Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Gri pasaport nasıl alınır; 5682 sayılı pasaport kanunu gereğince gri pasaport devlet için yurtdışında hizmet verecek olan şahısların talep oluşturabileceği pasaport türüdür. Pasaport talebini bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüğü üzerinden gri pasaport talep formu alarak ve eksiksiz doldurarak ‘’ hak sahibiyseniz’’ alabilirsiniz. Gri pasaport sahipleri birçok ülkeye vizesiz giriş hakkına sahiptir.

Gri Pasaport Ücreti Ne Kadar?

Gri pasaport almak için pasaport harç bedeli ödenmemektedir. Pasaport defter harç bedeli ödenmesi yeterli olacaktır. 174, 5 TL pasaport defter harç bedelinin nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar, PTT şubeleri veya Gelir İdare Başkanlığı resmi web sitesi online vezne alanından ödeme yaparak, makbuz talebinde bulunmaları şartı vardır. Gri pasaport almak için mutlaka pasaport hizmet formunun doldurulması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti hizmet pasaport hakkını yurtdışında ülkesini temsil edecek devlet memurlarına vererek, vizesiz giriş yapmalarını sağlamaktadır.

Gri Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gri pasaport nasıl alınır; gri pasaport başvuru işlemleri için online nüfus müdürlüğü web sitesi üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. Ya da 199’u arayarak, nüfus müdürlüğü ile irtibat kurmanız, gri, yeşil, siyah ve bordo pasaport başvuru işlemleriniz için randevu talep etmeniz gerekmektedir. Randevu işlemleriniz için gerekli evraklar, 2 biyometrik fotoğraf, pasaport defter harç bedeli ( gri pasaport için geçerli) nüfus cüzdanınız, nüfus müdürlüğü pasaport departmanından alınmış ‘’ Gri pasaport talep formu’’ sonrasında ihtiyacınız olacak evraklardır.

Randevu gününde ve saatinde evraklarınız, nüfus cüzdanınız ve fotoğrafınızla birlikte nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerin başlatılmasını sağlayabilirsiniz. Harç ödemesi makbuzu, ıslak imzalı bir şekilde evraklarla birlikte teslim edilerek süreç başlatılacaktır.

Gri Ve Siyah Pasaportu Kimler Kullanır?

Gri pasaport yurtdışında ‘’Türkiye devlet memuru veya devlet hizmetlisi’’ olarak Türkiye Cumhuriyetini temsil edecek kişilere verilmektedir. Gri pasaport için devlet görevi yapmak, hususi idareci olmak, belediye çalışanları ve milli sporcu olmak şartları vardır. Birçok ülkeye vizesiz girecek olacak gri pasaport sahipleri, sadece görev süresi boyunca yurtdışında yer alabilmektedir.

Hizmet pasaportu alabilecek kişiler;

  • Türk hava kurumu çalışanları
  • Belediye veya hükümet tarafından resmi olarak görevlendirilmiş kişiler
  • Milli sporcu veya milli temsilci
  • Milletler arası kuruluşlarda memur statüsü gören kişiler

Hizmet pasaportu ( gri) için başvuru işlemlerini başlayabilmektedir. Yeşil pasaport devlet memurluğunu kapsar ve devlet adına yapılan işlemler dışında da kullanılabilecek pasaport türüdür.

Gri Pasaporta Vize Var Mı?

Gri pasaport, devlet adına görev yapacak kişilerin yurtdışı seyahatlerini kolaylaştırmak için verilmektedir. Pasaport sahiplerinin yurtdışında kalabilecekleri süre görevlerinin tamamını kapsamaktadır. Vizesiz olarak kullanılabilen gri pasaport, yurtdışına hizmet damgası alarak çıkış sağlamaktadır.

Hizmet dışı kullanımlarda da vizesiz olarak gidilebilen Avrupa ülkeleri bulunmaktadır. 90 gün ile 180 güne kadar yurtdışı seyahatlerinde kullanılabilen pasaportlar, aile bireylerine de verilerek uzun 3 aylık ve 6 aylık yurtdışı seyahatleri için geçerli olmaktadır. Gri pasaport süresi adaylara 5 yıl süreye verilmekte, 5 yılın sonunda pasaportun yenilenmesi talep edilmektedir. Göreve çıkacak olan ülkenin vizesini de kapsamakta olan gri pasaport devlet hizmeti için vizesiz işlemlerinizi yapabileceğiniz kolaylık sağlamaktadır.

Gri Pasaport İle Nereye Gidilir?

Gri pasaport ile birçok Avrupa ülkesine, ABD ve Afrika’ya devleti temsil edecek görev yerleri olması şartıyla gidebilirsiniz. Asya ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkede gri pasaport vizesiz olarak kullanılabilmektedir. Gri pasaport sahiplerinin 3 ay ile 6 aya kadar yurtdışına çıkma hakları bulunmakta, görev süreleri boyunca da kalma hakkına sahip olmaları sağlanmaktadır.

Gri Pasaport nasıl alınır; gri pasaport almak için nüfus müdürlüğünden randevu almanız ve resmi evraklarınızla birlikte devlet görevlisi olduğunu göstererek başvuru yapmanız gerekmektedir.

