ayrıca AB ülkeleri dışında 90’a yakın ülkelerde de vizeye gerek olmadan seyahat olanağı sağlıyor.
Hususi pasaport nedir konusunda kamu çalışanlarına ve belirli kıdeme sahip olan kişilere verilen bir belge olduğundan bahsedebiliriz. Yeşil pasaportlar uluslararası seyahatlerde kimlik kontrolünün yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen kimlik belgeleridir. Hamillerin ailelerine de vizesiz seyahat opsiyonu tanıyan bir pasaporttur. Hususi pasaport başvurusu randevuları www.nvi.gov.tr sisteminden alınır. İl ve ilçe Nüfus Müdürlükleri tarafından verilen hususi pasaportlar, yalnızca pasaport ücreti ödenerek alınabilir. Yeşil pasaport için gerekli belgeler şöyledir;
- TC Kimlik Belgesi
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Eski pasaport
- Çalıştığı kurumdan alınan görev hizmet belgesi
- Emekliler için emekli olunan kurumdan alınan derece gösterir belge
- Pasaport defter harcı
Pasaport ücreti 2023 180 TL olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport devlet memurları dışında bir de ihracatçılara verilir. Yıllık bazda 500 bin Dolar ihracat sağlayan kişiler, yeşil pasaport çıkarabilirler.
Hangi Renk Pasaport Kime Verilir?
Türk vatandaşlarına verilen pasaportlar temel olarak 4 renkte verilir. Yurtdışından alınan pasaportlar pembe pasaport alarak verilmektedir. Bir de yabancılar için verilen yabancı pasaportu bulunmaktadır. Hususi pasaport nedir, hangi renktir gibi konularda, öncelikle pasaport renklerinden bahsedebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti pasaportları şu şekildedir;
- Umuma Mahsus Pasaport, Bordo
- Hususi Pasaport; Yeşil
- Hizmet Pasaport; Gri
- Diplomatik Pasaport; Siyah
Siyah pasaportlar Dışişleri Bakanlığından verilmektedir. Diğer 3 renk pasaport İçişleri Bakanlığı bünyesinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Yurtdışında olan Türk vatandaşları, Türkiye Dış Temsilciliklerinden pasaport alabilir, pasaport yenileme işlemi yapabilirler.
Yabancılar için verilen pasaportlar ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.
En İyi Pasaport Hangisi?
Türkiye’de bordo pasaport dışındaki diğer pasaportlar ile 130 ülkeye vizesiz giriş yapılabiliyor. Normal vatandaşlara verilen umuma mahsus pasaport, vize serbestisi olmayan pasaport türüdür. Tüm Dünya’da yapılan ve uçuş listeleri baz alınarak değerlendirilen pasaportlarda Japonya ilk sırada yer alıyor. 191 ülkeye doğrudan giriş ve vizesiz seyahat olanağı tanıyan Japonya’dan sonra 190 ülkeyle Singapur, 189 ülkeyle Almanya ve Güney Kore yer alıyor.
Amerika’nın 7. Sırada yer aldığı en iyi pasaportlar listesinde; İtalya, Finlandiya, İspanya, Lüksemburg 188 ülkeye vizesiz giriş sağlamaktadır. En güçlü pasaporta sahip olan diğer ülkeler arasındaysa Danimarka, Avusturya, İsveç, Fransa, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İsviçre, İngiltere, Norveç, Belçika, Yeni Zelanda, Yunanistan, Malta, Çek Cumhuriyeti, Avustralya ve Kanada yer alıyor. İlk 10 sıralamasında Macaristan 181 ülke serbestisiyle yer alıyor.
Türk pasaportlarından hangisiyle vizesiz seyahat edilir, hususi pasaport nedir ve nasıl başvuru yapılır konusunda, başvuru koşullarını incelemeniz gereklidir.
Ebeveyni yeşil pasaport sahibi olan öğrenciler 18 yaşına kadar yeşil pasaport alabilirler. 25 yaşına kadar olan kişiler öğrenci olmak, evlenmemiş olmak veya iş sahibi olmamak kaydıyla yeşil pasaport hakkından yararlanabilirler.
Yeşil pasaportlar 5 yıllık olarak verilir. Ancak pasaport süresi sonunda pasaport yenileme işlemi yapılarak süre uzatılabilir. Hamilleri, emekliliklerinde yeşil pasaport alabilirler.
Anne veya babasından dolayı yeşil pasaport almaya hakkı olan kişiler, 25 yaşına kadar hususi pasaport alabilirler.
Devlet memuru olarak 1. 2. Ve 3. Derecede kadro alan veya bu kadro dereceleriyle emekli olan memurlar ile eşleri yeşil pasaport alabilirler.