Bordo Pasaport Ücreti; Pasaport genel kanunları içerisinde, vatandaşların kullanması gereken belirli pasaport türleri bulunur. Bunlar hizmet, hususi, diplomatik ve son olarak umuma mahsus pasaporttur. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport başvuru şartlarını taşımayan vatandaşlar, bordo (umuma mahsus) pasaport türünü sahip olmaktadır.
10 Yıllık Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Bordo pasaport yani diğer bir ifade ile umuma mahsus pasaporta sahip olmak isteyen vatandaşlar, devletin talep ettiği pasaport harcı ve defter bedelini ödemektedir. Bunun beraberinde pasaportlar;
- 6 aylık
- 1 yıllık
- 2 yıllık
- 3 yıllık
- ve 3 yıldan 10 yıla kadar süreçler içerisinde verilir.
10 yıllık pasaporta sahip olmak isteyen kişilerin ödemesi gereken miktar harç bedeli, defter bedeli ve son olarak toplam ödenecek tutara göre değişkenlik gözetir. Burada ödenecek tutar her yıl güncellik gösterdiği gibi kişilerin ne kadar süreyle aldığına göre de tarafına iletilir. 10 yıllık bordo pasaport ücreti yaklaşık, 1259 TL’dir. Genel olarak 10 yıllık pasaport alınması önerilir. 10 yıllık pasaport, diğer pasaport geçerlilik sürelerine göre daha karlı olur.
Bordo Pasaport Ne İşe Yarar?
Bordo pasaport, pasaport türleri içerisinde umuma mahsus olarak adlandırılır. Umuma mahsus pasaport, herhangi bir kanun şartı taşımaz. Bunun beraberinde standart vatandaşlar, belirli bir kanun düzenine gerek duymadan bordo pasaporta sahip olabilir. Yani herkes tarafından bilinen ve kullanılabilen pasaport türüdür. Bordo pasaport ismini kapak renginden alır. Bordo pasaportla vizesiz farklı ülkelere seyahat edebilmek istediğiniz takdirde tercih edilmez. Diğer bilinen pasaport türlerine göre uluslararası dolaşım gücü oldukça sınırlıdır. Bordo pasaporta sahip olan vatandaşlar birçok ülkeye vizesiz olarak girmek istedikleri takdirde buradaki ülke sayısı sınırlı olduğu için kullanılamayabilir. Bu sebepten dolayı yalnızca belirli zaman dilimleri içerisinde ülke ziyareti yapılmak istenildiği takdirde, bordo pasaport işinize yarayabilir.
Bordo Pasaport İçin Neler Gerekli?
Bordo pasaporta sahip olmak istediğiniz takdirde tarafınızdan belirli evraklar istenir. Evraklarla birlikte pasaporta sahip olabilmeniz adına kişisel belgelerde önemlidir. Bordo pasaport için gerekli olanlar şu şekildedir;
- Güncel olarak bulunan kimlik
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Parmak izinin kayıtlı bir şekilde yer edilmesi
- Ve son olarak pasaport harcının yatırıldığına dair bulunan dekont.
Bordo pasaport alabilmek için tarafınızdan istenen en önemli nitelik, kimlik bilgileriniz kesinlikle güncel olması. Sistem içerisinde kayıtlı olan kimlik bilgileri ile elinizdeki kimliğiniz aynı değerde bulunmadığı takdirde pasaport başvurunuz reddedilir. Bu durumda da pasaportun çıkması aksar. Bordo pasaporta sahip olmadan önce çok eski tarihli bir kimliğe sahipseniz, bunu güncelleştirmeniz gerekir. Böylelikle pasaport işlemleri esnasında herhangi bir problem yaşanılmaz. Parmak izi tanımlaması tercihan pasaport müracaatı sırasında da uygulanır. Ancak sistemde kayıtlı bir parmak izi yapılmışsa, başvuru esnasında bu durumun belgelendirilmesi zorunludur. Pasaport başvurusunda bulunmadan önce pasaportun 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ya da 3 yıldan 10 yıla kadar olup olmayacağına dair geçerlilik süresi, gerekli yetkili kurumlara iletilmeli. Böylelikle pasaportunuz herhangi bir sorun ya da aksilik olmadan 7-15 iş günü içerisinde tarafınıza ulaşılır.
Bordo Pasaport Nasıl Alınır?
Bordo pasaporta alabilmek için müracaat işlemleri için tercihen en yakın Nüfus Müdürlüğü’ne direkt olarak gidilerek alınabilir. Ancak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine giriş yapıp, online olarak uygun saat ve tarih dilimi içerisinde randevu alınması da mümkündür.

- Başvuru ve randevu işlemleri, ikametgah edilen bölgedeki en yakın nüfus müdürlüğünde yapıldığı takdirde işlemleriniz daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
- Burada önemli olan detay, seçilen saat ve tarihe kadar tarafınızdan istenilen belirli evraklarla birlikte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünde bulunmanız gerekir.
- Randevuya gelememe ya da randevu tarihinde nüfus dairesinde bulunamadığını takdirde işlemler, online olarak internet sitesi üzerinden gerçekleşemez. Ancak burada randevu tarihini iptal edebilirsiniz.
- Sistem üzerinden iki kez üst üste randevu alıp tekrar bu randevuların iptal edilmesi durumunda, 3.kez randevu alma hakkı kesinlikle tanınmaz. Bu konuya da dikkat etmekte fayda var.
10 Yıllık Pasaport Ücreti Kaç Euro 2023?
Bordo pasaport ücreti, her yıl güncellik gösterir. Aynı zamanda bu durum pasaport türüne göre de farklılık sağlar. Yıllık ya da aylık olarak pasaport aldığınız takdirde ücretlendirme büyük ölçüde fark eder. 10 yıllık bordo pasaport ücreti, 109 Euro’dur.
10 Yıllık Pasaport Kaç Günde Çıkar?
Pasaport geçerlilik sürelerine göre 10 yıllık pasaport, daha çok tercih edilir. Hem ücretlendirme hem de kullanım açısından vatandaş adına karlıdır. 10 yıllık pasaportta tarafınızdan istenen evraklar da, herhangi bir problem olmadığı takdirde 2 hafta içerisinde çıkar. Ancak evraklar istenilen doğrultuda hazırlanmazsa, bu süreç 1 ayı bulabilir.
Kaç Yıllık Pasaport Alabilirim?
6 aydan başlayıp, 10 yıla kadar pasaport geçerlilik süreleri bulunur. Bu sebepten dolayı tercihen 10 yıllık tercihen de 1 yıllık pasaport alınması mümkündür.
Hangi Renk Pasaport Alabilirim?
- Bordo pasaport, her kesimden halkın rahatlıkla kullanabileceği pasaport türüdür.
- Hususi (yeşil) pasaport, üst düzey ya da kıdemli devlet memurları belediye başkanlarının tercih ettiği pasaporttur.
- Hizmet (gri) pasaport öğrenci, Türk Hava Kurumu ya da Türk kızılayında Görevli olarak çalışan memurlar, uluslararası kuruluşlarda hizmet gösteren çalışanlar, evli olmayan bireyler ya da 25 yaşa kadar çocukların alabileceği pasaporttur.
- Diplomatik pasaportlar ise diplomatik alanda hizmet gösteren üst düzey görevlilerin alabileceği pasaport türüdür.
Vatandaşlar mesleklerine, yurt dışına çıkma süreçlerine ya da emeklilik durumlarına göre pasaport sahibi olabilirler. Her vatandaşın rahatlıkla kullanabileceği pasaport, bordo pasaporttur. Ancak bordo pasaportla sık sık yurt dışına çıkılması, mümkün değildir. Kendi meslek grubunuza ve yurtdışında bulunma sürecinize göre doğru pasaportu tercih edebilirsiniz. Pasaport isimlendirmeleri, kapaklarındaki renklere göre ayrıştırılır.
Bordo (umuma mahsus) pasaport, yasal olarak onaydan geçtiği takdirde yaklaşık 2 hafta içerisinde çıkar. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yoğun olmadığı bir dönemde alındığı takdirde 1 hafta içerisinde de elinize ulaşır.
Pasaport işlemleri için Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilmeli. Ancak yoğun iş hayatı olan vatandaşlar, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden de pasaport randevu ve başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Ancak evrak teslimleri direkt olarak nüfus dairesine ziyaret edildiği takdirde mümkündür.
Pasaport harç ve defter bedeli, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara ödenir. Bu bankalar dışında bir bankaya ödenmesi tercih edilmez. Bankadan ödendiğine dair alınan dekont ise evrak dosyası içerisinde yetkili kişilere teslim edilmeli. Bordo pasaport ücreti, harç ve defter bedelinin toplam ücretidir.
Pasaport işlemleri kişinin tercih ettiği pasaporta göre Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan müracaat da birlikte alınabilir. Buradan online olarak randevu da mümkündür. Ancak evrak teslimi Nüfus Müdürlüğü’nün direkt olarak dairesine gidilerek gerçekleşir. Herhangi bir problem olmadığı takdirde, yaklaşık 2 hafta içerisinde pasaport alınır.