Gri Pasaport Harcı Nereye Yatırılır?

Gri pasaport harç bedelinin yatırılması için nüfus il müdürlüklerinin anlaşmalı olduğu kamu bankaları, PTT şubeleri ve Gelir İdare başkanlığı bulunur. Pasaport harç bedeli ödemeyen gri pasaport sahipleri sadece pasaport devlet bedeli olarak 174 TL ödemelidir. 5 yıl geçerli olan gri pasaport başvurusu için randevu alınması ve kimlik belgelerle birlikte ‘’engelli ve çocuk’’ olmama kaydıyla şahsen başvuru yapılması gerekmektedir. Pasaport düzenlemelerinde kişinin devlet görevi yaptığını gösteren meslek kartı da yanında olmalı, belediyeden belge talep edilmelidir.

Gri Pasaportu Kim Veriyor?

Gri pasaport nasıl alınır; Gri pasaport nüfus müdürlüğü tarafından verilmektedir. Pasaport almak isteyen kişilerin 199’u arayarak randevu alması ve pasaport işlemlerini başlatması şartı bulunmaktadır. Nüfus müdürlüğüne harç bedeli makbuzu, meslek belgeleri ve şahsın kendisinin başvuru yaparak süreci başlatması gerekir. Gri pasaport almak için devlet görevlisi olmak, milli sporcu olmak ve devleti temsil eden hizmet alanlarında bulunduğunuzu kanıtlamak şartlar arasındadır.

Gri Pasaport İçin Neler Gerekli?

Gri pasaport nasıl alınır; gri pasaport için hizmet pasaport talep formunun nüfus müdürlüğünden alınması ve eksiksiz doldurulması şartına dikkat edilmelidir. Önceki pasaportunuzun aslı ve fotokopisini de yanınızda götürerek, nüfus müdürlüğünden işlemleri başlatmalısınız.

Gri pasaport gerekli evraklar;

  • Gri pasaport nüfus cüzdanı belgesi ve fotokopisiyle sürecin başlatılması gereken işlemleri kapsar.
  • Pasaport defter bedeli dekontu
  • Sağlık kurulu raporunun alınması
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Reşit olmayan kişiler ve engelliler için muvafakatname
  • Öğrenciler için öğrenci belgesi nüfus müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Gri pasaport almak isteyen kişiler için düzenlenecek olan evrakların teslim edilmesi ve sürecin başlatılmasıyla 3 ile 5 gün arasında sonuçlanması temenni edilmektedir.

Gri Pasaport Ne Kadar Geçerli?

Geri pasaport süresi 5 yıla kadar geçerlidir. Gri pasaport sahiplerinin pasaportlarını nüfus müdürlüğünden yenilemeleri ve uzatmaları için aynı işlemleri yapmaları, pasaportlarının bitme süresine yakın işlemlerini başlatmaları şartı vardır. Pasaport hiç kullanılmamış dahil olsa, pasaportun 5 yıl sonra geçersiz olması durumu söz konusudur.

Pasaport işlemleriniz için nüfus müdürlüğüne hizmet yılınızı kanıtlayan belgenizi, eski pasaport defterinizi ve nüfus cüzdanı belgenizi de vererek, sürecin başlamasını sağlayabilirsiniz. Pasaport işlemlerinde, önceki pasaportunuz ( gri, yeşil, siyah ve bordo) fark etmeksizin verilmesi gereken belgeler arasında bulunmaktadır.

Siyah Pasaport İle Nerelere Gidilir?

Askeri, anayasa mahkemesi, genel kurmay başkanlığı, sayıştay ve eski başbakanlarda olmak üzere devletin yüksek kademelerinde görev yapmış olan kişilerin pasaport alması için nüfus müdürlüğüne gitmesi şartı bulunmaktadır. Diplomatik pasaport olarak geçmekte olan siyah pasaport, yüksek mevkilerde görev yapmış ve yüksek mevkilerden emekli olmuş kişilerin talep edebileceği pasaport türüdür. Siyah pasaport ile birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabilir, 5 yıla kadar geçerli olan pasaport nüfus müdürlüğünden çıkarılabilir, yenilenebilir ve uzatılabilir.

Şahsi Pasaport Ne Renk?

Şahsi pasaport mahsus bordo, hususi yeşil, diplomatik siyah ve hizmet gri olarak farklı renklerde olmaktadır.

Yurt Dışında Çalışmak İçin Hangi Pasaport Gerekli?

Yurt dışında çalışmak isteyen devletten bağımsız olarak gidecek olan vatandaşların bordo pasaport ile çalışma vizesi başvurusu yapması gerekmektedir. Gidilecek ülkenin konsolosluğundan çalışma vizesi işlemleri yapılmalıdır.

Pilotların Pasaportu Ne Renk?

Pilotların pasaportları devlet memurluğu statüsünde yer aldığı için hususi yeşil pasaporttur.

Irak Pasaportu Ne Kadar 2023?

Irak pasaportu Türkiye Cumhuriyetinde yıllık düzenlemelere göre farklı fiyatlara sahiptir.

Pasaport Kimlere Ücretsiz?

Pasaport yeşil, gri ve siyah olarak hak kazanan kişileri 174 TL defter bedeliyle ücretsizdir.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA