Diplomatik Pasaport

Diplomatik pasaport, yurt dışı seyahatleri için Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Rengi siyahtır. Süresi biten diplomatik pasaport için süre uzatma işlemi yapılmıyor. Süresi biten pasaport için pasaport yenileme işlemi yapılır. Peki tüm ülkeler pasaport veya vize ister mi?

Türkiye’den 5 ülkeye sadece yeni kimlik kartıyla vizesiz ve pasaportsuz geçmek artık mümkün. Gürcistan, KKTC, Ukrayna, Moldova ve Azerbaycan’a T.C. kimlik kartınızla seyahat edebiliyorsunuz. Ancak eski tip kimlikler buna tabii değil.

Diplomatik pasaport alabilen kişilerin görevleri devam ettiği süre boyunca, eşlerine pasaport verilmesi mümkündür. Aynı zamanda Diplomatik pasaport alma hakkı olanların çocukları da bu durumdan faydalanabilir. Kişinin vazifesi devam ettiği müddetçe çocuk 25 yaşına gelene kadar bu haktan faydalanır. 25 yaşından büyükse dahi bekar ve iş sahibi olmayan çocukları; bedensel veya zihinsel biri sebebiyle daima bakıma muhtaç olduğu resmi kurumdan alınan sağlık raporuyla belgelenmiş çocukları, şahsın hizmet süresi boyunca kendisiyle birlikte diplomatik pasaportla yurtdışına gidebilir.

Diplomatik pasaport harca tabii değildir.

Pasaport Kanunu’na göre Diplomatik pasaport başvurusu için şunlara ihtiyaç vardır:

  • Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı örneği
  • Son 6 ayda çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Diplomatik e-Pasaport cüzdan bedelinin Türkiye İş Bankası’nın Dışişleri Bakanlığı Şubesi nezdindeki Dışişleri Bakanlığı Diplomatik e-Pasaport hesabına yatırıldığına dair dekont
  • Sürekli dış göreve gideceklerden atama kararı örneği
  • Varsa eski Diplomatik pasaportlar (güvenlik sebebiyle eski pasaportlar iptal edilmeli.)
  • Erişkin olmayanlar için eşin çocuğa rızasını gösteren noter onaylı belge (Direkt Dışişleri Bakanlığına giderek de muvafakat belgesi imzalayabilir)
  • Boşanma durumunda çocuğun velayetini belirten mahkeme kararı aslı

Evraklar tamamlanıp Başvuru Formu doldurulduktan sonra bunlar Dışişleri Bakanlığı’na teslim edilir. Bu form kalemle doldurulmayıp elektronik ortamda düzenlenerek çıktısı alınmaktadır.

Pasaportun çıkış sürecinde aksilikler yaşanabileceği için sisteme doğru ve güncel iletişim bilgileri girilmelidir.

Gri ve Yeşil pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine; Bordo pasaportlar için İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine; Siyah pasaport için ise Dışişleri Bakanlığına müracaat edilmelidir.

Pasaport ücretleri, anlaşmalı banka ve PTT’ye, Vergi Dairesine veya İlçe Mal Müdürlüğüne yatırılmaktadır.

Diplomatik Pasaport için defter bedeli 180 TL’dir.

Cüzdan Bedeli ve Harç Ödemeleri şu bankalara yapılır: Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, DenizBank, QNB FinansBank, HSCB Bank, ING Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, ŞekerBank, OdeaBank, Ziraat Bankası, TEB, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Garanti, Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, VakıfBank, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, PTT.

Diplomatik Pasaport Kimlere Verilir?

Pasaportlar Kanununun 13. Maddesi ile diplomatik pasaportun işlevi ve kimlere verildiği açıklanmıştır. Bu kanuna göre Diplomatik pasaport, geçici görev ve seyahat için, durumun niteliğine göre en çok 2 sene süreyle, daimi görevle gidenlere de Dışişleri Bakanlığının belirleyeceği sürede geçerli olmak üzere verilir.

