25 Yaşından Sonra Yeşil Pasaport; Yeşil pasaport diğer bir ifade ile hususi pasaport anlamına gelir. Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurların aldığı pasaporttur. Burada kademe ve dereceleri göre yeşil pasaport hakkına sahip olunur.
Babadan Yeşil Pasaport Kaç Yaşına Kadar Geçerli?
18 yaşından büyük olan erkek ve kız çocukları, anne ya da babalarından kalan yeşil pasaport hakkından faydalanabilirler. Ancak burada belirli etmenler bulunur.
- Bekâr olmaları
- Herhangi bir gelir getiren işte çalışmamaları
- Ya da yeşil pasaport hakkına sahip oldukları anne ve babaları ile birlikte ikametgâh etmeleri.
En önemlisi ise öğrenci olduklarını belgelendirmeleri halinde, bu haktan yararlanabilirler. Babadan kalan yeşil pasaport, 25 yaşına kadar geçerlidir. 25 yaş sonrasında farklı bir pasaport türü tercih edilmeli. Yeşil pasaport, 25 yaşına kadar geçerlidir. 25 yaşından sonrasında kişilerin halen babadan kalan yeşil pasaport kullanmaları doğru değildir.
Yeşil Pasaport Kaç Yaşına Kadar Geçerli 2023?
Yeşil pasaport yalnızca 25 yaşına kadar geçerlidir. 25 yaşından sonra yeşil pasaport hakkı bulunmaz. 25 yaş altında bulunan bireyler, halen öğrenci olarak bulunuyorlarsa bu haktan yararlanabilir. Ancak öğrencilik bulunmadığı takdirde yeşil pasaport 25 yaş için geçerli değildir. Yapılan güncellemeler doğrultusunda, her yıl kural devam etmektedir.
Yeşil Pasaport Sigortalı İşe Girince İptal Olur Mu?
Yeşil pasaport, 25 yaş altı öğrenciler için verilen bir pasaport türüdür. 25 yaş altında bulunan vatandaşlar, sigortalı bir işe girdikleri takdirde bu haktan yararlanamazlar. Cumhurbaşkanlığının yaptığı açıklamalara göre 18-25 yaş aralığındaki öğrenciler, yeşil pasaportu bulundurdukları takdirde bu durum çalışmaya başlamaları halinde hakkın giderildiğini belirtir. Ancak hem öğrenci, hem de çalışan 25 yaş altı bireyler için bu durum farklılık gözetir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne bizzat müracaat gerçekleştirilerek, her yıl güncellenen yeşil pasaport 25 yaş altı durumu için detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bu durum Nüfus Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerindeki duyurular kısmından da takip edilmektedir.
Yeşil Pasaport Hakkı Ne Zaman Biter?
Yeşil pasaporttan yararlanma hakkı 25 yaş sınırı sonrasında bitmektedir. 25 yaş altında bulunan ve öğrencilik şartları taşıyan kişiler, yeşil pasaport hakkından yararlanır. Ancak bu hak 25 yaş sonrasında sona erer. Bundan sonraki süreçte herhangi bir yurt dışı seyahati gerçekleştirileceği sırada yeşil pasaportla vize işlemleri yapılmaz. Pasaport türü kişinin mesleki unvanına ya da yaş sınırını göre değişkenlik gözetmelidir.
Yeşil Pasaport 25 Yaş Sınırı Kalktı Mı?
Yeşil pasaport için 25 yaş sınırı halen devam etmektedir. 25 yaş altında bulunan bireyler, halen öğrenci olarak hayatlarını devam ettikleri takdirde burada yapılan yurt dışı seyahatlerinde yeşil pasaport kullanılır. Yeşil pasaport 25 yaş sonrasında değiştirilir. 25 yaşından sonra yeşil pasaport hakkının verilmesi kesinlikle mümkün değildir. Bu durum genel kural olarak bulunur ve güncelliği de sağlanır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır 2023?
