Türkiye’de en kolay alınan pasaport Bordo Pasaporttur.5682 sayılı Pasaportlar Kanununda geçer. Kolay alınmasının yanında bu pasaportla diğer pasaportlara kıyasla fazla yer dolaşmanız mümkün olmayabilir; bordo pasaport dolaşım özgürlüğü bakımından sınırlı bir pasaporttur. Seyahatte kalıcı ayrıcalıklar edinmenin yolu, seyahat amacınızın gideceğiniz ülkeyi nasıl etkilediğiyle de ilgili.
2018’de yayınlanan habere göre AB’ye vizesiz girişte değişikliğe gidilmişti. Bu haberin gri ve yeşil renk pasaport sahiplerini de etkilemesi yeni kararların alınmasında mülteci sorunu ve terörle mücadele etkili oldu. Yeni kurala göre vizesiz Schengen Vizesine sahip olanlar da detaylı ön araştırmadan geçmesine karar verilmişti.
Son zamanlarda Avrupa Birliği ülkeleri pasaport alımı konusunda temkinli davranıyor ve zorluk çıkarabiliyor. AB ülkeleri, güvenlik için pasaporta ek başka belgeler isteyebiliyor ve gelecek kişi hakkında detaylı ön bilgi sahibi olmaya özen gösteriyor.
Pasaport edinmenin de vizede olduğu gibi bazı kural ve şartları var. Gerekli belgeleri karşılamanın yanında pasaport almanın engel teşkil etmediği hallerde İçişleri Bakanlığı Bordo Pasaport verir. Fakat pasaport alımının önünde bazı istisna engeller de çıkabiliyor. Adli süreçte olanlar, kapanmış derneklerin eski çalışanları pasaport alamaz. Ülkedeki olağan dışı hallerde devletin kararıyla pasaport almanız, seyahat etmeniz engellenebilir. OHAL sürecinde de olduğu gibi. Boşanma süreci devam ederken de pasaport alımında engel çıkabiliyor. Mahkeme süreci nihai karara bağlanan kişiler pasaport başvurusunu başlatabilirler.
Pasaportun geçersiz sayıldığı durumlar da var. Ölen şahısların, vatandaşlıktan çıkarılanların, boşanma sürecinde soy adı değişecek olanların pasaportları geçersizdir. Kişi boşandıktan sonra güncel soy ismiyle pasaport almalıdır. Kişililer, Türkiye’de pasaport alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
Pasaport süresi bitmeden aynı cinsten yeni bir pasaport verilmemektedir. Tatil halinde pasaport süresi dolanlar, dış temsilciliklerle irtibata geçip yeni pasaport çıkarmalıdır. Aksi halde o ülkeden ayrılamazlar.
Hususi Damgalı Pasaport
Diğer adıyla Yeşil pasaport; Hususi Damgalı Pasaport, devlet kurumlarında belirli kıdemlere ulaşmış memur ve memuriyetten emeklilere, kamu çalışanlarına, hizmet amaçlı ihracatçılara, devletin sporcularına verilen pasaport türüdür. Emekli Sandığına bağlı kişiler Yeşil Pasaport alabilir. Pasaport PTT ile en geç 4 iş günü içerisinde teslim edilir.
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin kendi sitesinde yer alan habere göre, son 3 takvim yılı itibariyle yıllık ortalama ihracatı 500 Bin Doların üzerinde olan, 3 yıllık toplam ihracatı 1.5 Milyon Doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine yeşil pasaport hakkı tanınıyor.
5682 sayılı Pasaport Kanununun 14. Maddesinde geçen kanuna göre “Hususi Damgalı Pasaportlar; TBMM eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derecede kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu dereceden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittiklerinde verilir” hükmü yer alıyor.
Ebeveyni Yeşil Pasaport hak sahibi, 25 yaşını doldurmamış ve sigortalı bir işte çalışmayan öğrencilerin bu pasaportla seyahat gerçekleştirmek için, anne babalarının Yeşil Pasaport çıkartmış olmasına gerek yok.
Bordo Pasaport Ücretleri
Bordo Pasaportun ücreti harç+ defter bedeli olarak ayrılır. Pasaportun defter bedeli sabit olmakla birlikte harç ücreti pasaportunuzun süresine bağlıdır. Pasaportun süresi 6 aydan başlar. 2023’de 6 aylık Bordo Pasaport harcı 227,20 TL’dir. 1 yıllık pasaport harcı 332,10 TL; 2 yıllık 542,20 TL; 3 yıllık 770,20 TL; 10 yıllık pasaport harcı 1085,40 TL olmuştur.
Bordo Pasaport Nasıl Alınır
2 tane Biyometrik fotoğraf,çok eski zamanlarda alınmayan kimlik belgesi, harç ve defter bedelini ödediğinize dair makbuz ve varsa eski pasaportlarınızla birlikte nvi.gov.tr adresine ön müracaat gerçekleştirip randevu alırsınız. Randevunuza 2 kez gelmediğinizde bir süre tekrar randevu alamazsınız. Bu yüzden belirlenen randevu tarihinde evraklarınızı teslim etmelisiniz. Diğer pasaportlara göre Bordo Pasaport için yorucu, detaylı evraklar istenmemektedir. Sonrasında toparladığınız bu evraklarla size yakın Nüfus Müdürlüğüne gider, belgelerinizi teslim edersiniz. Bir haftadan kısa süre içinde PTT ile adresinize yollanır.
Hususi Pasaport Ne Demek
Hususi Damgalı Pasaport, Devlete hizmet etmiş olup bazı şartları taşıyan memur ve memur emeklilerine tanınan seyahat hakkı ve pasaport çeşididir. Söz konusu memur ve memur emeklilerinin eşleri ve çocukları da talep etmeleri durumunda Yeşil Pasaport alıp bu haktan faydalanabilir.
Bordo Pasaport Nedir
Kanunda belirtilen yetkili kişilerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına on yılı aşmayacak şekilde yurt dışı seyahatleri için verilen pasaporttur. Hane içinde yaş fark etmeksizin ancak bireysel olarak başvurulabilir. Normal vatandaşlara genelde bordo renk pasaport verilir. Mahkeme süreci gibi istisna durumlar dışında kolay edinilebilecek bir pasaporttur.
Gri Pasaport
Hizmet Pasaportu, devlet tarafından belirli bir hedef amacıyla yurt dışında hizmet vermekle görevlendirilmiş kişilere verilen pasaporttur. Sadece hizmet süresince kullanılabilir ve seyahat dönüşü ilgili kuruma teslim edilmek zorundadır. Gezi amaçlı değil daha çok devlete hizmet amaçlıdır. Kişiler, görevleri gereğince bu pasaportla giderek ülkelerini temsil ederler. Kişinin eşi ve 18 yaşını doldurmamış çocukları veya 25 yaşına kadar olup eğitim sürdüren, evlenmemiş çocukları da bu pasaportu alabilir.
Bordo Pasaport Gerekli Belgeler
- C. kimlik kartı (çok eski olmayan, hasar görmemiş kimlik kartı geçerlidir.)
- Anlaşmalı bankalardan (Ziraat,Akbank,Vakıf,PTT gibi) yatırılan harç ve cüzdan bedelinin dekontu
- Biyometrik fotoğraf (2 tane)
- Eski pasaport (varsa)
- Engelli bireyler ve ergin olmayanlar için noter tasdikli muvaffakatname
- Öğrenciyseniz güncel öğrenci belgesi
Bordo Pasaport Kaç TL? Bordo Pasaport Ne Kadar?
