Hususi Pasaport Talep Formu

Hususi Pasaport Talep Formu; Pasaport, yurt dışı işlemleri için gerekli olan en önemli ve mühim belgelerden birisi olmasıyla birlikte kimlik olma özelliğini de taşıyan bir belgedir. Pasaportunuz olmadan herhangi bir ülkeye giriş-çıkış yapmanız mümkün değildir. Aynı zamanda, pasaport türüne göre pek çok özellik ve avantaj barındıran bir belgedir.

Pasaportsuz sınır kapılarından ve havaalanlarından yurt dışına geçilmesi mümkün değildir. Bu sebeple vize istemeyen ve vizeden muaf tutan ülkelerde dahi pasaport kontrolü yapılmaktadır.

Yurt dışına çıkış için gerekli olan pasaport, yaz aylarında turizm sezonunun açılması ile birlikte en çok merak edilen konulardan birisi olmuştur. Yurt dışı seyahatlerinde kullanılan pasaportun birçok türü vardır. Her bir pasaport türü kişiye farklı haklar tanımaktadır.

Türk vatandaşlarının aldığı pasaport türleri şu şekilde sıralanır:

  • Siyah pasaport (Diplomatik pasaport)
  • Yeşil pasaport (Hususi pasaport)
  • Gri pasaport (Hizmet pasaportu)
  • Bordo pasaport (Umumi pasaport)

Yurt dışı seyahatleri için Türk vatandaşları, gerekli şartları karşılaması dahilinde 4 çeşit pasaporttan birisini almak için başvuruda bulunabilir. 4 pasaporttan her biri farklı amaç ve gereklilik doğrultusunda kişiye verilmektedir.

Siyah pasaport almak isteyen kişilerin mutlaka bir diplomat mevkiisinde olması ve devletin üst kademelerinde görevinin başında olması gerekmektedir. Siyah pasaport ile pek çok ülkeye vize muaf bir şekilde seyahat edilebilir. Ancak bu seyahatlerin çoğu yaklaşık 3 ay kadar sürelidir. Ülkenin belirttiği şartlara göre çeşitli vize başvuru işlemleri uygulanması gerekebilir.

Yeşil pasaport bir başka adı ile hususi pasaport ise kamu personellerine çeşitli şartları karşılamaları doğrultusunda verilmektedir. Hususi pasaportun avantaj taşıyan pasaport türü olduğunu söylemek yalan olmaz. Çünkü bu pasaport sayesinde 160 ülke ve daha fazlasını vize muaf bir şekilde ziyaret etmek mümkündür. Ayrıca hususi pasaport sahibi kişilerin çocuklarının da bu pasaportun ayrıcalıklarından yararlanma hakkı bulunmaktadır. Ancak hususi pasaport almak isteyen devlet memurlarının belirli bir süre disiplin cezası almamış bir şekilde kamuda çalışmış olması gereklidir. Hususi pasaportun şartlarını karşılayan herhangi bir kişi başvuru için gerekli evraklar ile ilindeki yetkili birime başvuruda bulunabilir.

Gri pasaport Türkiye dışında görev yapmak zorunda olan ve devletin görevlendirdiği kişilere bu görev süresince geçerliliği olacak şekilde verilen pasaporttur. Gri pasaport sahibi kişi ülkeye dönünce pasaportunu yetkili birime teslim etmelidir.

Bordo pasaport her Türk vatandaşının almaya hakkı bulunan bir pasaport türü olmasıyla birlikte en az avantaj ve ayrıcalık taşıyan pasaport türüdür.

Hususi Pasaport Talep Formu Nereden Alınır?

Hususi pasaport talep formu hususi pasaport başvuruları için gerekli olan evrakların başında yer almaktadır. Bu formun teslim edilmediği başvurular geçersiz sayılmaktadır.

Hususi pasaport talep formu almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yönettiği www.nvi.gov.tr internet adresini kullanabilirsiniz.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresinden aldığınız Hususi pasaport talep formunu eksiksiz bir şekilde doldurarak görevli kuruma teslim etmeniz gerekir.

Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeşil pasaport diğer adı ile birlikte hususi pasaport başvurusu yapmak için gerekli şartları karşılıyor olmanız gerekir. Örneğin, öğretmen olmanız başvuru yapmanız için yeterli değildir. Öğretmenlik mesleğini devlet kurumunda yaklaşık 15 yıl kadar bir süre boyunca yapmış olmanız gerekmektedir. Bu süreçte de herhangi bir disiplin olayına karışmamış olmanıza dikkat edilir.

Yeşil pasaport başvurusu için gerekli şartları karşılamanız dahilinde başvuru yapabilmek için randevu almanız gerekecektir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu almanın 3 yolu bulunur; Alo 199, e-devlet ve www.nvi.gov.tr internet adresi bu yollardır. Yeşil pasaport randevusu aldıktan sonra randevu gününde evraklarınızı tamamlayıp İl Nüfus Müdürlüğü’ne teslim etmeniz ile başvuru süreciniz başlamış olacaktır.

