E Devlet Pasaport; E devlet Türkiye Cumhuriyeti nüfus müdürlüğü ve vatandaşlık işlemleri için genel bilgileri kapsamaktadır. Başvuru işlemlerinizi sorgulama ve takip etme seçeneklerini E devlet pasaport üzerinden yapabilirsiniz. Gri, yeşil, siyah ve bordo pasaport işlemleriniz için E randevu sisteminden randevu almanız ve pasaport işlemleriniz hakkında detayları takip etmeniz nüfus müdürlüğü online resmi işlemler üzerinden de devam etmektedir.
E Devletten Pasaport Başvurusu Yapılır Mı?
E devletten pasaport işlemlerinizi randevu seçeneklerine göre yapabilirsiniz. Randevu alarak, şahsın bizzat bulunduğu il merkezinin nüfus müdürlüğüne gitmesi ve işlemleri takip etmesi gerekmektedir. E devlet pasaport işlemleriniz için sizi bilgilendirecek aydınlatma metnine sahiptir. Randevu almak ve pasaport takibinizi gerçekleştirmek için E devlet sistemine başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
E devletten pasaport randevu; E devletten pasaport randevusu oluşturmanız için sistem sizi nüfus müdürlüğü online randevu sistemine bağlayacaktır. İşlemlerinizin hızlı ilerlemesi için randevu 199’u arayarak, nüfus müdürlüğünden pasaport çıkarma, pasaport yenileme ve pasaport uzatma için randevu talebi oluşturabilirsiniz. E devlet pasaport başvurusu yapmanız için sadece randevuları açmaktadır.
E devletten pasaport takibi; pasaport takip işlemleriniz için gerekli belgelerle birlikte başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğü online adresini kullanabilirsiniz. Nüfus müdürlüğü sizleri yönlendirerek, e devlet kapısına ihtiyaç duymadan pasaport düzenlemeleri ve sonuçları hakkında detaylı bilgi almanızı sağlayacaktır. Kimlik doğrulama işleminizden sonra e devlet üzerinden de pasaport takibi için sorgulama başlatabilirsiniz.
Pasaportumun Geçerli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Pasaportunuzun geçerliliği olup olmadığını pasaport üzerindeki damgalardan ve pasaportunuzun geçerlilik yıllarını takip edebileceğiniz sorgulama sisteminden öğrenebilirsiniz. E devlet pasaport sorgulama seçeneğini kullanarak pasaportunuz hakkında bilgi alabilirsiniz. Vize talebiniz için genel olarak ABD, Afrika ve AB ülkeleri pasaportunuzun 10 yıla kadar geçerli olmasını talep etmektedir.
E devlet pasaport sorgulama; pasaport sorgulama işlemlerinizi e devlet üzerinden yaparak, pasaportunuzun ( gri, yeşil, siyah ve bordo) kaç yıl geçerli olduğunu öğrenebilirsiniz. Pasaportunuzun 6 aylık ülke çıkışlarında en az 2 sayfasının boş olması gerekmekte, pasaportunuzda boş sayfa bulunmadığı takdirde pasaport yenileme işlemlerinizi nüfus müdürlüğünden talep etmeniz gerekmektedir.
- Pasaportunuzun sayfa sayısı diplomatik, hususi, umumi ve hizmet pasaportlarına göre değişiklik göstermektedir.
- Pasaport sayfa sayısının bitmesi ve tarihinin bitmesi durumunda yurtdışına çıkamazsınız.
- E devlet üzerinden pasaportunuzun geçerlilik tarihini öğrenebilirsiniz.
- Türk vatandaşı olarak pasaport almanız için uygulanan yönetmelikte 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 3+ yıllık pasaport hakkınız bulunmaktadır.
- Vesikalık fotoğraf zorunluluğu, pasaportunuzun yırtılmamış, okunabilir ve ıslak imzalı olması şartları dikkate alınmalıdır.
T.C dışişleri bakanlığı konsolosluk işlemleri ve nüfus müdürlüğü pasaport işlemleri gereğince, pasaport kanunun münferit ve müşterek olan yeşil, gri, siyah ve bordo pasaport yasası yurt içi ve yurt dışı düzenlemelere tabi tutulmuştur.
Pasaport İçin Öğrenci Belgesi E Devletten Alınır Mı?
Pasaport işlemleriniz nüfus müdürlüğünden yapmanız ve ilk aşamada nüfus müdürlüğünden randevu alarak süreci başlatmanız gerekir. Öğrencilerin pasaport alması için öncellikle öğrenci belgesi ile müracaat etmeleri şartı vardır. E devlet üzerinden en az 1 ay içinde ve en fazla 6 ay içinde alınmış olan barkotlu öğrenci belgesi pasaport çıkarma, yenileme ve uzatma işlemleri için geçerlidir.
Öğrenci belgesini e devlet üzerinden almanız, tarih ve barkod bulunması şartıyla kabul edilmelidir. E devletten nüfus kayıt örneği, SGK bilgileri ve öğrenci belgelerinin pasaport başvurusu sırasında kabul edilmesi söz konusudur. Öğrenci belgenizi E devlet üzerinden alarak pasaport çıkarma, yenileme ve uzatma işlemleri için kullanabilirsiniz.

E Devlet’ten Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
E devlet pasaport işlemleriniz için sadece takip, sorgulama ve randevu işlemlerinizi yapabileceğiniz vatandaşlık hakları vermektedir. E devlet üzerinden kullanıcı bilgilerinizi ve şifrenizi girerek, nüfus müdürlüğü pasaport randevu sistemine yönlendirilirsiniz. Randevu oluşturmak için size yönlendirilen soruları doğru cevaplamak ve pasaportunuzla ilgili yapacağınız işlemleri sistem özelliklerine göre tamamlamak gerekmektedir.
Pasaport randevusu için Alo 199’u arayabilir ya da e devlet üzerinden randevu sistemine yönlendirilebilirsiniz. Pasaportunuz için evrak düzenlemelerinizi ‘’ıslak imza gerektirmeyen durumlarda’’ e devlet üzerinden alabilmeniz sağlanmaktadır. Öğrenci belgesi, SGK, nüfus kayıt örneği ve ticari belgeleriniz de e devlet sisteminde bulunmaktadır.
Nasıl Pasaport Alabiliriz?
Türkiye’de her vatandaşın pasaport alma hakkı bulunmaktadır. Dava süreci devam etmeyen, tutuklu olmayan, boşanma ve miras davası bulunmayan şahısların yurt dışına çıkış yasağı bulunmuyorsa pasaport almak için e devlet üzerinden randevu oluşturarak pasaport alma sürecini başlatma hakkı vardır. Pasaport almanız için öncellikle bulunduğunuz şehrin il merkezi nüfus müdürlüğü üzerinden online işlemler veya 199’u arayarak randevu almanız gerekmektedir.
Randevu işlemlerinden sonra pasaport için gerekli olan belgeler, bordo, siyah, yeşil ve gri pasaport düzenlemelerine göre değişiklik gösterir. Gri pasaport için nüfus müdürlüğü pasaport online işlemlerde bulunan pasaport başvuru formunun indirilmesi ve çalışan olarak gösterilecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Pasaport almanız için defter harç bedeli ile pasaport harç bedelinin de nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalardan, PTT şubelerinden ve gelir idaresi müdürlüğünden karşılanması, dekontla birlikte nüfus müdürlüğüne teslim edilmesi şartı vardır.
Pasaport İçin Randevu Gerekiyor Mu?
Türkiye’de nüfus müdürlüğü üzerinden yapılacak olan pasaport başvurusu işlemleri için randevu almanız süreci hızlandıracaktır. Randevu sistemi sayesinde, nüfus müdürlüğünde sıraya girmeden kısa zamanda belgelerinizi teslim ederek sürecin başlamasını sağlarsınız.
Nüfus müdürlüğü resmi sitesinden ve Alo 199’u arayarak pasaport randevusu oluşturmanız gerekmektedir. İşlemler zorunlu tutulmamakta birlikte randevu almanız bir gün içinde işlemlerinizi tamamlamanızı sağlayacaktır. Randevusun gelecek olan adayların sıra bulamama veya nüfus müdürlüğünün prosedürüne göre başvuru yapamaması söz konusu olabilmektedir.
Pasaport Bedeli Nereye Ödenir?
Pasaport harç bedeli olarak ödenmesi gereken ücret, nüfus müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara, PTT şubelerine ve gelir idaresi veznesine ödenebilmektedir. Harç bedeli pasaport defter harcı ve pasaport harcı olarak ödenerek, pasaport düzenlemeleri için işlemlerin yapılması sağlanmaktadır. Pasaport harç bedeli yıllık enflasyon değerlerine göre düzenlenmekle birlikte, 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 3 + yıllık pasaport harç bedeli olarak ödenmektedir.
2023 yılı pasaport defter harç bedeli olarak, gri, siyah, bordo ve yeşil pasaport başvurusu yapacak kişilerin 180 TL ödemesi gerekmektedir. Pasaport başvuru işlemlerinizi yaparken uzatma ve yenileme için gerekli olan harç bedeli ödemesi dekontunu nüfus müdürlüğüne vermeniz gerekmektedir.
Pasaport Bilgileri Nereden Öğrenilir?
Pasaport bilgilerinizi öğrenmek için E devlet kapısını kullanabilirsiniz. Pasaport numaranızı yazarak veya nüfus ve vatandaşlık işlemleri genel müdürlüğüne yönlendirilerek pasaport bilgileriniz hakkında detayları öğrenebilirsiniz. Pasaport sorgulama ve pasaport bilgileri için e devlet sorgulama alanına giriş yapmanız yeterli olacak, sorgulama için anahtar kelime pasaport sorgulama seçeneğini kullanmanız yardımcı olacaktır.
Pasaport için gerekli olan evraklar; 1 adet 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve pasaport harç bedeli dekontudur.
Ücretsiz öğrenci pasaportu, sadece pasaport defter harç bedelinin ödenmesidir. Öğrenci belgesini 25 yaşın altındaki adayların vermesiyle pasaportun yıllık harç bedelinin ödenmemesi sağlanmıştır.
Öğrenci olarak kabul görülen, yüksek öğrenim kurumuna tabi tutulmuş olan üniversite ve yüksek lisans eğitimi gören kişiler alabilmektedir.
Öğrenci pasaportu 2023 yılında defter bedeli ücreti olarak 174, 50 TL’dir.