- 6 ay – 407,20 TL
- 1 yıl – 512,10 TL
- 2 yıl – 722,20 TL
- 3 yıl – 950,20 TL
- 3+yıl- 1265,40 TL
Bordo pasaport almak için ne gerekli? bordo pasaport için çok fazla belge istenmemekte. Kimlik kartınız, harç ve defter bedelinizi anlaşmalı bankalardan ödediğinize dair doküman, Biyometrik fotoğrafı, yenileyecekseniz eski pasaportunuz, engelli bireyler ve çocuklar için ebeveynlerinin noterde onaylattığı muvaffakat belgesi, öğrenciler için 1 ayı aşmamış öğrenci belgesi (öğrencinin harç bedelinden muaf olması için) yeterli olacaktır.
Genelde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Bordo renk pasaport verilmektedir. Kişinin ayırt edici bir durumu yoksa Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport) verilir. Gri renkteki pasaport hükûmetin, ülkeyi yurt dışında temsil edip hizmette bulunması için çalışanına verdiği pasaport türüdür. Yeşil renkte pasaport (Hususi Damgalı Pasaport), memurlara, memurların çocuk ve eşlerine verilen pasaporttur. Siyah (Diplomatik) Pasaport, TBMM üyelerine, bakanlara ve üst zümrelere, Orgenaral gibi yüksek rütbeli kişilere verilen pasaporttur.
Pasaport harcı, Ziraat Bankası, Akbank, DenizBank, ŞekerBank, Odeabank, Vakıfbank, TEB gibi devletle anlaşmalı bankalara yatırılır.
Pasaport yenilemek için 81 ilin nüfus müdürlüğüne başvurulabilir.
turkiye.gov.tr ‘den ve nvi.gov.tr adresinden randevu talebi oluşturularak Bordo Pasaport için belirlenen ilçe nüfus müdürlüklerine; Yeşil Pasaport ve Gri Pasaport için 81 ildeki Nüfus Müdürlüğüne müracaat edilir.
Umuma Mahsus Pasaport (bordo) 5-7 iş günü içinde ulaşır.
Bordo Pasaport Nedir
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan ve yasalara uygunluğu durumda alınabilecek normal pasaport türüdür. Bordo pasaport nedir, kimlere verilir ve nasıl başvuru yapılır konusunda bilinmesi gereken, vatandaşlığın devam ediyor olması gerektiğidir.
Vatandaşlıktan çıkarılan/ çıkan kişiler Türk pasaportu alamazlar. Türk vatandaşlarına tanınan hak olarak, uluslararası seyahat belgesi veya uluslararası kimlik belgesi olarak tanımlanır. P tipi pasaport veya umuma mahsus pasaport olarak tanımlanır.
Bordo Pasaport Nedir Kimlere Verilir?
Türk vatandaşlarına görevleri ya da devlet bünyesinde çalışmamaları durumunda verilen, yurtdışına çıkışı sağlayan ancak vize gerektiren bir belge türüdür. Umuma mahsus pasaportlar 6 aylık veya 10 yıllık sürelerde geçerli olacak şekilde verilir. Bordo pasaport almak için;
- Yargılama süreci dahilinde olunmaması
- Hakkında soruşturma sürecinin olmaması
- Yurtdışı çıkış yasağı olmaması
- Boşanma sürecinde olmaması
Gereken hallerdendir. Örneğin boşanma sürecinde olan ebeveynlerini yurtdışına kaçırma olasılığının önlenmesi veya yargısı devam eden kişilerin yurt dışına kaçmasının önlenmesi için bu tip süreçlerde başvuru onaylanmaz.
Bordo pasaport almaya hakkı olan Türk vatandaşları, başvuru yaparak gerekli belgeleri almaları dahilinde umuma mahsus pasaport çıkartabilirler.
Bordo Pasaport Kaç TL?
Umuma mahsus pasaport ücretleri 2023 güncellemeleri ile verilmektedir. Pasaport harç ücreti ve defter ücreti olarak iki başlık altında tahsil edilmektedir. Yalnızca bordo pasaport hamillerinden pasaport harcı tahsil edilmektedir. Kapsama göre 25 yaşını aşmamış olan ve öğrenci belgeleri bulunan kişiler, bordo pasaportlarını yalnızca defter ücreti ödeyerek alabilirler.
Bordo pasaport nedir konusunda, global kimlik belgesi olarak tanımlama yapabiliriz. Umuma mahsus pasaport ücretleri şu şekildedir;
- 10 yıla kadar 4+ yıl geçerli olan bordo pasaportlar; 1.265 TL
- 3 yıla kadar geçerli bordo pasaportlar; 950 TL
- 2 yıl geçerli bordo pasaportlar; 722 TL
- 1 yıl geçerli bordo pasaport; 512 TL
- 6 ay geçerli bordo pasaport; 407 TL
Yeşil pasaport olarak bilinen hususi pasaportlar da harç ücretinden muaf şekilde verilir. Yalnızca defter ücreti tahsil edilir. Yurtdışında pasaport alacak Türk vatandaşları için ücretler şöyledir;
- 10 yıla kadar geçerli; 95 Euro
- 3 yıla kadar geçerli; 75 Euro
- 2 yıl geçerli; 60 Euro
- 1 yıl geçerli; 46 Euro
- 6 ay geçerli; 39 Euro
Öğrencilerden sadece 24 Euro defter ücreti tahsil edilmektedir. Bu ücretin 4 Euro’su posta harcı olarak tahsil edilir.
Pasaport Renkleri Ne Anlama Gelir?
Pasaport türlerini belirleyen pasaport renkleri, Türk vatandaşlarının iş/ çalışma statülerine göre verilmektedir. Bordo renk pasaportlar, standart Türk pasaportu olarak verilen umuma mahsus pasaport türüdür. Bordo pasaport nedir, nerden alınır, pasaport randevu ve pasaport harç ücretleri ne kadardır bilgisi için Dışişleri Bakanlığı bilgi güncellemesi yapmıştır.
Devlet memuru olarak çalışan ve kadro derecesi ilk 3’te olan kişiler ile aileleri, bürokratlar ve aileleri, belediye başkanları (görevleri süresince), devlet sporcuları, TBMM eski üyeleri hususi pasaport (yeşil) alabilirler.
Resmi kuruluşlarda çalışan ve görevleri gereği yurtdışı seyahatine gönderilen kişilere hizmet pasaportu verilir. Görev sürelerince ve en fazla 2 yıl geçerli olacak şekilde verilen gri renkteki pasaport türleridir.
Siyah pasaportlar, diplomatik pasaport olarak doğrudan TC Dışişleri bakanlığı tarafından verilmektedir. Devletin üst makamlarına, askeri üst birim görevlilerine ve diplomatik görevlilere verilen pasaport türüdür.
Hangi Renk Pasaport Alacağım?
Yurtdışı seyahat programı olan ve pasaport alacak kişilerin, iş statülerine göre pasaport başvurusu yapmaları gereklidir. Hangi renk pasaport alacağım, bordo pasaport nedir gibi konular için Nüfus ve vatandaşlık İşleri sisteminden bilgilendirme sağlanmaktadır.
Öğrenci pasaportu 25 yaşına kadar verilen ve 25 yaşını aşmayacak sürede geçerli olacak şekilde düzenlenir. Bordo pasaport şeklinde ve fakat öğrenci seyahat belgesi olarak hazırlanır. Pasaport harç ücretinden muaf olmak isteyen veya yurtdışında eğitim alacak kişiler başvuru yapabilirler.
Devlet memuru/ emeklisi veya sözleşmeli olarak Emekli Sandığı keseneği olan kişilerin 1. 2. Ve 3. Derece kıdemi bulunan kişiler, eski bürokratlar ve görevleri süresinde il- ilçe belediye başkanları ile bu gruptaki kişilerin eşleri, 18 yaşını geçmeyen çocukları yeşil pasaport alabilirler. Bu gruptaki hamillerin 25 yaşına kadar olan çocukları ise şayet iş sahibi statüsünde değillerse, öğrenci veya bekar iseler, bakıma muhtaç engel durumları var ise yeşil pasaport alabilirler.
Resmi kurum çalışanı olarak, kurumca yurtdışına göreve gönderilen kişilere gri hizmet pasaportu verilir. Diplomatik çalışanlarına siyah pasaport verilir. Pasaport Kanunu kapsamında olduğunuz türe göre pasaport başvurusu yapabilirsiniz.
Bordo Pasaport Ne İse Yarar?
Umuma mahsus pasaport, uluslararası seyahat etmenizi sağlar. Bordo pasaport nedir ve ne işe yarar, kapsamları nelerdir bilgisi için NVİ sisteminden erişim sunulmaktadır. Vize gerektiren ve normal vatandaş pasaportu olarak bilinen pasaport türüdür. Uluslararası seyahatlerde olması gereken zorunlu kimlik ve seyahat belgesidir.
Kimler Pasaport Alamaz 2023?
Türk vatandaşlığından çıkarılan kişiler ve Türk vatandaşı olmayan yabancı uyruklulara, vatansızlara Türk pasaportu verilmez. Terör örgütü mensuplarına, yurtdışı yasağı bulunanlara Türk pasaportu verilmez. Sorgulama, soruşturma ve yargılama süreci devam eden kişiler ile boşanma aşamasında olan kişilerin pasaport başvuruları kabul edilmemektedir. Bu kapsamların dışında olan her Türk vatandaşına pasaport verilmektedir.
Öğrenciye Pasaport Ne Kadar 2023?
Bordo pasaport kategorisinde hazırlanan öğrenci pasaportları, pasaport harç ücretinden muaf tutulur. Öğrencilerin 18 yaşına kadar olması durumunda yahut 25 yaşına kadar olanların öğrencilik belgelerini sunmaları halinde harçtan muaf tutulurlar.
Öğrenci belgeleri, Nüfus Müdürlüklerinden ıslak imzalı ve mühürlü şekilde alınmalı ve güncel olmalıdır. Yurt içinde yapılan başvurularda yalnızca defter ücreti olarak 180 TL tahsil edilir. Yurt dışında yapılan başvurularda öğrenciye pasaport 24 Euro olarak verilir. Sadece defter ücreti tahsil edilir.
Yeşil pasaport hamillerinin 25 yaşına kadar olan ve öğrenci belgesi bulunan çocukları da 180 TL pasaport ücreti ödeyerek, muaf şekilde ücretsiz pasaport alabilirler. Öğrenci pasaportu almak isteyen kişiler, belgeleriyle birlikte pasaport harcı muafiyet talep formunu başvuru esnasında teslim etmeleri gereklidir.
Umuma mahsus pasaportlarda 2023 ücretleri; 6 aylık 407₺, 1 yıllık 512₺, 2 yıllık 722₺, 3 yıllık 950₺ ve 10 yıllık 1.265₺’dir. Öğrenci ve yeşil pasaportlarda sadece 180₺ defter ücreti tahsil edilir.
Bordo pasaport ücretleri 2023’de 1.085,40₺ pasaport harç ücreti ve 180₺ defter ücretiyle, 1.265,40₺ olarak güncellenmiştir. Yurtdışı başvurularına 71€ pasaport harcı, 24€ defter ücretiyle 95€ olarak belirlenmiştir.
Dünya’da en çok ülkeye vizesiz seyahat hakkı sağlayan Japonya pasaportu, en iyi pasaport olarak belirtilmektedir. Türkiye’de yeşil pasaport 130 ülkeye vize serbestisi sağlar.
4 farlı renkte yeni pasaport verilir. Normal vatandaşlar bordo renk, devlet memurları yeşil renk, resmi görevliler gri ve diplomatik görevliler siyah pasaport alabilirler. Geçici pasaportlar pembe renktir.
Türkiye’de Dışişleri Bakanlığına göre 5’e ayrılır. Bordo, yeşil, gri ve siyah pasaportların yanı sıra erişkin olmayan ve mahcurlara verilen pasaport türleri bulunuyor. Ayrıca yabancılar pasaportu ve geçici pasaportlar bulunmaktadır.