İhracatçılar İçin Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

İhracatçılar şu adımları izleyerek yeşil pasaport sahibi olabilir:

  • Hususi pasaport talep formunu doldurarak bağlı olduğu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği’ne posta veya elden teslim etmelidir.
  • Hususi pasaport talep formunun Genel Sekreterlik tarafından onaylanması ve imzalanması gereklidir.
  • İmzalanan hususi pasaport talep formu Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir.
  • Bölge Müdürlüğü’nün hususi pasaport talep formunu onaylaması ile başvurana iletmesi gereklidir.
  • Yeşil pasaport başvurusunda bulunacak kişi hususi pasaport talep formu ile birlikte İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu almalıdır.
  • Yeşil pasaport başvurusunda bulunacak kişi İl Nüfus Müdürlüğü’ne randevu gününde giderek gerekli evraklar ve talep formunu teslim etmesi ile başvuru süreci başlamaktadır.

Avukatlar Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Avukatların yeşil pasaport talebinde bulunabilmesi için yaklaşık 15 yıl boyunca baroya kayıtlı ve yasal bir şekilde avukatlık yapmış olması gerekmektedir. Bunun sonucunda gerekli şartları karşılıyorlar ise gerekli başvuru işlemlerine Türkiye Barolar Birliği aracılığı ile başlayabilirler.

Pasaport Formu Nereden Alınır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki www.nvi.gov.tr internet adresinden alınır.

Pasaport Defter Bedeli Nereye Ödenir?

Pasaport almak için birtakım ödemeler yapılması gerekmektedir. Ancak bazı pasaport türlerinde pasaport harcı ile birlikte defter bedeli ödemesi yapılması da gerekir.

Defter bedeli, pasaport yenileme ve pasaport başvurusu işlemlerinde ödenmesi gereken ücrettir. Pasaport defter bedeli için 2023 yılında açıklanan rakamlara göre 180 Türk Lirası ücret ödemesi yapılması gerekmektedir.

Pasaport defter bedeli, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Dairesi Müdürlüklerine yapılabilir. Ayrıca anlaşmalı olan bankalar aracılığı ile online çevrimiçi bir şekilde yapılabilir. Örneğin; AKbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Ziraat Katılım, Kuveyt Türk, PTT şubeleri, İş Bankası ve benzeri.

Yeşil Pasaport İçin Neler Gerekli?

  • Randevu
  • Randevu günü evrak teslimi

Yeşil pasaport için gerekli olan evraklar;

  • Kimlik (Kimliğin bulunmadığı durumlarda geçerli sayılan tek belge geçici kimlik belgesidir. Eğer geçici kimlik belgeniz yoksa acilen temin etmelisiniz. Ehliyet, iş yeri kimliği ve benzeri belgeler kabul edilmeyecektir.)
  • İç İşleri Bakanlığı’na ithafen yazılmış başvuru talep formu (Bu formu çalıştığınız iş yerine onaylatmanız gerekmektedir.)
  • Pasaport (Geçerliliğini yitirmiş varsa eski pasaportun aslı teslim edilmeli.)
  • Dekont (Defter bedelini ödediğinizi gösteren dekont belgesi.)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçük bireylerin başvurusu için gerekli noterden alınmış anne ve baba izni belgesi.)
  • Fotoğraf (Biyometrik ve 2 adet olmalıdır.)

Yukarıda belirtilen belgelerin eksiksiz tamamlanması ile birlikte randevu günü İl Nüfus Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gereklidir. İlçe Nüfus Müdürlüğü’nün yeşil pasaport başvuruları ile ilgilenmemesinden kaynaklı olarak İl Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat edilmelidir.

Yeşil pasaport çocuğa nasıl alınır?

Yeşil pasaport sahibi ebeveyn tarafından yapılan başvuru ile alınabilir. Çocuğun 25 yaşından küçük, bekar ve eğitim görüyor olması gerekmektedir.

Yeşil pasaport harcı ne kadar 2023?

Yeşil pasaport harcı 2023 sadece defter bedeli olan 180 Türk Lirası’dır.

Ihracatçı yeşil pasaport kaç yıllık?

İhracatçi yeşil pasaportu yaklaşık 4 yıllık geçerliliğe sahiptir.

Yeşil pasaport nasıl alınır 2023?

Yeşil pasaport 2023 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresi, e-devlet ve Alo 199 ile alınan randevu ile gerekli evrakların teslimi sonucu alınır.

Yeşil pasaport nasıl alınır 2023?

Yeşil pasaport alabilmek için e-devlet veya Nüfus, Alo 199 ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresinden randevu alınabilir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA