Umuma mahsus pasaport başvuruları için pasaport talep formunun doldurulması gereklidir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri sisteminden online şekilde edinebilir veya Nüfus Müdürlüklerinden dilekçe form şeklinde hazırlanan belgeye ulaşabilirsiniz. Bordo pasaport için gerekli evraklar, pasaport alma türüne göre belirlenir. Örneğin öğrenci statüsünde alınacak ise imzalı- kaşeli öğrencilik belgesi ile başvuru yapılmalıdır.
TC bordo pasaportlar ücret dahilinde verilen belgelerdir. Başvuru sahiplerinin pasaport harç ücretlerini yatırması halinde başvuruları kabul edilmektedir. TC Pasaport Kanunu çerçevesine uygunluk gösteren her Türk vatandaşının pasaport alma hakkı bulunmaktadır.
Pasaport İçin Ne İsteniyor?
Pasaport almak isteyen Türk vatandaşları, TC kimlik belgelerinin aslı ile şahsen başvuru yapabilirler. Biyometrik özellikte 2 adet fotoğraf istenmektedir. İlk kez pasaport alacak kişiler veya daha önce parmak izi vermemiş kişiler, Emniyet Müdürlüğünden veya Nüfus Müdürlüklerinde parmak izi vererek, başvuru yapabilirler.
Bordo pasaport için gerekli evraklar arasında, eski pasaportlar da talep edilmektedir. Pasaport harç ücretinin yatırıldığına dair dekont ile başvuru belgeleri iletilerek başvuru yapılabilir. Pasaport başvuruları İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen yapılan başvurular ile kabul edilmektedir.
İşlem yoğunluğuna rastlamamak için pasaport randevusu alabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet adresi üzerinden www.randevu.nvi.gov.tr adresinden online randevu oluşturabilirsiniz. Ayrıca ALO 199 numarasından veya e-devlet sistemi e-randevu sekmesinden pasaport randevuları için işlem olanağı sağlanıyor.
Bordo Renkli Pasaport Almak İsteyen Türk Vatandaşlarının Nereye Müracaat Etmesi Gerekir?
Kendi ikamet bölgelerinde olması zorunlu olmamakla birlikte, il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden pasaport başvurusu yapabilirler. Pasaport başvurusu yapan Türk vatandaşlarının, onaylanan pasaportları talep ettikleri adrese PTT Kurye ile teslim edilir. Sadece diplomatik pasaportlar TC Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmekte ve doğrudan diplomatik kuryeler ile teslim edilmektedir.
Bordo renk pasaport için gerekli evraklar ile başvuru yapılabilir. Başvuru işlemi sonrasında 5 ila 7 gün içinde pasaport adrese teslim edilir. Bordo pasaportunu öğrenci pasaportu olarak almak isteyen Türk vatandaşları, öğrencilik belgeleri ve harç muaf talep formu ile başvuru yapmaları gereklidir. Pasaport randevuları için 199 numaralı NVİ sisteminden veya resmi internet adresi üzerinden işlem yapılabilir.
Bordo Pasaport Nasıl Alınır?
TC Umuma Mahsus Pasaport başvurusu, Türk vatandaşlığı devam eden kişilere verilir. Herhangi bir suçtan yargılama sürecinde olmayan kişiler başvuru yapabilir. Örneğin mahkumiyeti devam eden bir kişi pasaport başvurusunda bulunamaz. Türk Pasaport Kanunu kapsamında ‘’belirlenen şartlar’’ a uygunluk gösteren ve hakkında soruşturma süreci devam etmeyen ‘’Her Türk Vatandaşı’’ bordo pasaport alma hakkında sahiptir.
Her vatandaş en fazla iki kategoride pasaport alma hakkında sahiptir. Eskiden Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen pasaportlar, yeni güncellemeler dahilinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri bünyesinde, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak verilmektedir.
Bordo pasaportlar, ücrete tabii belgelerdir. Pasaport harç ücreti makbuzu, biyometrik fotoğraf ve güncel TCKK ile başvuru yapılabilir. Uluslararası kimlik belgesi niteliğinde hazırlanan seyahat belgeleridir.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır
Bordo pasaport için gerekli evraklar ile umuma mahsus pasaport başvurusu yapılabilir. Kişiler pasaport randevusu alabilir veya doğrudan Nüfus Müdürlüğüne giderek, evrakları ile başvuru yapabilirler. Bordo pasaport süresi 1 haftadır. Pasaport başvurusunun onaylanması ile belge düzenlenir ve 1 hafta içerisinde hamiline kurye ile teslim edilir.

Yeşil pasaport (Hususi) başvurularında, pasaport talep formu ile birlikte çalışma veya emeklilik durumuna göre, çalıştıkları kurumdan alınan belge olması gereklidir. Biyometrik fotoğraf ve TC kimlik belgesi ile şahsen müracaat edilir. Yeşil pasaport almaya hakkı olan kişilerin aileleri de yeşil pasaport alabilirler.
Gri pasaport başvurusu için resmi kurumdan alınan ve görevini belirtir imzalı- mühürlü belge olması gereklidir. Siyah pasaport başvuruları standart pasaportlardan farklı olarak Dışişleri Bakanlığına yapılır.
Bordo Pasaport Ne İse Yarar?
Bordo renk pasaport, ülke sınırları dışına çıkabilmek için zorunlu tutulan belgelerdir. Uluslararası seyahatler için pasaport bulundurma zorunluluğu, tüm ülkelerce kabul edilmekte ve uygulanmaktadır. Türk vatandaşlarına normal şartlarda verilen ve umuma mahsus pasaport olarak bilinen bordo pasaport için gerekli evraklar temin edilerek, başvuru yapılması dahilinde alınabilir.
Bordo pasaport çok fazla avantajı olan bir pasaport türü değildir. Yalnızca vizesiz giriş anlaşmalı olan ülkelerde, vizeye gerek olmadan seyahat edilebilir. Vize talebi olan ülkelere ancak vize ile giriş hakkı tanır.
Öğrenci pasaportu olarak düzenlenen pasaportlar, bordo kategoride verilmektedir. Eğitim süresince geçerli olacak şekilde ve 25 yaşını geçmeyecek süre kapsamında verilir. Ücretten muaf şekilde bordo pasaport almak için güncel ve imzalı öğrenci belgesi ile başvuru yapılması gereklidir. Bordo pasaportlar 7 günde çıkar. Belge hazırlanarak kurye ile belirlenen adrese şahsen teslim edilir.
Sıradan Bir Vatandaş Hangi Pasaportu Alabilir?
Sıradan Türk vatandaşı pasaportu olarak bordo pasaport verilmektedir. Devlet bünyesinde çalışanlara fonksiyonel pasaport verilmektedir. Devlet bünyesindeki görevleri, kıdem ve makamlarına göre hazırlanan pasaportlardan ve tüm statü kapsamlarından bağımsız olarak alınabilen pasaport türü, umuma mahsus pasaport türüdür.
Standart pasaport, normal vatandaş pasaportu veya P tipi pasaport olarak da nitelendirilmektedir. Herhangi bir özelliği olmadan, uluslararası seyahatlerde kimlik belgesi olarak kullanılmaktadır. Bordo pasaportlar 6 ay ile 10 yıl geçerli olacak şekilde ardışık olarak dizayn edilmektedir.
Bordo pasaportlar, diğer pasaportlardan farklı olarak ücrete tabii olarak verilir. 2023 bordo pasaport ücretleri 407 TL ile 1265 TL arasında, pasaport geçerlilik sürelerine göre güncellenmiştir. Defter harcı olarak 160 TL’den 180 TL’ye güncelleme yapılmıştır. Öğrenciler belgeleri ve harç muafiyet belgeleri ile başvuru yaparak, bordo pasaport alabilirler. Yeşil pasaport hamilleri de sadece defter ücreti yatırarak, pasaportlarını alabilir.
Siyah pasaportlar, devletin ‘’üst’’ birimlerinde çalışanlara verilen ve ücrete tabi olmayan pasaportlardır. Sıradan vatandaşlar, başvuru süreçlerinden geçerek ve harç ücretini yatırarak, uluslararası seyahat hakkına sahip olabilirler. Bordo pasaportlar vizeye tabi belge türünde verilmektedir. Bordo pasaportla maksimum 10 yıl geçerli olacak şekilde verilir ve süre sonunda pasaport yenileme yapılabilir.
6 aylık bordo pasaport 407 TL’dir. 1 yıllık 512 TL, 2 yıllık 722 TL, 3 yıllık 950 TL’dir. 4 yıl ve 10 yıla kadar olan bordo pasaportlar 1.265 TL’dir.
5 ile 7 gün arasında gelir. Başvuru sonrası takip için pasaport sorgulama sisteminden, süreç ve süre ile ilgili sorgulama yapabilirsiniz.
Biyometrik işlemler dahilinde parmak izi verilir, biyometrik fotoğraf çekinilir. TC kimlik ve pasaport başvuru talep formuyla Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak alınır.
Nvi.gov.tr sisteminden pasaport talep formu ve online randevu alabilirsiniz. Gerekli belgeler ile il ve ilçe Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak pasaport alabilirsiniz.
TC vatandaşlığından çıkarılmış/ çekilmiş olanlar, yurt dışı çıkış yasağı olanlar, yargılama sürecinde olanlar ve boşanma mahkemesi devam eden kişiler pasaport alamaz.
Aileleri eşliğinde veya muvaffakatname ile başvuru yapılır. 18 yaş altındaki Türk vatandaşları da çocuk yaşta olsalar dahi, başvuru esnasında olmaları zorunludur.