Diplomatik pasaport; Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine, bakanlara, eski başbakanlara, eski bakanlara ,Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Sayıştay, Genel Kurmay başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, Orgeneral, Oramiral  gibi yüksek askeri rütbelerine, eski cumhurbaşkanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Dışişleri Bakanlığının meslek gruplarına, dış temsilciliklerdeki müşavirlere, din hizmetleri koordinatörüne, Diyanet İşleri Başkanına, büyükelçilere Belediye başkanlarına ve bunun gibi üst düzey devlet yöneticilerine verilir.

Diplomat Pasaportu Ne İşe Yarar?

Diplomatik pasaport, devlete hizmet eden üst düzeyde unvanlara sahip şahısların, kendi ülkesinin yararına olacak bir görev için devlet tarafından süreli olarak yurt dışına atanması durumunda bu kişilere verilen pasaporttur. Mesai saatleri içerisinde Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili bölüm numaralarından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diplomatik Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Diplomatik pasaportun size ulaşma süresi, bulunduğunuz konuma göre değişse de evrak inceleme süresince sorun çıkmazsa 1 hafta içinde çıkar ve teslim edilir.

Pasaport Kaç Ay Kala Yenilenir?

Size verilmiş olan pasaportun süresi dolmadan pasaport yenileyemezsiniz. Süresi dolmuş pasaportlarınızı ise yurt dışı gezinizden 1 ay önce yenilemeniz, pasaportun garantide olması açısından uygun olacaktır. Yakın zamanda seyahat planınız yoksa; sırf süresi dolduğu için ve “ belki sonra giderim” düşüncesiyle pasaport almanız, pasaportunuzun geçerlilik süresini günden güne azaltacağı için iyi bir tercih olmayabilir.

En İyi Pasaport Hangisi?

En avantajlı pasaport, harç bedelinin alınmadığı pasaportlardır. Bunlar Hizmet pasaportu, Diplomatik (Siyah) pasaport ve Yeşil pasaporttur.

Siyah Kimlik Kimlere Verilir?

Devletin yapılanmasını oluşturan, “diplomasi” tanım ve görevini kapsayan kişilere Dışişleri Bakanlığınca Siyah (Diplomatik) pasaport verilir. Bazen pasaport çıkış işlemlerinizi hızlandıracağını iddia ederek ekstra ücret talep eden kurum dışı şahıslar olabilmektedir. Bu kişilere itibar etmeyip sadece kanunda belirtilen kurumlardan pasaport oluşturulmasını talep etmelisiniz, zira pasaport çıkışının doğal sürecini dışarıdan etkileyecek bir yöntem mümkün değildir.

Kimler Pasaport Alamaz?

Anayasa Mahkemesi, pasaportu iptal edilen ancak kanunda belirtilen kriterleri sağladığı durumda yeniden pasaport başvurusunda bulunanlar hakkındaki nihai kararın İçişleri Bakanlığınca verilmesini reddetti.

Pasaportu özellikle siyasi sebeplerden iptal edilenler yurt dışı seyahatine çıkamıyor. OHAL kararları kapsamında kapatılan derneklerin çalışanları ve bu gibi hükûmetin, devletin bütünlüğünü bozduğuna ve kamuya karşı tehdit oluşturduğuna inanılan yapıların kapanmasıyla işten çıkarılan şahıslar pasaport alamazlar var olan pasaportları geçersiz hükmündedir.

Yine bu hallerde şikayet edilenler, doğruluğunun kesinkes kanıtlanması gerekliliğine aldırılmaksızın pasaportları geçersiz kılınır. Ülke bütünlüğünü bozan terör örgütleriyle ilişkisi olduğu düşünülen kişiler yine bu bağlamda süresi olmaksızın seyahat yasağıyla karşılaşacaktır.

Karşılamadığınız şartlarla size uygun olmayan pasaportu almak isterseniz bu mümkün değildir. Öğrenciler için gereken imza belgesi, ıslak ve orijinal olmalıdır.

Pasaport başvurusunda form doldururken kimlik bilgilerinizi yanıltmadan vermelisiniz. Belgelerde çıkan eksiklikler ve yazdığınız iletişim bilgilerinizin güncel olmaması, pasaportun çıkış süresinde beklenmedik gecikmelere yol açar. Ayrıca Biyometrik fotoğrafa zarar verebilecek uygulamalardan uzak durulmalı. Biyometrik fotoğraf, başvuru belgenize zımbalanmamalı veyahut yapıştırılmamalıdır. Form doldururken kurşun kalemle herhangi bir yazı yazılmamalı, elektronik çıktı alınmalıdır.

Evlilik- boşanma gibi durumlarda güncel soy ismini belgelemeyenler pasaport çıkaramazlar.

Anayasa Mahkemesi’nde bir süredir gündeme oturan bir dava tartışılıyordu. Eğer bir avukatsanız, hakkınızda bir soruşturma veya kovuşturma varsa pasaport alamamanıza ilişkin bir dava açılmıştı ancak Anayasa Mahkemesi bu talebi reddetti.

Pasaport başvurularınızın onaylanma durumunu turkiye.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Pasaport Nasıl Yenilenir 2023?

Pasaportunuzu yenilemek için nvi.gov.tr sitesinden çevrimiçi randevu alarak yenilemek istediğiniz pasaport türünü seçmelisiniz. Pasaportun süresini uzatma işlemi artık yapılmıyor. Pasaport yenileme işleminde Yeşil pasaport için harç ücreti alınmıyor.

Pilotların Pasaportu Ne Renk?

Pilot ve pilot ekibi, uluslararası çalıştığı için seyahat hakları konusunda sınırsızlığa sahip olduğu düşünülse de işin gerçeği öyle değil. İhlas Haber Ajansı’nın 2018’de yayınladığı habere göre “Pilotların Sesi Grubu”, 2019 yılı için 1000 pilota ihtiyaçları olduğunu belirtmiş, pilotların Yeşil pasaporttan yararlanması gerektiğini savunmuş ve Yeşil Pasaport Projesi için çalıştıklarını söylemişti.

1 Günde Pasaport Çıkar Mı?

Pasaport süresi normal şartlar altında bir gün gibi kısa bir sürede çıkmaz ancak acil durumlarda kullanılması için ülkelerin tanıdığı bir pasaport hakkı var; “acil durum pasaportu “ olarak nitelendirilen durumda, yurt dışı seyahati esnasında pasaportu bloke hale gelen turistlerin yurtlarına hızlı ve sorunsuz şekilde dönebilmeleri sağlanıyor. Üstelik bu yolculardan herhangi bir hizmet bedeli talep edilmiyor. Kişi ülkeye döndüğünde bu tek seferlik pasaportu emniyet görevlisine bırakıyor.

Türkiye'de pasaport kaç günde çıkar?

Pasaport işlemleri, vizeden çok daha hızlı sonuçlanmaktadır. Evraklar vizedeki kadar teferruatlı olmadığından incelenme süresi rahat geçer. En fazla 7 gün içinde teslim alabileceksiniz.

10 yıllık pasaport ne kadar?

10 yıllık pasaportun bedeli 1265,40 TL.

Yeşil pasaport kaç ay kala yenilenir?

Süresi geçmeyen pasaportlar artık yenilenmiyor.

Pasaport süresi bitmeden değişebilir mi?

Pasaportun süresi bitmeden aynı cinsten yeni bir pasaport alamaz, yeniletemezsiniz.

Pasaport süresi ne kadar olmalı?

Devlet bir kimseyi hizmet için yurt dışında görevlendirmişse, bu süre yeterli gelmediği durumda yeni bir pasaportla yurt dışındaki görev süresi uzatılabilir( 10 yılı aşkın süreçler gibi). Diğer pasaportların süresi 6 aydan 10 yıla kadar uzayabilmekte. Gezinin niteliğine göre pasaport seçiminizi yapmalısınız.

Yorum Yap

Call Now ButtonHEMEN ARA