Yeşil pasaporta sahip olabilmek için 25 yaş altında ve öğrenci konumunda olunması gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruda yeşil pasaport olduğu belirtilmeli. Başvuru sonrasında dilerseniz nüfus müdürlüğünden bizzat müracaat ve randevu alınmalı. Dilerseniz Nüfus Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden randevu işlemleri, kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Randevu zamanına kadar tarafınızdan belirli evraklar istenir. Bu evrakları eksiksiz ve yasal olarak onaydan geçecek şekilde hazır hale getirilmeli. En önemlisi kişisel bilgileri içermelidir. Yeşil pasaport alabilmek için tarafınızdan istenilen evraklar şu şekildedir;

- Kimlik kartı
- Son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf
- Henüz reşit olmayan bireylerin ebeveynleri ile birlikte noter huzurunda alınan muvafakatname
- Kadro derecelerine göre yeşil pasaporttan yararlanılabileceğini dair sgk’dan alınan bir belge
- Emeklilik ya da çekilme nedenlerine göre bulunduğu görevden ayrılan kişilerin kadro durumunu gösteren belge
- Daha önceden alınmış ve halen kullanımda olan eski pasaport yer edinmeli.
Pasaport geçerlilik süresine göre farklılık gözetir. Aynı zamanda evrak dosyası içerisinde yeşil pasaport defter bedelinin ödendiğine dair de bir dekont bulunmalı. Yeşil pasaport diğer bir ifade ile hususi pasaporttur. Hususi damgalı pasaportlar için herhangi bir harç durumu talep edilmez.
Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar 2023?
Yeşil pasaport diğer bir ifade ile hususi pasaport şeklinde adlandırılır. Hususi pasaportlar için üzerlerinde damga bulunduğu takdirde herhangi bir harç ödeme durumu mevcut değildir. Yeşil pasaport için defter bedeli 174,5 TL’dir. Bu ücretlendirme her yıl güncellik gösterir. Aynı zamanda defter bedeli yeşil pasaportun geçerlilik süresine göre değişir. Yeşil pasaport geçerlilik süresi 6 aydan 5 yıla kadar farklılık sağlar. Yeşil pasaport harç ödemeleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar doğrultusunda yapılır. Anlaşmalı bankalara ödeme yapılıp, harç dekontu evrak dosyası içerisinde bulundurulmalı. Herhangi bir resmi kurumdan yeşil pasaport harcı ile ilgili detaylı bilgi edinilemez. İşlemler, yalnızca Nüfus Müdürlüğü bünyesinde uygulanır. Tercihan Nüfus Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden de harç ödemelerine dair güncellenen bilgileri edinebilirsiniz.
Yeşil pasaport çıkartabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuru talebinde bulunulması gerekir. Başvuru talebinden sonra alınan randevu tarihine kadar evraklar hazır hale getirilmeli. Evraklar da yasal olarak herhangi bir problem olmadığı takdirde yeşil pasaport yaklaşık 2 hafta içerisinde elinize ulaşır. Randevu tarihini dilerseniz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaatla da alabilirsiniz. Dilerseniz online internet sitesi üzerinden işlemler gerçekleşir.
Çocuklara yeşil pasaport alınabilir. Ancak evrak dosyası içerisinde noter huzurunda onaylatılmış, muvafakatname bulunmalıdır. Çocuklar 25 yaş altı içerisinde bulunduğu için yeşil pasaporttan yararlanır. Burada ebeveynleri ile birlikte işlemler gerçekleşir.
Yeşil pasaport kamu görevlilerine bağlı olarak verilen bir pasaporttur. Anne, baba ya da kardeşlere yeşil pasaport verilme gibi bir durumu bulunmaz. Yeşil pasaport hususi damgalı bir pasaporttur. Hususi damgalı pasaport alma hakkı bulunan vatandaşlar, yararlanabilir. Ancak geçmiş zamanlarda anne ya da babadan kalan bir yeşil pasaport var ise bu durum Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden güncellenerek faydalanılabilir.
Pasaport süresi tam anlamıyla dolduktan sonra yenileme işlemleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleşir. Burada dikkat edilmesi gereken detay, pasaport süresinin tam anlamı ile sona ermesi önemlidir. Geçerlilik süresi halen devam eden pasaportlar için yenileme işlemleri yapılmaz.
Yeşil pasaport son 6 ay kala yenilenmeye başlayabilir. Bu durum yalnızca yeşil pasaport değil, bütün pasaportlar için geçerlidir. Herhangi bir ülkeye seyahat gerçekleştiği sırada minimum geçerlilik tarihi olan pasaport sahibi olunması önemli bir detaydır. Pasaport yenileme işlemleri son 6 ay kala başlar. Ancak tam anlamı ile süreç bittikten sonra yeni bir pasaporta sahip olunmalı. Bu işlemler her yıl güncelleme gösterir. Güncel haliyle öğrenmek istediğiniz takdirde nüfus müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz.